![]() |
Şenol Dalkıran / şimşir, acer
1 Eklenti(ler)
Merhaba.Adım Şenol Dalkıran ,resim öğretmeniyim.Memleketim Trabzonda görev yapıyorum.Burada malum yeşillikle içiçeyiz ağaçlarla uğraşmamak olmaz.Daha önceleri dağlaradan küçük çam fidanları topladım ama yaşatamadım.Bir çiçekçide resimdeki bonsaiyi gördüm.Orda 3 tane var ama 1 tane ile başlamak doğru olur.Sizde görüş almak istedim.Bonsaiye bu şekilde mi başlayayım yoksa küçük fidanlar la devam mı edeyim.Bu bonsaiyi yaşatabilirmiyim.Ne gibi problemlerle karşılaşabilirim.Dalları gayet yeşil,köklerine baktım çürük yok(Site içinde bir yazıda köklerin saksıya tutulu olması gerektiği yazıyordu.Ama çiçekçi az caba ile bonsaiyi yerinden çıkardı).Tavsiyelerinizi söylerseniz o yönde hareket edeceğim.Kolay gelsin.
|
Şenol Dalkıran bonsai meraklıları arasına hoşgeldin.
Seni yeni gelen arkadaşların tanıştığı forumda görmeyi isteriz önce.. forumlara göz attığına göre bunu farketmişsindir. Hazır da alsan, kendinde şekillendirsen yapman gereken önce ağacı yaşatma yollarını öğrenmen. Forumda bu konuda bilgi bulacaksın. Beğendiysen bu bonsaiyi almanda sakınca yok.. |
vyssera da trabzonlu,sanırım bu resimdeki çiçekçi ,onun bonsai aldığı yer ...pahalı bir yer olduğundan bahsetmişti...
resimdeki çamın gövdesinin kıvrımlı olması dışında estetik olarak bana güzel gelmedi,çok sert kavisler çam bonsailerde pek uygulanmıyor. bence siteyi iyice oku,biçim verme teknikleri altında güzel bilgiler var.üyelerin çalışmaları bölümünde sık sık yapılan yanlışlar,yorumlar var,,,bunları kafanda oturttuktan sonra senin fidandan ya da ağaçtan bonsai çalışması yapman daha yerinde olur...bana dışarda satılanlar artık hiç çekici ve cazip gelmiyor... bu arada hoşgeldin... |
bir de güzel dağ çamları (bonsai stillerinde olacak tabi) resimleri ile ilgili bir çalışması düşünürsen bana da resim yapmanı rica edeceğim..:)
|
Hoşbulduk,her bölümü okumadım ama hepsini okuyacağım.Bu arada fidancıya gidip akçaağaç fidanları ısmarladım.Şimşir ve sedirde vardı .Onlardan en küçük boy alıp denemeler yaparım diye düşündüm.Fidan sayısını artırmak hataları biraz olsun telafi eder sanırım.Havalar ısınıncada yine dağlardan birkaç fide alırım.Bakalım bu sefer yaşatabilecekmiyim.Daha öncekilerde herhalde sulamayı az yaptım kurudular.Okudukça bu konuda bilgimiz artacaktır.Umarım ilerde güzel sonuçlar olacak.Herkese kolay gelsin.Tourkana Bonsai türü bir resim yaparsam size gönderirim:))
|
Senol Dalkiran hos geldiniz. Bonsai de, resim ve heykel gibi bir sanat dalidir[tek farki bonsainin hic bitmemesi surekli uzerinde calisma gerektirmesi] sizin gibi bir resim hocasinin hic zorlanmadan guzel bonsailer yapacagini biliyorum.
