agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)

Beğeni Düzeni196Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-05-2007, 13:31   #1
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-12-2006
Anneannenize Allah'tan rahmet,size diğer yakınlarınıza da sabır diliyorum.

cüce nar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2007, 21:15   #2
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Başın sağolsun.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2007, 21:19   #3

memet's Avatar

Biliyorsunuz İzmir çiçek fuarında standımız var. Bu vesileyle bonsai getiren firmalara baktım. Bakımlı olmakla birlikte çok iyi çalışılmış şeyler değil. Hepsi ficus.
Kökleri çok etkileyici olarak gelişmiş, boyları bir metre kadar olanlar ayrı. Fırsat bulabilirsem görüntüleyeceğim.

Eski 25-05-2007, 12:34   #4
Ağaçsever

tweetysth's Avatar

Giriş Tarihi: 22-04-2007
Teşekkür ederim hepinize...

tweetysth Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2007, 12:38   #5
Ağaçsever

tweetysth's Avatar

Arkadaşlar gittigidiyor.comda çok güzel bonzai tohumları var. Fiyatlarıda bir hayli uygun. Ne dersiniz tohumdan yetiştirmek iyi bir fikir mi sizce? Şu mevsim uygun mu tohum filizlendirmek için???

Eski 02-06-2007, 15:18   #6
Ağaç Dostu

bonsaisever's Avatar

Giriş Tarihi: 13-08-2005
Galeri: 48
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tweetysth Mesajı Göster
çok güzel bonzai tohumları var
tweetysth,
Bonsai tohumu diye bir şey yok
Tohumda fide elde eder, elde ettiğin bu fideden bonsai yaparsın.
Yani tohumdan çıkan filiz bonsai olacak şekle kendi kendine gelmez.
Bazı uyanıklar tarafından ne ağacının tohumu olduğunu bile yazmadığı bu satışlara rağbet etmeyin.
Amaçları bu şekilde nemalanmak.
Tohumdan elde edeceğiniz ağacı şekillendirmek için en az 3-4 yıl bekleyeceğinize bir fideciye gidin istediğiniz cinsteki ağacı yapacağınız tarza uygunluğuna bakarak alın.
Bu şekilde bonsaiye başlayan kişi hem daha çok zevk alarak bu sanatı öğrenir hemde daha çabuk bonsai sahibi olur.

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2007, 15:35   #7
Ağaçsever

tweetysth's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisever Mesajı Göster
tweetysth,
Bonsai tohumu diye bir şey yok
Tohumda fide elde eder, elde ettiğin bu fideden bonsai yaparsın.
Yani tohumdan çıkan filiz bonsai olacak şekle kendi kendine gelmez.
Bazı uyanıklar tarafından ne ağacının tohumu olduğunu bile yazmadığı bu satışlara rağbet etmeyin.
Amaçları bu şekilde nemalanmak.
Tohumdan elde edeceğiniz ağacı şekillendirmek için en az 3-4 yıl bekleyeceğinize bir fideciye gidin istediğiniz cinsteki ağacı yapacağınız tarza uygunluğuna bakarak alın.
Bu şekilde bonsaiye başlayan kişi hem daha çok zevk alarak bu sanatı öğrenir hemde daha çabuk bonsai sahibi olur.
Öylemiii, çok teşekkür ederim uyarınız için. Bende her çeşidinden birer tane alıp deneyeyim diyordum, resimlerde çok güzel görünüyorlarda... Cahillik işte

Eski 02-06-2007, 15:56   #8
Ağaç Dostu

bonsaisever's Avatar

Ben de bonsaiye başlamadan önce bonsai diye bir ağaç cinsi olduğunu zannediyordum.
Öğrendikten sonra bir çok fide satıcısıyla bonsainin bir cins ağaç olmadığına dair tartışmalar yaşadım.
Kısacası, bu mesajımı sizin cahilliğinizi düşünerek değil , burayı okuyan veya okuyacak olan bonsai meraklıları için yazdım

Eski 03-06-2007, 21:46   #9
Ağaçsever

tweetysth's Avatar

Arkadaşlar bonzailerdede iç-dış mekan olayı oluyormuş galiba. Ben japanese red mapple, green palmatum **** prunus subirtella bonzai yetiştirmek istiyorum. Acaba bunlar iç mekan için uygun mudur ne dersiniz?

Eski 03-06-2007, 22:56   #10
Ağaç Dostu

bonsaisever's Avatar

Akçaağaç (Acer) ve kiraz (Prunus subhirtella) dış mekan bitkileri olduğundan bunları içeride tutma süreniz 1 günü geçmemeli.

