agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)

Beğeni Düzeni101Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-10-2015, 20:19   #1
Ağaç Dostu

bistritz's Avatar

Giriş Tarihi: 01-07-2015
Thumbs down Ardıç Bonsaim ve şaşkın ben

Merhaba,
Geçen günlerde hediye olarak Ardıç ağacı bonsai geldi. Aylardır bir bonsai istiyordum ama yeterli bilgiyi alamadan gelen bonsaim ile baş başa kaldım. Fotoğrafını ekte gönderiyorum. Normalde balkonda foto için içeri almıştım.

Çiçekçi ile görüştüğümde saksının altında drenaj için taş olduğunu ve toprağın ise iç mekan toprağı olduğunu söyledi. ilk sorum burada sizce toprağını değiştirmeli miyim? Toprağın üstünde beyaz pamuksu dokular oluşmaya başladı bile 2 günde

ikincisi ağaç çok dağınık gözüktü gözüme, zamanı geldiğinde budama yapmalıyım sizce yoksa bu halini korumalı mıyım? Bu şekilde geniş bir ağaçcık olması hoşuma gitti ama ağacın sağlığı için yapmalıysam tabi ki öncelik onun sağlığı.

son sorumda; fazla olmadıysam eğer; çiçekçi direk toprağına suyu eşit olacak şekilde yayarak sulamamı söyledi ama internette yağmurlama şeklinde sulayın deniyor. sizce hangisi daha uygundur?

şimdiden çok teşekkürler.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 111.JPG (39.4 KB, 182 views)
Dosya Türü: jpg 222.JPG (49.1 KB, 182 views)
Dosya Türü: jpg 333.JPG (46.2 KB, 183 views)
bistritz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2015, 07:10   #2
Ağaç Dostu

bistritz's Avatar

Wink

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bistritz Mesajı Göster
Merhaba,
Geçen günlerde hediye olarak Ardıç ağacı bonsai geldi. Aylardır bir bonsai istiyordum ama yeterli bilgiyi alamadan gelen bonsaim ile baş başa kaldım. Fotoğrafını ekte gönderiyorum. Normalde balkonda foto için içeri almıştım.

Çiçekçi ile görüştüğümde saksının altında drenaj için taş olduğunu ve toprağın ise iç mekan toprağı olduğunu söyledi. ilk sorum burada sizce toprağını değiştirmeli miyim? Toprağın üstünde beyaz pamuksu dokular oluşmaya başladı bile 2 günde

ikincisi ağaç çok dağınık gözüktü gözüme, zamanı geldiğinde budama yapmalıyım sizce yoksa bu halini korumalı mıyım? Bu şekilde geniş bir ağaçcık olması hoşuma gitti ama ağacın sağlığı için yapmalıysam tabi ki öncelik onun sağlığı.

son sorumda; fazla olmadıysam eğer; çiçekçi direk toprağına suyu eşit olacak şekilde yayarak sulamamı söyledi ama internette yağmurlama şeklinde sulayın deniyor. sizce hangisi daha uygundur?

şimdiden çok teşekkürler.

merhabalar tekrar,

Bonsai'im ya da inceliğine bakarsak adayımın yaprak dipleri kurumaya başladı ama bir yandan da yeni sürgünler çıkıyor diğer dallardan. fotoğrafta çok anlaşılmıyor öncelerde açık kahve iken şuan siyaha yakın yaprak dipleri.

Sizce budama yapmalımıyım ya da saksı değiştirmelimiyim? Budama yapılacak ise öneriler nedir? Bu konuda benden tecrubeli arkadaşlardan yanıt bekliyorum. (bende tecrube sıfır olduğundan 1 tık bilgisi olan herkes ustamdır)

herkese mutlu pazarlar.

Eski 22-11-2015, 09:23   #3
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Giriş Tarihi: 26-02-2011
Sayın bistritz,

Hayırlı olsun formu güzel ama daha bonsai olması için çoz zaman ve emek gerekiyor. Ağacınız çok ince o nedenle en iyi yol bir süre dokunmadan gelişmeye bırakmak, ne kadar yeşillik varsa gövde ve dallarda o kadar kalınlaşma olur. Bu türde güneş görmeyen kısımlarda sararıp dökülme normal. Yenileri çıktığına göre sağlığı iyi. Beyaz pamukcuklar oluşması hava sirkülasyonunun tam sağlanamadığı durumlarda çok olur, balkonda yerdeyse yüksek bir sehpanın üzerine koyun. Beyaz pamukcukları ya elle ya bir mendili ıslatarak almaya çalışın, çok artarsa ilaçlamak gerekir. Bu mevsimde toprak değiştirmek olmaz, mart ayında değiştiriyoruz ama yaprak dökmeyenlerde toprağın hepsi bir seferde değiştirilmez, her değiştirmede bir bölümünü bırakıyoruz. Bu mevsimde yağmurlama gerekmez, yazın çok sıcaklarda yapıyoruz, toprak çok sıkıysa suyunu alamaz o durumlarda bir leğende daldırma şeklinde suluyoruz.

