agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Bonsai Gölgesinde Sohbetler (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/2002.htm)

Harun Parlak 19-11-2007 13:26

Teşekkürler Sayın Ali H. ALI bey eksik olmayın Değerli görüşlerinize her zaman ihtiyacımız olacak.

Sergüzen 19-11-2007 19:29

1 Eklenti(ler)
Bonsai konusunda yazılanları okuduktan sonra, bonzai ile ilgilenmeye cesaret edemedim. Fakat elimde de yedi yıldır büyümeyen (boyu hala 40cm) bodur bir nar var. Geçen yıl tohumlarından ektim ve bu yıl ektiğim tohumların 5 adedi çimlendi ve gayet sağlıklılar. Bu bebeleri bonzai terbiyesi verecek dostlara hediye edebilirim.

_Acemi~Bonsai_ 19-11-2007 21:54

Bonsai'lerimin gölgesinden selamlar...

Hepinize iyi aksamlar.Forumunuzu bikac günden beri dolasiyorum cok hosuma gitti .
Sayenizde 3 tane cok güzel Bonsai sahibi oldum.;)Artik sizlerin de yardimiyla bu güzel minik agaclarimi yetistirecegiz :rolleyes:
Eger bu teklifimi kabul ederseniz ,benide araniza alirsaniz beni cok sevindirirsiniz;sizi Bonsai'lerim büyüdügünde gölgesinde piknige davet edecegim ;)

Sisyphos 20-11-2007 14:22

hoşbulduk memet. ****** atölye çalışmalarını kaçırmak istemem. Çınardan vaz geçicem. Şuan çıkıp zeytin fidanı almayı düşünüyorum iç mekan mı dış mekanmı onu araştıracağım. Zeytin kutsal bir ağaç. :)

bonsaisever 20-11-2007 19:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi _Acemi~Bonsai_ (Mesaj 175670)
Bonsai'lerim büyüdügünde gölgesinde piknige davet edecegim ;)

Bonsailerinizi büyütmeden de pikniğe davet edebilirsiniz :)
Aramıza hoşgeldiniz ;)

_Acemi~Bonsai_ 22-11-2007 15:51

Teşekkürler.....

Ali H. ALI 25-12-2007 09:22

Hepinize iyi gunler, Desperado bonsaiye ilgi duyman ne guzel. Sayin Msgurkanin da belirtigi gibi sansli birisiniz cunku o sizinle birikmis bilgi ve deneyimlerini paylasmaya hazir.

Bonsainin Kibrista da bilinip yapilmasini cok istiyorum ve elimden geleni de yapmiya hazirim. Agaclar.net bonsai forumunda pratik olarak baslamaniz icin yeterli bilgiler vardir. Deneyimlerinizi de bonsai forumunda paylasirsaniz, bir cok uyeye de faydasi olur.

Kibrista bir bonsai atolye calismasi eninde sonunda olacak, hele bir bonsaiye meraklilar one cikip ben de varim desinler ve bu ilk adimdan sonra hersey daha keyifli ve daha hizli gelisecegine inaniyorum.

Serhan eteburlarin yani sira bonsaiyi de denemelisin dusundugun kadar zor degildir ve oldukca da keyifli, ogretici, dinlendirici bir ugras.

Buket hanim, dergi icin soylesi yapacaktiniz bir gelisme varmi?
Bu arada Sengul hanim uzun zamandir ugramiyor, umarim sadece is yogunlugundandir ve bir tatsizlik yoktur.
Buket hanim sizin bonsai calismalariniz yokmu? varsa bansai forumunda paylasirmisiniz? eger yoksa, pratik calismalara ne zaman basliyorsunuz?(bonsai atolye calismasi icin yazdiklarinizi goz onune alip sizin de bonsaye karsi ilginiz oldugunu dusunuyorum)

Hepiniz saglicakla kaliniz.

