![]() |
Selamlar, Turunc arkadasin hakkinda o kadar kati dusunme, o kadar para odeyip bonsai aldigina gore, icinde agaclara olan sevgi tomurcuklari yeseriyor demektir. Bu govde uzerinde yeseren tourcuklari iyi degerlendir olurmu?
Murare ve Hasancihat, Turunc sizleri soruyor sesiniz cikmiyor nerelerdesiniz? Belli ki agaclariniz uzerinde yaptiginiz yogun calismalardan firsat bulup buralara ugramiyorsunuz ve yakin bir zamanda agaclarinizla karsimiza cikip bizleri sasirtacaksiniz. Biz beklemesini biliriz. |
Bonsaiye gonul vermis dostlarim, Turkiyede bonsai, yeni ogrenilen, yeni bilinen bir ugras oldugu icin bazi arkadaslarin, bonsainin bir sanat dali oldugunu, bitkileri sevmeden bonsai yapilamaycagini, bonsaide insan ve doga[agac] ile bir iletisim kuruldugunu, bonsainin insanin ozunde olan, yaraticilik icgudusunu one cikardigini,. bonsainin butun dogaya canli ve cansiz her seye guzel bir yurekle bakmasini ogrettigini, bonsainin avuc icine sigacak kadar kucuk ama yureklerden her yana tasip buyuyen bir sevda olduginu ve bonsaide huzurun ne oldugunu belki simdi deyil ama bir gun, sizler gibi anliyacaklar. Bunu zamana birakalim ve sizin iciniz rahat olsun cunku kotu birsey yapmiyorsunuz.
Bir omur boyu yureginiz bonsai ile carpsin. |
Bu bakış açısını değiştirmek zamanla olacaktır. Ayrıca bitkiler hakkında az bilgisi olan bazı insanların da bonsaiye böyle bakmaları normaldir. Aslında sürekli, bir yoğun bakım ve budamayla bonsai olan ağaçların ömrü uzamaktadır. Bu açıdan herkesin gönlü rahat olsun... Bonsaiyi seven sevmeyen herkese saygılar...
|
Selam arkadaşlar. Sonunda ilk bonsaimi ektim. :D Küçük bir çam fidanı henüz. Ama biraz büyüyünce bonsai olma yolunda eğiteceğim onu (:
|
devrim kolay gelsin. çam fidanının büyümesi ve bonsai için şekillenmesi biraz zamanını alacak ..hızlı büyüyen bir ağaç değil çam..
|
Alıntı:
|
eğer henüz fidan almadıysan, seçerken ilerde nasıl bir tarz veririm diye düşünerek bak, yaşça büyümüş fidanlar senin için daha uygun olacak..
|
Ben ormana gittim dün. Çam fidanını babamla birlikte söktük. Satın almam, bukadar ağaç içinde yaşarken. Ama merak etme, bonsai olmaya fidanım çok müsait :D
|
Ormandan çam fidanı sökmemeniz gerekirdi....yanlış yapmışsınız.
|
Alıntı:
|
evet yamadori doğadan alınan ağaçlar..
|
Teşekkürler memet, bilgi onayın için.
|
Herkese iyi gunler, Devrim bonsai icin dusundugun ilk agacin bol sansli olsun.
