agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Bonsai Gölgesinde Sohbetler (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/2002.htm)

Ali H. ALI 13-02-2007 09:09

Herkese merhaba, agaclar.net te topu, topu dort kisi mi, dusledigi bonsaiyi burada paylasti? diger arkadaslar nerede? yoksa onlarda bonsai olsun da nasil olursa olsunmu diyor? Bonsai seven arkadaslar cekinmeyin dusuncelerinizi paylasin, belki bu yolla sizi yonlendirir yapmak istediginiz bonsaiye daha cabuk ulasmanizi saglariz.

Memet, hanimeli agacin yoksa hemen bir tane almalisin, sonra kirda bayirda gezinirken guzel gordugun dallari toplayip birikim yap. O dallarin en uygununu hanimeli ile birlestirip Zumut-u anka tarzini yapacaksin, sen bunlari hazirla sonra birlikte devam edecagiz.

Ebonsa sen de en erken bir zamanda karar verip bir tarz ve bir agac sec. Sectigin agacta, birlikte calisip, en kisa bir zamanda, Resimlerde gordugun agaclar gibi bir agaca ulasiriz.

Mine hanim Ruzgar[yatigi] sanildigi gibi zor bir tarz deyildir sen agacini sec, ornegin bir yayilici ardic olabilir. Birlikte calisirsak, istedigin tarz kisa bir zaman sonra elinin altinda olur.
Hosca kaliniz.

tambulubu 13-02-2007 09:23

ben büklüm büklüm gövdeli, köklerinin bir kısmı dışarıda, ürkütücü görünümlü bir incir veya zeytin bonsaisi hayal ediyorum.
birde dallarıyla gökyüzünü kucaklar gibi duran fıstık çamlarından bir bonsaim olsun isterdim. o ufak gövdesinde kimbilir nasıl bir zerafet barındırırdı.

tourkana 13-02-2007 09:41

ben bir çam bonsai istiyorum,Japon Beyaz Çamı,boyu 1 metre olsun,bahçenin ortasında olsun,kıvrımlı dik stilden çıkan dalları,dalların üzerinde minik minik iğneleri düzlenmiş olsun,
bir kırmızı yapraklı Akçaağaç bonsai istiyorum,Anne-oğul sitilinde,oğul kendi boyunun üç katı olan annenin elinden tutarcasına .....
ve bu istediklerimi,hayal etmiyorum,yapmayı planlıyorum....

Ali H. ALI 13-02-2007 12:08

Tambulubu, Incir agacindan istedigin o kokleri disarda olan tarzi yapmaman icin bir sebeb yok, bir fidanciya gidip incir agaci almakla ise basliyabilirsin.
Bu arada cam fidani da almayi unutma.

Tourkana, Fidancilarda japon beyaz cami varsa alip bahcede istedigin yere diktikten sonra onun uzerinde calismak kolaydir. Her iki uc yilda bir kok budamasi yok. saksida olmaycagi icin sulama zorlugu yok, ust tarafinda da istedigin gibi calisirsin. Beyaz cam bulamazsan, baska cam agacini denemelisin ornegin kara cam olabilir.

Anne ogul akca agacin eminim sevgi ile buyuyeycekler, tipki senin dusundugun ve benim dusundugum gibi:) ikimizin de dusundugu sevgi , bonsai sevgisiz olmuyor.Bu dusuncelerini gerceklestirmeye basladigin zaman haberimiz olsun.

13-02-2007 13:35

Ali abi ilk bonsaim ardıçtan olacak. Onun için yarı şelale şeklini düşünmüştüm resimleride var üyelerin bonsai çalışmasında, inşallah yakın gelecekte daha çok fidan ile çalışacağım güzel bonsailer için...