Kolay gelsin....

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bistritz Mesajı Göster
merhabalar tekrar,

Bonsai'im ya da inceliğine bakarsak adayımın yaprak dipleri kurumaya başladı ama bir yandan da yeni sürgünler çıkıyor diğer dallardan. fotoğrafta çok anlaşılmıyor öncelerde açık kahve iken şuan siyaha yakın yaprak dipleri.

Sizce budama yapmalımıyım ya da saksı değiştirmelimiyim? Budama yapılacak ise öneriler nedir? Bu konuda benden tecrubeli arkadaşlardan yanıt bekliyorum. (bende tecrube sıfır olduğundan 1 tık bilgisi olan herkes ustamdır)

herkese mutlu pazarlar.

sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2015, 12:24   #4
Ağaç Dostu

bistritz's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sagol Mesajı Göster
Sayın bistritz,

Hayırlı olsun formu güzel ama daha bonsai olması için çoz zaman ve emek gerekiyor. Ağacınız çok ince o nedenle en iyi yol bir süre dokunmadan gelişmeye bırakmak, ne kadar yeşillik varsa gövde ve dallarda o kadar kalınlaşma olur. Bu türde güneş görmeyen kısımlarda sararıp dökülme normal. Yenileri çıktığına göre sağlığı iyi. Beyaz pamukcuklar oluşması hava sirkülasyonunun tam sağlanamadığı durumlarda çok olur, balkonda yerdeyse yüksek bir sehpanın üzerine koyun. Beyaz pamukcukları ya elle ya bir mendili ıslatarak almaya çalışın, çok artarsa ilaçlamak gerekir. Bu mevsimde toprak değiştirmek olmaz, mart ayında değiştiriyoruz ama yaprak dökmeyenlerde toprağın hepsi bir seferde değiştirilmez, her değiştirmede bir bölümünü bırakıyoruz. Bu mevsimde yağmurlama gerekmez, yazın çok sıcaklarda yapıyoruz, toprak çok sıkıysa suyunu alamaz o durumlarda bir leğende daldırma şeklinde suluyoruz.

Kolay gelsin....
Merhaba,

Değerli bilgileriniz için çok teşekkürler. Tavsiyelerinize uyacağım. Bu durumda Mart ayı gelene kadar araştırmaya devam.

Pamukçuklar dışarı alınca gitti. Balkonda masa üstünde direk güneş alan bir yerde hava alıyor.

bu güzel güneşli günden selamlar.

Eski 01-11-2015, 00:30   #5
Ağaç Dostu

bistritz's Avatar

Ardıç Bonsaim konusunda yardımcı olacak birileri var mıdır acaba

Eski 04-11-2015, 12:12   #6
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-07-2014
merhaba, fotoğraflarını gönderdiğim cinsinin sitede okuduklarıma göre ficus ginseng olduğunu tahmin ettiğim çiçeğimin yeşermesi için ne yapabilirim? çok fazla yaprak dökmüştü ana dallarının üst kısımları tamamen kuruduğu için budamak zorunda kaldım. yapabileceğim bir şey varsa önerirseniz çok sevinirim.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg Ekran Alıntısı 11.jpg (47.6 KB, 163 views)
Dosya Türü: jpg Ekran Alıntısı 22.jpg (40.0 KB, 163 views)
Dosya Türü: jpg Ekran Alıntısı 33.jpg (45.0 KB, 162 views)
Dosya Türü: jpg Ekran Alıntısı 44.jpg (49.6 KB, 162 views)

Düzenleyen ecemmm : 04-11-2015 saat 12:14 Neden: fotoğraf gözükmüyor
ecemmm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2015, 15:07   #7
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Sayın ecemmm,

Ficus, çiçek değil de bir ağaç türü. Ginsenge aşılanmış gibi görünmüyor, ficustan yetişmiş gibi. Yer değiştirme, çok sulama, az sulama yaprak dökmesine neden olabilir.

Kolay gelsin...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ecemmm Mesajı Göster
merhaba, fotoğraflarını gönderdiğim cinsinin sitede okuduklarıma göre ficus ginseng olduğunu tahmin ettiğim çiçeğimin yeşermesi için ne yapabilirim? çok fazla yaprak dökmüştü ana dallarının üst kısımları tamamen kuruduğu için budamak zorunda kaldım. yapabileceğim bir şey varsa önerirseniz çok sevinirim.