Japonyada yamadoriden [dogadan bonsai formunda agac sokme] bonsai yapma, tarihe karisti, gunumuzde, japonyada yamadori yapmak, bircok ulkede oldugu gibi yasaktir. Yeni basliyan arkadaslar icin fidancilardan sececeginiz bonsai yapmiya uygun fidanlar en uygun yontemdir. Uygun yeriniz varsa bonsai yapacaginiz fidanlari topraga dikip buyumesini kontrol ederseniz, elinizin altinda yamadori gibi agaclariniz olur. Hepiniz sevgi ile kaliniz. |
Ali H. ALI, teşekkür ederim şans dileğin için. Ormandan fidan sökmekle hata yaptığımı biliyorum ama ona zarar vermek değildi amacım. Yasak olduğunu bilmiyordum. :(
|
Merhaba hepinize;
Devrim ülkemizde de çam ağacı sökmek, hatta çam budamak bile yasak. Bildiğim kadarıyla 3-5 yıl hapsi var. Bu konuda dikkatli olalım. Lütfen doğadan çam sökmeyelim. Bizim gibi bilinçli ve doğayı seven insanların çamlar konusunda başka insanlardan daha hassas olması gerekir. Fidancılardan bulabileceğin güzel bir gövdeye sahip ardıçla, istediğin stilde bonsai yapabilirsin. Bu seni çok mutlu da edecektir. Yaşadığın bölgede paylaşım yapabileceğin fazla insan olmadığını biliyorum ve seni anlıyorum. Bonsai sana yalnızlığını unutturacak ve seni alıp içine çekecektir. Forumda ve çevremde bonsai ile ilgili olumsuz düşünen bir çok insan var. Böyle düşünmeleri beni bağlamaz. Ama duyarsız davranarak onları haklı çıkarmayalım. Bonsai ile ilgilenen bir insan doğayı sevdiği, hatta ağaçlara aşık olduğu için bu işle uğraşır. Ben sana inanıyorum ki; bir çok bonsai seven dostumuz gibi doğadan aldığından fazlasını doğaya verecek yapıda ve o derece sevecen karakterde bir insansın. Bu sevgini bonsailerine aktararak çok güzel, imrenilecek bonsailer yapacaksın. Sevgiyle kal... Tüm bonsai seven arkadaşlarıma saygılar.. En büyüğünden en küçüğüne... |
turunç, hayatım boyunca hiç bir ağaçtan,tek bir yaprak bile koparmış biri değilim. Bahçemizde onlarca çiçek var ve hepside birbirinden güzel ama ben bir kez olsun o çiçekleri koparmadım. Çiçek dalında güzel der annem bize ve bizi hep bu felsefe ile yetiştirdi saoğolsun.Ben tüm yaşamım boyunca birtek o fidanı söktüm. Kesmenin yasak olduğunu biliyorum ama söküp başka bir yere dikmenin yasak olduğunu bilmiyordum. :( Yarın sabah ilk işim ormana gidip söktüğüm fidanı geri dikmek olacak. Tüm hevesim kırıldı şuan. Ben bonsaileri sevmeye devam edeceğim ama sanırım bonsai yapmamalıyım . Hepinize teşekkür ederim. Kendimden utanıyorum hoşçakalın.
|
Devrim; kendinden utanacak bir şey yok. Ben insanın; hatasını görebilenini severim. Seni bu konuda suçlamıyoruz. Böyle algılamana çok üzüldüm. Dediğim gibi ben sana bu konuda inanıyor ve güveniyorum. O hassasiyet içinde olmasa, bonsaiye merak salmazdın. Ağaçları sevmesen bu foruma üye olmazdın. Bunları yapmış olman bile benim için yeterlidir. Kaldı ki; benim bu konudaki görüşümün bir bağlayıcılığı yoktur. İçindeki bu sevgiyi rafa kaldırmamalısın. Hevesinin kırılmasına izin verme. Sen bu işi yapabilecek kapasitedesin. Hatta bizden daha şanslısın, çünkü bahçen var ve doğayla başbaşasın. Bir önceki mesajımı yeniden okumanı rica ediyorum. Seni utandırmak gibi bir niyetim yoktu ve mesajımda böyle bir içeriğin olduğunu sanmıyorum. Aksine seni yüreklendirmek istedim. Bunu avantarındaki resminde bulunan gözlerinde gördüm:)
|
Devrim o agaci yerine dikmekle onu yasatabilecegini sanmiyorum, O agac artik senin tali belandir, onu sevgin ile buyutmeye calismalisin. Boyle hemen bonsaiden pes etmek de neyin nesi? Turunc ablanin senin icin soylediklerine tum kalbimle katiliyorum. Sen iyi bir bonsai ustasi olacaksin ve sen bonsai ile calisacaklara yakin bir zamanda, diger arkadaslar gibi destek olacak bir karakterdesin. Hic bir yere gidemezsin, demiyecegim gidersin de bonsai senin ardin sira gelir ondan kurtulamazsin. Unutma bonsai bir sevda isidir, agaclari sevme isidir. Yapacagin tum bonsailer icin kolay gelsin.