Bence, hic hazir bonsai almayin[satilanlarin bir cogunun sadece ismi bonsai, vereceginiz paraya yazik] bonsai forumlarini okuduktan sonra, bir fidanciya gidip, sececeginiz bir agacla, kendinizin yapacagi bonsai, o cicekcide gordugunuz bonsaiden, cok daha guzel olacaktir. Turkiyede de yasalar, dogadan agac sokmeyi yasakliyor. bunun yaninda ozel alanlardan izin almak sureti ile agac sokebilirsiniz, yine de ozel alan bile olsa dogadan agac sokme, bilgi gerektiriyor. Dogadan agacin nasil sokulecegine dair yazilmis bircok yazi var onlara bir goz attiktan sonra agac sokmeyi denemen, sokecegin agacin yasama sansini artiracaktir. Simdiden kolayliklar ve guzel bonsailer yapmani dilerim. |
Sevgili Şenol Dalkıran, Aynı bonsai ağacından, aynı çiçekçi hatta, bir bonsai aldım ben de çok pahalı ama, çamın türü büyük olasılıkla Japon beyaz çamı diye türkçeye çevirmeye çalıştığım Pinus parviflora, bugünlerde budama yapıp biraz adam ettim onu :) ama çook uzun yıllardır kök budaması yapılmamıştı sanırım, toprağı kötü kokuyordu, bonsai saksısından çıkardım, en az 1 metre kök budadım ağaçtan. Şimdi kendini toparlaması için çiçek saksısına diktim. Gerçekten bakımı yapılmamış yani. Balkonda keyfi yerinde gibi bu aralar. Bir ara bu ağaçla yaptığım şeyleri bonsai çalışmaları bölümüne koyarım ama ancak seneye. çünkü yeni bir saskıya bir dahaki bahar alacağım ağacı. Ben olsam bonsaiye sedir le başlarım, ki yarın gidip uygun sedir fidanları bakacağım, sedir hem estetik hem çok dallı hem esnek, dallarının ortasından falan kolayca sürgün verebilen küçük iğneli kısaca süper bi ağaç bence. Ben yarın uygun ağaç bulursam başlıyorum. İlk denemem konik ladin idare ediyor, adam olması için 2-3 sene lazım, fındıktan yapmaya çalıştığım kötü oldu onu bahçeye dikecem :) şimdi elle tutulur bişey yapmak istiyorum. Sana da başarılar dilerim.
|
Arkadaşlar bonsai yetiştiriciliğine ve bonsai ağaçlarının görüntüsüne gıpta ile bakıyorum. Ama henüz bonsai yetiştiriciliğine başlamadım. Çok zor tutan bir bitki olan, ardıç kuşunun katkısıyla bitebilen ardıçtan bir bonsai yetiştirmek istiyorum. Ancak çok zor biten bu ardıçtan bir saksıya ekebilirsem yetiştirme şansım ne olur bilemiyorum. (Rakım 1350)
|
Aramıza hoşgeldin AYDINDH. Çok fazla bilgili olmamakla beraber öğrendiğim bazı şeyleri sana aktarayım. Ardıç isityorsan yani bonsai öncelikle fidanlıktan kendine 3-4 yaşlarında bir ardıç al ve onu bonsaiye çevir.Bu konuda forumlşarda tatmin edici bilgilere ulaşabilirsin.Bulamadığınıda buradaki deneyimli ustalarımıza sorarsın bir bakmışsınki bonsain olmuş:) Şimdiden kolay gele.
|
Alıntı:
Selamlar |
Tohum dikmek için mevsim uygun ama,
tohumdan fidan yetiştirip bonsai yapmak büyük bir zaman kaybına neden olacak. Fidanın biçimlendirilebilecek büyüklüğe ulaşması yıllar alacak. Birkaç yıllık fidanlarla başlamak bu bakımdan daha uygun. |
4 Eklenti(ler)
Merhabalar,yazılanlardan sonra hazır bonsaiden vazgeçtim ve birkaç ağaç almaya karar verdim.Bir tanıdığım bana akça ağaç getirebileceğini söyledi.Bu arada bende bazı fidancıları gezdim.Tanesi 60 euro olan bir kaç acar buldum.Bana gelenlerin gövde renği fidancıda gördüklerimle aynı değil.Acarların fazla çeşidi olduğunu biliyorum.Umarım elimdekiler acardır.Elimdeki Acarların boyları 1 ile 1,5 metre arasında değişiyor.Birkaç resim koyacağım yardımcı olursanız sevinirim.Bu arada 3 tanede şimşir aldım.Bunlar için de tavsiye bekliyorum.Gövdelerinin gelişmesi için şimdilik saksıya alıp bekleyeyim mi yoksa yaprak budaması yapayım mı.
