![]() |
Ağaç Heykel
1 Eklenti(ler)
Murat Güzeldere röportajı bu konuyu aklımıza getirdi. Belki yılda bir, iki kez ağaç heykel yarışması yaparız. Tabii her zamanki gibi işin yarış kısmı hikaye :) Esas olan ağaçlar, doğa, sevdiğimiz bir işi yapmak, paşlaşmak...
Bu dünya başka türlü çekilmez :) Dilek (benim) Murat Güzeldere'den bu konuda bilgilerini aktarması ve jüri üyelerinden biri olmasını rica edebilir. Kullanılabilecek malzemeleri toparlamaya çalışalım. |
1 Eklenti(ler)
Maket bıçakları
|
1 Eklenti(ler)
Çalışırken malzemeyi sabitlemeye yarayacak araçlar
|
1 Eklenti(ler)
zımpara ...
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=536 Galeriye heykelciklerinin fotoğraflarını eklerken Cem Koç ile mail yolu ile irtibat kurabilmiştim....ilgilenebilir..:) Dalları bulduk, yonttuk... ve yarışmaya jüri bulma aşamasına geçtik bile ;) bu işte bir terslik var ama olsun... bu bile heyecan verici |
İlgilenecek mi? :)
|
sitesindeki iletişim bölümüne yazdım...
|
Murat Bey'e topicle ilgili bilgi verdim. Cevabını bekliyorum.
|
Cem Bey' den cevap geldi....
Alıntı:
|
Alıntı:
Benim de ek bir önerim var. Bu yarışmaların süresini biraz uzun tutalım. Böylece iş ortamı yoğun olan ama bu uğraşlarla amatörce de olsa ilgilenenler de üretmeye vakit bulup yarışmalara katılabilir. (örneğin 3 ay) |
Murat Güzeldere cevabından alıntı;
Alıntı:
|
pişti ! :)
hadi o zaman Bu arada Murat Bey'in de heykel fotoğraflarını galeriye eklesek mi? http://www.agaclar.net/gallery/album.php?id=174 |
Alıntı:
Alıntı:
|
murat güzeldere cem koç'un yanı sıra başka biriyle daha irtibata geçtiğini söyledi yanılmıyorsam
umarım yakında gelip kendisi bizi aydınlatır forumda |
Durumu burada netleştirip kuralları açıklayalım. Netleştirmek için arkadaşların gelmelerini bekliyoruz.
|
Alıntı:
Demek istediğim konu ilan edildikten sonraki sürenin uzun olması. |
Murat Bey'le yazışma şansını bugün tekrar yakaladık. İşi yüzünden yoğun sanırım.
Bana yine İzmir'de yaşayan Mehmet Tuncer'in iletişim bilgilerini verdi. O da Murat Bey ve Cem Bey gibi ağaç heykellerle ilgiliymiş. "Bizler elimizden geleni yaparız" dedi söylediklerinin özü bu aslında. Bunun dışında yarışmanın nasıl olması gerektiği hakkında biraz konuştuk. Bu topice bakmış kendisi.. Ne üreteceğimize göre malzemeye karar veriyoruz, bazen maket bıçağı bile yetiyor bazen skarpelalar kullanıyoruz dedi. Bunun üzerine yarışma formatını düşündük ve ona şunu önerdim ben: 1. Onlardan biri **** hepsi, bir model belirleyip, ona giden yolu(ağaçtan-heykele tüm adımları) fotograflayarak bize anlatabilir ve en güzel heykeli yapabilen yarışmayı kazanır. 2. Malzemeleri ve işlemeye ilişin teknik bilgileri bize verip, özgün çalışmalar yapmamıza yardımcı olurlar. Kim ne becerebiliyorsa koyar ortaya. Bunlar benim kişisel fikirlerimdi. Yazışma anında ortaya çıktı. Burada daha değişik fikirler de yakalayabileceğimizi söyledim. Bunların derlenip toplanması konusunda zaman istedim. Mehmet Bey'e maili yazdım. Ondan da bu konudaki kendi fikirlerini almamız gerektiğini düşünüyorum. Murat Bey'in şöyle bir düşüncesi var, ki bence haklı. Kendisi, Cem Bey ve Mehmet Bey biraraya geldiklerinde bizden bir arkadaşımızın da onlara katılması... Konunun yüzyüze de görüşülüyor olmasının faydalı olacağını düşünüyor. Ona İzmir'de katılımcı arkadaşlarımız olduğunu ve bu işe gönüllü birinin mutlaka olacağını söyledim kendisine... Yanılmıyorumdur değil mi?!? Bendeki gelişmeler şimdilik bu kadar. Ararsanız, Adana temsilicimizin haftasonu ziyareti için börülce pişiriyor olacağım... |
Bu işin sonunu merak ediyorum.