Eski 20-11-2015, 10:23   #8
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-11-2015
Yeni üye

1 haftadır forumu takip ediyorum hepsi çok güzel paylaşımlar teşekkür ederiz. Bende bu işe merak saldım. Hemen gittim fidanlıktan ateş dikeni ve ligustrum aldım. Ama kesip biçerek hata yapmak istemiyorum şuan. O yuzden sorma gereği hissettim. Kasım ayındayız şuan ağaçlardaki ufak budamalar uygun mudur? Uygunsa bu 2 örneğe neler yapabileceğim konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim
12268520_10206588118114288_807104065_o.jpg

12269050_10206588117914283_1080627977_o.jpg

mfyconqueror Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2015, 11:47   #9
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mfyconqueror Mesajı Göster
1 haftadır forumu takip ediyorum hepsi çok güzel paylaşımlar teşekkür ederiz. Bende bu işe merak saldım. Hemen gittim fidanlıktan ateş dikeni ve ligustrum aldım. Ama kesip biçerek hata yapmak istemiyorum şuan. O yuzden sorma gereği hissettim. Kasım ayındayız şuan ağaçlardaki ufak budamalar uygun mudur? Uygunsa bu 2 örneğe neler yapabileceğim konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim
Eklenti 586138

Eklenti 586139
Şu anda budama yapmasanız daha iyi. Bunun için ilkbahar başını bekleyiniz.
Adaylarınız genç olduğu için şu anda mümkün olduğunca geniş saksılarda (mümkümkünse toprakta/bahçede) hızlı büyümesini sağlayın ve bunu yaparken de ana gövdeye seçeceğiniz tarza göre yönlendirmeler yapabilirsiniz. Örn. "cut & grow" tekniği uygulayabilirsiniz.

Bu teknikler ve bonsai tarzları konusunda bonsai bölümümüzde yeterince bilgi var, okumanızı öneririm.

Bol şans & hoş geldiniz.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2015, 11:05   #10
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-11-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki Mesajı Göster
Şu anda budama yapmasanız daha iyi. Bunun için ilkbahar başını bekleyiniz.
Adaylarınız genç olduğu için şu anda mümkün olduğunca geniş saksılarda (mümkümkünse toprakta/bahçede) hızlı büyümesini sağlayın ve bunu yaparken de ana gövdeye seçeceğiniz tarza göre yönlendirmeler yapabilirsiniz. Örn. "cut & grow" tekniği uygulayabilirsiniz.

Bu teknikler ve bonsai tarzları konusunda bonsai bölümümüzde yeterince bilgi var, okumanızı öneririm.

Bol şans & hoş geldiniz.
Sn. Sakaki
Cut&grow yöntemine göre gövdenin 2 katı olan bi yerden kesin diyor. Bunu şuan yapmam uygun mudur acaba? Yoksa bahara kadar bekleyeyim mi? Yani şuan çok uğraşmak geliyor içimden daha ilkbahara 3 aydan fazla var nasıl beklicem diye düşünüyorum Suan yapabileceğim bişey varsa benimle paylaşırsanız çok memnun olurum.

mfyconqueror Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2015, 21:11   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-03-2015
Herkeze iyi çalışmalar alman bonsaici Walter Pall'ın sitesinde dolasirken kullandıgı topragı gördüm Maxit / Fibotherm diye bi ürün bunu temin edebilecegimiz biyer varmı türkiyede bilgisi olan varsa yardımcı olursa sevinirim..

therman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2015, 17:03   #12
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-12-2015
iyi günler herkese, bu işe yeni merak salanlardanım

1 yıllık fidan bonsai hediye olarak geldi. Bununla ilgili olarak gövdesi şu an için çok cılız nasıl bir yöntem izlemeliyim acaba ?

rainbowx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2016, 15:44   #13
Yeni Üye

salimoglu's Avatar

Giriş Tarihi: 18-06-2011
rain arkdaş gibi bende merak saldım uzun zamandır, yaklaşık 3 yıl okuyorum ve takip ediyorum sadece. fakat uzun yıllar isteyen bir uğraş olduğu için takibi zor. neyse sorum arkadaş gibi cılız bir nar ağacı fidem var(van da yaşadığım için iran yöresine uygun soğuğa ve bir çok olumsuz koşullara uygun bir tür olsun istedim araştırıp bunu buldum) şimdi bu fidemin gövdesini ne kadar kalınlıkta eğitmeliyim, ve daha bu kadar körpe iken budama yapmalımıyım?