Ali H. ALI 25-12-2007 10:35

Hepinize merhaba, bu gun Noel bayrami her yer tatil ben de tatildeyim. Iki uc gunluk bir yagmurdan sonra(seneler var boyle yagmur yagmamisti) Bu gun hava gunesli ve guzeldi Bahcemi temizleme, kimi agaclarimi telleme ve budama firsati buldum. Bilgisayarin onunde de bolca zamanim olacagini dusunuyorum ve bu zamanin bir kismini da burada sohbet etmiye ayirdim.

Tekin beyin calismalarini paylastigi sayfada, Bonsaiye tutulmus bir arkadas, sayin Turkprinc3ss diyor ki gelecek yil ben de bonsai calismalarina basliyacagim. Dusundum da gelecek yila cok kalmadi bir hafta sonra aramizda yeni bir arkadas olacak ve bu arkadas fotograf cekmede oldukca iddiali biri ona simdiden aramiza hos geldin deyip, guzel bonsai calismalri yapip, fotograflarini da bizlerle paylasmasani dileleyelim.

Sayin Polatuz' un ayni sayfadaki, deneyimlerinden aktardigi onerileri de goz ardi etmeyip uzerinde dusunmemiz gerekiyor.

Bircok agaca bakmak size sorun yaratmiyor ve onlara bakabiliyorsaniz istediginiz kadar agaci bonsai yapabilirsiniz. Ama cok agaca bakmakta zorlaniyorsaniz veya daha fazla agaca bakmakta zorlanacaginizi dusunuyorsaniz kendinizi frenlemelisiniz. Emekli olanlarlarin belki yeterli zamanlari vardir da calisanlar icin cok agaca bakmak zaman bakimindan sorun olabilir. Ozellikle de sulama konusu yaz aylarinda cok onemlidir. Sicak ve ruzgarli bir gunde, susuz kalan, yillarca emek verdiginiz bir bonsainizi bir gun icerisinde kaybetmeniz hictendir.

Bunun yaninda bonsai yasayan bir sanat dalidir bunu unutmayin yasayanin bir gun olebilecegini de aklinizdan cikarmayiniz, normal olumlerin disinda agaclarinizin sorumlulugu sizin elinizdedir. Kac tane bonsaiye bakabileceginizi de kendiniz hesaplayip bulmalisiniz(biliyorum bonsaiye basliyan biri artik her agaca bonsai yapilabilirmi gozu ile bakiyor ve her gordugu fidani almak onun uzerinde calismak istiyor bu durumda kendinizi nasil engelleyceginizi bilmiyorum cunku ayni duygulari, uzun yillar var bende hala daha yasiyorum.)
Hepinize guzel ve keyifli bonsai calismalari diliyorum.

uzman16 25-12-2007 10:53

Merhaba Ali Bey,

Polatuz'un söyledikleri doğru. Ama sizinkiler de öyle ve ben sizin söylediğiniz " bonsaiye basliyan biri artik her agaca bonsai yapilablirmi gozu ile bakiyor ve her gordugu fidani almak onun uzerinde calismak istiyor bu durumda kendinizi nasil engelleyceginizi bilmiyorum cunku ayni duygulari, uzun yillar var bende hala daha yasiyorum.) sözüne yürekten katlıyorum.

Haftasonu ilk bonsaimi yaptım ve siteye yükledim. 2 gündür şimdi hangi ağacı alsam diye düşünüp duruyorum. Liste yaptım . Listemde oya ağacı, mor salkım, gülibrişim, kumkat, sığla, incir, çalı fırçası var. Fidanlıkta artık hangilerini bulursam alacağım. Evde de havai köklendirme için baharı bekleyen acer palmatum var. Bu aralar aklımda sürekli bonsai var. Varsa yoksa bonsai. Ne kadar güzel. Keşke yıllar önce tanışsaydım bonsai ile. Hayatıma farklı bir boyut kattı. Sizlere çok teşekkürler.;)

Ali H. ALI 25-12-2007 12:29

Uzman 16 iyi gunler, bonsaiye gec basladim diye uzulmeyiniz. Onunuzde bircok bonsai yapacak bolca zamaniniz olacak.

