![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2008
|
Evet yılda bir kerede olsa bu şekilde ANLAYAMAMA DURMULARI oluyor malesef. İnsanla ağacı nasıl bağdaştırırlar anlamak mümkün değil.Gerçi arkadaşımız bu hususta cahil olduğunun farkında öğrenmek istiyor sanırım. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
agaclar.net
|
Öğrenmek ve konu hakkında yazışmak istemenizi anlıyorum ama bunu ilgili başlıkta ve daha önce yazılanları okuyarak yapmanız en iyisi... Yazılarınızı buraya taşıdım. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
-
|
Alıntı:
Çok nazik bir soru sordum, hatta bana gayet anlamsız bir uğraş gorümesine rağmen yermediğim ve eleştirmediğim gibi bu konuda cahilliğime veriniz gibi yumuşatıcı bir ifade de kullandım. Amaç nedir dedim? Biliyor ve istiyorsanız yazınız, yoksa beni üslubunuza ortak ettirmeyiniz. 30 değil 3000 bonsainin felsefesini(?!) su gibi içseniz dahi ozenerek yaptiginiz isi ifade edemiyorsanız, yorum yok! Basarılar! |
|
|
|
|
|
|
#4 | ||
|
agaclar.net
|
Alıntı:
![]() Alıntı:
Bunun neresi sizi rahatsız etti? |
||
|
|
|
|
|
#5 |
|
-
|
Üslubumda hiçbir şey yok. Felsefe adı geçen bir başlıkta böyle kinayeli bir yanıta az bile. Çok okurum, okuduğum her türlü metni gayet de iyi anlarım. Bu nedenle sayın katılımcıya böyle bir yanıt yazdım. Ama daha detaylı bir değerlendirme gerekirse döndüğümde yazarım. Dağın başındayım, 34 derece, 13 saattir açım ve suyum bitti! |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Zorla cüce bir insan yetiştirmeyi çağrıştırsa da Biçiminde bir üslubunuz olduğu için bir tepkiyle karşılaşmanız o kadar şaşırtıcı değil. Bu konuyla ilgili daha önce benzer konuşmalar oldu. Onlara bakarsanız yeterli açıklama bulacaksınız. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
|
Sn Odeh, Sizin ilgili oldugunuz bir konuda bir bonsaici arkadaşımız sizin çalışmalarınıza veya ilgi alanınıza aynen sizin yazınızdaki üslup ve kinaye ile yaklaşımda bulunsa acaba tepkiniz ne olurdu çok merak ediyorum. Madem böyle bir tarzda yaklaşımda bulunuyorsunuz, sonra neden tepkileri garipsiyorsunuz anlayabilmiş değilim. Bonsai felsefesi veya hobisi hakkında bilgi edinmek için yaklaşım tarzının veya soru şeklinin böyle olamayacağı, aksine bu tür bir yaklaşım veya soru şeklinin polemik açma eğilimli bir yaklaşım olacağı konusunda sanırım hemfikirizdir. Ben bonsaici arkadaşlarımdan böyle bir tartışmaya veya polemiğe girmemelerini rica ediyorum mümkünse. Yeterince polemik var zaten forumda. Saygılarımla |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Tarım da ıslah olmasın, hayvanları çiftliklere kapatmayalım onlarla beslenmeyelim salalım dağa çayıra, bitki yetiştirmeyelim - bunlar nasıl insan ihtiyacı içinse bu sanat bir ihtiyaç içindir kaldı ki ızdırap duyan zorlanan bir canlı bunu tepkisiyle ortaya koyar. Ve olay niye cüce tutuluyor üzerindense kural böyle ne yapalım cüce olmadan sığdıramayız bir yere. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
-
|