Eski 04-06-2007, 09:00   #11
Ağaçsever

tweetysth's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisever Mesajı Göster
Akçaağaç (Acer) ve kiraz (Prunus subhirtella) dış mekan bitkileri olduğundan bunları içeride tutma süreniz 1 günü geçmemeli.
Bu durumda green palmatum, yetiştirebilir miyim ev içerisinde? Adana'da iç-dış mekan pek farketmiyor zaten. O yüzden sıcak ve nemli havayı seven bir cins burda daha mutlu olur sanırım. Tavsiyeniz varsa çok memnun olurum...

Birde bişey daha sormak istiyorum. Fotoğraftaki çoklu gövde görüntüsü bir kaç fide **** tohumun yanyana ekilmesi ilemi elde ediliyor? Ağacın özelliği değildir herhalde öyle değil mi, bu şekilde kayanın üzerinde mi yetişmiş yoksa dekor olsun diyemi kayanın üzerine yerleştirmişler Çok soru soruyorum ama kusuruma bakmayın ne olur

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 4929874_1[1].jpg (40.8 KB, 102 views)
Eski 04-06-2007, 13:25   #12
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-06-2006
Galeri: 232
Tweetysth iyi gunler, akcaagaclar dis mekan bitkileridir. Ic mekanda uzun sure yasiyamazlar. akca agac yetistireceksen disarida olmalari gerekir. Yari golge dogrudan gunes gormiyen bir mekan secmelisin. Yapraklari gunese ve ruzgara karsi cok duyarlidir.

Resmini ekledigin agaclar bir cok agacin birlikte ekilmesinden elde edilen bir orman tarzidir. O bonsaiyi yapan agaclarini kaya uzerine dikmistir.

Cok govdeli tarz baska bir tarzdir. ayni kok sistemi uzerinden cikan iki ve ya daha fazla govdeli agaclara cok govdeli tarzlar denir. Ornegin sal tarzi, kume tarzi, gelin kaynana tarzi gibi olanlara verilen genel isim cok govdeli tarzlardir.

Bir gun seninde, resmini ekledigin orman tarzin gibi bonsain olsun.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2007, 21:17   #13
Ağaçsever

tweetysth's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI Mesajı Göster
Tweetysth iyi gunler, akcaagaclar dis mekan bitkileridir. Ic mekanda uzun sure yasiyamazlar. akca agac yetistireceksen disarida olmalari gerekir. Yari golge dogrudan gunes gormiyen bir mekan secmelisin. Yapraklari gunese ve ruzgara karsi cok duyarlidir.

Resmini ekledigin agaclar bir cok agacin birlikte ekilmesinden elde edilen bir orman tarzidir. O bonsaiyi yapan agaclarini kaya uzerine dikmistir.

Cok govdeli tarz baska bir tarzdir. ayni kok sistemi uzerinden cikan iki ve ya daha fazla govdeli agaclara cok govdeli tarzlar denir. Ornegin sal tarzi, kume tarzi, gelin kaynana tarzi gibi olanlara verilen genel isim cok govdeli tarzlardir.

Bir gun seninde, resmini ekledigin orman tarzin gibi bonsain olsun.
Çok teşekkür ederim umarım en kısa zamanda temenniniz gerçek olur.
Hepimize yemyeşil günler diliyorum...

Eski 06-06-2007, 14:23   #14
Ağaç Dostu

Hepinize selamlar, bu gun, e.derginin son sayfasinda sayin hfz'nin yazdiklari beni dusundurdu. Bonsai ogrenmek icin, arastirma yaparken buldugu agaclar.net'in uyesi oldu ve daha sonra, bonsai hakkinda yazilanlari okuyunca da bonsai yapmaktan korkup vaz gecti.
Biz bonsaiyi bu kadar zor ve ulasilmasi zor bir ugras gibi anlattigimizi sanmiyorum ve sayin hfz'nin korkup bonsai yapmaktan geri cekilmesine uzuldum. Oysa cicek ve bitki bilgisi, birikimi var ve bu bilgiler her gun artiyor. Bolca vakti oldugunu da dusunuyorum.
Sayin hfz'yi ve onun gibi dusunup bonsai yapmaktan vaz gecen tum arkadaslari, bonsai yapmiya davet ediyorum. Buradaki arkadaslar, guzel ve saglikli bonsailer yapmaniz icin seve seve yardimci olacaklar. Siz aramiza bir katilin, bonsainin ne kadar guzel bir tutku oldugunu gorunce, bonsaiden artik isteseniz de vaz gecemiyeceksiniz.

Bonsai yapmayi dusunen herkese, aramizda yer vardir ve bonsai korktugunuz kadar zor deyildir.

Sevgi ve saygi ile kaliniz.

Eski 19-06-2007, 16:43   #15

memet's Avatar

Benim telleme yaptığım narım vardı.
Fotoğraflarını da eklemiştim. Nar tellemeyi sevmiyormuş. bir seneden sonra telleri çıkarınca dallar eski şekline döndü.
Fotoğraf makinası ayarlayınca, Zümrüdü anka tarzında hazırladığım hederayla yarışmaya katılacağım.