Dedigim gibi kendinizi surekli agac almaktan nasil alikoycaginizi bilemiyorum. Cunku ben vazgecemedim ama bunun yaninda sorumlulugumu da biliyorum, satin aldigim veya yetistirdigim fidanlari, bonsai yapana kadar ve bonsai yaptiktan sonra da yasatmaya ozen gosteriyor olsam da arada istemedigim kayiplar oluyor.

Yapacaginiz bonsailerin uzun omurlu olmasini dilerim.

Harun Parlak 25-12-2007 13:38

Sayın Ali H. ALI sizin bir üsteki yazınızıda sonunakadar bir nefesde okudum Sayın Polatuz' un
da bu uyarıları dikkate almamak en ölümcül hatalardan biri olur elbet ama hepsi ölecekmiş gibi bakarsak ne bonsai sanatını öğrenebilir nede normal hayatda başka işler yapabiliriz diye düşünüyorum bizim görevimiz sorumluluk üstlenerek gerekli tedbirleri almak geresi olacağına kalmış.
Yolda kaza olabilir trafik çok yoğun bugün işe gitmeyelim diyemeyiz sorun varsa daha dikkatli yola çıkar yolumuza devam ederiz.
Önemli olan sorumluluk duygusuyla bilinçli bir şekilde yolumuza devam etmek diye düşünüyorum. Uyarı ve yönlendirmelerinizi takdirle karşılyor devamını diliyorum çok teşekkürler.

Buket Aknar 25-12-2007 15:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 187422)
Hepinize iyi gunler, Desperado bonsaiye ilgi duyman ne guzel. Sayin Msgurkanin da belirtigi gibi sansli birisiniz cunku o sizinle birikmis bilgi ve deneyimlerini paylasmaya hazir.

Bonsainin Kibrista da bilinip yapilmasini cok istiyorum ve elimden geleni de yapmiya hazirim. Agaclar.net bonsai forumunda pratik olarak baslamaniz icin yeterli bilgiler vardir. Deneyimlerinizi de bonsai forumunda paylasirsaniz, bir cok uyeye de faydasi olur.

Kibrista bir bonsai atolye calismasi eninde sonunda olacak, hele bir bonsaiye meraklilar one cikip ben de varim desinler ve bu ilk adimdan sonra hersey daha keyifli ve daha hizli gelisecegine inaniyorum.

Serhan eteburlarin yani sira bonsaiyi de denemelisin dusundugun kadar zor degildir ve oldukca da keyifli, ogretici, dinlendirici bir ugras.

Buket hanim, dergi icin soylesi yapacaktiniz bir gelisme varmi?
Bu arada Sengul hanim uzun zamandir ugramiyor, umarim sadece is yogunlugundandir ve bir tatsizlik yoktur.
Buket hanim sizin bonsai calismalariniz yokmu? varsa bansai forumunda paylasirmisiniz? eger yoksa, pratik calismalara ne zaman basliyorsunuz?(bonsai atolye calismasi icin yazdiklarinizi goz onune alip sizin de bonsaye karsi ilginiz oldugunu dusunuyorum)

Hepiniz saglicakla kaliniz.

Ali Bey, dergi için yapacağım söyleşi ile ilgili girişim yapıp Mustafa Bey ile telefon aracılığı ile tanışıp, konuştum. Mustafa Bey, bahçesini küçük bir cafe şeklinde düzenlemiş, hafta sonları orada olduğunu söyledi. Konuştuğumuz günden bu yana hiç bir hafta sonu oraya gidebilmek için uygun hava bulamadım. Ya yağmurlu idi ya rüzgarlı. Geçen hafta da bayram tatiline rastladı bayram ziyaretleri ile geçirdik.
Bugünlerde(Belki bu hafta) Branch için oraya gideceğim ve söyleşiyi yapıp fotoğraf çekeceğim. İnşallah bahçedeki güzel bitkiler uyumaya başlayıp manzarayı bozmamıştır.

