agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)

Beğeni Düzeni80Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-02-2018, 15:46   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-01-2018
İlk mesajımın ekran görüntüsü:

CropImage.jpg

Anlaşılabiliyor mu ? Teknik bir sorundan kaynaklanıyor anlaşmazlık. Buraya kadar olabilir ama eleştirime verdiğiniz yanıtlar yine sorunlu... Moderatörler konuya ilgisi olan kişilerden seçilir ve en azından yeni başlayanların sorularına yanıt verecek bilgi birikimine sahiplerdir. Benim eleştirimden sonra sizin gelen sorulara verdiğiniz toptan yanıtlar gibi.Uzun bir süre yanıt gelmeyen konularda özellikle yeni üyelerin siteye motivasyonlarını kaybetmemeleri için düzeni sağlamanın yanında konuya müdahil de olabilirler yani. Yeni bir mesajın gelip gelmediğine bakmak için gece gündüz bilgisayar başında oturmanıza gerek yok. Telinizden çek etmeniz birkaç saniyenizi alır.

Benden bir öneceki mesaj

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nicholai hel Mesajı Göster
Eklenti 666241

Siz bu sorudan birşey anlayabiliyorsunuz yani öyle mi?
Çok ilginç.

Forum kuralları gereği konuyla hiçbir alakası olmayan, soru ya da cevap içermeyen, konu başlığıyla uyuşmayan içerikler temizlenir. Bunun eleştirinizle bir alakası yok. Ağacınızla ilgili birşey sorup aynı gönderide eleştiriniz de yer alsaydı elbette silinmezdi.

Eleştirinize gelirsek, 1 ay değil 15. günde cevapladım. Bu 15 günü de işim gereği seyahatlerle geçirmekteydim. Burada moderatörlük yapan arkadaşlar olarak bizlerin de sizler gibi iş hayatlarımız var. Bu görevi de tamamen gönüllü olarak yapmakta, hiçbir fayda ya da çıkar beklememekteyiz. Gece gündüz bilgisayar başında "biri birşey yazsa da cevaplasak" şeklinde bekleyememekteyiz malesef.

Kaldı ki cevap vermesi gerekenler moderatörler değil bilgili diğer üyelerdir. Moderatörler, adından da anlaşılacağı gibi, düzeni sağlamakla görevli kişilerdir, cevap vermesi gereken kişiler değil. Bir soru yazdığınızda o sorunun cevabını verebilecek bir kişi eğer ilgili bölüme girip sorunuzu okumamışsa değil bir ay, beş sene de geçse sorunuza cevap alamamanız normaldir. Bunun moderasyonla bir alakası yoktur.

Eğer o sorunuzu anlayan biri çıkarsa eminim cevap verecektir.
Ben idrak edemedim. Belki fotoğraf koyarsanız faydası olur.

İyi günler, keyifli hobiler dilerim.

teaser Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2018, 16:21   #2
Ağaç Dostu

nicholai hel's Avatar

Giriş Tarihi: 27-09-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi teaser Mesajı Göster
İlk mesajımın ekran görüntüsü:

Eklenti 666631

Anlaşılabiliyor mu ? Teknik bir sorundan kaynaklanıyor anlaşmazlık. Buraya kadar olabilir ama eleştirime verdiğiniz yanıtlar yine sorunlu... Moderatörler konuya ilgisi olan kişilerden seçilir ve en azından yeni başlayanların sorularına yanıt verecek bilgi birikimine sahiplerdir. Benim eleştirimden sonra sizin gelen sorulara verdiğiniz toptan yanıtlar gibi.Uzun bir süre yanıt gelmeyen konularda özellikle yeni üyelerin siteye motivasyonlarını kaybetmemeleri için düzeni sağlamanın yanında konuya müdahil de olabilirler yani. Yeni bir mesajın gelip gelmediğine bakmak için gece gündüz bilgisayar başında oturmanıza gerek yok. Telinizden çek etmeniz birkaç saniyenizi alır.

Benden bir öneceki mesaj

Size öyle görünüyorsa sorun fotoğrafları siteye yüklememiş olmanızdan kaynaklanıyor demek ki. Bende o fotolar yok, benim gördüğüm ekranı ekliyorum:

teaser.jpg

Böyle görünce insan bir üstteki mesajda eklenen ağaçla aynı türden bahsediyorsunuz diye düşünüyor otomatik olarak. Haksız mıyım?