Bunlar acarların ve şimşirlerin fotoları.En alttaki resimde fidancıda görüp fotoğrafını çektiğim, gövdesi iki parmak kalınlığında olan bir çam türü.Fidancı adını söyledi ama ben şimdi hatırlayamıyorum.Büyük bir saksıda duruyor,güzel bir bonsai olur gibi,onun içinde görüşlerinizi bekliyorum. |
1 Eklenti(ler)
Bu resmide eklemek istedim.Trabzon eski vali konağının önündeki bu ağaçı ne zaman görsem hep bonsai olarak hayal ederim.Bir dal alıp köklendirmeye çalışsam acaba işe yararmı.Yaprak açınca bir başka güzel oluyor.Zamanı gelince yapraklı bir resminide eklerim.Herkese kolay gelsin.
|
Merhaba ben de bir juniperus türüyle bonsai yapmak istiyorum. Fidanımı aldım ama alt dalları biraz ince fotoğrafını bir kaç açıdan çektim.
|
İlk yapman gereken hepsini büyükçe birer saksıya dikmek.
Acerlerin uzun boylu olamsı bir sıkıntı olabilir. budamalrla kıslatılabilecek mi, acer konusunu bilen arkadaşlar söyleyecektir. Son fotoğraftaki adını unuttuğun çok hoş duruyor. Belki çıplak kök(exposed root-neagari) tarzı düşünülebilir. |
5 Eklenti(ler)
Fotoğrafları yükledim.:)
|
Güzel orkide fotoğraflarını gördüm sitende ama, ağaçlarını doğrudan buraya yüklesen daha pratik olmaz mı?(orada göremedim de..)
|
Konu başka bir yere taşınmışta soyadım yanlış yazılmış,taşıyan arkadaş düzeltme yapabilirmi.Birde aynı başlığa başka resimler ekleniyor,hangisine cevap veya öneri geliyor karışmaya başkadı.Sağlıklı bilgi alışverişi açısından farklı başlıklar açılırsa daha güzel olacağı kanaatindeyim.
|
1 Eklenti(ler)
Biraz dağınık bir yükleme oldu kusuruma bakmayın. Biri de burada oldu oraya alamadım. düşüncelerinizi bekliyorum. İlk defa böyle bir çalışma yapacağım. Fikirleriniz benim için çok değerli. Sevgiler...
|
Güzel bir saksıya alıp yaşamasını ve büyümesini sağlayalım önce.
biraz ince gövde yapısı. Sonra kıvrımlı dik tarz düşünebiliriz(informal up right-tachiki) |
Teşekkür ederim :)
|
Alıntı:
|
Memet hocam yanlış yazmışsın arkadaşın ismini.
Düzelttim, sağol. |
Emre bey,fidancıdaki bu ladin büyükçe bir saksıdaydı.Bu fidanı aldığımız takdirde kök budaması yapıp küçük saksıyamı almamız gerek.Siz nasıl bir uygulama yapmıştınız.Ladin hala sizdemi,bir fotosu varsa şekillendirmede yardımcı olabilir.Bu fidanin resimde de görüldüğü gibi dallarının formu dairesel acaba nasıl bir stil uygulamak gerek.
|
Şenol Hocam, ben sizin ladinden güzel bir mini bonsai olabilir diye düşünüyorum, çünkü konik ladin çok yavaş gelişen bir ağaç, boyu çok kısa sizinkinin. Ama gövdesi kalın, O açıdan alttaki dalcıkların budanması ve ana dalların ortaya çıkmasıyla güzel bir mini bonsai olabilir. İşin doğrusunu üstadlar bilir tabi, bu benim 1 aylık ağaçlar.net tecrübem sadece :) Benim ladin ağacı çalışmam burda Vyssera/ Picea glauca başlığında, şu an hala hayatta. İlk bonsai çalışmama olduğu için, acemice oldu ama yine de bir fikir verebilir.