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg P_20160306_112746_p.jpg (74.1 KB, 78 views)
Dosya Türü: jpg P_20160305_135104_1_p.jpg (76.6 KB, 76 views)
salimoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2016, 15:21   #14
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-01-2016
Acil Yardım

Merhaba arkadaşlar, henüz birkaç gün önce bu ağacı edindim , biraz okudum forumu lakin acil müdahale gerektiğini farkedince direk soru sormam gerekti, çünkü yaprakları dökülmeye başladı ve ne yapacağım hakkında hiç bir fikrim yok

O yüzden ilk müdahaleyi yapabilmem için şu soruları sorayım sizlere;
1-Ağacımın türü nedir?
2-Açık havada mı durmalı, evin içinde mi, yoksa balkonun bi köşesi gibi bir yere mi koymalıyım ( Ankara'da yaşıyorum) ?
3-Direk güneş görmemeli diye bir sonuç çıkardım şimdiye kadar okuduklarımdan doğru mudur?
4-Bonsai sulama ile ilgili yazılan bilgilendirme yazılarını okudum , yapraklarını düzenli fısfıslayıp bir kaç günde bir su vermem gerekiyor sanırım , doğru mudur?
5-Yaprak dökülmesi ağacın kuruyacağı ve öleceği anlamına mı geliyor ? Geri dönüş için ne yapmam lazım
6-Ağacı burada yerel bir çiçekçiye getirttik , resimlerde göreceğiniz üzere tellemesi yapılmış lakin , anlayamadım ne yapmaya çalıştıklarını , forumdaki modellere hiç benzemiyor Nisan ayı içerisinde yapılması gerektiren bakımı vs var mı bu bonsainin?
7-Saksının altında bir ufak delik var yeterli midir? Toprağının doğru toprak olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

Teşekkür ederim şimdiden. Umarım cevap bulurum.

9.jpg
10.jpg
11.jpg

Berat Aktan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2016, 08:48   #15
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Sayın Berat Aktan,

Ağacınız Çin karaağacı, bonsaiye uygun güzel bir tür. Şpiral şekli verilmeye çalışılmış, çoğunlukla Çin Malsai'lerinde(Marketlerde satılan bonsailere verilen ad) olduğu gibi. Yer değiştirmeyle yaprak dökmesi normal. Her ne kadar iç mekan bonsaisi diye satsalarda, çin karaağaçları dış mekan bitkisidir ama kışın -10 derecede donar. Balkonda veya açık pencere önünde bakabilirsiniz. Ankarada kışın korumalısınız. Tüm ithal market bonsailerinde olduğu gibi toprağında yosun fazladır o nedenle fazla sudan öldürmeyin, arada sprey yapmanız iyi olur.

Kolay gelsin....

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Berat Aktan Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar, henüz birkaç gün önce bu ağacı edindim , biraz okudum forumu lakin acil müdahale gerektiğini farkedince direk soru sormam gerekti, çünkü yaprakları dökülmeye başladı ve ne yapacağım hakkında hiç bir fikrim yok

O yüzden ilk müdahaleyi yapabilmem için şu soruları sorayım sizlere;
1-Ağacımın türü nedir?
2-Açık havada mı durmalı, evin içinde mi, yoksa balkonun bi köşesi gibi bir yere mi koymalıyım ( Ankara'da yaşıyorum) ?
3-Direk güneş görmemeli diye bir sonuç çıkardım şimdiye kadar okuduklarımdan doğru mudur?
4-Bonsai sulama ile ilgili yazılan bilgilendirme yazılarını okudum , yapraklarını düzenli fısfıslayıp bir kaç günde bir su vermem gerekiyor sanırım , doğru mudur?
5-Yaprak dökülmesi ağacın kuruyacağı ve öleceği anlamına mı geliyor ? Geri dönüş için ne yapmam lazım
6-Ağacı burada yerel bir çiçekçiye getirttik , resimlerde göreceğiniz üzere tellemesi yapılmış lakin , anlayamadım ne yapmaya çalıştıklarını , forumdaki modellere hiç benzemiyor Nisan ayı içerisinde yapılması gerektiren bakımı vs var mı bu bonsainin?
7-Saksının altında bir ufak delik var yeterli midir? Toprağının doğru toprak olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

Teşekkür ederim şimdiden. Umarım cevap bulurum.

Eklenti 603712
Eklenti 603713
Eklenti 603714

Eski 01-07-2016, 19:01   #16
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-01-2016
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sagol Mesajı Göster
Sayın Berat Aktan,

Ağacınız Çin karaağacı, bonsaiye uygun güzel bir tür. Şpiral şekli verilmeye çalışılmış, çoğunlukla Çin Malsai'lerinde(Marketlerde satılan bonsailere verilen ad) olduğu gibi. Yer değiştirmeyle yaprak dökmesi normal. Her ne kadar iç mekan bonsaisi diye satsalarda, çin karaağaçları dış mekan bitkisidir ama kışın -10 derecede donar. Balkonda veya açık pencere önünde bakabilirsiniz. Ankarada kışın korumalısınız. Tüm ithal market bonsailerinde olduğu gibi toprağında yosun fazladır o nedenle fazla sudan öldürmeyin, arada sprey yapmanız iyi olur.