Bonsai konusuna gelince doğrusu Mehmet Beyin çalışmalarını ve derlediklerini görünce benim de canım Bonsai'yi çekiyor hatta gezdiğim yerlerde Mehmet Bey'in önerisi ile zeytin fidesi bakıyorum. Ancak doğruyu söylemek gerekirse başaramaz, öldürürsem diye de korkuyorum. Sanırım biraz daha cesaret toplamam gerekiyor.

Serhan 25-12-2007 17:07

Ali Bey merak etmeyin sizlere güvenerek, elimizden tutup bizi yönlendireceğinize inanarak bonsai'ye da el atmaya karar verdim. Acemi bir kişi olarak sizlerden fikir almak en doğrusu, bonsai için ilk olarak hangi ağacı seçmemi önerirsiniz. Bu arada Mehmet Salih bey sizin de yardımlarınızı bekliyorum.

bonsaisever 25-12-2007 20:25

Bonsai bizler için çok yeni bir sanat.
Yeni olan bu sanatın geliştirilmesi ve yayılması için yapılan toplantılarda da hepimizin yeni şeyler öğrendiğini görüyoruz.
Bire bir eğitimini alamadığımız bu konunun esas eğitmenleri, bu zamanda bonsaiye başlayan arkadaş olacaklar.
Ancak, bonsaiye gönül veren arkadaşların çoğu farklı ağaç türlerini kullanarak bonsai yapmaya çalışıyor.
Bunun, bakımı hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığımız ağaçları kaybetmemizi kolaylaştırdığı için bulunduğumuz bölgeye uyum sağlayan, sevdiğimiz ve beğendiğimiz bir veya iki ağaç türü üzerinde çalışılması gerektiğine inanıyorum.

Buket Aknar 25-12-2007 21:11

Serhan, hadi hayırlısı olsun.

Sergül 25-12-2007 22:39

Arkadaşlar, bölümümüzde bu son günlerde bonsai'ye olan ilgi bende de bir merak uyandırdı. Google arama motorunda bonsai resimlerine bakarken açelya çiçeğine benzer bir bitki gördüm, acaba açelyadan da bonsai oluyormu?

msgurkan 25-12-2007 22:40

2 Eklenti(ler)
Kıbrıs'ta fidancılarda uygun fidan bulmak kolay değil. Ancak doğadan sökülen fidanların kök yapısını oluşturması ve hayatta kalması için en az bir yıla ihtiyacı vardır. Yeni başlayan arkadaşlar sadece bu tür fidanlarla çalışırlarsa hevesleri kırılır. Halbuki fidancılardan bulunacak uygun fidanlarla kendi denemelerini yapma, hızlı ve başarılı sonuç alma ihtimalleri daha yüksektir. Başarılı sonuç daha çok motivasyon yaratır. Sonuç olarak fidancıları ziyaret etmek gerekir. Orman Dairesinin Lefkoşa'da Dereboyu'ndaki veya Güzelyurt'taki fidanlıklarına bir bakın. Hatta ayarlayabilirsek birlikte bile gidebiliriz. Süs narı, Selvi, mazı, cemile, akasya, biber ağacı gibi fidanlar bulmak mümkün. Fiyatları da 2-5 YTL arasındadır. 5-10 tane küçük fidan alıp minyatür veya küçük bonsailer yapılabilir. Saksı olarak da Lefkoşa'daki Binbir Çeşit maazasından alınacak sahte bonsailerin saksıları kullanılabilir. Yalnız saksı içindeki plastik ağacı sökmek için bir gece suda tutun ki içindeki alçı yumuşasın ve kolay sökülsün. saksı içindeki kaya görüntüsündeki parçayı atmayın onu da kullanabilirsiniz. Fiyatları yanılmıyorsam 3-4 YTL'dir. Örnek olarak benim yaptığım şu bonsailerin benzerini yapabilirsiniz.
Eklenti 26939
Eklenti 26940

msgurkan 25-12-2007 23:02

Sergül Hanım, Açelyadan çok güzel bonsai yapılabilir. Ben henüz denemedim. Bizim mevsime dayanıklı mı bilmiyorum. Yakında size ulaştıracağım videolardan ismi "twob11azalea-1" olanı izlerseniz özellikleri, budama,telleme ve saksı değişimi konusunda bilgiler alabilirsiniz.