|
takasla toplama olsaydı mesela...uygun gördüğün bonsailik bir ağacı yerine aynısından (fidancıdan alacağın) koymak şartıyla alınabilse ortalık Yamadoricilerden geçilmezdi sanırım. ama güzel bonsailer elde edilebilirdi.
|
Doğadan sökülen ağaçların nerdeyse tümü arazi açmak veya tarla yapmak için katlediliyor. Bonsai yapacağım diye ormanda ağaç arayan kaç kişi vardır? Bonsai için sökülen ağaçlar, zaten kayalık ve çorak arazi yüzünden cüce kalmış ve gelişememiş ağaçlardan seçilir. Böyleyken bile bonsaici sökülenin yerine yenisini dikecek kadar doğayı korur ve sever. Devrim de eminim söktüğü bir ağaç için en az 10 tanesini doğayla kavuşturacaktır. O hassasiyete sahip biri.
Diğer yandan, orman ekosisteminde, bir yerde yetişen ağaç türlerinin arasına orda yetişmeyen bir tür dikilerek denge bozulabilir. Bu sebeple tourkana nın dediği gibi söktüğümüzün aynı türünden ağaçları o bölgeye dikmeliyiz. Ayrıca, yamadori yapmak bir ustalık ister. Bir ziraat mühendisi olmama rağmen, ağaç sökme işine yanaşamadım bile. Cesaretim yok, çünkü deneyimim yok. Bir çok kocaman olmuş meyve ağacını söküp yerini değiştirdim. Hemde yazın ortasında. Hepsi tuttu. Ama iş çamlara gelince birden ürkekleşiyorum. Nedenini bilmiyorum. Belki de kıyamıyorum. Bodur kalmış bir çamı sökmek, aslında ona iyilik etmek demek bir nevii. Çünkü bonsaicinin elinden su, gübre, sevgi ve şefkat alacak... |
Doğadan ağaçları toplamak yasak olduğu gibi bonsai yapabilmekte ustalık ister.
Sökmüş olduğunuz ortamdan saksıya ağaç strese girer ve genelde ölür. İğne yapraklılar ise söküldükten sonra başka bir yere dikildiğinde adaptesi en zor ve hiç tavsiye edilmeyen ağaçlardandır. Saksıda alacağınız ağaç zaten saksıda olduğundan, doğadaki ağaç kadar etkilenmeyecek ve doğadan topladığınız ağaçtan daha rahat bir şekilde yerine adapte olacaktır. Bu nedenle bonsai yapabilmek için fidandan alıp yetiştirmek hem sizin hemde fidan için çok daha iyi olacaktır Biraz abartılı olacak ama :) Söktüğünüz bir ağacın yerine yüz tane dikseniz dahi tutmayabilir ;) |
Alıntı:
Söktüğüm fidan: 10 cm boyunda bir fidandı ve yol üstünde olduğu için daha çok zarar görecek, insanlar ezip geçebilir gözüyle baktık ve söktük babamla birlikte. Bu hatamı değiştirir mi ? Asla ! Anlatmak istediğim şu; Bir hata yapılır ve o hatanı anladığın halde tekrar aynı hatayı yaparsan gerçek bir suçlusundur.. Ama ben hatamın farkına vardım ve tekrarlamayacağımı belirttim. Fazlasıyla eleştirildim haklıydınız. Tek istediğim uzatılmaması böyle acımasızca eleştrilmeyi haketmediğimi düşünüyorum ! Saygılar.. Not: Bütün dünyanın yaptığı bir şeyi ben yapmıyorum belki sizlerde yapıyorsunuzdur, ben hiçbir çiçekçiden, koparılmış çiçek almıyorum onları koparıp öldürdükleri için ! Ben bir cesedi koklayamam.. Çiçeksiz bir ortamda yaşayacağımı, o güzel kokulardan mahrum kalacağımı bilsem de! |
Alıntı:
