agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Bonsai Gölgesinde Sohbetler (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/2002.htm)

Sehernaz 10-04-2008 18:17

Merhaba,ben de bonsai sanatını öğrenmek istiyorum. Gördüğüm resimlerinden başka da bonsai hakkında fikir sahibi değilim. Anlayacağınız en baştan başlamam gerek ve nerden başlayacağımı bilmiyorum. Yeni başlayanlar yetiştirmeden önce satın alıp baksınlar,bakmayı öğrensinler diye okumuştum fakat nerden nasıl alabileceğimi de bilmiyorum. İnternet elinin altında neyini soruyorsun demeyin,kendimce araştırdım. Bana ya ayrıntısıyla anlatan bir kitap ya da yardımcı olabilecek sabırlı bir arkadaş lazım.
Teşekkür ederim.

memet 10-04-2008 21:10

Türkçe'de henüz bir bonsai kitabı yok. Ama forumda başlamak için yeterince bilgi bulabilirsin.
Yakınlardaki fidanlıklardan birinden alacağın fidanlarla başlaman en iyisi.

Fidanı seçerken, forumu biraz okumuş olursan, nelere dikkat etmenin önemli olduğuna dair bir fikir edinirsin.
Sonra fotoğraflayıp, foruma eklersin, hep birlikte ne yapabileceğimizi düşünürüz.

vyssera 12-04-2008 11:14

1 Eklenti(ler)
İşte yerli bir akçaağaç türü, japon akrabalarından aşağı kalır yanı yok.

Ali H. ALI 12-04-2008 12:29

Vyssera bu yerli akcaagacin turu ne? Sonbaharda yapraklar nasil bir renge burunuyor?

Sehernaz 12-04-2008 13:43

Resim

Resimleri gönderebildim mi bilmiyorum ama gönderebildiysem bakar mısınız?

Sehernaz 12-04-2008 13:47

Özür dilerim gönderememişim.

memet 12-04-2008 17:26

Fotoğrafları gönderemediysen, boyutlarını küçültmeyi denemelisin.

vyssera 12-04-2008 20:01

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 224721)
Vyssera bu yerli akcaagacin turu ne? Sonbaharda yapraklar nasil bir renge burunuyor?

Hocam araştırdım, Acer campastre'ye benziyor. O olsa gerek. Yeni sürgün uçları kırmızı oluyor. Sonbahardaki görünümünü hatırlayamadım. 2 çeşit daha akçaağaç var, onları da fotoğraflayacağım. Bu arada sonbaharda kırmızıya dönen bazı ağaç türlerinden örnek vereyim. Üvez, yaban armudu, Sarı orman gülü ve Yaban mersini.

envor 12-04-2008 20:07

Arkadaşlar hepinize merhaba;bir haftadır yazılanları okuyorum ve çok şey öğrendim,bilgi veren paylaşımcı arkadaşlara çok teşekkür ediyorum...
Yalnız bende hastalık oldu,dün manisadan izmire gittim ve bugün geri döndüm,inanırmısınız başım ve gözlerim müthiş ağrıyor şu anda,havai köklendirme ile bonsai yapmayı düşünüyorumya her ağacın dalına tepesine bakıp durdum bir sağa bir sola bir yola:D ****** beyin kaldıramadı bunu...:D:D
Acaba sizdede böylemi başladı yoksa bendemi bir gariplik var...:D:D:D

vyssera 12-04-2008 21:02

Havai köklendirmeyi kafaya koyalı, bende de rahatsızlık meydana geldi evet, biraz dinlenmek, vites küçültmek arada bir gerekiyor.

memet 28-04-2008 18:15

9 eylül acil karşısındaki Ege süs bitkileri yeni bonsailer getirmiş. Güzel bazı örnekler var. Taş formu verilmiş saksılar ilginç. Henüz fidan sayılsa da bir kaç acer palmatum var. Bir de, ne olduğunu bilemediğimiz ilginç yaprakları olan bir kaç çeşit var. Birinin yaprakları biberiyeyi, diğeri saray süpürgesini andırıyor.

iremre 28-04-2008 19:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 230005)
9 eylül acil karşısındaki Ege süs bitkileri yeni bonsailer getirmiş. Güzel bazı örnekler var. Taş formu verilmiş saksılar ilginç. Henüz fidan sayılsa da bir kaç acer palmatum var. Bir de, ne olduğunu bilemediğimiz ilginç yaprakları olan bir kaç çeşit var. Birinin yaprakları biberiyeyi, diğeri saray süpürgesini andırıyor.