Ali H. ALI 26-12-2007 11:21

Hepinize selamlar, arkadaslar bonsaiye olan ilginiz umarim surekli olur.
Bu arada bonsai icin yazacaklarinizi bonsai forumundaki uygun basliklarda yazarsaniz, Kuzey Kibris forumuna yazan uyeler yani sira diger uyelerimiz de faydalanir. Ornegin bonsai saksilarindan cikarilan plastik bonsailerin saksilarini, tekrar kullanmak guzel bir bilgi. Yalniz bu sayfada kalirsa cok az kisi bilecek.

Buket ve Sergul hanimlar, Mehmet bey, ve Serkan ve bonsaiye ilgi duyan arkadaslar, hepinizi bonsai golgesi altinda sohbete bekliyorum.

Kibrista da bonsainin yavas da olsa bilinip, sevilip, yapilacagindan eminim.
Saglicakla kaliniz.

Ali H. ALI 26-12-2007 12:40

Bonsaisever'e katiliyorum. Bonsai yapacaginiz tur hakkinda ne kadar bilgi sahibi olursaniz agaci yasatma sansiniz da o kadar cok olur.

Binlerce yildir oralarda yasiyan, yerli agac turlerinden yapacaginiz bonsailer sanirim ne sizi ne de agaclarinizi hic zorlamadan sorunsuzca uzun bir yasam suren bonsailerinizin olmasini sagliyacaktir.(ozellikle iklime uyum acisindan)

Bu diger agac turlerinden bonsailer yapmayin anlamina gelmiyor. kendinizi diger agac turlerine hazir oldugunuza inandiginiz(tur hakkinda yeterli bilgi ve uygulanacak teknikler) zaman onlardan da bonsailer yapabilirsiniz.

Hepinizin saglikli uzun omurlu bircok bonsaisi olsun.

Buket Aknar 26-12-2007 14:04

Mehmet bey ben sizin derlediğiniz cd'den bonsaichannel dosyasında Scheflerayı nasıl bonsai yaptığını izledim. Ve "hah bu tam bana göre" dedim. Bu arada aklıma takılan şu oldu özel bonsai takımları buralarda var mı? Veya onlar olmazsa bu işi gören başka aletler de var mı?

Ali H. ALI 26-12-2007 14:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar (Mesaj 187760)
Mehmet bey ben sizin derlediğiniz cd'den bonsaichannel dosyasında Scheflerayı nasıl bonsai yaptığını izledim. Ve "hah bu tam bana göre" dedim. Bu arada aklıma takılan şu oldu özel bonsai takımları buralarda var mı? Veya onlar olmazsa bu işi gören başka aletler de var mı?

Buket hanim Mehmet bey yerine size bonsai aletleri hakkinda ben cevap vereyim. Bonsai aletleri olursa daha iyi olur ornegin ice donuk bir agzi olan bonsai dal budama makasi ile kesilen bir dal, yarasini daha cabuk kapatir. Ama bu aletler olmadan da bonsai yapilabiliyor ben kendi deneyimlerimden biliyorum. Bonsaiye basladigimda uzun yillar basit bir budama makasi ile calistim ve pek bir sorun yasamadim. Sadece makasinizin temiz ve keskin olmasina dikkat ediniz.

Bonsai aletlerini Kuzeyde bulamazsaniz belki guneyde bulabilirsiniz. Guneydeki bonsai calismalari ne durumda bilmiyorum. Bir arkadasdan bonsai saksilari satildigini duymustum belki aletlerini de satiyorlar diye dusunuyorum.

Size gore daha bircok agac bulup, yapacaginiz bonsai calismalarinda kolayliklar dilerim.