Kolay gelsin....
Sn. sagol , çok teşekkür ederim yorumunuz için şuanda gayet iyi gidiyor ağacım hatta fazla büyüdü ve budama kısmına geldim artık sanıyorum Budamayla ilgili okumaya çalışıyorum sürekli forumdan ancak henüz yeni olduğum için direk sormakta istedim, şu sağ taraftaki dalı tam olarak nereden ve nasıl kesmem lazım emin olamadım kaç gündür ?
jpeg1.jpg

Berat Aktan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2016, 08:53   #17
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Sayın Salimoğlu,

Narınız hayırlı olsun. Fidanınız çok ince gövdesi 2 cm den ince olan ağaçlar genellikle bonsai sınıfına alınmıyor veya çok ustalar tarafından 3-5 cm yüksekliğinde minik bonsailer yapılıyor. Kurutmamaya çalışarak büyütün, gövdesi kalınlaşsın. Nar iç mekan bitkisi değildir o nedenle pencere açık olsa iyi olur.

Kolay gelsin....

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi salimoglu Mesajı Göster
rain arkdaş gibi bende merak saldım uzun zamandır, yaklaşık 3 yıl okuyorum ve takip ediyorum sadece. fakat uzun yıllar isteyen bir uğraş olduğu için takibi zor. neyse sorum arkadaş gibi cılız bir nar ağacı fidem var(van da yaşadığım için iran yöresine uygun soğuğa ve bir çok olumsuz koşullara uygun bir tür olsun istedim araştırıp bunu buldum) şimdi bu fidemin gövdesini ne kadar kalınlıkta eğitmeliyim, ve daha bu kadar körpe iken budama yapmalımıyım?

Eski 08-04-2016, 10:55   #18
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-04-2016
merhabalar forumda yeniyim. bonsai konusunda da epey yeniyim fakat oldukça meraklı ve araştırmacıyım. iş yerimdeki bir zelkovan görsellerini atıyorum. yaşını merak ediyorum. ayrıca bu bitki üzerinde çalışmak istiyorum. yaklaşık 2 yıldır sadece sulamakla yetindik. oldukça sağlıklı görünüyor fakat artık toprak değişimidir kök temizlemedir dal budamadır bir yerden başlayıp şekil vermek istiyorum bu bitkiye. görüşleriniz benim için çok değerli.

http://i.hizliresim.com/GRXklr.jpg

http://i.hizliresim.com/y59lXk.jpg

http://i.hizliresim.com/z5qVb7.jpg

theogein Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2016, 12:54   #19
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Sayın theogein,

Ağacınız Ginsenge aşılanmış fıcus. Bonsai görünümün çabucak alsın diye ginsenge ficus aşılıyorlar. Farklı büyüme hızları aşıda uyumsuzluk oluşturuyor ve zamanla üst kısım kuruyor o nedenle bu şekilde yaşatmanızı öneririm. Fazla büyüyen dalları budayıp şeklini koruyabilir veya yeni şekil verebilirsiniz.

Kolay gelsin....,

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi theogein Mesajı Göster
merhabalar forumda yeniyim. bonsai konusunda da epey yeniyim fakat oldukça meraklı ve araştırmacıyım. iş yerimdeki bir zelkovan görsellerini atıyorum. yaşını merak ediyorum. ayrıca bu bitki üzerinde çalışmak istiyorum. yaklaşık 2 yıldır sadece sulamakla yetindik. oldukça sağlıklı görünüyor fakat artık toprak değişimidir kök temizlemedir dal budamadır bir yerden başlayıp şekil vermek istiyorum bu bitkiye. görüşleriniz benim için çok değerli.

http://i.hizliresim.com/GRXklr.jpg

http://i.hizliresim.com/y59lXk.jpg

http://i.hizliresim.com/z5qVb7.jpg

Eski 26-04-2016, 09:24   #20
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-04-2016
İyi günler dilerim herkese öncelikle;

Ben aranızda yeniyim. Bonsaiye merak salalı pek fazla olmadı. Saatlerce forum forum dolaşıp yazılar makaleler okudum farkettim ki hemen her konuda dönüp dolaşıp bu forumda buluyorum kendimi Gerçekten muhteşem bir forum. Kafama takılan bir soru var şimdi bir fidan aldık sanırım öncelikle fidanda sert bir budama yapıp ana hatlarımızı belirleyeceğiz daha sonra gövde geliştirmemiz gerekiyor buraya kadar tamam. Fakat bu süre zarfında yan dalların kalınlaşmasının ve boy uzamasının nasıl önüne geçebiliriz bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler

Ekleme: Planladığım bonsainin 30 santim olmasını planlıyorum. Ayrıca başlangıç için bi tür belirleyemedim tam olarak(ardıç, şimşir, kumkuat(kamkat), zeytin ve karaağaç) bu türler uygun muddur? İstanbul hava koşullarına dayabilir mi? Son olarak başlangıç için hangisini önerirsiniz?