Eski 19-06-2007, 17:08   #16
Ağaç Dostu

Memet birden fazla agacla katilabilirsin, narini koymiyacaksan baska agaclar uzerinde de calisip onlari yarismaya koyabilirsin.
Turkiyede ilk yapilacak bir yarismaya katilmak nasil bir duygu?
Hepinize bol sanslar diliyorum.

Eski 19-06-2007, 17:19   #17

memet's Avatar

Nar bir tarza girmek istese, keyfine göre büyüyor. Bir de, sabamiki, ölü gövde yapmak için gözünün içine baktığım ağacım var ama, heralde o başka yarışmaya yetişir. Belki narı süpürge, hokidachi tarzı yaptım diye, jürinin insafına sığınmayı denerim.

Eski 20-06-2007, 01:15   #18
Ağaç Dostu

bonsaisever's Avatar

Senin için ayrı kriterlerimiz olacak )

Eski 20-06-2007, 19:43   #19
Ağaçsever

tweetysth's Avatar

Ben yine bir soru sormak istiyorum. Şimdi hani bonzai tohumu diye birşey yoktur hemen her fideden bonzai yapılabilir demiştiniz ya, ben size sormadan önce tohum (red mapple ve purunus subhurtella) siparişleri vermiştim şimdi onlar geldi. Bu tohumları bahçeye eksem bildiğimiz kocaman ağaç olur mu???

Eski 20-06-2007, 22:48   #20

memet's Avatar

Bütün ağaç tohumları eğer canlanırsa ağaç olabilir. Bonsai tohumu olmaz derken tohum gelişince kendiliğinden bonsai olmaz demek istiyoruz.
Eğer onun büyümesini bekler, yeterli boya gelmesini sağlar, sonra şekillendirirsen bonsai olabilir.
Biz bunun yerine bir fidanı alıp şekillendirmenin zaman açısından daha uygun olacağını söylüyoruz.
Benim tohumdan yetiştirmeye başladığım bir fıstık çamım var. İkinci senesi, en az bir iki sene daha beklersem belki belirli bir boya ulaşır. Eğer yere dikersem fıstık çamı ağacım olacak. Saksıda gelişmesini beklersem daha epey bekleyeceğim.

Eski 21-06-2007, 21:56   #21
-

Giriş Tarihi: 20-06-2007
herkeze merhaba bende bonzai yetiştirmek istiyorm ama biraz sabırsızım onun için yetişmiş bazı bitkileri deniyecem

denizcool Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2007, 15:08   #22
Ağaç Dostu

Merhaba Denizcool, aramiza hos geldin. Sabretmesini bilmiyen biri oldugunuzu belirtip BONSAI ile ugrasmak istediginizi soyluyorsunuz. Bonsaide, sabri ogrenmeniz gerekecek.
Sabirsiz olmanizdan dolayi da Yetismis bitkilerle calismaya basliyacaginizi soyluyorsunuz. Umarim yetismis bitki derken, carsida bonsai diye satilan bonsai saksisi icerisindeki agaclari deyil de, fidancilardan alacagin yetismis fidanlar uzerinde yapacagin calismalari anlatmak istemissin.

Bonsai yapmak icin agaclar.net'te tum bilgiler vardir. Onumuzde bir de bonsai yarismasi var fidancidan alip uzerinde calisma yapacaginiz agacinizi, kim bilir belki yarismanin acemiler bolumunde yarismaya koyarsiniz.
Simdiden kolay gelsin.

Eski 23-06-2007, 17:55   #23
-

Ali H. ALI
teşekkür ederim ben bonzaimi çiçek türlerinden oluşturmak istiyorum belki bunun adı bonzai olmayacaktır ama ağaç **** fidanlardan düşünmüyorum yarışmaya katılmak yerine sadece paylaşmayı tercih ederim yarışmaları anlamlı **** teşvik edici bulmuyorum ego yapan bazı insanlar kendilerini tatmin etmek adına birşeyler yapıp sonra bundan vaz geçe biliyorlar olan yetiştirilen canlıya oluyor

Eski 23-06-2007, 18:11   #24

memet's Avatar

Denizcool sitede yeterince dolaşmışsındır artık.Türkçeye dikkat ettiğimizi de farketmişsindir. Güzel bonsailer yaparken, dilimizi de güzel kullanmaya dikkat ediyoruz.

Eski 23-06-2007, 18:22   #25
-

özür dilerim, anlayamadığım,bu anlamda sadece sitenizde türkçeyi bozan benmiyim.Aydınlatırsanız çok memnun olacağım

Eski 23-06-2007, 18:51   #26
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2006
Galeri: 29
Sevgili Denizcool, Memet şu an bağlı değil, ben cevap vermeye çalışayım.

