agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Bonsai sergisinde kullanılabilecek dekorlar (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/2266.htm)

murare 09-11-2006 15:20

Yok yok, ben sadece bonsailer daha küçük veya kökler daha büyük olursa daha güzel olur düşüncesinde idim. Ama bu işin kuralı bu diyosan gerek yok doktor. (Sen buraya eklemeden ben gidip bir kaç sergi gezeyim :D)

bonsaireef 09-11-2006 15:37

2 Eklenti(ler)
Bonsai sergilerinde bonsailerin yanında tamamlayıcı olması amacıyla küçük dekorlar kullanılıyor. Bunlar küçük saksılardaki minik bitkiler, suisekiler, kök **** ağaç objeler, çeşitli el yapımı objeler...
Dekorlar bonsaiyi gölgelemiyor burada asıl amaç bonsai sergilemek.
Şimdi biraz görsel örnek vereyim.

Minik bitkiler:
Eklenti 4990

http://www.evergreengardenworks.com/images.htm


Eklenti 4991

http://www.shohin-europe.com/PHOTOS-dbs2006.html

bonsaireef 09-11-2006 15:41

2 Eklenti(ler)
Suiseki:

Eklenti 4993
http://www.ginkgobonsai.be/index_nl.htm

Eklenti 4992
http://www.bonsaicarolina.com/Southe...springshow.htm

bonsaireef 09-11-2006 15:47

3 Eklenti(ler)
El yapımı dekorlar:

Eklenti 4994
Eklenti 4995
Eklenti 4996
http://www.bonsaicarolina.com/Southe...springshow.htm

bonsaireef 09-11-2006 15:56

3 Eklenti(ler)
Bu da uç nokta:

Eklenti 4997
http://www.bonsaicarolina.com/Southe...springshow.htm

Sergilere genel bakış:

Eklenti 4998
http://www.bonsaicarolina.com/Southe...springshow.htm

Eklenti 4999
http://www.ginkgobonsai.be/index_nl.htm

Sergilerde de gördüğünüz gibi dekorlar son derece küçük.

Şule 09-11-2006 23:19

Şimdi biraz sivrilik yapıp; "Bu süsleme malzemelerinin ne işe yaradığını hala anlayabilmiş değilim.", diyeceğim. Mademki konu açıldı, anlaşılsın istiyoruz; öyleyse iyice bir anlayalım.

Eğer bu objeler süsleme maksatlı ise, bence o kadar da güzel durmuyor. Önceden beri bu fotoğraflara baktığımda bu objeler bana fotoğrafta fazlalıkmış gibi gelirdi. Şimdi ustalar bunu yapıyor bize eleştirmek düşmez de; bu kadar güzel eserleri yapan insanlar, neden nazar-ı dikkatimizi bu ufacık nesnelerle dağıtıyorlar? Bunun süslemeden ayrı, daha mantıklı bir açıklaması olsa gerek. İşte ben bunu merak ediyorum.:o Buyrun tartışalım.



(İşte bonsai budur. Tek kelimeyle müthiş bir eser.)

bonsaireef 09-11-2006 23:37

Bir işe yaramasına gerek yok ki. Yıllardır evimizde bir işe yaramayan bir sürü neydiği belirsiz süs denen malzemeler her yeri dolduruyor. Hiçbir işe de yaramıyorlar. Evimde yok deme Şule. :) (Konu ile alakası olmadı bu paragrafın ama neyse)

Benim yaptıklarım güzel görünmüyor olabilir ama ben el yapımı harici doğal objeleri güzel buluyorum. Özellikle de minik bitkileri ve suisekileri.

Bu objelerin buraya konmasının mutlaka felsefi bir anlamı vardır. Bunu araştırırım. Biz şimdilik sadece gördüklerimizi uyguluyoruz. Başka alternatifimiz olmadığından. Bu sanatı biz de bulmadık, adamların yaptıklarına saygı duymaktan başka çaremiz yok.

Derseniz ki bonsaimiz var da süsleri mi kaldı diye, şimdiden konuşulsun ki bonsai bu hızla ilerlerse insanlar sergiye kadar ancak objelerini toparlarlar.

memet 09-11-2006 23:39

Sosyal antropolojinin babası sayılır Malinovsky
Polinezya'da araştırmaya gidiyor.. ilk yılında iki kabile karşılaşmasına tanık oluyor.
Biri deniz kabukları veriyor, diğeri karşılık olarak mızrak.. takas usulü alış veriş diye not tutuyor olaya.. aradan dört yıl geçtikten sonra kabuk vermenin savaş ilanı, mızrak vermenin de kabul etme anlamı taşıdığını öğreniyor.
Ben ısrarla bonsailerin yanına eklenen parçaların içsel bir anlamı oalabileceğini düşündüm.
bir çağrışım yaratılmak isteniyor bence.
Ya da konan nesneye bir gönderme var.

memet 09-11-2006 23:42

Bir süre baktım düzenlemelere bonsaiyi "yanlız" kalmaktan kurtarmak için konduğunu düşünüyorum şimdi..