nihal_es 13-02-2007 17:54

Ben gövdesi aşırı derecede kıvrımlı, kalın ve boyu uzun olmayan bir çam bonsaisi, kökünden ve gövdesinden yumrular çıkan, üzerinde yarıklar olan bir zeytin bonsaisi, bir de gövdesi kalın bir biçimde gelişen, yaprakları ve çiçekleri top biçiminde olan, üzeri bol çiçekli mine bonsaisi istiyorum! :D ( ama ilk olarak şimşirden bonsai yapmayı düşünüyorum ;) )

nihal_es 13-02-2007 21:02

Çok çalışmam lazım çoooooook! :D

bonsade 13-02-2007 21:04

Bonsainin gövdesi sakın fazla kalın olsun demeyin.Bütün uykularım kaçtı.Turuncu renkli bir begonvildi.Küçüçük saksıya sokmak öyle kolay birşey diğil.Kökleri hava alırsa ölüyor.İnşallah yaşar.

nihal_es 13-02-2007 21:18

Uyarınızı dikkate alacağım, inşallah begonviliniz yaşar.

papatyama 13-02-2007 22:27

Ya ben çok özendim sizlere.Bende kendi bonsai mi kendim yapmaya karar verdim.Deliler gibi araştırıyorum,deliler gibi okuyorum.Sanırım önce teorimi geliştirmem ardından pratiğe geçmem gerekiyor.Pratiğe geçtiğim anda size bol bol sorularım olacak.Sanırım yardımlarınıza çok ihtiyacım olacak...

Ali H. ALI 14-02-2007 12:16

Sayin Nihal es, cam agacinin kalin govdeli olmasini istiyorsan simdiden bir cam alip uzerinde calismaya baslamalisin.

Aslinda orada herkesin en azindan bir zeytin bonsaisi olmalidir diye dusunuyorum, nedenmi? zeytin oranin yerli agaci, zeytin ordaki iklimi biliyor,cevrede ornek alacaginiz ne kadar cok zeytin agaci var, tarz secmekte hic zorlanmassiniz, ustelik zeytin uzun omurlu bir agac sizin yapacaginiz bir bonsaiyi kim bilir sizden sonra kac nesil o agaca bakip "iste bu agac, buyuk ninemin, veya buyuk dedemin yillar once yaptigi bonsaidir" diyecek.

Mine kolay bir agaccik istedigin tarzda bonsai yapabilirsin. Simdiden kolay gelsin der, bonsai duslerinin gercek olmasini dilerim.

Ali H. ALI 14-02-2007 12:29

Iyi gunler Papatyama, aramiza hos geldin[biraz gec oldu ama olsun] Insan bonsaiye oyle senin gibi baslar, bonsai hakkinda her seyi birden ogrenmek ister.Resimlerini gordugu bonsailere en erken bir zamanda ulasmak ister, o resimler ulasilmaycak bonsailer deyildir, yalniz onlar gibi bonsai yapabilmek icin bilgi deneyim ve zaman ister. Bonsai icin agaclar.net te istedigin kadar bilgi var, deneyim ise sana kalmis bir sey,yapacagin calismalarla deneyimini artirip zaman icerisinde ustalasan ellerinle istedigin bonsailere ulasabilirsin.

Biz her zaman burdayiz sen gereken bilgileri ogrendikten sonra, yapacagin bonsailerde, herkese oldugu gibi sana da yardim edecegiz.

Simdiden kolay gelsin.

papatyama 14-02-2007 13:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 75597)
Iyi gunler Papatyama, aramiza hos geldin[biraz gec oldu ama olsun] Insan bonsaiye oyle senin gibi baslar, bonsai hakkinda her seyi birden ogrenmek ister.Resimlerini gordugu bonsailere en erken bir zamanda ulasmak ister, o resimler ulasilmaycak bonsailer deyildir, yalniz onlar gibi bonsai yapabilmek icin bilgi deneyim ve zaman ister. Bonsai icin agaclar.net te istedigin kadar bilgi var, deneyim ise sana kalmis bir sey,yapacagin calismalarla deneyimini artirip zaman icerisinde ustalasan ellerinle istedigin bonsailere ulasabilirsin.

Biz her zaman burdayiz sen gereken bilgileri ogrendikten sonra, yapacagin bonsailerde, herkese oldugu gibi sana da yardim edecegiz.

Simdiden kolay gelsin.