Bu ağaçlar.net'e üye olduktan sonra, önce ağaç fotoğrafı çekeceğim diye yerlere yatıp, gelip geçenlerin tuhaf bakışlarına muhatap oldum. Sonra, elektrik faturası yatırmak için gittiğim yerde cebimden makbuzu çıkarırken, yol kenarındaki ağaçlardan toplayıp cebime koyduğum tohumlar yerlere saçılıp beni zor duruma düşürdü. Derken evimin misafir odasındaki masanın üstünde bir sürü tohum birikmeye başladı ve gelip gidenlerin sorularıyla muhatap oldum. Sonra, eve söğüt dallarıyla gelmeye başladım, konu komşu takılmaya başladı. Şimdi de eve odunlar, tahtalar getirip takır tukur heykel oyacağım. Bu işin sonunu gerçekten merak ediyorum. |
Alıntı:
|
Kimlerden yardım alabiliriz diye araştırmaya başladım.
MARMARA ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ gsf.marmara.edu.tr Yrd. Doç. ÜMİT ÖZTÜRK Verdiği dersler: Heykel Tasarım ve Uygulamaları- AHŞAP HEYKEL / HEYKELDE KOMPOZİSYON 1 1958 Şarkışila doğumlu. 1985 M.S.Ü.G.S.F. Heykel bölünden mezun oldu. 1987 M.Ü.G.S.F. de Araştırma Görevlisi oldu. 1998 yılında Yardımcı Doçent oldu.1983 yılndan beri çeşitli karma sergilere ve sempozyumlara katıldı. Birçok Açık alan çalışması ve yarışma dereceleri bulunmaktadır. |
Moralinizi bozmak için verdiğimi düşünmeyin :)
Ağaç deyip geçmeyin diye veriyorum... http://www.liviodemarchi.com/images/cappotto-borsa.jpg Heykeltıraş: Livio De Marchi |
Alıntı:
Son olarak uzun bir aradan sonra eve temziliğe gelen kadın salonu yavaş yavaş işgal ettiğimi görünce eşime "Ooo iş büyümüş!" demiş. Dahası istersem köylerinden torak getirebileceğini, boşuna toprağa para vermememi söylemiş.:rolleyes: Ağaç heykel işine gelince. Geçen yılbaşından önce ben bu işe el atmıştım zaten. Eşimin aldığı maket bıçağı takımı ve evdeki bıçaklarla bir noel baba başı oymaya başlamıştım. Vakit bulup bitiremedim ama muhtemelen bu akşam buraya renk katsın diye fotoğrafını koyarım. Eline ilk defa bir parça tahta ve kesici alet alacaklar için söylüyorum. zamanın nasıl geçtiğini fark etmeyeceksiniz bilesiniz. Bir evde yara bandınız mutlaka olsun :( |
merhaba
heykel yarışması çerçevesinde arkadaşım aracılığıyla haberim oldu siteden..
