agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yarım Kalmış Bonsailer (https://www.agaclar.net/forum/yarim-kalmis-bonsailer/)
-   -   Ebonsa / Ardıç, Şimşir (https://www.agaclar.net/forum/yarim-kalmis-bonsailer/3570.htm)

23-03-2007 15:07

Çok teşekkürler uzaktaki abim Ali :) Ellerine sağlık çizimlerin, mesajların için :)
Bugün hava berbat burada, rüzgarın neden olduğu tozdan göz gözü görmüyor. Önümüzdeki günlerde bu şekli uygulamaya çalışacağım, bilmiyorum becerebilecek miyim...
Daha diğer şimşir vardı şekil vereceğimiz ama pazar gününden itibaren çok sık giremeyeceğim internete :( ... Onun için, bu şimşire uyguladığımın aynısı uygulamayı düşünüyorum. Birbirlerine benziyorlar...
Şimşirin yanındaki ağacı da iki gün önce büyük çabam sonucu ayırmayı başardım şimşirinden. O ne olur bilmiyorum. Yaşayıp yaşamayacağı konusunda şüphelerim var; şimşirinden ayrıldığı için depresyona girip ölebilir :D... Kökleri birbirini iyice sarmıştı bayağı zor oldu ayırmak...
Ardıçlara yaza kadar hiç bir şey yapmayacağım, saksıda duracaklar.

bonsaisan 24-03-2007 00:20

Ebonsa naçizane bir şey söylemek istiyorum. Ali abimiz çok güzel bir çizimle ağacın ileride olacak formunu görsel olarak vurgulamış.gLakin herkesin bildiği bir Türkçe söz vardır. Kel başa şimşir tarak. Şimşirler üzerinde daha önceden yaptığım bir uygulama bu, şimşir sözde de geçtiği üzere tarak olarak betimlenmişdir. Lakin yapısı itibariyle çok sağlam bir odun yapısı vardır.

Genç sürgünler ilk başta çok rahat bir şekilde bükülebilir ama, aradan geçen aylar içinde çok sağlamlaşır. Bu yüzden şimdi senin fidanındaki bize göre sol tarafta bulunan dalı bu şekilde aşağıya doğru eğmeye kalkarsan, dalın gövdeye tutunduğu açı gövdeye aşırı oranda dik bir eğim ile geldiği için kırlıma olasılığı yüksek bu yüzden olaya müdehale edeyim dedim, naçizane umarım beni anlarsınız.
Bu formu denerken çok dikkatli olmak lazım, telleme yerine dalın orta kısmından yapacağın bir bağlama ile dalın aşağı doğru eğilmesini kademe kademe yap ve bunun için önce dalın iple bağlanacağı kısma bitki rafyası sar ve ipi bunun üzerinden bağla. daha sonra ipin aşağıda kalan ucunu dalın paralelindeki turuncu saksının ucuna açacağın bir deliğe geçir . dalı bu şekilde eğ. Şekli aşağıda görebilirsin.

http://www.bonsaisan.com/simsir.jpg

cüce nar 24-03-2007 14:04

Herkese merhaba.
Şimşirle ilgili bütün yazılanları dikkatle okudum. Ben de elime geçen bir şimşiri bonsai yapmaya karar verdim.
Boyu budamadan önce topraktan seviyesinden yaklaşık 80 cm.kadardı. Şimdi garibim benim hezimetime uğrayarak 25 cm'e indi. Tabii bu arada uzun yıllar sarfederek oluşturduğu dalların bir çoğunu kaybederek. Benim size aktarabileceğim Bonsaisan'ın da yazdığı gibi dallar zaman içinde yeşilden krem rengine döndüğünde artık o dalı eğip bükmek çok zorlaşıyor. Çünkü yapısı acaip bir şekilde sertleşiyor.(Belki de şimşir tarak sözü onun bu sert kemik gibi yapısından geliyordur.Ne dersin Bonsaisan.) Ben, hele uzun olan hayli kalın bir dalı demir testeresiyle bile keserken çok uğraştım.
Resmini 1-2 gün içinde yükleyeceğim. Bakalım acemi bir bonsai meraklısının yaptığını beğenecek misiniz. Özellikle Ali üstadımın yorumlarını merak ediyorum.