Ali H. ALI 26-12-2007 15:03

Buket hanim, bonsai forumundaki, "Bonsai golgesi altinda sohbetler" bolumune bakarmisiniz?

msgurkan 26-12-2007 15:19

Buket, Kıbrıs'ta bonsai aletleri bulamazsın. Ben İngiltereden oğlum vasıtası ile E-bay'dan aldım. Özel aletler, bonsai'e başlamak için olmazsa olmaz değildir. Alet tedarik edinceye kadar kaliteli budama makası ile idare etmek zorundasın. Arkadaşlardaki bonsai ilgisinin bu kadar yükselmesi inanın beni çok memnun etti. Artık bir tanıtım-eğitim toplantısı ihtiyaç haline geldi sanırım. Alet ve saksı tedarikine gelince, sayımız çoğalması ile belkide ortak çözümler bulabiliriz.

Sergül 26-12-2007 15:53

Mehmet bey size katılıyorum, bonsai konusunda tanıtım-eğitim toplantısı şart oldu.Yeni yılda bir toplantı ayarlaylım. Bu işe bilgisiz girişip ağaçlara zarar vermeyelim.

Buket Aknar 26-12-2007 19:11

Mehmet Bey, Biber ağacı'nız daha önce gördüğümüzdür değil mi? Selvi bonsainiz de çok güzel, kenarındaki ne ?

Sergül hanım, çok haklı bu işe bilinçli ve bilgili birinin kontrolünde başlamak sanırım en doğrusu olacak. Benim bunca zaman oyalanmamın sebebi, yapamayıp ağaçları öldürürsem endişesi taşımamdır.

desberado 26-12-2007 19:27

Bonsai konusunda bana bukadar yardım etmeniz beni daha çok yüreklendirdi doğrusu.Ben de bugünden itibaren bonsai fidanımı alıp işe başlayacağım.Bu arada ben zeytin fidanından bonsai yapıldığını duymuştum.Eğer bu doğruysa bizim iklimimize göre çok uygun olur.

Buket Aknar 26-12-2007 19:42

Ali bey, davetinizi görünce uğrayayım dedim. Bonsai konusunda ön hazırlık dönemindeyim bulduklarımı okuyarak veya izleyerek bilgilenip cesaretlenmeye çalışıyorum. Okudukça hevesleniyorum. Ne güzel bir uğraş. Çevremdeki arkadaşlara da o kadar anlattım ki onlar da merak etmeye başladılar.

Harun Parlak 26-12-2007 19:46

Bonsai' ye sevdalanan Buket hnm hoşgeldiniz aramıza

Buket Aknar 26-12-2007 19:50

Hoş bulduk. Öncelikle bunca zaman sizleri okudum, Kıbrıs'lı genç arkadaşların ilgilenmesiyle de bu işe yavaş yavaş girişsem de bu sanat eserlerinden ben de yaratsam diye düşünmeye başladım. İnşallah gerisi de gelecek.

msgurkan 26-12-2007 19:53

Buket, biber ağacı bonsaim toplantıda gördüğündür, ve hala hayatta. Selvinin yanındaki ise yapay kaya ama gerçek gibi ve hoş.
Toplantıyı ocak ayının başında yapsak geç mi olur?

Desberado, başlamadan önce istersen bonsai konusunda size göndereceğim video dvd'sini incele. Çok faydası olacağına eminim. Dvd'yi birazdan kopyalıyorum. Serhan ile birlikte nezaman isterseniz alabilirsiniz. Zeytin konusunda haklısınız.

Harun Parlak 26-12-2007 19:54

Siz birkere yakalanmışsınız inşallah güzel BONSAİ ler yaratırız hep beraber.

minka 26-12-2007 21:26

Merhaba,
Çok güzel şeyler yazmışsınız.Aklıma takılan birşey vardı.Konunun bahsi geçmişken sormak istedim.Sayın Ali H. ALI ve Bonsaisever'in yazdığı...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 187745)
Binlerce yildir oralarda yasiyan, yerli agac turlerinden yapacaginiz bonsailer sanirim ne sizi ne de agaclarinizi hic zorlamadan sorunsuzca uzun bir yasam suren bonsailerinizin olmasini sagliyacaktir.(ozellikle iklime uyum acisindan)