Saksıda alacağım ağacı ben yetiştirmiş sayılmam ve bu yüzden hazıra konmak istemedim. Ayrıca bu iş ustalık ister, evet ama hangi bonsaici doğuştan usta olmuştur ? **** hangi acemi bonsaici, ustalık gerektirmeyen bir ağacla işe başlamak ister ? Bütün bonsaiye heves eden insanlar en güzelini yapmak için yola koyulur.. Ki bende o hayran olduğum sabır sanatına, bonsaiye çam ağacı ile başlamak istemiştim. Hepsi bu.. Bu konu hakkında artık tek kelime etmeyeceğim. Kendimi ifade ettiğimi düşünüyorum. Hiç bir usta, usta olarak dünyaya gelmemiştir ve eminim usta olana dek bir çok hatalar yapmıştır.. Saygılar.. |
Alıntı:
Sevgili devrim bence güzel bahçende bir yürüyüşe çık iyi gelir bence ve her insanın tepkisinin bir diğeri ile aynı olmadığınıda unutma.:rolleyes: İnsanlar şehirlerde nefes alamadıkça malesef agresifleşiyorlar:o Sevgilerle... |
Vay vay vay... Bir hafta ortadan kaybolduk neler olmuş. Merak edenlerde sağolsunlar. Bu aralar yoğunum ondan uğrayamıyorum.
|
Murare nerelerdesin? yalinizmi geldin? bir haftadir ugrastigin agaclarinin resimleri yokmu? Olsun sen geldin, senin ardindan, calismalarini yaptigin resimlerde mutlaka gelir.
|
OOoooo:) beyefendi gelmiş... Nerelerdesin? Valla senden ümidimi kesmeye başlamıştım. Herhalde bonsailerini kendine saklayacak bize göstermeyecek dedim...:) İnsan giderken haber verir. Önce alıştır sonra kaç olmaaaAAAzzzz.:)) Neyse geldiğine sevindim. Yeni bonsai meraklısı arkadaşlarımız var. Yorum için bekleyen bir çok bonsai adayları var. Artık el birliğiyle bişiler yapacağız murare...
|
Geldim Ali abi merak etmeyin. Bu arada bir çalışmam tamamlandı. İnşallah resimlerini eklerim. Ama daha çok saksı meselesine yoğunlaştık bu aralar. Yoğunlaştık diyorum çünkü Sidarta ile beraber araştırıyoruz. Sidarta sağolsun içime sinebilecek şeyler bulmuş sizlerlede en kısa zamanda paylaşacağız. Bu arada bonsai saksısı sattığı iddia edilen bir çiçekçiylede görüşmeye çalışıyoruz.
|
Turunç sende buldun ağaçlar hakkında yorum yapacak adamı. Kelin merhemi olsa başına sürer :D Ben elimdekilere bakıp bakıp,ne yapacağım bunlarla diyorum. Ama sohbete katılırız.:)
|
Cık cık cık... Ayıp ayıp.. Yine birşeyle yapmış, saman altından yürütmüş. En son bizim haberimiz oluyor.:) Sidartayı kaçırdık sanıyordum ve üzülüyordum. Umarım saksı sorununu halledersiniz. Yeter çektiğimiz çile.
İlerde Bonsai bambaşka yerlerde olacak ve Türkiye de gelişmesine katkı verenler başlığında adınız olacak. Saksı sorununu çözemezseniz görünmeyin gözüme ama:) |
seramik atölyesi olan bir tanıdığımdan söz etmiştim ya.... kendilerine tourkana nın gönderdiği örnek resimler gönderdim.. bi ön çalışma yapıp bize yardımcı olup olamayacakları konusunda bilgi verecekler
|
Seramik atölyesinede gittik ama aldığımız fiyatlar bizi tatmin etmedi. Dahası köşeli saksılar yapmak için kalıp çıkarması gerektiğini ve maliyetin artacağını söyledi. Hocanın biz çıkarken son söylediği "gelin kursa katılın, nasıl istiyorsanız kendiniz yaparsınız" idi. Her yolu deniyoruz merak etmeyin. Eninde sonunda yapacağız bu işi.
|
saksı konusunda benimde araştırmalarımda farkettiğim sorun aynı..