Murat29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2016, 13:02   #21
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Sayın Murat29,

Aramıza hoş geldiniz,

Okuyup örnekleri incelemenizi öneririrm. Yaprak dökenleri uyku döneminde(şubat) kesip kısaltabilir ve yeni dal atmasını bekleyebilirsiniz. Gövde başlangıcından itibaren(saksılı veya tüplü aldıysanız üstten yavaş yavaş toprak azaltıp kökün ayrım yaptığı kısımdan itibaren diyelim) 10-12 cm den keserseniz 30 cm için uygun olur. Uyku dönemi geçtiyse ancak gövdede sürgün varsa ondan donra kesilebilir aksi halde kurur). Başlangıç için ligustrum(kurtbağrı) veya karaağaç iyi olur.

Kolay gelsin....

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Murat29 Mesajı Göster
İyi günler dilerim herkese öncelikle;

Ben aranızda yeniyim. Bonsaiye merak salalı pek fazla olmadı. Saatlerce forum forum dolaşıp yazılar makaleler okudum farkettim ki hemen her konuda dönüp dolaşıp bu forumda buluyorum kendimi Gerçekten muhteşem bir forum. Kafama takılan bir soru var şimdi bir fidan aldık sanırım öncelikle fidanda sert bir budama yapıp ana hatlarımızı belirleyeceğiz daha sonra gövde geliştirmemiz gerekiyor buraya kadar tamam. Fakat bu süre zarfında yan dalların kalınlaşmasının ve boy uzamasının nasıl önüne geçebiliriz bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler

Ekleme: Planladığım bonsainin 30 santim olmasını planlıyorum. Ayrıca başlangıç için bi tür belirleyemedim tam olarak(ardıç, şimşir, kumkuat(kamkat), zeytin ve karaağaç) bu türler uygun muddur? İstanbul hava koşullarına dayabilir mi? Son olarak başlangıç için hangisini önerirsiniz?

Eski 26-04-2016, 14:17   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-04-2016
Sagol cevabınız için çok teşekkürler öncelikle;

Screenshot 20160426 150807 - Hızlı Resim

Yukarıda ki linkteki gibi bir şema izlemem doğru olur mu? Ve bu süre zarfında ağaç bonsai saksısında olmayacak, köklere bir müdahale yapmam gerekir mi? Toprağı ne sıklıkla değiştirmeliyim? Gübreleme ve besleme gerekir mi? Sorularımın bazıları saçma olabilir ama maruz görün beni daha çok yeniyim

Fotoğrafları aldığım sitenin linkini de aşağıda paylaşacağım daha detaylı yazıyor orada; şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.

Informal Upright Stilinin Resimli Uygulanması

Murat29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2016, 20:48   #23
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Sayın Murat29,

Evet kes büyüt yönteminde bu şekilde ilerliyoruz. Aşağıdaki linki de gözden geçirseniz iyi olur. Genelde gövde boy oranı 1/6 , o nedenle 30 cm yükseklik için ideal gövde kalınlığı 5 cm dir. 3-4 cm çapında bir fidanı 10 cm den kesseniz, bitene kadar çapı 5 cm civarında olur.

http://www.agaclar.net/forum/bicim-v...leri/35102.htm

Başlangıçta büyüyüp gövdeyi kalınlaştırmak için küçük saksıya almıyoruz, ana gövde tamam artık derseniz ondan sonra bir kısmı saksıya alıyor ama bir süre daha saksı küçültülmese gelişim daha hızlı olur. Yapraklar çıkmaya başlayınca gübre vermeye başlayıp 15 ağustosa kadar 2-3 haftada bir verebilirsiniz. Gövdedeki kesme işlemini genelde şubat-mart aylarında yaparsanız büyürken yarayı da iyileştirmesi daha kolay olur. Aldığınız fidanın toprağı genelde kötüdür, şubat-mart aylarında geçirgen bir toprak hazırlayıp fidanın köklerini de biraz düzeltip saksının mesela yarısına toprak koyduktan sonra düz bir fayans veya, cd felan gibi birşey koyarsanız, kökler yana doğru gelişir.

Not: ilk çalışmada bu kadar kurallara takılmamanızı öneririm. Başlangıç için ağaca benzer bir çalışma yapıp onu yaşatmayı, toprak, gübre, budama, uç alma, telleme çalışmanızı öneririm...