Mehmet ustad imkanın varsa resimlerini aktarabilirmisin?
gerçekten merak ettim..

memet 28-04-2008 19:22

Yook sadece bilgi. Kamera yoktu yanımda. Belki başka bir gidişimde denerim.

Harun Parlak 28-04-2008 23:03

Selamlar arkadaşlar bonsaide sabrın azmin ve beklemenin verdiği ödülü görmek için verdiğim linke bakmanızı öneririm.
http://www.bonsai-fachforum.de/viewt...=176072#176072

elcin24 29-04-2008 22:43

Herkese selamlar. Ben de bonsai hastasıyım uzun zamandır. Çok istiyordum almayı ama, cesaret edemiyordum. Sonunda pazartesi günü aldımm. Bir de bonzai gübresi alın, dediler aldığım yerde onuda aldım.Umarım iyi gelir. Bu arada benim bonsaim daha çok küçük. Ne zaman ve nasıl yapacağımı bilmiyorum, bir yanlışlık yapıp zarar vermekten korkuyorum. Umarım bana bu sorularım için cevap yazacak birileri vardır. SAYGILAR...

Eaglion 29-04-2008 23:05

Sayın Elçin24,

Aramıza hoşgeldiniz.

Acele etmeyin. Öncelikle forumda bulunan temel bilgileri anlayabildiğiniz kadarıyla okuyun. İlk başta bazı bilgiler uzaydan geliyor gibi hissedebilirsiniz. Zamanla geçecek. Ne zaman bir sorunuz olsa sitede size yardım edebilecek biri çıkacaktır. Merak etmeyin, yanlız değilsiniz. Yeni hobiniz hayırlı olsun.

Nice güzel bonsaileriniz olsun.

vyssera 29-04-2008 23:20

Bonsainizin fotoğraflarını da çekerseniz, daha kolay yardımcı olabiliriz. Sevgiler.

Ali H. ALI 30-04-2008 12:44

Elcin hanim, "bende bonsai hastasiyim, uzun zamandir." demissiniz. Onlar sadece hastaligin belirtileriydi. Asil hastalik simdi basliyor eger hastaliksa. Oysa ben bonsaiye bir sevda, bir tutku gozu ile bakiyorum.

Bonsai bir sevgi isidir. Aramiza hos geldin.

bonsaimen 01-05-2008 01:25

selam burhan ben alsancakta bı dukkanda bonsailerle tanistım ve hayran oldum ama alamadim zamanım yoktu arkadaşıma soyledim once kursuna git sonra al dedi
alsamda baslasam yoksa arkadasınım dedıyınımı yapsam lutfen yardım

Ali H. ALI 01-05-2008 04:56

Bonsaimen merhaba, aramiza hos geldin.
Turkiyede bonsai ogrenmek icin kurs bulamazsin. Agaclar nette bonsai hakkinda istedigin kadar bilgi bulabilirsin. Ise okumakla baslayip ogrenecegin bilgileri pratige dokmersen deneyimlerinden ogreneceklerinle iyi bir bonsaici olabilirsin.

Bonsai bir sevda isidir. Yuregine dustumu ondan kurtulus imkansiz gibi, artik bir omur sizinle birlikte ic ice yasiyan bir tutku olur, yasam tarzinizi degistirir, her seye bir baska turlu bakmiya ve gormiye baslarsiniz.

Hazir bir agac alimak yerine , yeterli bilgiyi ogrendiginiz zaman, fidancilardan alacaginiz uygun bir agacla bonsaiye baslamanizi oneririm.

Tekrar aramiza hos geldin.

memet 01-05-2008 08:14

Kurs yok ama, zaman zaman arkadaşlar bir araya geliyor, toplantılarıımızda, bonsai çalışmaları yapıyoruz. Forumu takip edersen yakında bir buluşmamız olacak .

iremre 01-05-2008 08:16

desenize bu hastalık içten içe yavaş yavaş ilerleyip butun bedeni sarıyor.fidanlıktan fidan almayla kesin teşhiş konuluyor. tedavisi de pek mümkün değil gibi... :D

memet 01-05-2008 21:13

2 Eklenti(ler)
Ege süs bitkilerindeki bir kaç yeni bonsai örneği.
Ada bayrakoğlu tekrar gidip fotoğrafları çekti.
İkinci örnek sadece saksının değişik olmasından. Acer de var. fakat bonsai değil, fidan haline saksıya konulmuş. Üzerinde çalışmak gerekir çok.