Hoşbulduk H.Ali:)Biliyorum geç olduğunu ama siteyi yeni keşfedebildim:(Bu siteye üye olmadan önce de bonsailere karşı büyük bir sempatim vardı.Kendime bir bonsai almayı düşünüyordum.Ama forumdaki yazıları okuduktan sonra "Neden kendi bonsaimi kendim yapmıyorum?" diye düşündüm.
Ben hala bilgi ediniyorum oku oku bitmiyor.Sanırım sabır gerektiren bir iş.Ve bende bolca var.Ben galiba becerebilirim diye düşünüyorum.;)

tourkana 14-02-2007 15:42

Ali hocam, hurma zeytin fidanınızı hazırlattım Çeşme'de...hurma zeytinin ne olduğunu biliyorsunuzdur ama bir de bilmeyenler için yazayım,hurma zeytin bakterisinin zeytinini olgunlaştırmasından dolayı herhangi bir işleme gerek duymaz,dalında kararır,olgunlaşır ve yenmeye hazır hale gelir....biz kahvaltıda bundan yeriz,tuzlamayız hiç.
en iyi yetiştiği yer İzmir Urla'dır....bizim bağda da 20ye yakın hurma zeytin ağacı mevcut....
sevgi ile kalınız....

Ali H. ALI 15-02-2007 12:11

Iyi gunler Tourkana, Simdi sen benim icin hurma zeytin fidani hazirlattim mi diyorsun? Cok sagol Tourkana, oralarda bir dikili agacim olmasi, beni sevindirdi.
Bonsai olacak zeytin agacimin sorumlulugu ve bakimi size ait. Kim bilir belki bir gun sizi ve zeytin agacini gormeye gelirim:)

tourkana 15-02-2007 18:50

ali üstat, dikelim mi,saksısında mı dursun....?
:) gittiğim zaman resmini yollarım size....hayırlı olsun...

Ali H. ALI 16-02-2007 12:51

Tourkana selamlar, zeytin agacinin sorumlulugunu sen aldigina gore, yetkili de sensin ister yere dikersin ister saksida birakirsin:) Onu bonsai yapacagimiz zaman da birlikte calisiriz. [simdi dusundum da hurma zeytin fidanini bahceye bir yerlere dikmen daha iyi olacak. Bonsai icin ise, yabani bir zeytin agaci, mutlaka oralarda bulabilirsin. Yabani zeytinin, yapraklari daha kucuk olur ve govdesi daha guzel gelisir. Benim de oralarda iki tane dikili agacim olur:) ]
Bonsaili gunlerin bol olsun.

Ali H. ALI 17-02-2007 12:55

Arkadaslar selamlar,
Iki yil once tatil de iken, Izmir ve Ege bolgelerinde gezerken gordugum, zeytin agaclari beni sasirtti. Dag tas zeytin agaci doluydu. Kibrista da zeytin agaci var da kilometrelerce her tarafita zeytin agaci olmasi oralarda gordugum bir baska guzelliklti.
Simdi, o bolgelerde yasiyan ve bonsai yapmak istiyen, ve bonsai yapan arkadaslarin, bir zeytin bonsaileri yoksa bu bonsai icin cok buyuk bir kayiptir.
Dunyanin en guzel zeytin bonsaileri, mutlaka Turkiyede olmalidir. Italya, Ispanya, Yunanistan bonsaiye, Turkiyeden cok onceleri basladiklari icin ellerinde, oralarin da yerli agaci olan guzel zeytin bonsailari var. Zeytin uzerinde calisirsak onlarin zeytin bonsailerinden daha guzellerini yapacagimiza inaniyorum. Ne dersiniz?

tambulubu 18-02-2007 14:33

ya zeytin hakikaten çok özel bir ağaç. hele bazılarının nasıl deforme şekilleri oluyor, fantazi romanlarındaki karanlık ormanlardan çıkmış gibi. bakmak bile bana ilham veriyor zeytin ağaçlarına.
ama ben ankarada bikaç fidancıya sordum zeytin fidanı yoktu. heralde ankara iklimine uygun değil.

vatan 20-02-2007 21:31

Arkadaşlar ben bugün bir zeytin fidanı aldım gerçi biraz küçük ama olsun
daha doğrusu benim çalıştığım yerin hemen arkası fidanlık ordan hediye geldi. Biraz büyüsün onu şekillendirmeye çalışacam yakında fotoğrafınıda koyarım.