Kolay gelsin....

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Murat29 Mesajı Göster
Sagol cevabınız için çok teşekkürler öncelikle;

Screenshot 20160426 150807 - Hızlı Resim

Yukarıda ki linkteki gibi bir şema izlemem doğru olur mu? Ve bu süre zarfında ağaç bonsai saksısında olmayacak, köklere bir müdahale yapmam gerekir mi? Toprağı ne sıklıkla değiştirmeliyim? Gübreleme ve besleme gerekir mi? Sorularımın bazıları saçma olabilir ama maruz görün beni daha çok yeniyim

Fotoğrafları aldığım sitenin linkini de aşağıda paylaşacağım daha detaylı yazıyor orada; şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.

Informal Upright Stilinin Resimli Uygulanması

Eski 14-06-2016, 08:19   #24
Ağaç Dostu

bistritz's Avatar

Merhaba,

Benim kafam budama konusunda çok karışık, aslında tam bu başlık altına girmiyor ama ileri ki süreçte hedefim bu ağaçtan bonsai yapmak olduğu için buradan sormak daha doğru geldi.

Elimde 1 adet, boyu 1 metreyi geçmiş Hanımeli fidesi var. Fidenin gövdesi şuan 1 cm çapında var yok. Resmi aşağıdaki linkte mevcut isterseniz daha detaylı çekebilirim eve gidince. Şuan ki hedefim gövdesini kalınlaştırmak ama budama kısmını nasıl yapacağım konusunda hiç bir fikrim yok. Tek bildiğim baharı beklemem gerektiği ama ondan da emin değilim açıkcası.

Bitkinin gövdesini kalınlaştırmak için 30-40 cm kalacak şekilde tepeden direkt budasam ve bu şekilde budamalar yapsam sonuç alırmıyım? Budama yapmak için bahar beklemem gerektiği bilgisi gerçekten doğru bir bilgi mi acaba?

http://www.agaclar.net/forum/attachm...65834187-1.jpg

Umarım sorularımı doğru yerde sorabilmişimdir.

Hepinize iyi günler.

Düzenleyen bistritz : 14-06-2016 saat 08:20 Neden: yazım hatası
Eski 14-06-2016, 20:25   #25
Yeni Üye

Narpitjem's Avatar

Giriş Tarihi: 20-05-2013
Merhaba arkadaslar,

Ben Hollanda'dan forumu takip ediyorum. Sanirim 3 yil once uye olmustum. Benim merakim daha cok tohumlari cimlendirme ile basladi, daha sonra arastirdikca bonsai'e merak saldim. Ve o an bu andir vazgecilmezim oldu, ancak evdeki 'alan' kisitli olunca istedigim bonsai yetistirme ve ilgilenme alanima henuz kavusamadim. Cekirdekten yetistidigim bonsai adaylarim var. Sizlerle fotograflarinida paylasiyorum.

Narlar 3 yil 2 aylik, narlar'dan biri cuce nar cekirdeginden yetistirdim, digeride normal nar cekirdeginden. Bu yil ikisinide budamistim, ama hangi nardir bilmedigimden biri digerinden hircin oldugunu belli edip uzadi dallari.

Bir diger tarafta cekirdekten elma ve armut'lar var. Henuz 2 ve 4 ayliklar.

Ve bir grup olarakta, yedigim narenciye karisimi cekirdekten cimlendirdigim fidanlar var, bunlarin icinde limon, kirmizi portakal ve normal protakal cekirdekleri var. Bunlarda tahminim en fazla 6 ayliklar (kisin hastalandigimda bol, bol portakallari kaynatip cay niyetine icmistim, burdan hatirliyorum)

Bir diger taraftan marketten alip yedigim igde'nin cekirdegini topraga ekmistim, sonuc gordugunuz gibi, tahminim o'da en fazla 2 aylik.

Simdi soruma gelince, benim bunlardan bonsai yapma imkanlarim nelerdir? (kucukler icin henuz beklemem gerekiyor, ancak agac yas iken egiliride goz ardi etmek istemiyorum). Tecrubeli arkadaslardan tavsiyelerini bekliyorum.