Sayın beyler, hanımefendiler, yeter. Yazdıklarınız benim aklıma hakaret, yazabileceklerim de insan aklına. Bir avuç toprak ile aç ve susuz bir fidanda felsefe yaratabilen o beynin bana anlayabileceği pek bir şey olduguna inanmakta güçlük çekiyorum. İnsan yalnız olabilir, enerji ve fikrini tatmin edemiyor olabilir, çakıl tasında dunyanın manasını bulduğunu da iddia edebilir, mümkündür. Ama çakıl tasında dahi bir anlam bulduğunu ifade edebilen kafa eğer fikir ve zikrini edep haya saygı sınırlarında ifade edemiyor, benim gibi degilsen bilgisizsin cahilsin ya da anlayamazsın edasına giriyorsa anlayın ki o insan artık bitmistir. Önemli olan saygı duyduğunu saygıdeğer bicimde edeple ifadedir. Kendini ve sevdiğini sabırla ifade edemeyen neyi eleştirecek? 50 yılda sabırla (!) 5 cm büyüt 5 düzgün cümle kurama! E Banane! Kusur senin. Soranda değil. Kendi yaptığını kendin 2 cümle ile anlatamıyorsam Banane. Felsefeymis! Hadi canım! |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Neden mi bir bonsai doğada bir avuç toprakta hat ta hiç toprak bulunmayan bir taş çatlağı arasında kimselere feryat etmeden yıllarca yaşayabiliyor ve bu yaşımını da her türlü zorluklara rağmen biz insanlara gösterebiliyorsa neden bizler de saygı duyup bu sanatı icra etmeye çalışmayalım. Bir uçurumda taşlar arasına sıkışmış bir avuç toprak bile olmadan yukarılardan düşen taşların yaralamasına üzerinden geçip ezen çığlara kızgın güneşe rağmen susuz yaşamını sürdürürken biz insanlar gibi isyan etmeyen kanaatkar olan ayağını yorganına göre uzatmak kelimesinin anlamını bulunduğu ortama uyum sağlayıp biz insanlardan hat ta dağın eteklerindeki türlerinden bile uzun yaşayabilen ağaçcıklara nasıl saygı duymayalım. Her türlü doğal afetlerden yıldırım düşmesinden doğal yaşlanıp içi boşalmış en ufak bir rüzgardan kırılıp ölmüş iken tek bir göz patlak vererek canlanıp hayata devam etmesi kendini yenilemesi hayatta kalma mücadelesini nasıl görmezden gelelim. Bu bizlere de örnek değilmidir. Biz insanlar en ufak bir olumsuzlukta isyan ederken Bizim esin kaynağımız olan doğadaki bonsailer neden bizim hayran duyduğumuz bir sanat olmasın. Biraz düşünün anladığım kadarı ile doğadan uzak değilsiniz. gezdiğiniz yerlerde bu tür bonsaileri göreceksiniz oradaki yaşamlarını nasıl sürdüklerini anlamaya çalışın. Normalde bizler hep ağaçlar besini topraktan ve toprakta bulunan sudan alır sanırız. Gerçekten çatlaklar arasında hiç su birikme şansı olmayan yerlerde nasıl yaşadığını. Köklerin besin bulamadığı yerlerde yaprakları ile havanın neminden aldığı besinleri ters işlem ile köklere oradan tekrar yapraklara verip yaşamını sürdürmesi bizlere örnek teşkil edemez mi. Kısacası bizlerin yaptığı işlemler tamamen doğadaki işlemlerin aynısıdır. Aksi olursa zaten ağaçları yaşatmamız da mükün değildir. Yıldırım düşüp yakması Rüzgarın esip kırması ve ya dallarının tek yönde sabitlenmesi Doğal şartlarda ölüp tekrar canlanması Eğri büğrü biçimsiz olmasına rağmen fiziki biçimsizlikle yaşamına saygı duyulması olduğun gibi görün göründüğün gibi ol diye düşündürmesi saygı duyulacak durum değilmidir. Doğadaki zor şartlarda yaşayan o küçücük ağaçcıkların verimli arazide bol besin ve su bulup devasal büyüyen ağaçlardan daha uzun yaşayarak aynı insanlarda olduğu gibi obezite olmamamız gerektiğini bile göstermiyormu. Herkes saygı duyacak diye de bir durum yok tabi ki bizler saygı duyuyor ve elimizden geldiğince de uygulamaya çalışıyoruz. Bizleri tam anlamı ile anlamanızı da beklemiyoruz. Ama yadırgamanızı da beklemiyoruz. İyi günler dilerim. |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
agaclar.net
|
Alıntı:
Yoksa bunca emek harcadığımız yerde, siz istiyorsunuz diye sadece yönetici olup hiç bir konuda fikir beyan etmeyelim mi? Tabii siz böyle devam ederseniz, sıradan bir üye olarak fikir belirtmenin yanı sıra, yönetici olarak da tavır koymak zorundayım. Sonucun ne olacağını tahmin ediyor olmalısınız. |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