Benim yaşadığım bölge Akdeniz iklimi ve merak ettiğim konu;ağaçların türlerine göre iklim,toprak özelliği,sulama vs. ile bonsai yetiştirme teknikleri arasında biraz fark var gibi.Özellikle toprak hazırlama ve sulama konusu.Kısacası ağaca göre mi davranacağız,yoksa bonsai'a göre mi?

vyssera 26-12-2007 21:36

Sayın Minka izninizle sorunuza ben de bir ilave yapayım, Sarıçamdan bonsai yaptık, şimdi sarıçam gibi biraz kurak mı olacak yoksa bonsai gibi düzenli su mu isteyecek? Saygılarımla.

bonsaisever 26-12-2007 23:00

İşte, işin ilmi de burada :)
Bunların sonuçlarının ne olduğunu bilmiyoruz.
Çok güzel bir örneği Mine Pakkaner vermişti.
İzmirde Şimşirin uzun ömürlü olmadığını, bir şekilde kuruduğunu belirtmişti.
Bonsaiye yeni başlayanlara ise biz Şimşiri öneriyoruz :)
İğne yapraklılar konusunda da Ankara ve çevresinde tutunamadığı bilgi gelmişti.
Tabii bunları sera gibi suni bir ortamda yetiştirmeyi deneyebilirsiniz
Ancak oldukça masraflı bir seçenek :)
Bunun için, bölgenizde doğal olarak yaşayan ve yayılan ağaçları seçmeniz önemli.

Ağaçların su istekleri konusunda da uzmanlaşmak gerekmektedir.
Geniş yapraklı ağaçlarda yapraklar daha fazla buharlaşma yaptığından iğne yapraklılardan daha fazla suya muhtaçlar.
Hobimiz olan bonsainin sığ saksılarda olduğunu ve yayılan köklere sahip olmadıklarını düşünerek su isteklerini iyi ayarlayıp susuz bırakmamak gerekmekte fakat fazla su verip köklerin çürümesine sebep olunmamalı.

Olay sadece bunlarla bitmiyor...
Verilecek gübre, alacağı güneşin ve duracağı yerin ayarlanmaları da önemli.
Evde baktığınız bitki bile durduğu yere göre çiçek açıyor veya solup gidiyor :)

Yukarıda mesajda anlatmaya çalıştığım buydu.
Çok fazla ve değişik türlerde ağacımız olması bizi bakımları konusunda uzmanlaştırmayacağı gibi ağaçlarımızı kaybetmemize neden olacaktır.
Belli türlerde çokca fidan üzerinde çalışma yaptığımız ve bakımı hakkında tecrübe kazandığımızda da yaşatacağımız ağaçların sayısı bu oranda artacaktır.

Bunları yazarken amacım; bonsaiye gönül verip başlayanların bu işe daha bilinçli bir şekilde devam etmeleriydi.
Umarım yeni başlayacaklar "Ne zormuş bu iş!" diyerek vazgeçmez.
Sadece başlayın, gönül verdiyseniz gerisi kendiliğinden gelecektir ;)

vyssera 26-12-2007 23:08

Güneşli havada sıcaklığından elini bile tutamadığın kayada biten sarıçamın gücü adına, sanırım söylediğinizi anladım. :rolleyes:

minka 26-12-2007 23:19

Teşekkürler Bonsaisever,
'Cevabı siz bulun' diyorsunuz:)Gönlümüzü verdik.Ben şimdi beklemeyi öğreniyorum.Hayatımızda birçok şeyi bekleriz,bazen farkına bile varmadan;ama bu başka birşey.Baharı bekle,büyümesini izle,çok dikkatli çalış ve başarırsan torunlarına hediye et...Belki onlara da aşılanır diyerek...Önce bol bol tohum ekmeyi öğret en güzeli:)Araştırmaya devam.

bonsaisever 26-12-2007 23:44

Minka, benim için öncelik saksıdaki ağacın bakımı.
Yoksa, saksıda ağacımın olması önemi değil
Bakımını yapmayı becerebiliyorsam, ağacım saksıda durmaya ve şekillenmeye devam edecektir :)
Ayrıca, bonsai konusunda yazılan toprak ve sulama konularında kriterler konulsa dahi kaide değildir.
Hele Adana gibi bir yerdeyseniz ve biz size "İstanbuldan beş günde bir sulamanız gerekiyor" diyor ve siz de buna uyuyorsanız büyük hata edersiniz.
Çünkü, oradaki havanın sıcaklığını, saksınızdaki toprak çeşidini ve miktarına göre kaybettiği nemi bilen ve gören sizsiniz.