(elimde suanda daha findik findanlari var, bunlarda 2 senelik oldu, bunlari disarida saksida yetistiriyorum)

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net...54&oe=580FD4EA

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net...3e&oe=57CFF02C

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net...c7&oe=57C2C771

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net...7b&oe=5808BF27

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net...95&oe=580CD911

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net...70&oe=57D19381

Narpitjem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2016, 15:48   #26
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-08-2016
merhabalar ben yeni üyeyim bu da benim yeni aldığım zelkova cinsi bonsaiim tavsiyelerinizi bekliyorum
bu ilk hali

bu da hafif bir budama sonrası

yapraklarda biraz kahverengi lekeler var saksı değiştirmelimiyim

logpugtwo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2016, 23:52   #27
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-08-2016
Merhaba lar bende bu aralar bonsai tarzı hobi ağaç yetiştiriciliği ne merak sardım bir yapı marketten aldığım zelkova türü ağaç ım için biraz yardım almak istiyorum
1.daha önce yazmıştım aldıktan sonra biraz budama yaptım ama uç alma yapmalımıyım
2. Saksı değişimi yaptım kökler dışarı çıkıyordu nerdeyse hepsi duvara dayanmış ti ama uyanık olduğu için sadece yeni saksı alıp altını deldim matkapla 2 delik sonra çakıl taşları biraz daha büyük ama koydum üstüne hazır toprak karışımı ph 5.5 sonrasında eski saksıdan bonsai yi çıkarıp yenisi ne yerleştirdim umarım zarar görmez bonsai besini normalde 2 lt 1 ölçek diyor ben sulama suyu na 500 ml 10 da 1 ölçek koyup şu vermeye başladım yağmur gibi yapıyordum doğrumu sulamayı rutin e oturmadım toprak kurumaya başlarsa.verıyorum ama drenaj deliklerinden daha hiç şu çıkmadı çıkmalı mi az mı veriyorum
3.bonsaı im şu anda evde duruyor esintisi olan cam kenarı bir yerde ama evdeki bütün cam kenarlarında kalorifer var güneş alan yerlerde de etkisi oluyır kışın önüne ısıyı engelleyecek bir yalıtım malzemesi koysam kışın sorun olurmu **** (ayarlı) ayarını kıssam kapalıdır az açsam olurmu
4 sitede kullanılan 30 30 30 gübre aşırı ağır mı gelir
5.zelkova cinsi kolay şekil alıyor mu

logpugtwo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2016, 20:28   #28
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-11-2016
selamlar. yaklaşık 2 yıldır bonsaiye olan ilgim gitgide arttı. 2 ay önce mütevazı bir bonsai satın aldım. bonsai hakkında araştırma yaptıkça yamadori diye bir kültür / felsefenin olduğunu farkettim. Şanlıurfa' da ikamet etmekteyim. yamadori yapmak istiyorum ancak değil şehrimde Türkiye' de bile yamadorinin yaygın olmadığını farkettim. Yaşadığım bölgede yamadori yapabilir miyim ya da yamadori nasıl bölgelerde yapılır öğrenmek istiyorum. ilaveten bilgi edineceğim kaynak varsa paylaşır mısınız? teşekkürler

yamyamadori Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2016, 21:52   #29
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Giriş Tarihi: 25-08-2011
Yamadori; kısaca Bonsai yapmak için doğadan ağaç sökmek anlamına gelir.
Bu kısa basit tariften sonra küçük ama önemli bir kaç bilgi vermek isterim.
1-aslında yasak. Yani siz gidip şahsa ait bir araziden veya devlet arazisinden izinsiz ağaç sökemezsiniz. Yakalanır veya şikayet edilirseniz çok büyük cezası var.
2-Diyelim izin olayını hallettiniz veya yakalanmayı göze alarak ağaç söktünüz. Bu söktüğünüz ağacın Bonsai ye uygunluğunu nasıl bileceksiniz. Diyelim dümdüz bir çam ağacı buldunuz. Ne işe yararki. Kesseniz geriden sürgün vermez. Yani burada şunu anlatmaya çalışıyorum. Bence acele etmeyin. Önce Bonsai'yle ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olun. Ondan sonra bu işe kalkışın. Yoksa doğaya çıktınız ve nasılsa tüm ağaçlar benim diyerek rast gele ağaç sökmek size hiç bir şey kazandırmayacak.
3-Zamanlama; bu söktüğünüz ağaç türüne ve yaşadığınız coğrafyanın iklimine göre değişiklikler gösteren bir durum. Ama genelde ağaçlar uyku dönemlerinde kökleriyle ilgili işlemler yapılır. Sökme işlemide öyledir. Bu ağacın saksıda tekrar tutma şansını büyük ölçüde arttırır. Aksi halde ağaç yaşamaz.
Yamadorinin tüm incelikleri bu kadar değildir elbette. Benim yukarıda anlattıklarım en başlıcaları. Size kolay gelsin diyorum. Bonsai gibi mükemmel bir hobi-sanatta uzun soluklu çalışmalar ve başarılar dilerim.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2016, 19:53   #30
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 14-07-2016
Selamun aleykum bir şey sormak istiyorum. parkta ki ağaçlardan bir dal kesmek ve bunu saksıya dikerek bonsai haline getirmek mümkün mü?

Pirlede Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025