-
|
Sayın Hazeyn e yazdığım ilk aciklamam ve ardindan yazdigim sitem sizin için de geçerlidir. Tekrar yazmam anlamsız. Ve ne kadar yerinde olduğunu bir kez daha gördüm. Basit, aciklayici ya da yonlendirici bir cümle kurmak yerine niyet okumak, alttan alttan kinaye yapmak nedir?! Ummuyorum ya, belki düşünüp bu uyarımı ciddiye alırsınız. Bu konuda dedin ki dedim ki den başka bir iletişim mümkün olmadıgından daha da uzatmanın anlamı yok. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
|
Picasso, sergisini ziyaret eden ve resimleri hakkında soru soran centilmenler ve hanımefendiler ile tek tek alakadar olup sorularını şevkle cevaplarken, bir kadın Picasso'ya yaklaşarak "ben resimlerinizden bir şey anlamadım, bence enerjinizi böyle anlamsız resimlere harcayacağınıza şöyle güzel doğa resimleri yapsanız da gerçek bir resim görsek ve hoş bir seda ile izlesek, ne bu böyle, bu resimlerinizden birşey anlamak mümkün değil?" der. Picasso kadına "Siz Çince biliyor musunuz?" diye sorar. Kadın: "hayır, bilmiyorum" der. "Ama Çince'yi dünyada 1 milyardan fazla insan konuşuyor ve anlıyor" diye cevaplar Picasso. -------------------------- Önemli olan birşeyi biliyor, anlıyor olup olmamamız değil, öğrenmek isteyip istemediğimiz veya amacımızın öğrenmek mi yoksa hicivle veya iğneli imalarla sadece yapılan işi yermek mi olduğu. Amacınız gerçekten öğrenmek olsaydı veya öğrenmek istememenize ya da anlamamanıza rağmen en azından saygı duyuyor olsaydınız, ilk cümlenizi farklı bir şekilde ve seviyede kurmanız gerekirdi ki o zaman inanın bonsai ile ilgilenen tüm arkadaşlar size seve seve sayfalaca yazar ve cevap verirdi, bundan hiç kuşkunuz olmasın. Ama Memet beyin dediği gibi her sene böyle 1-2 tane önyargılı ve üsluben hoş olmayan bir mesaj düşüyor konuya malesef. Onlar da artık Çince için "kapı pencere resimleri" diyecekler elbette, yapacak birşey yok malesef. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
-
|
198, 200, 202, 205 numaralı mesajlarda sürdürmeye çalıştığınız önyargılı tavra karşı yanıtlar mevcuttur. 198. Mesajda ilk paragrafa dikkat ediniz, gayet acik. Niyet okuyarak ve israrla açıklama yapmama rağmen bu kastı sürdürmeniz meseleyi gözler önüne seriyor. Konunun adi bile gecmeden (sayin Tekin mesaji haric) "dedim ki dedin ki" sürmemeli artık... Bu kadarı kâfidir... (Ayrıca picasso ve çince ornegi bariz bicimde kavram ve algi hatası/tuzagi içerdiği gibi aldatıcıdır. Bir resim ile bir dil böyle değerlendirilmez. Bu nedenle dayanak olabilecek bir ornek değildir. Neyse, Yeri gelirse başka bir yerde tahlil edilebilir.) |
|
|
|
|
|
#18 |
|
agaclar.net
|
Odeh bir hafta oturup nerede yanlış yaptım diye düşünecek... Bir hafta sonra üyeliğini tekrar aktif hale getireceğim, duruma bakacağız! Tekin'e teşekkür ama Tekin'in son mesajına sıra gelinceye kadar, benzer şeyler başka arkadaşlar tarafından yazılmıştı. Odeh'in öğrenmeye niyeti olsa onları okurdu; bu üslupla tartışmaya başlamaz ve devam ettirmezdi. |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
agaclar.net
|
Alıntı:
![]() Karşıt görüşü tek doğru gibi savunmaya çalışanlara ve bu arada sınırı bir epey aşanlara itirazımız var... |