Zaten, "Forumda, Türkçenin doğru kullanımı" başlığında okuduğun üzere, bu konuda dikkat etmeye çalışıyoruz. Sadece sana yapılan bir uyarı değil bu. Bütün yeni gelen arkadaşlarımızdan bu konuda hassas olmalarını rica ediyoruz. Dikkat ettiysen benim ve bir çok arkadaşımın imzasında da, "Forumda Türkçenin doğru kullanımı" başlığına yönlendirme olduğunu göreceksin.

Bundan sonraki mesajlarında göstereceğin özen için şimdiden teşekkür ediyoruz.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2007, 18:57   #27
-

todor
teşekkür ederim. Özellikle uslubun için. daha sıcak ve daha samimi
umarım bu uyarı da, uyarıda bulunan,diğerleri içinde faydalı olur. Tek taraflı olmayan herşeyi gönülden destekliyorum.

Eski 23-06-2007, 19:10   #28
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2006
Galeri: 29
Bizimle oldukça anlayacaksın ki, buradaki arkadaşlarımızın hepsi samimi ve iyi niyetlidir. Yoksa neden onca işlerinin içinde bütün sorulara cevap vermeye, bildiklerini ve tecrübelerini paylaşmaya çalışsınlar ki. Arada sırada iyi niyetine ve samimiyetine inanmadığımız birisi çıkarsa, onuda son dakikaya kadar kırmadan kazanmaya çalışıyoruz. Forumu gezmeye devam ettikçe göreceksin.

Türkçenin doğru kullanımı ile ilgili başlığı bir daha okursan, mesajlarından dolayı bir daha uyarı almaman için dikkat etmen gereken kuralları anlayacaksın. Zaten hepsi bildiğin şeyler.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2007, 13:53   #29
Ağaç Dostu

Iyi gunler sayin Denizcool, ciceklerden BONSAI [bonsai Japonca bir kelime Bon= tabak, kab, saksi anlaminda Sai= bitki, agac anlaminda ve su anda turkcede bir karsiligi olmadigindan Japonlarin kullandigi Bonsai deyimini kullaniyoruz] yapmak istedigini soyluyorsun. Olur ciceklerden de bonsai yapilabilir. Bonsai ister cicekten olsun ister agactan olsun, bilgi, deneyim sabir ve sevgi olmadan olmuyor. Yani cicek ve agac bonsai arasinda pek fark yok, olsa olsa aralarinda sadece yasam suresi farki vardir.

Yarisma hakkinda dusunduklerinize, saygi duyuyorum, ama katilmiyorum.
Hemen hemen her ulkede bonsai yetistiriliyor ve bonsai sergileri ve yarismalari duzenleniyor. Bu sergi ve yarismalar, katilanlari oldugu gibi, katimayip izleyenleri de olumlu etkileyip, daha guzel bonsailer yapmiya tesvik ediyor.

Cunku bonsai, resim ve heykel gibi bir gorsel sanat dali olmasina karsilik, gorup begendiginiz bir agaci ayni sekilde ayni tarzda kopya edip aynisini yapmiya calisabilirsiniz ve bu diger sanat dallarinda oldugu gibi ayip ya da yasak degildir.

Agacini yarismaya koyacak arkadaslar da dogal olarak elindeki en guzel olan agaci yarismaya katacaklar. Iste yarismaya katilan onlarca guzel agac, "icimizden arkadaslar da yapabiliyor" dusuncesinden yola cikarak, kim bilir, daha ne kadar cok arkadasi, bonsai yapmiya yonlendirecektir. Bu da Turkiyede bonsai ogrenme surecini hizlandirip, diger ulkelerde yapilan bonsailerle ayni guzellikte bonsailer yapmamizi sagliyacak ve kim bilir 5-10 yil sonra Avrupada yapilacak bir bonsai yarismasinda en guzel agac odulunu Turkiyede emek verilip yapilan bir agac alir.

Boyle bir yarismadaki sonuc sizi gurlandirmaz mi?

Sevgi ve saygi ile kaliniz.

Eski 24-06-2007, 14:52   #30
Ağaç Dostu

ÇeteÇakal's Avatar

Giriş Tarihi: 04-02-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI Mesajı Göster
ciceklerden BONSAI [bonsai Japonca bir kelime Bon= tabak, kab, saksi anlaminda Sai= bitki, agac anlaminda ve su anda turkcede bir karsiligi olmadigindan Japonlarin kullandigi Bonsai deyimini kullaniyoruz].

Bonsai'ye karşılık Türkçe'de bir kelime türetemezmiyiz ve ya ona karşılık bir kelime bulamazmıyız. Bonsai gitgide yayılıyor ve bence zamanı geldi...

ÇeteÇakal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026