Bu arada, Bonsaisan'ın hazırladığı takvime göre, saksı değişimi için uygun bir mevsimdeyiz gibi görünüyor. Elinizde bonsai saksısı var mı, ben Ankara'dan 2 adet sipariş verdim, haftasonuda dağdan düz taş bulmaya çalışacağım. |
Senol bey iyi gunler, akcaagaclarinizin boyu uzun. Su anki govde kalinliklari ile bonsai yapmak istiyorsaniz onlari budamalisiniz. Istediginiz boyda kesik tarafi agacin arka kismina gelecek sekilde ve 45 derecelik bir aci ile budadiktan sonra, yeni cikacak surgunleri degerlendirip, agaclariniza dal dizimmi yapabilirsiniz.
Agaclarinizin govdelerinin, daha da kalinlasmasini istiyorsaniz, hic bir budama yapmayiniz, birakin alabildigince buyusunler. Bu buyume onlarin govdelerini kalinlastimasini sagliyacaktir.[imkaniniz varsa ve onlari yere dikerseniz daha hizli bir gelisme gostereceklerdir] Kolay gelsin. |
Emre hocam,Fidancıda bu ladinlerden epeyce vardı ve hepside aynı boyda ve yapıdaydı.Fidancı bu ladinlerin bonsaiye uygun oldugunu söyledi.Ben hiç kök budaması yapmadım.Ladini aldığımızda küçük saksıya alırken epeyce bir kök budaması yapmak gerekecek,yanlış bir şey yapıp ladini öldürmeyelim.Kök budamasında sizin ve Ali hocamın önerileri olursa o yönde hareket edeceğim.Ali hocam önerinize uyup akçaağaçların 2 sine bir süre dokunmayayım,gövdeleri kalınlaşsın.1 tanesininde budama yapacağım.Böylece iki durumu bir arada görme şansı olacak.Emre hocam daha yeni olduğum için saksım hiç yok ,artık sizin sipariş verdiğiniz yerden bir iki tane de ben sipariş veririm.Düz taş için acaba nasıl bişey arıyorsunuz.Sera gölüne dönün kavşağa gelirken köprünün girişinde peyzaj için değişik renk ve boyutta taş satan bir yer var acaba işinizi görürmü.
|
Yanlışlarımı lütfen ustalarımız düzeltsin.
Alıntı:
Kök budamasına gelince, Ağacı istediğimiz şekle getirene kadar büyük saksıda tutuyoruz. Çünkü büyük saksıda gelişmeleri daha hızlı olup daha kısa zamanda istediğimiz şekle giriyorlar. Bu küçük ladinler zaten az bir uğraşla şekle girecek gibi olduğundan, uygun saksı bulup, toprağına zarar vermeden fazla köklerini budamak yeterli olacak. Şu anda ladinler sürgün vermedi henüz, ama kısa süre sonra sürgün vermeye başlayacaklar. Bu sıralar bu işlemleri yapmak uygun mudur? Onu ustalara bir danışmak lazım. Bana uygun gibi geliyor. Bu arada çiçekçiden aldığım çam bonsaisi ölecek gibi, İyi ki almamışsınız. |
Bugün fidanlığa gittim, o ağaç konik ladin değil, bodur ladindir diyor, fidanlığın sahibi. Çok benzeseler de büyüme şekilleri vs farklıymış.
|
Emre hocam,onları biraz daha büyükmüş,budaması düzgünçe yapılmış ve küçük bir saksıya alınmış düşününce güzel bir bonsai olacağını inanıyorum.Ama sizle diğer fidancıları ve dağlara doğru bir araştırma gezisi yapsak iyi olur.Hazır bonsailerde kayıplar çok olur gibi,sizinde başınıza geldi.Ben şimdi kendi bahçemdeki ayva ağaçının bir dalına deneme mahiyetinde toprak sardım.Bakalım kök çıkarmı.Her tekniği ayrı ayrı denemek lazım diye düşünüyorum,böylece daha kısa zamanda göze hitap eden bir bonsai yapalım.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:43. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025