Şule 09-11-2006 23:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaireef
Hiçbir işe de yaramıyorlar. Evimde yok deme Şule. :)

Evet yok. Olanı da kaldırmaya çalışıyorum.:D Yalnız burada maksadım seni eleştirmek değil. Senin bulduğun parçalar kendi içinde güzel, onlara bir sözüm yok. Senin de dediğin gibi sergi vaktine kadar bu meseleyi öğrenmiş olalım, maksat bu.:p

Ben, süslemeden başka memet'in de dediği gibi içsel bir anlamı olduğunu düşünüyorum. Mesela bir çalışmada kuru kafa var. Ağaçta da kurumuş dal uygulanmış. Kuru kafa her yerde ölüm manasına gelir. Acaba burada; "Ömrünün son demlerini yaşıyor bu ağaç" gibi bir izlenim mi verilmek istenmiş?

Şule 09-11-2006 23:54

Ben de bir kez daha baktım ve gördüm ki; fotoğrafı güzelleştirmek de olabilir maksat. Hiç bir fotoğrafta bonsai ortalanmamış. Ya sağda ya solda duruyor. Diğer tarafta kalan boşluğu da böyle tamamlıyor olabilirler. Ben fotoğraf çekecek olsam bonsaiyi ortaya alırım. (Bunun ne anlama geldiğini profesyonellere sormalı.)

bonsaireef 10-11-2006 00:01

Beni de eleştirebilirsin Şule :) Önemli olan dediğin gibi öğrenelim. Hepimiz sürekli bir şeyler öğreniyoruz ve bu objelerde kullanılıyor, bunu öğrenmek lazım.

Bende bir anlamı olduğunu sadece süs olmadığını düşünüyorum zaten ama ne anlama geldiğini bilmiyorum. Sanırım bunu en iyi Ali hocamız bilir. Bilmese bile bizim için sorar.

Ali hocam siz ne diyorsunuz bu konuda?

bonsaireef 10-11-2006 00:10

Dikkat ettiniz mi bilmiyorum. Benim hep dikkatimi çekmiştir. Yeri gelmişken konuşalım. Hep üçleme yapıyorlar. Bonsai, küçük bir obje ve arka tarafta asılı kağıtttan bir resim **** şekil ne ise.
Bunun mutlaka bir anlamı var. İşte burada bir bonsai felsefesi var.
Bonsai yapıyoruz ama felsefesine de saygı duyup uygulayacakmıyız bilmiyorum ama ben uygulamak taraftarıyım.

Şule 10-11-2006 00:11

Bonsai sergilerinde kullanılan objeler hakkında bir link. Ne, nasıl ,ne için kullanılır anlatmış ve göstermiş.

Şu anda çevirecek kadar zamanım yok ama şöyle bir okudum, anladıklarımı yazayım.

Mesela suisekiler ağacın arkasında dağ varmış gibi bir izlenim yaratıyorlarmış. Yani derinlik sağlıyorlar. Doğru açıda yerleştirince tabi. Çiçekli bitkiler sergilenen bonsaiye parlak bir görüntü veriyormuş. Ama çiçekli ağaçlarla çiçekli bitkiler yanyana konulmamalıymış.

bonsaireef 10-11-2006 00:15

Çeviri şart oldu. Neyse bakalım çevirecek birini bulursak daha anlaşılır olacak. Ama bu çok yüzeyel daha detay bilgiler lazım. Ali hocamda bir fikrini söylesin bakalım nereye gidiyoruz. :)

Şule 10-11-2006 00:38

Bu konu hakkında bir kaynak daha.

http://www.internetbonsaiclub.org/in...117&Itemid=134

gallus 10-11-2006 11:59

Bence bu küçük objeler hemen yan tarafındaki bonsaiyi daha heybetli daha büyük göstermek için koyuluyo olabilir.

bonsaireef 10-11-2006 22:37

Birisi çeviri yapsa çok iyi olacak. Kimin yakasına yapışsak acaba.:rolleyes:

memet 10-11-2006 22:44

bölüme ekleyelim çevirecek orada buluruz.