Bir daha benzer sorun yaşamamak adına şu konulara bir bakabilirsiniz;

Foruma fotoğraf nasıl yüklenir?

Dikkat: Fotoğrafları neden foruma yüklemelisiniz?

Eğer fotoğrafla birlikte görünseydi zaten emin olun size de o diğer üyelerimize verdiğim gibi bilgi içerikli yanıt verirdim. Yanıtlamak için önce anlamak gerekiyor

Ekran görüntüsündeki ağaç ficus gibi duruyor, ama küçük olduğu için emin olamadım. Yukarıdaki linkte anlatıldığı gibi fotoğrafı tekrar ekleyin isterseniz, bakalım.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2018, 00:18   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-09-2018
Herkese iyi geceler. Formuna yeni üye oldum ama bir süredir takip ediyordum.
Bu gün nar ağacı hediye edildi başlangıç olarak ne yapmam gerek. Yaprakları sanırım güneşten yanmış ve çok fazla dal var. Ayriyeten 3 tane meyve vermiş ama büyütmemiş

Tayfun.O Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2019, 01:30   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-06-2019
Tomurcuklarım kuruyor

Merhabalar daha önce ölmek üzere olan bir bonzai hediye olarak gelmişti ne yazık ki sonunda öldü daha sonra çok sevdiğim için tekrar hediye olarak geldi bu da ölücek diye çok korkuyorum gözüm gibi bakıyorum buna da ancak tomurcuklarımın çıkıp sonra kuruyup döküldüğünü görmeye başladım yapraklarımda sorun yok ancak tomurcuklar sürekli çıkıp ölüyor bir yerde yanlış mı yapıyorum lütfen yardımcı olurmusunuz 🙏🏻

İnvisible Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2019, 16:15   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-06-2019
selamlar arkadaslar elimde boyle bir bonsai varda yeni aldım ne türüdür bu yardımcı olurmusunuz nasıl bakılır vs.

meraklıkkofte Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2019, 16:16   #6
Yeni Üye

meraklıkkofte Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2019, 17:06   #7
Yeni Üye

bonsai ile ilgi yardım gerek

esersahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2019, 21:06   #8
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-05-2019
Yapraklarda kuruma

Merhaba,

Bir kaç ay önce aldığım bonsaide yaprak küçültme işlemi denedim.Yapraklar her geçen gün kuruyor.Toprak çok nemli değil fakat rengi kararmış durumda.Bir-iki kez sıvı besleyici kullanmıştım zararı olmuş olabilir mi? Toprağı değiştirmek çözüm olur mu? Yardımlarınızı bekliyorum.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg WhatsApp Image 2019-07-01 at 21.46.13 (1).jpg (39.5 KB, 42 views)
Dosya Türü: jpg WhatsApp Image 2019-07-01 at 21.46.13.jpg (38.4 KB, 42 views)
bokan ilge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2019, 14:43   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-08-2019
Bonsai Sararma

İyi günler. Hediye gelen bonsainin yapraklarında sararmalar ve kurumalar oluşmaya başladı. 68739581_518231942077899_3861661647667986432_n.jpg
Burada okuduklarım doğrultusunda saksının uygun olmadığını anladım, bugün saksı ve toprak (toprak yerine yosun doldurmuşlar) değişimini yapacağım(bahçe toprağı, torf, ponza taşı). Sizce başka sorun var mıdır, neler yapmam gerekir ve ağacı ölmeden kurtarabilir miyim yardımlarınıza ihtiyacım var...

69393080_2079941878982282_4810331459912990720_n.jpg69423960_426074828014399_3435855132493873152_n.jpg68751000_681387429043329_1284215012713299968_n.jpg

Ergee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2020, 21:42   #10
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-02-2020
Herkese iyi forumlar. Ben de yarın bilgisayarımın başına oturduğumda sizlerle bonsailerimin fotoğraflarını paylaşacağım. Yazdığınız değerli bilgileri okumak çok faydalı oldu.

bonsaiesat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2013, 11:08   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-01-2013
Kök budama yapmadan önce ve sonra.. çokta fazla yapmadım dıye düşünüyorum.