24-03-2007 14:35

Size de çok teşekkür ederim Bonsaisan abi, benim için uğraşıp yazdığınız faydalı bilgiler ve yaptığınız açıklayıcı fotoşop* için :)

Sevgili Cüce Nar size de başarılar dilerim, umarım güzel bonsailer olur bizim şimşirler gelecekte :)

*Bu kelime doğru mu oluyor kullanım açısından, bilmiyorum (?)...

bonsaisan 24-03-2007 15:40

Eski zamanlarda kemik tarak olarak kulanılan bir malzeme idi. Sözün bir de mecazi bir anlamı var.Fakat biz burada mecazi anlamını kullanmadık. Sadece şimşir kısmına değindik. Bu arada 80 cm bir şimşiri 25 cm indirmek oran bakımından zorlayıcı olmuş. Ama sanırm sonucu iyi ve ağaç sağlıklı, Bunları yazılanlardan anlıyoruz, ağacı görmek isteriz. Bilgi doğrudur. Bu konuda mütabık olmamıza sevindim. Evet kesmekte çok zor oluyor. Sizin acemice yaptığınız şey "Karete Kid "isimli 3 seriden oluşan ve konuda bonsai işlenen film de ki genç çırağın ustasının gösterdiği çubukla sinek yakalama uğraşısının ilk seferde başarıya ulaşması gibi biraz acemi şansı olmuşdur diyorum :) .
Ama zaman en büyük hocadır.Sevgiyle kalın.

cüce nar 26-03-2007 12:53

3 Eklenti(ler)
>Bu benim şimşirim.Bu şimşirin boyu budamadan önce yaklaşık 80 cm idi.Genişliği de sanıyorum 50-60 cm kadar verdı.Sanıyorum diyorum çünkü maalesef ilk halinin fotoğrafını çekmeyi ihmal ettim.:(
>Üstadlara bir kaç sorum var yanıtlarlarsa sevinirim.Öncelikle köklerle ilgili.Mevcut toprağı azaltırken bir miktar kökte toprakla beraber gitti.Biraz da ben budadım.Şu anda saksının çapı kadar bir çapta kök var.Toprağın hepsini de almadım.Köklerin arasında bir miktar toprak bıraktım.Köklerin derinliği 7-8 cm kadar var.Bir miktar daha kök budaması yapmalımıyım yoksa saksıyı biraz dahamı geniş seçmeliyim.
>Budamayı 18.03.2007 tarihinde yapmıştım.Şu ana kadar ağaçta herhangi olumsuz bir duruma rastlamadım.Filizleri hala canlı.Eğer aksi bir durum olsaydı şimdiye kadar bir tepki verirdi diye düşünüyorum.İnşallah yanılmıyorumdur.
>Gübre vermeye ne zaman başlamalıyım.
>Telleme için biraz daha beklemeli miydim.
>Ali bey başta olmak üzere tüm üstadlarımın yorumlarını merakla bekliyorum.

cüce nar 26-03-2007 13:00

Bonsaisan,Yorumun için teşekürler.Bu merakın/hobinin sana o filmlerden geldiğini daha önceki yazılarından biliyorum.Sinek yakalama örneği bana denk geldi.Şu fırçayı yukarı-aşağı kullanma bakalım kime... :-)

Ali H. ALI 26-03-2007 14:36

Iyi gunler cuce nar, aradan 9-10 gun gibi bir zaman gecti. Simsirin uzerinde yaptigin calismadan dolayi, agac uzerindeki soku atlatmak uzere, onu yerinden cikarip tekrar kok budamasi yapman iyi olmiyacak diye dusunuyorum. Simdi dikili oldugu saksida dursun.

Su anda gubre vermemen gerekir.Imkanin varsa simsiri dis mekenda yari golge bir yerde tut. Bir ay kadar sonra yeni surgunler acilmaya baslayinca fazla olmamak sarti ile gubra verebilirsin.