Ali H. ALI 02-05-2008 13:49

Belki bir gun, Izmirli bonsai ustalarinin agaclari da bu Ege Sus Bitkilerinda yer alir ve Izmirde ne kadar guzel bonsailer yapildigini herkes gorur.

Ali H. ALI 11-05-2008 12:19

Tum annelerin ANNELER GUNU kutlu olsun.

vyssera 11-05-2008 21:21

Anneler gününüz kutlu olsun ( anne ) arkadaşlar :)

uzman16 12-05-2008 15:45

Teşekkür ederiz. ;)

vyssera 12-05-2008 21:21

Nasılsınız Uzman16, bonsailer nasıl gidiyor?

memet 12-05-2008 21:43

Arkadaşlar bu aralar işlerimden ötürü çok az ilgiliyim forumla. Bir göz atacak kadar halim oluyor akşamları.

uzman16 12-05-2008 22:27

Teşekkürler Vyssera, iyiyim. Siz nasılsınız?

Bonsai adaylarımın son durumu;
Havai köklendirme yaptığım acer ve oya ağaçlarımın gelişimini bekliyorum. Nar iyi durumda. Ama açelyayı kaybettim. Kaya üstü çalıştığım mor salkım da gayet iyi durumda. Süs eriğimi bit sarmıştı, ilaçlama ile temizledim. O da gayet sağlıklı. İncir sürgün veriyor. İspirya, süs kirazı ve leylakta da uç alımı yaparak dallanmayı arttırıyorum. Cevizi şimdilik bahçeye diktirdim. Ardıcı nedense sevemedim ve birisine verdim. Aslında ardıçtan ziyade semi cascadı sevemedim dersem daha doğru olacak.

Dün Güler Hanımlara giderken Selahattin hoca Sığla ve adını unuttuğum kırmızı yapraklı bir ağaç fidesi hediye etti bonsai için. Sığlayı çok aramış ama bulamamıştım. Çok sevindim. Artık onların da gelişimini bekleyeceğim.

Bonsainin yanında balkon çiçeklerine de merak sarınca balkonlarda yer kalmaz hale geldi. Kendimi engelliyorum sözün özü.

Velhasıl bitkilerle haşır neşirliğim artarak sürüyor. Bonsai sabır işi olduğundan diğer bitkilere de ayıracak çok vakit kalıyor. ;)

vyssera 12-05-2008 23:19

Ben de iyiyim teşekkür ederim:) Benim de kayıplarım oldu bir kaç tane, Sarıçam ve kökü çok az olan bir gürgeni kaybettim, bir kaçı da belli değil. Ama saksıda bulunan ağaçlarımın yaklaşık % 80-90' ı yaşıyor ve sağlıklı. Yaşamasını çok istediğim bir gürgenim vardı o çok iyi, zamanım kalsa, büyük saksıda peyzaj çalışmamı tamamlayacağım. Onun için ev, ve hayvan figürleri ayarlamam lazım. Yarışmaya yetişir sanıyorum. Peyzaj çalışmamda ayırdığım tarla kısmına dağ çileği diktim. Çok hoş durdu. Ortaya bir de korkuluk yapacağım, ne olur ne olmaz, yabani hayvan girmesin :)

Bonsaiden başka kaktüs ve sukulent koleksiyonumu geliştirmeye çalışıyorum. ;) Görüşmek üzere.

Ali H. ALI 13-05-2008 14:22

Herkesin iyi olmasi ne guzel.
Uzman 16 sari yasemin celiklerin ne oldu koklendilermi?

Vyssera bonsaide en kotu sey insanin agaclarini kaybetmesi ve malesef bu da zaman zaman oluyor. Bu yil bende sicaklarin etkisi ile 2-3 ardicimi,1 disbudagimi bir sogut ve bir sari yaseminimi kaybettim. benim kaybettigim agaclar yetmezmis gibi, esimin bir arkadasi saksida kurumus bir ardicini bana gonderip onu kurtarmami istedi oysa agac artik geriye donemiyecegi bir yolda idi. Her ne ise demek istedigim kimi zaman agaclarinizi kaybedeceginize kendinizi alistiriniz.