20-02-2007 21:54

Hayırlı, uğurlu olsun Sn. Vatan, inşallah güzel bir bonsainiz olur o zeytin fidanınızdan :)

Todor 21-02-2007 06:10

İstanbul'lu ve çevre ilde ikamet eden arkadaşların dikkatine.:)

Peyzaj & Süs Bitkileri 2007 Fuarı

Belki fuarı gezmek istersiniz. Bedava bilet için yapmanız gerekenler başlıkta anlatılıyor. Gelmek isteyen arkadaşlar başlıkta belirtirlerse ona göre bir organizasyon düzenleyebiliriz. Mesela önce bir yerde toplanıp, çay kahve içip, ordan fuara gidebiliriz.:)

Ali H. ALI 22-02-2007 12:15

Todor iyi gunler, ben ve benim gibi fuara gelemeycekler icin, ilginc olan bitkileri fotograf cekip burada paylasan olursa, en azindan biz de sizinle fuari gezmis gibi oluruz. Sevgi ile kaliniz.

vyssera 24-02-2007 17:22

Herkese selamlar, Bugün aranıza katılalı 12 gün olmuş, Bu forumun müdavimleriyle nice güzel çalışmalar yapmayı diliyorum. Bu kısa süre içinde sabırlı olmak gerektiğini öğrendim en azından. Eski yazıları okudukça, almam gereken yolun sandığımdan uzun olduğunu da gördüm. Zevkli, güzel çalışmalar yapıyorsunuz. Ben de bir an önce bu çalışmalara katılma çabası içinde olmam, bir yandan da bilgi eksikliğim, ve de birazcık da inadım, umarım siz değerli arkadaşlarımızı üzmemiş, germemiştir :) Belki sabırsızlık huyumu da bu uğraşla yeneceğim. Büyük olasılıkla bir daha ki çalışmam bir orman tarzı olacak. Çok ilgimi çekiyor. O zamana kadar foruma göz gezdirmeye devam. Herkese iyi çalışmalar.

24-02-2007 20:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vyssera (Mesaj 78324)
Herkese selamlar, Bugün aranıza katılalı 12 gün olmuş

Hoşgeldiniz :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vyssera (Mesaj 78324)
Herkese iyi çalışmalar.

Teşekkürler :)

vyssera 25-02-2007 10:02

Sağolasın ebonsa :) İyi pazarlar.

Ali H. ALI 25-02-2007 11:57

Herkese iyi pazarlar, Vyssera massallarda bir tekerleme var "az gittim uz gitim dere tepe duz gittim, bir de baktim, arpa boyu yol gittim." iste bu tekerleme sanki bonsai icin soylenmis gibi. Bonsaide yol sonsuzdur hic bitmez,ne kadar yol alsan sanki bir arpa boyundan fazla gitmemis gibisin. Yine de alinan arpa boyu yollar, ogrenme, deneyim, sevgi, keyif, paylasim, dostluk ve yepyeni heyecanlarla doludur. Icinde bulundugun 12 gunluk ugrasin 120 yil olmasini dilerim:) [bu dilegim tum bonsai seven arkadaslar icin gecerlidir.]

memet 25-02-2007 13:02

Bugün hava güzel sokağa atılan mazım tuttu kesin canlandı. şamdan tarzı için üstten kısalttım iyice. şimdi foruma geri dönüp lime sülfür yapımını okumaya başlayacağım. Alttaki ince dalların kalınlaşmasını bekleyeceğim..

25-02-2007 18:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 78504)
Icinde bulundugun 12 gunluk ugrasin 120 yil olmasini dilerim:) [bu dilegim tum bonsai seven arkadaslar icin gecerlidir.]