pinkwisteria 11-11-2006 07:59

İsterseniz çevirilerde ben size yardımcı olabilirim ,elimden geldiğince...:).

memet 11-11-2006 10:02

http://www.internetbonsaiclub.org/in...117&Itemid=134
buradaki metinleri çevirip ingilizceden çeviriler bölümüne ekler misiniz.?

pinkwisteria 11-11-2006 10:43

Elbette en kısa sürede hazırlamaya çalışırım.

bonsaireef 11-11-2006 11:37

Teşekkürler pinkwisteria. :)

Minarai 11-11-2006 20:22

Arkadaşlar anladığım kadarı ile yapılmaya çalışılan bonsai yi doğada olduğu gibi uyumlu öğelerle birleştirip sanatsal bir kompozisyon yaratmak..Böylece görüntüyü monotonluktan kurtarmaya çalışıyorlar sanırım..Ayrıca vermek istedikleri mesajı da bu yolla ulaştırabiliyorlar...Mesela kurukafa ortama çöl havası vermiş...Bunun gibi yazı veya kışı simgeleyen objelerle istedikleri havayı yaratabiliyorlar..Tabi sonuçta olay sadece bonsai sanatı olmaktan çıkıp içinde ana öğe olarak bonsainin de yer aldığı sanatsal,görsel bir kompozisyon haline geliyor..En azından benim fikrim budur...:)

bonsaireef 11-11-2006 20:52

Bence de bir kompozisyon yaratmaya çalışıyorlar.
Pinkwisteria çeviriyi yapıyor bakalım neler diyorlar bu objeler için.

Şule 12-11-2006 01:29

5 Eklenti(ler)
Bonsaiprimer sitesindeki metini üç aşağı beş yukarı çevirmeye çalıştım. Çeviremediğim kısımları aynen yazdım. Çeviren olursa değiştiririz. Çevirmede gördüğünüz hataları söylerseniz sevinirim.

BONSAİNİZİ SERGİLEME

Mavi atlas sedir. Manzaralı bir taş ve figürle birlikte.
Eklenti 5047


Bonsailerinizi ödüllendirme sırasında kendi sehpaları üzerinde gösterime sunmak gerçek değerlerinin anlaşılması için ideal bir yol değildir. Geleneksel olarak bonsai diğer ağaçlardan ve görsel karışıklıktan izole edilerek sergilenir.

Japonya’daki bir çok evde yılın belli bir vaktine özgü ya da konuklar için anlamı olan objelerin sergilendiği özel bir bölüm vardır. Bonsailer genellikle bu Tokonomolar içinde sergilenir. Yılın belli bir zamanındaki güzelliği için sergilenen ağaç, ilkbaharda çiçekler içinde bir kiraz ya da sonbahar yapraklarıyla bir akçaağaç olabilir.

Ağacın resminin daha anlaşılır olması için bonsai, diğer ağaçlardan izole edilerek gösterilir. Tokonomoda olsun, bir sergide olsun, biçimsel bir yerleştirmede bonsaiyi tamamlaması ya da manzara içinde ağaca geniş kapsamlı bir izlenim kazandırması için, bonsai başka nesnelerle birlikte sergilenir. Bu nesne bir taş ya da vurgulanan ağaçla ilgili saksıda küçük bir bitki ya da ya da yılın belli bir zamanıyla ilişkili herhangi bir süs eşyası olabilir.

Bonsai genellikle Shoku diye isimlendirilen tahta bir zemin üstünde sergilenir.

Eklenti 5048
Bir bonsai, suiseki ve levhayla birlikte bir tokonoma



Küçük ağaçlar aşağıdaki gibi bir sehpa üzerinde sergilenebilir. Yine fotoğrafta görüldüğü gibi bir suiseki, ilgili bir bitki ya da süs eşyasıyla da sergilenebilir.

Eklenti 5049



SÜS BİTKİLERİ

Bonsaiye olduğundan büyükmüş gibi bir izlenim veren hemen hemen her bitki kullanılabilir. Örneğin; çimler genellikle bir bambu ağaçlığını taklit etmek için kullanılır.

Alpler uygun bitkiler ve gösterimi daha parlak yapacak çiçekli bitkiler için bir kaynaktır. Ancak çiçekli ağaçlar, çiçekli bitkilerle birlikte kullanılmamalıdır.