Sizlere, aramiza bir yil kadar once katilan ve cesitli nedenlerden yazamiyan ama bonsai tutkunu bir uyemizi tanitmak istiyorum. Asagidaki alinti yarisma bolumune yazilmisti uyemizi burada yanitlayip onu da bu bonsai sohbetlerinin icerisine alalim dedim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Pen-jing usta (Mesaj 235406)
Ali bey samimi alakadarlığınız için şükranlarımı sunarım. Yalova ifade ettiğiniz manalara uygun bir kent, bir kaç arkadaş edindim.bir tanesi Hasan bey...Sizden teknik öğrendiklerimi pratiktede kendisinden öğrenmeye çalışıyorum.. Esenlikler.

Pen-jing usta burada hepimiz samimiyiz ve bilgilerimizi severek paylasiyoruz.
Bir gun sizde ogrendiklerinizi, deneyimlerinizi bizler gibi paylasacaginizi da biliyoruz. Cunku burada, ilk basliyan herkes sizin gibidir ve kisa bir sure sonra soru sormak kadar deneyimler gorusler de paylasilmaya baslar.

Aramizda ogreneceklerine, kendi deneyimlerini de katarak bircok guzel bonsai yapacaginizi dusunuyorum.

vyssera 14-05-2008 09:09

2 Eklenti(ler)
Doğa anaya özür niteliğinde, bu pazar 11 adet ağaç diktim, bir de ekip oluşturdum, ormansızlaşan arazileri ağaçlandıracağız.

Ali H. ALI 14-05-2008 13:02

Vyssera seni ve ekibini kutlarim.

Ali H. ALI 14-05-2008 13:11

Uzman 16 sari yaseminlerin tutmamissa uzulme Kibrisa bir daha gittiginde yine alirsin. Hem Guler hanim size kokulusunu vermis o tutarsa ondan bonsai yapariz. ilginlarina iyi bak onlardan guzel bonsailer yapabilirsin.
hosca kal.

bonsaisevdası 21-05-2008 07:29

Merhaba,sitenize yeni üye oldum. Bir arkadaşımın evinde gördüm bonsai. Koçtaş'tan almış çok beğendim, bende alacağım. İnternette bilgi ararken sitenize rasladım. Acemiliğimi aşmak için yardımlarınızı bekliyorum.
Nasıl bir şey alacağıma karar vermek için, bilgileri okumaya başladım.

Ali H. ALI 21-05-2008 11:56

Bonsaisevdasi hosgeldiniz.
Okumaya baslamakla ilk adimi atmis oluyorsunuz. Burada bonsailer hakkinda istediginiz kadar bilgi bulacaksiniz. Takildiginiz yerler olursa buradaki tum arkadaslar size seve seve yardim edecektir.
Kolay gelsin.

bonsaisevdası 23-05-2008 20:08

Çok düşündüm ne almam gerektiğine karar veremedim. bu bonsailer daha sonra büyüyecekler mi? Nasıl küçülecek sonra?

bitkiavcısı 23-05-2008 21:15

Merhaba,

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi'nde 'bonsai bölümü' oluşturmak istiyoruz. Bu bölümde değerlendirmek üzere bonsai örneklerini paylaşmak isteyenleri Bahçe'mize bekliyoruz.

Ayrıca tüm ağaçlar.net üyeleri 30 mayıs-8 haziran arasında düzenlenecek olan 9. Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivaline davetlidir. Festival programını ilgili başlıkta görebilirsiniz.

vyssera 24-05-2008 10:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisevdası (Mesaj 239356)
Çok düşündüm ne almam gerektiğine karar veremedim. bu bonsailer daha sonra büyüyecekler mi? Nasıl küçülecek sonra?

Bonsailer her bitki gibi büyüyecekler, ama siz sürgün budama, dal budama gibi yollarla onu küçük tutacaksınız. Bonsai saksıda bodur ağaç yetiştirme sanatıdır diyebiliriz. Ağaçları şekillendirmek ve küçük tutmak için çeşitli yöntemler var. Bu konuda forumumuzda da bolca bilgi var. Ayrıca bizler de sorularınız için buradayız.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025