Teşekkürler Ali H. Ali abi :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Memet Abi (Mesaj 78504)
Bugün hava güzel sokağa atılan mazım tuttu kesin canlandı. şamdan tarzı için üstten kısalttım iyice. şimdi foruma geri dönüp lime sülfür yapımını okumaya başlayacağım. Alttaki ince dalların kalınlaşmasını bekleyeceğim..

Kolay gelsin Memet abi, başarılar dilerim çalışmanda...

vyssera 25-02-2007 18:15

3 Eklenti(ler)
Ali Hocam, Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. İnşallah siz de uzun ve sağlıklı bir ömrü güzel ağaçlarla süslemeye devam edersiniz. ( Benim bu dileğim de tüm bonsai sevenler için geçerli olsun :) ) Memet hocam mazınızın başarılı bir bonsaiye dönüşmesini dilerim. Kolay gelsin. Bugün Trabzon'da hava soğuktu. Gece kar yağmış. Yine de köy evine bir uğrayalım dedik. Izgara falan bişeyler yaparız diye düşündük. Ben de orman tarzı için, ne kullanabilirim diye düşünürken, dayımın 4 tane kızılağaç fidanı varmış, onları bana verdi. saksıya diktim. Bu arada 3 tane daha bulup, taş üzerinde 7 li bir orman çalışması yapmak istiyorum. Sanırım kızılağaçla çalışan başkası olmadı şu ana kadar. Hava güzel olsaydı, dağlara çıkıp üvez ağaçlarından köklenmiş sürgünler alıp ondan bir çalışma yapmak niyetim de vardı. Üvez için sanırım 2-3 hafta beklemem gerekecek. Bolca yosun ve taş topladım dere kenarlarından. Bir kaç da resim koyalım üvez ve kızılağaç için.

Ali H. ALI 26-02-2007 11:49

Herkese selamlar, Memet mazini merak ediyorum, resim ekleyebilirsen o olumden kurtardigin agaci gormus oluruz, hem de agac uzerinde yapacagin calismalarda belki sana yardimci oluruz.

Vyssera, kizilagac, Sorbus americana[Mountain ash]midir bu agaci yalniz resimlerden taniyorum. Guzel bonsailer yapilabilen bir agac. Yalniz orman tarzi ile kalma bu cins agacla diger tarzlari da denemelisin, ornegin bir sarkik veya selale tarzi kim bilir kirmizi meyveleri ile nasil yurek hoplatir.
Hepinize kolay gelsin.

memet 26-02-2007 14:58

Mazı büyük saksıda olmasa.... webcamın karşısına koyma olanağım olmadı..
Çokça ince dal var kalan bölümde onların ne olacağına biraz bakacağım ve fotoğraf makinası olan bir arkadaşımı bize mangal yapmaya gel diye kandıracağım.

vyssera 26-02-2007 15:11

Merhaba, Ali hocam , bu kırmızı meyveleri olan ağaç, Sorbus aucuparia, burada 1400-1800 rakımlı yerlerde bolca bulunuyor. Türkçesi üvez. Sizin söylediğiniz ağacın çok yakından akrabası olsa gerek, internette baktım, neredeyse aynısı.
Kızılağaç dediğim tür ise küçük resimde yaprakları görülen, Latince adı 'Alnus glutinosa' olduğunu tahmin ettiğim tür. Yer sıkıntım da olduğu için, her ikisini birden yapamayabilirim. Ama bir tanesini ( büyük olasılıkla üvez) mutlaka yapmak istiyorum. Biraz karlar eriyince, üvezlere ulaşabileceğim. Söylediğiniz gibi bu ağaçla çok güzel çalışmalar yapılabilir. Düşünmek için bolca zaman var hala, bu ilkbahar bereketli geçecek sanırım :)

Ali H. ALI 27-02-2007 10:48

Hepinize iyi gunler, Memet sen bos ver fotograf makinesini, hepimizi mangala cagir,gelmisken agacini da gormus oluruz. Hem gelmisken size seftali kebabi da yaparim:)

Ali H. ALI 27-02-2007 11:06

Merhaba Vyssera, verdigin bilgiler icin tesekurler. Ben kizilagac dediginiz zaman meyvesinin kizilligindan dalayi, sorbus'u sanmistim, iyi oldu simdi turkcesini de ogrenmis oldum. Uvez yerel bir isim mi, yoksa genel kullanilan bir isim midir?