Simsir ekledigin ilk resimde supurge tarzi gibi duruyor. Eger oyle bir tarz dusunuyorsan, ortadan cikan ve sag tarafa dogru egilen ince dali, tekrar orta yere getirip dik yukari cikar.

Telleme genelde agaclarin buyumeyi durdurdugu zamanlarda yapilir, sebebi de hizla buyuyen agaclarin teli kabuklari icine alip yaralanmamalari icin. Simsir yavas buyuyen bir agac oldugu icin bir sorun olacagini sanmiyorum, yinede telleri zaman, zaman kontrol etmeyi unutma. Bu arada tel sariminin anlatildigi foruma tekrar bir goz atarsan, bir dahaki sefere agacina tel sararken daha iyi bir sarim yapacagini dusunuyorum.[ornegin agaca sarilan tel x seklinde kesismemeli]

Bonsai calismalarinda[ve diger islerinde de] sana kolayliklar dilerim

27-03-2007 16:48

Bu kadarı yaptım da bundan sonrasını birazcık şaşırdım, buradan sonra nasıl yapacağım aceba? Üstte yanyana duran büyük (aynı boyda sayılır) iki dal var, onları nasıl şey yapacağım?
İnşallah önümüzdeki bir kaç saat içerisinde bir şey yazabilirsiniz...
http://img264.imageshack.us/img264/686/s5000811lw8.jpg

memet 27-03-2007 21:31

Ebonsa sakin ol ve bonsaide acelenin bir yeri olmadığını sık sık düşün. Saatler değil aylarla hesap yap.
Tellemeyi aşama aşama da yapabilirsin, bir süre ağacına bakıp nasıl bir biçim istediğini anlamaya çalış. Bir sanatçının resim yapışı gibi. Bekle, bak, sonra şurasını böyle yapmalıyım de. Düşün ki bir resim yapıyorsun, ama malzemen boya değil,ağaç.

Sağdaki dal sağa doğru tellenebilir.

bonsaisan 27-03-2007 23:26

Sanırm fırcayı aşağı ve yukarı kullanma kısmıda size gelecek gibi :)
Memet kardeşimiz yukarıda Sayın ebonsaya yazdığı gibi bonsai bir tablo gibidir.Lakin aslında bonsai yaşağan bir heykel gibidir.Ama çamurlan şekilledirilen bir heykel değil.Özeliklede mermer bir heykel çünkü eğer keskiyi yanlış vurur iseniz öyle bir parça kopar ki onun bir daha yerine koymak çok zordur.Fırca meselesine gelince biraz fırcayı aşağı ve yukarı yaparak bileğini çalıştıran karete kid gibi sizinde bir çalışmaya başlamanız gerekiyor.
Bu çalışmanın ismi Bonsai de telleme.Yapmuş olduğunuz telleme ani kıvrımlardan oluşuyor birde telerin arasında ki mesafe kıvrım mesafesi çok açık.Zaten ani dal kıvrılmasınında sebebi bu.
Bu tür ani kıvırma dışarıdan pek görülmesede içeride yani ağaçın dalın içinde inanılmaz bir tahribat yapar ve ilk başda bir sorun görmeseniz bile ileriki yıl geçişlerinde bazı dalların uç sürgünleride cansızlaşmalar hatda solmalar başlar.
Bu da gelişmekde olan sürgünleriniz için sorun oluşturaçakdır.
Kısaca özetler isek çok hoş bir form ile giriş yapmışsınız.
Ayrıca boyutu vurgulamak için de kulanmış olduğunuz fincan çok iyi bir göze sahip oldugunuzu gösteriyor bir diğer dikatimi çeken şey ise üst açı ile gerçekleştirdiğiniz kare ile ağaçın dalalrı arasında ki mesafeyi iyi bir şekilde görmemizi sağlamışsınız.
9 gün önce bir kök budaması yapmışsınız Ali bey'de zaten dile getirmiş kendisine katılıyorum.
Ekliyeceğim şey gübreleme için 4 ila 6 hafda beklemek gerekir.
Ağaçı aşırı sulamamak gerekir çünkü yeni çıkan kökler fazla su istemez.
Ali bey teleme zamanı konusnda güzel bir konuya değinmiş.
Lakin benim burada söylemek istediğim bir şey var.Ağaçların uyku durmunda yapıcak tellemede dal içinde ki öz su az olduğundan ağaç esnekbir yapı kazanır.BU gibi durumlarda telleme yapılan dal tellemesi daha iyi bir sonuç vereçekdir.Ağaça su yürüdüğü zaman yapılaçak bir telemede dalar daha hassas olacağı için risk biraz daha fazladır.Ama yine Ali beyin dediği biri başka bir sorun ortaya çıkar.Bu da gelişen dalın yüzeyi de gelişeceği için telleri içine doğru almasıdır.
Çünkü ağaç uyur durumda yaptığınız tellemede ağaç uykuda olduğu için dalara su yürümemişdir.LAkin bahar ayı ile beraber dalla su yürür ve dal genişler işde bu sırada teller ağaçı boğar ve içene geçer.
Lakin su yürüdükden sonra ki tellemede ise eğer ağaç hızlı büyüyen bir cins ise yine dalın üzerinde ki teller ağaçı boğmaya başlayaçakdır.
Bunun uygulaması çok basitdir. önce boş bir hortumu telle sarın sonra suyu açın.Ve gözlemleyin.
Sonra su dolu bir hortumu telleyin ve suyu dahada fazla açın.
Ve her iki yöntemedeki sonuçları değerlendirin.Bu arada şunu asla unutmayın.
Su olmayan bir hortumu telledikden sonra şekillendirin ve suyu açın.Su olmayan bir dalı şekillendirmek çok daha kolaydır.Birde su dolu olan bir hortumu telleyip
şekilendir işde ozaman işimiz bayağı zor olaçakdır.
Bu arada yaprak döken ağaçlarda bir tellin 6 aydan fazla kalması sorun yaratır.
Ama ibreli ağaçlarda bu sürenin uzunluğu fazla olabilir.
Sayın cüce nar biraz espiri her zaman insanlar arasında ki sıcaklığın pekiştirlmesinde hoş bir rol oynar.
Çalışmanız ve azminiz takdire değer.Elinize gözünüze ve zevkinize sağlık.
Başarılar diliyorum.Siz bu konuda hızlı bir ilerleme kaydedeçeksiniz.