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Bizlerin doğa sevgisini ve bitkilerle olan çalışmalarımız zevkle paylaştığımız bu güzel forumda en zor iş size kalıyor Sayın malina. İşiniz gerçekten çok zor. Allah kolaylık versin. Bende farklı bir konuda forum sahibiyim çok iyi bilirim. Teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2012
|
Sevgili Alibaba, Sohbetinizden mahrum kalınca, bir arıyayım hele dedim. Bu işi yaparken ladin çalışmanızı gördüm. Büyük beceri ve yetenek isteyen bir çalışma olduğunu kabul etmeliyim. Şimdi yazacaklarımı siz ve diğer "bonsai"ci arkadaşlar tepki ile karşılayabilirsiniz, itirazım olmaz!.. Bir zamanlar Çin'de, çoğunluk arasında geçerli olan kadınlara küçük metal ayakkabı giydirerek ayaklarının küçük kalmasını sağlamak gelenekti. O ayakların çekilmiş röntgen filmlerini gördüm, harab oldum! Ben bonsai geleneğinin de canlı bir varlığın gelişmesini engellemek olduğunu sanıyorum. Bilmem yanılıyor muyum? |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-10-2011
|
Merhaba 'Ben fakir' abi, takiptesin demekki ![]() Ben yeniyim abi bonsai konusunda, araştırıp deneyip öğrenmeye çalışıyorum. Bonsai hakkındaki bakış açınıza şu an bişey diyemeyeceğim, burda çok tecrübeli ustalar var bu konuda, cevabı onlara bırakayım ben ![]() hayırlı akşamlar, adaya selamlar |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba Alibaba, Takipte değilim, ana sayfada adını görünce hatır sorayım dedim. Ayrıca musiki konusunda keyifli sohbetler yapıyorduk. Özledim, o kadar! Ben sana bonsai konusunda teknik bir soru sormadım ki beni ustaların önüne atıyorsun. (hem de en hınzır smiley ile!) Benim merak ettiğim, bir canlının büyümesini engellemenin, eksik ve özürlü bir büyümeye neden olmanın moral yönden incelenmesi idi. Buna cevap vermek için bonsai terbiyecisi olmak gerekmez. Ne dersin? |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-10-2011
|
Teşekkür ederim abi, musiki sohbetimizi ihmal ettim biraz işlerden dolayı. Telafi ederim inşallah. Siz de iyisinizdir inşallah. Gelişmeyi durdurmak tarafında çok da keskin bir çizgi yok aslında. Budama yapmak zaten sağlıklı gelişim için şart. Sonuçta üstünde çalıştığımız bitkiler henüz ağaç değiller, çoğu fidan. Her zaman doğaya geri de dönebilirler. Kişisel olarak bonsai'den sonra ağaçlara bakış açım değişti, nereye gitsem gezsem ağaçlara bakıyorum inceliyorum... Bugün ferahfeza ayinini üfledim ağaçlarıma mesela. Gittikçe çoğalıyorlar, duyan geliyor ![]() Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=alibaba9;1086888 Bugün ferahfeza ayinini üfledim ağaçlarıma mesela. Gittikçe çoğalıyorlar, duyan geliyor [/QUOTE]Ben dinlemekten ötesine cüret edemedim. Oysa kulübemin çevresi, hep kamışlık!.. Ne mutlu sana, imrendirdin!.. |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Alıntı:
Bir kaç ayda bir bonsai ile ilgisi olmayanların bu tür mesajlar yazması sanırım adetten oldu. Sanırım aynı içerikli anlamadan fikir üretme mesajlarına yeterli cevaplar da verildi. Bu başlıklarda ihtiyacınız cevapları arayıp bulabilirsiniz. Belki bonsai terbiyecisi kavramını da literatüre kazandırırsınız. Bonsai ne ekiktir ne de özürlüdür, bence bir konuda zikretmeden fikir sahibi olmamanız en uygun durum olur. |
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Görüşünüzü saygı ile karşılarım. Siz beni anlasanız da, anlamasanız da!.. |
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2013
|
sokakta gördüğüm yanından geçtiğim her fidanı inceler oldum resmen teşekkürler agaclar.net |
|
|
|
![]() |
|
|