benim ilk heykellerimi yontmaya başlamamdan çok farklı değil sizin durumunuzda..ellere zarar vermeden yontmanın bir iki yolu var tabi..bıçağın ucunun her zaman parmaklarınızdan ilerde durması şart.eline epey ıskarpela saplamış biri olarak derin yaralar açma riski fazla diyorum.. murat röportajıyla heykellerini yüklemiş.. bende yağtığım açğaç işleri yüklemeye çalışacağım..herkese selamlar..mehmet tunçer |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Gülmeyin fena bozulurum.:D Bu halde uzun süreden beri bekliyor ama yeni aletler aldım gelecek yılbaşına kadar bitiricem inşallah.:rolleyes: Boyu yaklaşık 20 cm. |
Gerçekten çok güzel görünüyor :) Bitince alacakları hali düşünebiliyorum...
|
1 Eklenti(ler)
Gerekli malzemelerime devam edeyim :)
|
Acemiler için belki de en önemlisi:)
|
Hepinize teşekkürler.
Fotoğraflarda daha güzel görüntü veriyor gibi geldi bana, kendisi o kadar değil sanki. |
Mehmet Bey zaten siteye üye olmuş. Bunu bana yazdığı bir maille de bildirmiş. Bundan sonrasında O da forumda olacak..
Biz haftasonu Müge'yle gezdik, tozduk.. Bir sürü fotograf çekti. Benim makinam olmadığından çekemediğim tüm güzellikleri o görüntüledi. Şimdi yolda, evine dönüyor. İzmir'den bu işi devralacak ya da paylaşacak bir arkadaşımız çıkmamış daha? Nasıl yapacağız? |
İşin sonu
Alıntı:
Diyecek tek kelime..Harıkasınız yaaaa;) En içten sevgilerimle:p |
heykel
Merhaba,
Dün Murat'la konuştuk neler yapabileceğimizi. Toplanıp konuşana kadar. Benim bazı teknik ayrıntılara girmemin iyi olacağını düşündük. Önce malzemeler önemli. Bıçaklar diğer aletler. Forumda resmi olan bıçaklar aslında tam ağaç malzemeleri değil. Resmi olan bıçaklar linol baskı için oyma bıçakları. Ağaçta kullanılmaz diye bir şey yok ama. Çeliği biraz yumuşak olur. Ağaç için bıçaklar kullanmak daha verimli oluyor. Tabi bunları söylerken hem murat hem ben yontabilen herşeyi de kullanıyoruz. Bıçak kullanmada ilk şey ucunun sürekli keskin olması. Hemen her seferinde bilemeyle başlaması daha iyi. Bunun için ben zımpara kullanırım. 360 Numara su zımparasını. Biraz ıslatarak... Bıçakları keskinleştirmek gerek. Düzgün bir zemine koyup zımparayı, ucunu sürerek, keskinleştiriyorum. Büyük ağaç yontacaklar için bir de tokmak gerekir. Yüzeyi düzeltmek için de raspa. Eğenin ağaç için olanı. Sonra işler ilerleyince ağacı koruma vernikleme işlerine ayrıca gireriz. Mengene iyi bir malzeme . Ama ben kullanamıyorum rahat edemiyorum. Ufak ağaçlar için iyi olacağı kesin. Başlar başlamaz elleri kesme adetten. Bunun için hiç bir zaman elin bıçağın ucundan önde durmaması gerekir. Ağaç seçmesi ikinci konu. Ya Murat'ında yaptığı gibi doğadan bulmak gerek. Ya da benim yaptığım gibi kereste. Bu biraz zahmetli biraz da maliyetli olabilir. Bulması en kolay ağaç çam. Ama yontma işine çok uygun değil. Ihlamur ceviz iyi ve kestane. Bunlar kereste halinde olduğu için alması kullanması eve sokması zor. Nette bazı heykeller seçtim onları ekleyip, nasıl farklı malzemeler kullanılabilir diye devam edeceğim. Biraz da sizin fikrinizi öğrendikçe. Iskarpela almayı düşünenlere Maraş bıçakları almalarını öneririm. En iyisi onlar. Teknik ve malzeme konusunda soracağınız bütün sorularınıza seve seve cevap vermek isterim. Herkese selamlar memet |
3 Eklenti(ler)
bazı heykel örnekleri veriyorum merak ettkilerinizin nasıl yapıldığını anlatabilirim
Eklenti 723 Eklenti 724 Eklenti 725 |
Bunlar merak edilmez mi? Bence hemen anlatmaya başlayın
|
Mehmet bey,
ben bu bilgileri yerde ararken gökte buldum. Yıllardır ilgi alanım olan bu konuda birşeyler okumaktan öteye gidebilmiş değilim. Vakit olarak da yaşantım yeni izin verdi bana. Lütfen ayrıntıya girmekten çekinmeyin. Teşekkürler. |
Alıntı:
Teşekkür ederim. |
heykel teknikleri
Tekrar merhaba. Eklediğim heykellerin birbirinden farklı teknikte yapılmış işler olmasına dikkat ettim.
