agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Yaşantımızda ve Sanatta Bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni3Beğeniler
  • 3 Gönderen ayferaksit

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-05-2009, 11:06   #1
Ağaç Dostu
 
ayferaksit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-03-2009
Şehir: malatya
Mesajlar: 298
Galeri: 15
Evde Çiçek Yetiştirmenin Faydaları

Evde Çiçek Yetiştirmenin Faydaları

Bitkilerle ilgili olarak sadece 'havadaki karbondioksiti alıp dışarıya oksijen verirler' diye biliriz. Ancak yapılan bilimsel araştırmalar, bitkilerin sadece karbondioksit değil birçok zehirli maddeyi emerek ortam temizliği yaptığını ortaya koydu. Sentetik malzemelerden, elektrikli ev ve büro aletlerinden çıkan, farkında bile olamadığımız uçucu maddelere karşı bitkileri kullanabiliriz

Ev ve ofis içindeki dekorasyon malzemelerinde sıkça kullanılan kimyasal uçucu maddeler, ortama yaydıkları zehirli gazlarla sağlığımızı tehdit ediyor. Duvar boyaları, halılar, yer döşemeleri, mobilya cilaları ve temizlik maddeleri gibi pek çok alandan ortama gelen benzen, formaldehit ve TCE (trikloretilen) gibi zararlı maddeler dolayısıyla hava kalitesi düşüyor. Amerikan Çevre Koruma Ajansı'nın (EPA) yaptığı araştırmada iç ortamın dış ortama göre daha kirli olduğunun tespit edildiğine dikkat çeken Yüksek Kimya Mühendisi Kudret Livaoğlu, bu kirliliğin genel olarak 'hasta bina sendromu'na sebep olduğunu belirtiyor. Bu zararlı kimyasalların kısa ve uzun dönemde olumsuz etkilerinin olacağını vurgulayan Livaoğlu, bu etkileri şöyle anlatıyor: "Zehirli gazlar, kısa dönemde göz, burun ve boğazda yanma, baş ağrısı, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler, uzun dönemde alerji, astım, kalp rahatsızlıkları ve kanser gibi hastalıklara sebep olabiliyorlar."

Kirli havaya karşı alınabilecek tedbirler açısından ilk önerilen, iç ortamların düzenli olarak havalandırılması. Uzun dönemde ise ev ve ofislerde dekoratif amaçla yetiştirilen bitkilerden yararlanmak gerekiyor. Amerikan Uzay Araştırmaları Kurumu'nun (NASA) bitkiler üzerinde yaptığı bir araştırma, havaya karışan zararlı kimyasallardan doğal yollarla kurtulabileceğimizi ortaya koydu. NASA, iki yıl boyunca doksan bitki üzerinde araştırma yaparak bunlardan 15'inin bu zararlı kimyasalları emdiğini buldu. Bu bitkiler, aloe-vera, bambu, areka, kauçuk, benjamin, deve tabanı çeşitleri, dracaena çeşitleri, barış çiçeği, paşa kılıcı, İngiliz sarmaşığı, potos sarmaşığı, salon eğreltisi ve kurdele çiçeği. Bu bitkiler 24 saatte yüzde 87 oranında havadaki kiri yok edebiliyor. Etkin sonuç için bitkilerin boyunun en azından 15 cm kadar olması gerekiyor. Bazı bitkilerin bazı kimyasallar üzerinde daha etkili olduğunu belirten Kudret Livaoğlu şu bilgileri veriyor: "Kurdele çiçeği ve potos sarmaşığı formaldehit, barış çiçeği TCE, İngiliz sarmaşığı sigara dumanı ve paşa kılıcı temiz koku açısından daha etkili. Bu açıdan bitkileri kombine halinde kullanmak daha verimli sonuç alma açısından faydalı olacaktır. Bitkilerin geceleri havaya karbondioksit salgıladığı biliniyor, o yüzden yatak odasında değil oturma odalarında bakmak gerekiyor. Bu bitkiler ayrıca nem dengesini sağlamada ve toprakta bazı kirlilikleri elimine etmede yardımcı olur. O yüzden zararlı madde içermeyen, mikroorganizmaların gelişmesine fırsat vermeyen kaliteli toprak seçilmelidir."

Kaynak

ayferaksit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024