"Dikkat":Yukarıda ki 25-03-2007 tarihli yazıda gerek mesajı yazarken yogun iş temposu ve bir an önce cevap verme isteği ,ayrıca gece geç saatde foruma iştirak etmemden kaynaklanan bir takım zincirleme reaksiyon sonucu telleme ile ilgili zaman konusunda bir hata olmuşdur.Gereken düzeltme doğru bir biçimde yapılmışdır.Yukarıda yazmış oldugum zincirleme reaksiyonlar mazeret olarak kabul edilemez.Yanlış bilgilendirme sonucunda oluşacak sorunlardan dolayı çok değerli ağaçlarımızın zarar görmemesi için en hızlı şekilde bilgiyi doğru hali ile değiştirmek benim görevimdir.
Sizlerden özür diliyorum.
Sevgi ve saygıyla kalın.

bonsaisan 27-03-2007 23:35

Sayın ebonsa

Gayet başarılı bir işlem olmuş.Umarım dalları fazla aşağı çekmemişsindir.
Şu anki durmları güzel.Bu soruyu sormam işlem sırasında daları fazla zorlamamış olman için di.
Bundan sonra ki işlemi istersen bir hafda sonra yap.Çünkü ağaçın biraz dinlenmesi lazım.
Yapaçağın işlen ortada kalan 2 adet dalın birbiirnden ayrılması işlemi.
Bunun için bir tahda çubuk kullana bilirsin.
Yanlız bu tahda cubuk yatsı olmalı ve daları kavrayaçak uc kısımları içe doğru oyuk olmalaıkı dalalr bı kıvrıma otursun.Önce bu tahda parçasını kısa tut ve dalları biraz ayır birbiirndne sonra ki bir zamanda bu tal parçasını biraz uzatarak dalları biraz daha ayır.Zaten çok hafif bir ayırma ile şekil değişikli oluşaçakdır.
Bundan sonra ki evrelerde yine yanında yız.
Ama senden ricam kesinlikle acele etme bu iş biraz sabır işi ve ancak sabretiğin zaman istediğin güzelik oluşaçakdır.Ve bonsai acele yapılan bir iş o anda meyvesini verir ama meyve kısa ömürlü olur.