Vurgulama bitkilerine, özel türlerin ihtiyaçlarını da dikkate alarak, bonsai gibi sulanıp gübrelenen ağaçlarınıza gösterdiğiniz özenin aynıyla muamele etmelisiniz. Bu bitkilere bonsai saksılarının küçük versiyonları içinde bakılabilir.

MANZARALI TAŞLAR YA DA SUİSEKİ

Manzaralı taşlar ya da doğru söylenişiyle suisekiler, kendi içinde bir sanat şeklidir. Bir bonsaiyle sergilendiğinde ağacı olduğundan büyük gösteren uzaktaki bir dağ izlenimi vermek için kullanılır. Biçimsel serginin bir bölümünde taşlar kendi sehpası üzerinde gösterilir.

SÜS EŞYALARI

Seçilen süs eşyaları anımsatmaya çalıştığınız mevsimle ilgili olmalıdır. Ağaç altında dinlenen bir adam figürü ya da belki bir su bufalosu ilkbahar ve yaz için uygundur.

Sonbahar hasat zamanıdır ve uygun bir figür bunu betimleyebilir.

Kuşlar kolay bulabileceğiniz popüler süs eşyalarıdır. Balıkçıl veya ördek gibi kuşlar su görünümü oluşturmak için kullanılabilir.

Bu süs eşyası bir netsuke (cüzdanları tutturmak için Japonların kullandığı bir eşya) ya da kimononun kemerinden sarkan bir şey de olabilir. Netsuke geleneksel olarak tahta ya da fildişinden oyulur.

AĞACINIZI SERGİLEME

İdeali, bonsainin mümkün olduğunca göz hizasına yakın gösterilmesidir. Bir ağaca yukarıdan aşağı bakmanın, ölçülerin geniş kapsamlı izlenimine katacağı bir şey yoktur.

Eklenti 5050

Bonsai masa yüksekliğinde (üzerinde) sergilenir, fakat bu bile ağacı tam olarak değerlendirmek için yeterli bir yükseklik değildir ve eğilmek veya diz çökmek ağacı uygun bir yükseklikten(açıdan) görmek için en iyi yoldur...

Resmi bir gösterimde bonsai, bir sehpa üzerinde de gösterilebilir. Bu özellikle sarkık ve yarı-sarkık ağaçlar için seçtiğiniz saksıda gösterdiğiniz özen kadar önemlidir. Uygun bir sehpa seçmelisiniz. Aşağıda iyi seçilmiş saksı ve sehpaları görüyorsunuz.

Eklenti 5051



Ağaç, saksısı ve ona yükseklik verip, uçurumun kenarındaki ağaç suretini anımsattıran sehpasıyla iyi görünecektir.



Burada sehpalarda sergilenimi görüyorsunuz. Arkadaki iki sarkık ağaç görüş yüksekliğine yakınlaştırmak için yükseltilmiş.

http://img138.imageshack.us/img138/2861/standssgp2.gif



BİR AĞACI SERGİYE HAZIRLAMAK

Eğer bir ağacı evde ya da sergide göstermeye niyetliyseniz, ağacı hazırlamanız gerek. Bu hazırlık şunları içerir;
-Yaralı ya da ölçü dışı yaprakları kaldırmak
-Dallarda ya da gövdede gelişmiş yosunları dikkatlice yıkayıp temizlemek
-Toprak yüzeyinden yıkıntıları ve yabani otları temizlemek
-Saksıyı kirlerden ve kireç kalıntılarından temizlemek üzere yıkamak

Cilasız saksılarda zeytinyağıyla ışık lekesi verebilirsiniz. Bu saksıya parlaklık verecektir. Bunu yapmanın en iyi yolu şudur: Avucunuzun içine birkaç damla yağ döküp iki elinizi kaplayacak şekilde ellerinizi ovun. Sonra saksının etrafını kaplayacak şekilde saksıyı hafifçe ovun.




http://img138.imageshack.us/img138/2...leysitecy8.gif

Londra’danın güneyinde Wisley’deki RHS bahçelerinde dış mekan bonsailerin gösterimi. Her ağaç kendi sehpası üzerinde gösterilmiş. Bu da ağaçların gösterimi ve bakımı için uygun bir yol ancak, karşıdan bakıldığında arkadaki karmaşıklığın gözükmesi nedeniyle her bir ağacın unsurlarını değerlendirmek zor olduğu için bir arka plan kullanılmalıydı.


BÜYÜK GÖSTERİMLER

http://img329.imageshack.us/img329/1...pel2002ni1.gif

Bir sergide gösterim. Bu bir tür sergi klubü, muhtemelen bahçivanlıkla ilgili bir sergide halka bonsaiyi tanıtmak için bonsaileri yerleştirmişler. Gördüğünüz gibi ağaçlar sehpalar üzerinde, bitkiler ve uygun eşyalarla birlikte.