Uvezden mutlaka bonsai yapmalisin, simdiden yapacagin bonsaiyi hayal ediyorum. cok guzel bir bonsai olacak.

Yer sorununu, nasil cozersin bilemiyorum, ama cozmen gerektigini dusunuyorum, cunku bonsai de bu hizla giden biri, kendini bir, iki agacla frenliyemez. Belki dayinlara birakacagin bazi agaclarin olur, ara sira ugrar onlara bakarsin, ya da donusumlu olarak, sendekileri dayina birakir, dayindakileri alip goturursun.
Gonlundeki tum bonsailerin, gercek olmasini dilerim.

bonsade 27-02-2007 20:01

Ali bey merhaba.İki sene önce bonsai yapmak için zeytin ağacını işledim,fakat kıyamadım bahçede kalması sanki daha güzel.Görünce bana hakvereceksin.Zeytine karşı zaafını biliyorum.Yarın fotoğrafını çekeceğim.- -Uzun müddet bilgisayara oturamıyorum.Bütün konuları okuma imkanım olmuyor.-Nasıl bir bonsai- diye konu açılmış.
Neden bilmiyorum Ağaçlar nete üye olmadan önce baktığım bütün bonsai modelleri yeterli gelmiyordu.Birazda geç başlamamın sebebi bu olsa gerek. (Bu şeftali kebabı nasıl bir şey ki?

salvia 27-02-2007 21:19

Merhabalar herkese:) Bonsai yi o kadar güzel anlatmışsınız ki bu forumda heveslenmemek ve heyecanlanmamak elde değil...İşte bu nedenledir ki ben de burdaki hocalarımın tavsiyelerine uyup ilk bonsai fidanım için şimşir i seçtim ve hemen koşup iki tane aldım kendime:)Evet asıl şimdi başlıyor heyecanım ve siz hocalarımın yardımlarını bekliyorum ilk olarak ne yapmam gerekiyor.Şimdiden kıymetli vaktinizi ayırıp benim heyecanıma ortak olacak herkese teşekkürler:))
http://img440.imageshack.us/img440/5793/ev001ns3.jpg

Eğer konuyu yanlış yere açtıysam özür diliyorum heyecanımdan ne yaptığımı bilmiyorum:)

vyssera 27-02-2007 22:15

Tekrar selamlar, Ali hocam aslında köyde bir evimiz var. Bahçesi de var. Çok kullandığımız bir ev değil. Aslında ilk başta bonzaileri orada bir yerde bakabilir miyim diye düşündüm. Ama çoluk çocuk bırakmaz :) Şimdiki düşüncem, henüz işlenmemiş olanlar köklenmesini beklediklerim vs. oraya götürebilirim. Küçük bir bahçe hazırlayayım orda. Şehirdeki evde ise 2 balkonumuz var , buraya da işlediğim üzerinde çalıştığım ağaçlarımı koyabilirim.

Bonzai işi uzun bir süreç, bir zaman sonra bu evden ayrılacağım, o zaman taşınırken dikkat edeceğim konulardan biri bu ağaçlar için yer meselesi olacak. Hazır anlatıyorken, Yaylada da bir ev var. 1850 metre yüksekliğinde bir yer. Ladin ormanlarıyla çevrili. Orada 4 dönüm yerimiz var. Benim de küçük bir bahçem var. Çiçekler, Çalılar, ve 3-4 tane küçük ağacım var orda.

Küçük ağaç dediklerim de şu şekilde. Normalde o yükseklikte yetişmeyen ağaçları yaylaya dikince, kış aylarında soğuktan sürgünlerin uçları donuyor ve doğal budama oluyor. Ya da normal büyüme hızının çok altında bir hızla gelişiyor.