28-03-2007 17:02

Teşekkürler Bonsaisan. Bir hafta sonra o işlemi de yapayım da bir problem var tam olarak anlayamadım bonsaisan abi. O büyük iki dalın arasına koyarsam tahtayı oratada yukarıya doğru bir dal kalmayacak mı?

http://img341.imageshack.us/img341/7506/s5000811nc0.jpg
http://img341.imageshack.us/img341/1...0008112ir4.jpg

cüce nar 29-03-2007 13:35

Ali üstadım tavsiyelerine uydum.Ağaç yana doğru tellediğim iki dalı yukarı kaldırdığımda daha iyi göründü gözüme.Teşekkür ediyorum.

bonsaisan 30-03-2007 00:16

Şekli doğru olarak yapmışsın lakin çok yukarıdan ben bu kadar ayırman gerektiğini düşünmüyorum.Nedenine gelince evet daha fazla ayırırsan yukarı doğru uzayan bir dal kalmayacak gibi görünsede aslında bir açıklama getireyim.

Şimdi, eğer bu iki dalın arasını bir miktar açmaz isen, ileriki yılarda dallar en olarak genişlediğinde iki dalın arasındaki mesafede kapanacak ya da ağaç bu mesafeyi bir dalına daha fazla güç verecek, diğer dalı biraz daha ince bırakacak. Bu yüzden bir miktar açmanı tavsiye ederim. Ama senin yaptığın çizimdeki kadar değil.

cüce nar 06-04-2007 10:47

Bonsaisan kardeşim, benim için yazdıkların koltuklarımı kabarttı.İçimdeki cevheri görmene sevindim :)Daha iyi çalışmalarda hep birlikte olmak dileğiyle.
Ebonsa kardeşim,aslında bana göre işi fazla zorlaştırmışsın.O yaprakları tek tek budamak gerçekten büyük sabır işi.O yüzden seni tebrik ediyorum.Yukarıdaki çizim ******* iyi bir form.Benim şimşirimin dallarının altından yeni sürgünler gelmeye başladı.O sürgünleri ağacın arka tarafına doğru tellyip o kısmı kapatmayı düşünüyorum.Sende ileride aynı şeyi uygulayabilirsin.Şimşir demekki hatayı kaldırıyor.O sebeple şanslıyız.Sana kolaylıklar diliyorum.

Penelophe 13-09-2007 00:25

Şimşirdeki son gelişmeleri fotoğraflamayacak mısın Ebonsa?
Benim gibi yeni başlayanlara cesaret gelsin.;)

bepsi 29-02-2008 14:18

Bu gün bir şimşirde ben şipariş verdim umarım pazartesiye elime geçer ya inanmak çok zor top gibi olan şimşir ne hale gelmiş bende deneyeceğim her ne kadar sabrımı zorlasa da

Eaglion 29-02-2008 15:16

Sayın bepsi,

Aramıza hoş geldiniz. Forumlarımıza daha iki gün önce üye olmuşsunuz. Şimşirinizi bonsai yapmak için mi ısmarlamıştınız yoksa burada görüp denemek mi istediniz?

İkinci ise, her hangibir işlem yapmadan önce en azından bu forumdaki önemli olarak işaretlenmiş başlıkların tamamını okumanızı tavsiye ederim.

Çok keyifli bir uğraş ama sabır ve biraz okuma gerektiriyor. Tek başınıza, deneme yanılma ile öğrenilemeyecek kadar yavaş. Acele etmeyiniz. Forumlardaki herkes size yardımcı olmak için elinden geleni yapacaktır. Merak etmeyin. Okuduğunuzda hayat çok daha kolay oluyor.

Aramıza tekrar hoş geldiniz.

birkan54 05-10-2009 16:11

elimde 30_40 cm aralığında şimşirler var.. ilgilenenler için kimi_05_05@windowslive.com

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025