son hali

egemen16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2013, 20:34   #12
/

Giriş Tarihi: 01-01-2013
3 defa hazır bonsai kuruttuktan sonra 4. yü almaya karar verdim. Bu sefer hemen saksı ve toprağını değiştirecem. bu sefer de kurutursam daha hazır bonsai almam.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 20130510_212642.jpg (39.8 KB, 207 views)
Bilge Kerem beğendi.
taisenberg Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2013, 21:36   #13
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi taisenberg Mesajı Göster
3 defa hazır bonsai kuruttuktan sonra 4. yü almaya karar verdim. Bu sefer hemen saksı ve toprağını değiştirecem. bu sefer de kurutursam daha hazır bonsai almam.
Bence yapmayın
Şu anda toprak değişimi yapmanız bence iyi bir fikir değil. 4.cü denemenizin de sonu olabilir.
Eğer daha büyük bir saksı bulabilirseniz, kökleri hiç rahatsız etmeden saksıdan olduğu gibi toprağıyla birlikte komple çıkararak yeni saksıya aktarıp, yeni saksıda kalan boşlukları yeni hazırlayacağınız toprakla doldurun (tabii illa da saksısını şimdi değiştireceğim diyorsanız).

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2013, 22:19   #14
/

Giriş Tarihi: 01-01-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki Mesajı Göster
Bence yapmayın
Şu anda toprak değişimi yapmanız bence iyi bir fikir değil. 4.cü denemenizin de sonu olabilir.
Eğer daha büyük bir saksı bulabilirseniz, kökleri hiç rahatsız etmeden saksıdan olduğu gibi toprağıyla birlikte komple çıkararak yeni saksıya aktarıp, yeni saksıda kalan boşlukları yeni hazırlayacağınız toprakla doldurun (tabii illa da saksısını şimdi değiştireceğim diyorsanız).
Daha önce sormuştum size bu konuyu. O zaman hazır bonsailerin toprağı kötü oluyor toprağını değiştirip bir sene kadar ağaca dokunmayın demiştiniz. Peki neden şimdi toprağı değiştirmemeliyim? Ya da ne zaman değiştirmeliyim?

taisenberg Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2013, 00:03   #15
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi taisenberg Mesajı Göster
Daha önce sormuştum size bu konuyu. O zaman hazır bonsailerin toprağı kötü oluyor toprağını değiştirip bir sene kadar ağaca dokunmayın demiştiniz. Peki neden şimdi toprağı değiştirmemeliyim? Ya da ne zaman değiştirmeliyim?

Sanırım aşağıdaki mesajımdan bahsediyorsunuz:

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki Mesajı Göster
Sn taisenberg,

Markette satılan bonsailer ticari amaç güdülerek ithal edilmiş, çok değerli olduğunu söyleyemeyeceğimiz bitkilerdir.
Bunların uzun süren nakliyeleri esnasında kurumamaları ve köklerinin hasar görmemesi için saksılarında genelde ağaç için kısa vadede belki zararsız, nakliye için uygun ama orta ve uzun vadede ağacın ölmesine neden olabilecek ortam/lar mevcuttur.

Dolayısıyla marketten alıp eve geldikten sonra, zaten uzun süren yolculukları esnasında hırpalanmış olan bu bitkiler genelde kökten (saksıdan) başlayan sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bir de üstüne yanlış sulama, yanlış yere/konuma yerleştirme, üzerinde işlem yapmak için acele etme gibi hatalar eklenince ağacı kaybetmeniz gayet normal bir durum olmaktadır.

Bence yapılacak en güzel şey (uygun zamanlama koşulu ile) aldıktan hemen sonra uygun bir saksı harcı ile kendini toparlayabileceği uygun bir saksıya aktarmak, ağacın türüne uygun koşullara sahip bir ortama yerleştirmek ve belki de üzerinde 1 sene boyunca budama, kök budaması, sert budama, yapraksızlaştırma, uç alma vs. gibi hiçbir işlem yapmamak olacaktır.

Umarım bu açıklamam daha önceki sorularınız için de cevaplayıcı olabilmiştir?

Başarılar dilerim
Bu mesajımı kasdediyorsanız, sorunuza istinaden bu cevabi mesajımı 6 Şubatta yazmışım size, yani bu işlemler için çok uygun bir ayda. Şu an ise neredeyse yaza girdik ve havalar gayet sıcak ve daha da önemlisi bitkiler uyanalı çok oldu.

Köklere müdahele, kökler uyanmadan hemen öncesinde yapılmalıdır. Benim yaşadığım bölgenin koşullarında bu Şubat ayına tekabül ediyor, uç örnekler haricinde Türkiye geneli de böyledir sanırım.

O yüzden size şu an kökleri mümkün olduğunca az rahatsız ederek yapmanızı önerdim ki bu bile az da olsa bir risk şu durumda.

Kolay gelsin.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
bonsai, ficus

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025