Birkaç örnek vereyim, 3 yıl önce yaylaya diktiğim şimşir, 3 yıl boyu hiç sürgün vermeyince yıldan yıla küçüldü, en sonunda köye götürüp ordaki evin önüne diktim. ( Köyün rakımı 700m civarı ) Şimdi ilk sürgününü veriyor. Yine yaylaya diktiğim bir Doğu kayını yılda 3-4 cm kadar büyüyor :) Bonzaileri kendimiz yapabileceğimize inanmadan önce bu ağaçlarla ilgilenerek tatmin oldum. Yaylanın da kötü tarafı, yılın 6 ayı kar altında. Her zaman gidilemiyor. Yani sonunda dönüp dolaşıp geldiğimiz yer şehir.

Hocam üvez e gelince, Bu Türkçe adı, bizim köylerde 'anis' ismiyle tanınır. Değişik isimleri de varmış, çeşitli yerlerde. Benim yayla bahçemde bulunuyor. Fidan ve ağaç olarak 5-6 tane var sanırım. O kırmızı tohumlardan da topladım, ama nasıl ekeceğimi henüz keşfedemedim . Bu ilkbaharda deneyeceğim.

Hocam şimdi yer sorunum var deyip ardından da bu kadar şeyi anlatınca belki de bana şaşırmışsınızdır. :) Herşeyi balkona sığdırmaya çalışırsam olacağı buydu. Erken zamanda köy evini plana dahil ediyorum.

Unutmadan üveze çiçek açtırmak da biraz zaman alabilir. Yani ilk yıl vermeyebilir. Ama beklemesi de zevkli olacaktır. Sizin inciri yıllarca beklediğiniz gibi. :) Sevgiler, saygılar hocam.

vyssera 28-02-2007 10:46

Salvia , sen de aramıza hoşgeldin, burası güzel bir yer gerçekten, Şimşir ilk başta bonzai isteğini biraz tatmin edecek sanırım, çünkü küçük yaprakları ve ağaça benzer yapısıyla hemen güzel bir görünüm alacak. Ardından Bonzai denizne yelken açacağız. Bu arada ben de yeniyim. Üstadların söyleyecekleri şeyler önemli. Başarılı mutlu çalışmalar dilerim.

Ali H. ALI 28-02-2007 13:13

kıvrımlı dik tarz şimşir

Salvia aramiza hos geldin. Simsirle bonsaiye baslamak iyi bir secim.
"bicim verme teknikleri' forumundaki alt forumda olan "uyelerin bonsai calismalari" bolumune yeni bir sayfa acarsaniz calismalarinizi ordan izler hep birlikte yardimci olmaya calisiriz.
Istersen once kucuk saksidaki simsirden basliyabiliriz.

O simsiri minyatur bir agac sekline koymaliyiz, belki kivrimli dik tarz olabilir[govdesinin nasil yukseldigini goremedigim icin kesin bir sey soyliyemiyorum, buyuk bir olasilikla govdenin tam duz yukselmedigini dusunup kivrimli dik tarz dedim]
  • Once agacin on yuzunun hangi tarafi olacagina karar vermelisin ,
  • sonra koklerin nerden basladigini anlamak icin, topragi eseleyip koklere bakmalisin, bunu yaptiktan
  • sonra agacin boyunun 3/1 nin govde uzerindeki dallari budayip govdeyi ortaya cikarmalisin.
  • sirada dal dizimi var simsir cok dalli bir agaccik oldugu icin dal seciminde pek zorlanilmaz.
  1. Ilk dal agacin boyunun3/1 oldugu yerden saga veya sola cikmali,
  2. ikinci dal geriye veya ilk dalin terz yonunde olabilir
  3. saga ve sola dogru cikan dallar, karsidan gelen birini kucaklaycakmis gibi hafifce sagdan ve soldan one dogru uzanmali.
  4. dorduncu dal one dogru cikmali ve bu surup gider yukariya dogru cikildikca dal boylari ve dal aralari kisalir.
Kolay gelsin Yeni acacagin sayfada bulusmak uzere hosca kal.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025