![]() |
Sanırm fırcayı aşağı ve yukarı kullanma kısmıda size gelecek gibi :)
Memet kardeşimiz yukarıda Sayın ebonsaya yazdığı gibi bonsai bir tablo gibidir.Lakin aslında bonsai yaşağan bir heykel gibidir.Ama çamurlan şekilledirilen bir heykel değil.Özeliklede mermer bir heykel çünkü eğer keskiyi yanlış vurur iseniz öyle bir parça kopar ki onun bir daha yerine koymak çok zordur.Fırca meselesine gelince biraz fırcayı aşağı ve yukarı yaparak bileğini çalıştıran karete kid gibi sizinde bir çalışmaya başlamanız gerekiyor. Bu çalışmanın ismi Bonsai de telleme.Yapmuş olduğunuz telleme ani kıvrımlardan oluşuyor birde telerin arasında ki mesafe kıvrım mesafesi çok açık.Zaten ani dal kıvrılmasınında sebebi bu. Bu tür ani kıvırma dışarıdan pek görülmesede içeride yani ağaçın dalın içinde inanılmaz bir tahribat yapar ve ilk başda bir sorun görmeseniz bile ileriki yıl geçişlerinde bazı dalların uç sürgünleride cansızlaşmalar hatda solmalar başlar. Bu da gelişmekde olan sürgünleriniz için sorun oluşturaçakdır. Kısaca özetler isek çok hoş bir form ile giriş yapmışsınız. Ayrıca boyutu vurgulamak için de kulanmış olduğunuz fincan çok iyi bir göze sahip oldugunuzu gösteriyor bir diğer dikatimi çeken şey ise üst açı ile gerçekleştirdiğiniz kare ile ağaçın dalalrı arasında ki mesafeyi iyi bir şekilde görmemizi sağlamışsınız. 9 gün önce bir kök budaması yapmışsınız Ali bey'de zaten dile getirmiş kendisine katılıyorum. Ekliyeceğim şey gübreleme için 4 ila 6 hafda beklemek gerekir. Ağaçı aşırı sulamamak gerekir çünkü yeni çıkan kökler fazla su istemez. Ali bey teleme zamanı konusnda güzel bir konuya değinmiş. Lakin benim burada söylemek istediğim bir şey var.Ağaçların uyku durmunda yapıcak tellemede dal içinde ki öz su az olduğundan ağaç esnekbir yapı kazanır.BU gibi durumlarda telleme yapılan dal tellemesi daha iyi bir sonuç vereçekdir.Ağaça su yürüdüğü zaman yapılaçak bir telemede dalar daha hassas olacağı için risk biraz daha fazladır.Ama yine Ali beyin dediği biri başka bir sorun ortaya çıkar.Bu da gelişen dalın yüzeyi de gelişeceği için telleri içine doğru almasıdır. Çünkü ağaç uyur durumda yaptığınız tellemede ağaç uykuda olduğu için dalara su yürümemişdir.LAkin bahar ayı ile beraber dalla su yürür ve dal genişler işde bu sırada teller ağaçı boğar ve içene geçer. Lakin su yürüdükden sonra ki tellemede ise eğer ağaç hızlı büyüyen bir cins ise yine dalın üzerinde ki teller ağaçı boğmaya başlayaçakdır. Bunun uygulaması çok basitdir. önce boş bir hortumu telle sarın sonra suyu açın.Ve gözlemleyin. Sonra su dolu bir hortumu telleyin ve suyu dahada fazla açın. Ve her iki yöntemedeki sonuçları değerlendirin.Bu arada şunu asla unutmayın. Su olmayan bir hortumu telledikden sonra şekillendirin ve suyu açın.Su olmayan bir dalı şekillendirmek çok daha kolaydır.Birde su dolu olan bir hortumu telleyip şekilendir işde ozaman işimiz bayağı zor olaçakdır. Bu arada yaprak döken ağaçlarda bir tellin 6 aydan fazla kalması sorun yaratır. Ama ibreli ağaçlarda bu sürenin uzunluğu fazla olabilir. Sayın cüce nar biraz espiri her zaman insanlar arasında ki sıcaklığın pekiştirlmesinde hoş bir rol oynar. Çalışmanız ve azminiz takdire değer.Elinize gözünüze ve zevkinize sağlık. Başarılar diliyorum.Siz bu konuda hızlı bir ilerleme kaydedeçeksiniz. "Dikkat":Yukarıda ki 25-03-2007 tarihli yazıda gerek mesajı yazarken yogun iş temposu ve bir an önce cevap verme isteği ,ayrıca gece geç saatde foruma iştirak etmemden kaynaklanan bir takım zincirleme reaksiyon sonucu telleme ile ilgili zaman konusunda bir hata olmuşdur.Gereken düzeltme doğru bir biçimde yapılmışdır.Yukarıda yazmış oldugum zincirleme reaksiyonlar mazeret olarak kabul edilemez.Yanlış bilgilendirme sonucunda oluşacak sorunlardan dolayı çok değerli ağaçlarımızın zarar görmemesi için en hızlı şekilde bilgiyi doğru hali ile değiştirmek benim görevimdir. Sizlerden özür diliyorum. Sevgi ve saygıyla kalın. |