GÖSTERİ HAZIRLAMAK

Özel bir gösterim bonsainin değerinin anlaşılması için idela bir yoldur. Şimdi bu gösterimde nasıl en iyiyi yapabileceğimize bir bakalım.
Sahne boşluk izlenimi vermelidir ve Tokonomo genellikle Tatami ya da Japon uyku hasırı boyutlarındadır(6’ ya 2’6’’). Herkes bu ölçüleri tutturamayabilir, ancak; ne kadar boşluk olursa o kadar iyidir.
Arka plan parlak renkte( ideal olanı beyazdır) olmalıdır.




Bütün unsurların bir araya geldiği bir gösterim. Ağaç sağa doğru uzanıyor, bu yüzden sahnenin soluna suisekiyle üçgen bir form oluşturacak şekilde yerleştirilmeli. Ağacın sehpası yaklaşık olarak doğru yükseltide.

http://img329.imageshack.us/img329/2894/setup1an0.gif

Suiseki kendi tarafında duvara yaklaşık olarak aynı uzaklıkta, diğer taraftan ağacı ortalayacak şekilde ancak biraz daha geriye yerleştirilmeli. Suiseki gösterimde, uzaktaki dağları gösteren bir ikon olarak kullanılır.
Kullanılan bitkiler veya figürler orta çizginin önüne daha yakın bir görünüm sağlayarak, ağacın boyunu vurgulayacak şekilde yerleştirilir.



http://img329.imageshack.us/img329/4212/setup2zu4.gif

Burada amacına ulaşmayan bir gösterim görüyoruz. Ağaç sola resmin dışına doğru uzanmış.



http://img243.imageshack.us/img243/3184/setup3or4.gif

Ağaç sahnenin sağına taşındı. Şimdi oldu.



Bonsai, suiseki ya da bitkiyle bir levha kullanacaksanız eğer, bu levha her zaman sahnenin ortasına yerleştirilmeli. Eğer sadece ağaçla levhayla gösterim düzenleyecekseniz, levhayı ağacın soluna, boşluğun tam ortasına yerleştirmelisiniz.
Levha ya da baskı sade olmalı. Örneğin, Hokusai’nin büyük dalgasının basılı olduğu bir levha çok karmaşık olacaktır.

http://img329.imageshack.us/img329/8...omawavepq3.gifhttp://img81.imageshack.us/img81/9286/tokonoma1xu1.gif




Kış mevsiminde iyi dallanmış bir ağaç, düzgün dal yapısını göstermek için, yapraksız olarak sergilenebilir. Fakat bir günden fazla iç mekanda tutulmamalı.

http://img85.imageshack.us/img85/1421/tokowintersg0.gif




Böyle bir gösterimden uzak durun. Karmaşık ve boşluk yok.

http://img294.imageshack.us/img294/9...wnottosay8.jpg

http://www.bonsaiprimer.com/display/display.html

memet 12-11-2006 03:03

Çevirileri okuduktan sonra aklıma şöyle bir konu takıldı.. soncümlede ... boşluk yok diyor..
oysa bizim sanatsal beğenimizin zemininde boşluktan kaçınmaya çalışırız.. zamanla bu sorunla değişik şekillerde karşılaşacağımızı sanıyorum..

Minarai 12-11-2006 07:33

sule Hokusai'nin büyük dalgası kısmında..Ben orayı : resim basit olmalı,Hokusai'nin büyük dalgası çok fazla olacaktır diyerek yanındaki resmi uygun gösteriyor olarak anladım..
but ideally they should have a backdrop to view them against, as its difficult appreciate the elements of each tree when viewed against the background clutter
burada da
"karşıdan bakıldığında arkadaki karmaşıklığın gözükmesi nedeniyle her bir ağacın unsurlarını değerlendirmek zor olduğu için bir arka plan kullanılmalıydı" diyor...

bonsaireef 12-11-2006 08:15

Şule çeviri için teşekkürler. Eline sağlık.

Şule, Minarai ve diğer arkadaşlar. Minarai'nin uyardığı konuda hemfikirseniz gerekli düzeltmeyi yapacağım.
Ben baktım minaraiye katılıyorum. Konunun anlaşılması için diğer resmide metne ekleyeyim.

bonsaireef 12-11-2006 08:18

Minarai çevirdiğin kısmı ekledim teşekkürler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025