Öncelikle tohum ekmek bu hobiden daha önemli ;)

Ali H. ALI 27-12-2007 12:24

Bonsaiseverin yazdiklarina katiliyorum. Bunun yani sira bir iki sey de ben ekliyeyim.

Bir kere yerli agaclardan yapacaginiz bonsailerde, agacimi ne tarz yapmaliyim sorunu yasamiyacaksiniz. Cevrenizi gozlediginiz zaman dogada, o yerli agacin bircok tarzini gorebilirsiniz ve dogada gordugunuz tarzlar, bonsai yaparken sizi yonlendirecektir. Dogada gorduklerinizi, gordugunuz an yapma imkaniniz olmayabilir, ama ilginc agaclari,varsa fotograf makinenizle, yoksa kafanizin bir kosesine resmedin. Bir gun o dogada gordugunuz ilginc tarzi mutlaka calismalarinizda uygularsiniz.

Bonsaileri sulama konusu onemli bir konu ve bunu deneyimlerinizle gelistireceksiniz. Dogadaki bir sari cam uzun zaman susuz kalip olumsuz etkilenmemis olabilir, cunku kim bilir kokleri nerelerdedir ve toprak ustu susuzluk onu pek etkilemiyor. Sig ve kucuk bonsai saksisinda ise kokler sadece saksi icerisindedir ve saksidaki toprak kurudugu zaman agaci hemen olumsuz etkiliyor. O yuzden bonsai toprak karisiminda kulanilan karisim genelde suyu suzen bir karisim olur ki tersi olursa ve su surekli saksi icerisinde kalip toprak camurlasirsa mantar hastaliklarina ve kok curumelerine neden olur. Yine dogada kayalar arasinda nasilsa yasamayi basarmis bir agac gorebilirsiniz, agac kayalarin arasinda ve ya uzerinde gorunuyor olabilir ama kokleri nerelerde geziyor kim bilir. O yuzden kayalar arasina ve ustune dikeceginiz bonsailerin kok sistemi yine suyu suzen bir toprak karisimi icerisinde dikili olmali.

Bonsaiseverin dedigi gibi gubre ve besinleri de unutmamali dogada agaclar kokleri ile istedikleri yerlere uzanip besinlerini bulabiliyorlar ama bonsainiz sadece sizlerin verecegi besinlerle yasamini surdurecektir.
Aklinizda olsun agaclariniza gubre vereceginiz zaman daima onerilen miktardan az verin az gubre agacinizi oldurmez ama cok verilen bir gubre agacinizi donusu olmiyan bir olum yolculuguna cikarir.(ayrica gubre ve besin vermede zamanlama da onemlidir)
Hepinize guzel bonsai calismalari dilerim.

Ali H. ALI 27-12-2007 12:38

Buket hanim, dusundugunuz gibi bonsai cok guzel bir ugras ve bizler bu ugrasi tanitip ogretip bu guzelligi daha cok insanla paylasmak istiyoruz.

Bir kere tutulmussaniz caresi yoktur. Her baktiginiz agaci bonsai olarak dusleyceksiniz, kimi zaman ruyalarinizda bonsai yapacaksiniz ve gercekten bonsai yapmiya basladiginiz zaman farkedeceksiniz ki agaclariniza dogadan esinlenerek sekiller verirken, aslinda siz kendinizi yeni bastan sekilendiririyor oldugunuzu farkedeceksiniz. Bu olumlu degisiklikler yalniz sizi degil cevrenizdekileri de olumlu etkileycek, yasama daha renkli bakar olacaksiniz.
Evet bonsai yapmak icin aramiza hos geldin.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025