Sayın ebonsa
Gayet başarılı bir işlem olmuş.Umarım dalları fazla aşağı çekmemişsindir. Şu anki durmları güzel.Bu soruyu sormam işlem sırasında daları fazla zorlamamış olman için di. Bundan sonra ki işlemi istersen bir hafda sonra yap.Çünkü ağaçın biraz dinlenmesi lazım. Yapaçağın işlen ortada kalan 2 adet dalın birbiirnden ayrılması işlemi. Bunun için bir tahda çubuk kullana bilirsin. Yanlız bu tahda cubuk yatsı olmalı ve daları kavrayaçak uc kısımları içe doğru oyuk olmalaıkı dalalr bı kıvrıma otursun.Önce bu tahda parçasını kısa tut ve dalları biraz ayır birbiirndne sonra ki bir zamanda bu tal parçasını biraz uzatarak dalları biraz daha ayır.Zaten çok hafif bir ayırma ile şekil değişikli oluşaçakdır. Bundan sonra ki evrelerde yine yanında yız. Ama senden ricam kesinlikle acele etme bu iş biraz sabır işi ve ancak sabretiğin zaman istediğin güzelik oluşaçakdır.Ve bonsai acele yapılan bir iş o anda meyvesini verir ama meyve kısa ömürlü olur. |
Teşekkürler Bonsaisan. Bir hafta sonra o işlemi de yapayım da bir problem var tam olarak anlayamadım bonsaisan abi. O büyük iki dalın arasına koyarsam tahtayı oratada yukarıya doğru bir dal kalmayacak mı?
http://img341.imageshack.us/img341/7506/s5000811nc0.jpg http://img341.imageshack.us/img341/1...0008112ir4.jpg |
Ali üstadım tavsiyelerine uydum.Ağaç yana doğru tellediğim iki dalı yukarı kaldırdığımda daha iyi göründü gözüme.Teşekkür ediyorum.
|
Şekli doğru olarak yapmışsın lakin çok yukarıdan ben bu kadar ayırman gerektiğini düşünmüyorum.Nedenine gelince evet daha fazla ayırırsan yukarı doğru uzayan bir dal kalmayacak gibi görünsede aslında bir açıklama getireyim.
Şimdi, eğer bu iki dalın arasını bir miktar açmaz isen, ileriki yılarda dallar en olarak genişlediğinde iki dalın arasındaki mesafede kapanacak ya da ağaç bu mesafeyi bir dalına daha fazla güç verecek, diğer dalı biraz daha ince bırakacak. Bu yüzden bir miktar açmanı tavsiye ederim. Ama senin yaptığın çizimdeki kadar değil. |
Bonsaisan kardeşim, benim için yazdıkların koltuklarımı kabarttı.İçimdeki cevheri görmene sevindim :)Daha iyi çalışmalarda hep birlikte olmak dileğiyle.
Ebonsa kardeşim,aslında bana göre işi fazla zorlaştırmışsın.O yaprakları tek tek budamak gerçekten büyük sabır işi.O yüzden seni tebrik ediyorum.Yukarıdaki çizim ******* iyi bir form.Benim şimşirimin dallarının altından yeni sürgünler gelmeye başladı.O sürgünleri ağacın arka tarafına doğru tellyip o kısmı kapatmayı düşünüyorum.Sende ileride aynı şeyi uygulayabilirsin.Şimşir demekki hatayı kaldırıyor.O sebeple şanslıyız.Sana kolaylıklar diliyorum. |
Şimşirdeki son gelişmeleri fotoğraflamayacak mısın Ebonsa?
Benim gibi yeni başlayanlara cesaret gelsin.;) |
Bu gün bir şimşirde ben şipariş verdim umarım pazartesiye elime geçer ya inanmak çok zor top gibi olan şimşir ne hale gelmiş bende deneyeceğim her ne kadar sabrımı zorlasa da
|
Sayın bepsi,
Aramıza hoş geldiniz. Forumlarımıza daha iki gün önce üye olmuşsunuz. Şimşirinizi bonsai yapmak için mi ısmarlamıştınız yoksa burada görüp denemek mi istediniz? İkinci ise, her hangibir işlem yapmadan önce en azından bu forumdaki önemli olarak işaretlenmiş başlıkların tamamını okumanızı tavsiye ederim. Çok keyifli bir uğraş ama sabır ve biraz okuma gerektiriyor. Tek başınıza, deneme yanılma ile öğrenilemeyecek kadar yavaş. Acele etmeyiniz. Forumlardaki herkes size yardımcı olmak için elinden geleni yapacaktır. Merak etmeyin. Okuduğunuzda hayat çok daha kolay oluyor. Aramıza tekrar hoş geldiniz. |
elimde 30_40 cm aralığında şimşirler var.. ilgilenenler için kimi_05_05@windowslive.com
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025