İlk heykel buluntu ağaçlardan yapılmış bir at. Doğadan toplanmış dallar. Resim biraz ufak ama bence sonuç çok etkileyici. Parçalar durma göre tel ya da ağaç çivilerle birleştirilmiş. Bu aslında uygulaması en rahat olan teknik.Bir bakımada sitenin ruhunada da çok uyuyor olabilir buluntu parçalar kullanmak. Yılan sanırım çam ağacı. Birkaç parça eklenmiş olabilir. Sanırım monte edilmiş birbirine. Diğeri, illede bir figürün şart olmadığını göstermek için koydum. İnce çıtalar birleştirilmiş. Bir de muratın kullandığı teknik var. Buluntu parçaları içinde gördüğü forma göre şekillendiriyor. Onları da görmüşsünüzdür. Yarışma için çalışmak isteyenlere çeşitli seçenekleri göstermek istedim. Katılmak isteyenlerin hepsine de teker teker teknik konuları aşmada yardım etmek isterim. Neyin nasıl kullanılabileceğine dair. Bıçaklar dışında... Bazı aletlerde var piyasada. Oymak için. Koçtaş'ta bir motorlu oyma aleti görmüştüm. Ufak işler için kullanışlı olabilir. Ben nasıl yapıyorum.? Keresteye önce yapmak istediğim şekli çiziyorum. Marangozda kestiriyorum kaba şeklini. Sonra tokmak ve bıçaklarla yontuyorum. Burda ağacın bir yönü oluyor. Bir yönde bıçak rahat giderken diğer yönde biraz zorluklar çıkarıyor. Bir kaç denemde farkedilir bu da. İşi kolaylaştırıyor. Başlamak için şimdi aklıma bunlar geldi. Biraz da sizlerin söyleyeceklerinize göre devam etmek isterim. Selamlar memet |
Sevgili Mehmet,
Yazınızı okuma kolaylığı için düzelttim. Paragraf kullanarak yazarsanız daha rahat okunacaktır... |
Ağaç için kullanılacak bıçakların resimlerini eklemek için link verir misiniz?
|
At figürüne bayıldım. Topicin işlevselliğine de..
Yaşadığım yerde ağaç sorunu çekmem de, elimi keseceğim garanti. Bu kısmı korkutuyor beni. Mehmet Bey'e desteğinden ötürü bir kez de buradan teşekkür etmek istiyorum. Kolay gelsin.. |
Bıçağı kullanırken en çok kesilme ihtimali olan bölüm, (sağlaklar için) sol işaret parmaklarının üst bölümü. Bu kısma geçirebilecek, orta şiddetteki kaymalara dayanıklı bir aparat işe yarayacaktır.
Eski bir kemerden (ya da benzeri malzemeden) kesilmiş, parmağına takabilecek gibi hazırladığın bir parça işine yarayacaktır. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:14. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025