maliyeti yüksek ama satışı az olacağı için, pek hevesli olmuyorlar. |
Bu konuda benim fikrim; yapılan saksılar sadece bonsailer için değil, diğer tüm saksıda yetişebilen bitkiler için de kullanılacaktır. Bu korkunun sebebi nedir yani? Anlamıyorum. En sonunda bana şirket kurduracaklar, gidip bir seramik atölyesiyle toptan bir fiyata anlaşacağım ve hem bonsai- hem de çiçek saksısı diye satışa sunacağım.
|
Ya da; ithalat firması kurup; Çinden saksı getirteceğim. Ama benim derdim; bizim insanımız kazansın. Hem de nazımızın geçeceği, anlayışlı bir muhatabımız olsun.
|
Ben de geldim buraya. Ama genelde nereye gitsem benden sonra kimse mesaj yazmıyo o yüzden en çok mesaj yazılan yere bir mesaj yazayım dedim. Eğer burada son mesaj benim plursa bir uğursuzluğum var diyeceğim :D
şey o minik bonsailer nasıl yapılıyor? daha benim söğütler suda duruyo (cuma gün 1 hafta olacak) :) - görmemişin bi söğüdü olmuş her onun söğütleri ile dolmuş :D bu söğütlerden birisi biraz kalın onu minik bonsai yapabilir miyim? |
Merhaba ebonsa; nerelerdesin?
Minik bonsai dediğin hangisi? Bonsailer diğer tüm ağaçlara göre o kadar minik ki:) |
:D o zaman miniklerin mikleri oluyo ya hani birazcık daha minik...
avucun içine alınıyo onları sordum. buralardayımda başka mesajları okuyorum bu konularda fazla bilgim olmadığımdan bir yerlere birşeyler yazmak istiyor fakat yazamıyordum. Burayı görünce burada bir şeyler yazabileceğimi düşündüm :) Hem de en son bu forumda en samimi olduğum Turunç yazmıştı arkasına bende birşeyler yazayım dedim :) Bu saksıları bir kişi yazmıştı mermer tozu ve beyaz çimento ile yapabilirsiniz diye eğer boş vaktiniz varsa ve saksı bulamıyorsanız bir kez deneyebilirsiniz belki güzel bişiler olabilir hem de zannediyorum keyifsiz bir şey olmaz. Yazın tatile girince ben ağaca sahip olmasam bile bir tane saksı gibi bir şey yapmaya çalışacağım bonsai ye şekil vermeyi seven belki de onun saksına şekil vermekten de hoşlanır sanıyorum. Maliyetinin de fazla olacağını sanmıyorum :) Sevgiler |
Yakupbio' nun çalışmasından bahsediyorsun sanırım. Beni samimi görmene sevindim.:) Samimiyeti pekiştirmek için neden bonsai için bir fidan alıp başlık açmıyorsun. Korkma; düşündüğün kadar zor değil. Biz yardım ederiz. Ne dersin?
|
Bonsai ile uğraşanlar giderek çoğalıyor. Bilgi, ağaç, malzeme sıkıntısını bir şekilde atlattık ama bu saksı meselesi herkese yetti. Fırın çömlekleri, güveç tabakları, saksı altlıkları derken sonunda sıyırdık. En son, kap kaçak satan bir adamda gördüğüm bakır kabı adama gösterip "bu çiçekleri zehirlermi" diye sorunca kayışların koptuğunu anladım. Ama bu sefer istediğimiz oldu sanırım.
Uzun zamandır Sidarta ile beraber seramik veya porselen kaplar arıyoruz. Geçen akşam bir telefon geldi. Telefon konuşması çok enteresandı, dinleyenler hiç birşey anlamadı. -Efendim -İyi akşamlar...hemen soruyorum, mavi mi? sarı mı? -mavi... -tamam, yarın görüşürüz. -... Ertesi gün Sidarta bir salata tabağı hediye etti bana. Neyse fazla uzatmayalım resimler bonsai malzemeleri bölümünde. http://www.agaclar.net/forum/showthr...ed=1#post67426 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:51. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025