![]() |
O ardıçın türünü bilmiyorum ama hepsinde aynı eğim oluyor nedense. Yere doğru büyüyor. Fidancılarda aynısından çok rahat bulabilirsin.
|
Alıntı:
Saksı değişimi ve budama için baharı bekle derim.Ayrıca kırmızı örümcek de en önemli zararlısıdır. |
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 5385 Eklenti 5386 |
Haftanın ilk saatleri, bilgisayarımın başındayım. Kahvemi yudumlarken dostlarımın vakit ayırarak sorularıma verdikleri cevapları okuyorum. Bu zaten ayrı bir keyif, ve hala bonsai konuşuyorum, içimdeki arzudan hiç eksilme olmadan, bu da asıl keyif...
|
Albiza...
Albiza'nın uyarısını dikkate alarak, elwodiilerimin, Bonsaireef'in anlattığı şekilde, terbiye işlemlerini bahara erteleme kararı aldım. Ki bu halleri bile çok hoşuma gidiyor. Bununla beraber bu ağaçlar poşetteler acaba diyorum köklerine dokunmadan bir saksıya mı alsam? Güneş alan kaloriferli bir ortamda elwodiiler olumsuz etkilenirler mi? "Nana" için gönderilerini ve önerilerini dikkate alacağım. Onu da kaloriferli bir ortama alacağım. İnternetten öğrendiğime göre uzun olanları -bodur olmayanları- güzel çiçekler açıyormuş. Benim ki bodur mu acaba? "Nana"'yı saksıya şimdi alıp şekillendirilmesini bahara bırakmayı düşünüyorum. Uygun mu? Bonsaireef... Öncelikle ne diyebilirim ki, "teşekkür ederim". Varlığından cesaret alıyorum. Elwodii çok güzel bir ağaç acaba diyorum onu bu şekliyle bonsai yapamaz mıyım? Yani dallarını ayırmadan. Uzamasının önüne geçecek budamalar yapıp bonsai saksısına alacak şekilde yapılandırsam. Bonsai geleneğini alt üst mü etmiş olurum? Gerçi elwodii için senin önceden göndermiş olduğun örnek bonsai resmi de çok hoşuma gitmişti ama, biraz cesaretim az geldi galiba. (Ki Albiza bu işlemleri yazın yapmamı önerdi, bana da mantıklı geldi.) Ardıç için biraz daha inceleme yapayım. |
Turunç,
Benim için attığı adımlar yol olan iyi bir örneksin. Çalışmalarımda senin çalışmalarını inceleyerek adım atmaya çalışıyorum. Ardıcımın güzel olduğunu düşünmene sevindim. Bununla beraber toplam 7 tane fidan aldım ama bunların üçü zaten bonsaiye uygun çıkmadı. İki ardıç da "yayılan cinsten" onlar ne olacak ben de bilmiyorum. Önerilerini ve paylaşımlarını her dem bekliyorum... |
Sana imreniyorum. Ne kadar heyecanlısın :)
Umarım bu heyecan ve hevesini yitirmezsin.. Mutlaka hataların olacaktır. Hata yapmaktan sakın korkma!.. Cesaretinin kırılmasına izin verme. Risk yoksa iyi bir sonuçta yoktur. Bunları iyi düşün ve budama yapacağın zaman lütfen 41 kere düşünerek hareket et. Bazı ağaçlarda geri dönüşü olmuyor. Özellikle çam türlerinde... Mutlaka geniş bir arşiv oluştur. Biri elbette senin ağacının gövde yapısına ve dal dizimine uyuyordur. Benim ilk çalışmam bir servi üzerineydi. Tamda ne yapılmaz sorusuna karşılık geliyordu. :) Yayılıcı ardıçları çok severim. Çok zarifler. Bonsai içinde uygun olduklarını düşünüyorum. Benim de katedecek çok yolum var. Fidan seçimin başarılı olursa çalışmaların da başarılı olur. Ben fidan seçerken önce hangi fidan olursa olsun; 1- gövdesi kalın ve yaşlı görünüyormu (eğri büğrü mesela), 2- bodur görünüyor mu 3- altta kalın gövde yukarı doğru fidanın boyu fazla uzamadan konik bir yapı oluşturuyor mu, 4- yeterince dallanması var mı, 5- dal dizimi homojen mi (bir yüzünde hiç dal olmayanları tavsiye etmiyorum, tecrübeyle sabit:)) gibi sorularıma yanıt verecek fidanları seçmeye gayret ediyorum. Bunların hepsini sitedeki ustalarımda öğrendim. Her söylenene kulak kabarttım ve dinledim. Tüm makaleleri okudum tekrar ve tekrar. Okuduktan sonra da uygulamaya çalıştım. Sana örnek olabildiysem ne mutlu bana.... |
Bir Öneri de benden :
Bu sitede Ankara'da oturan bonsai meraklısı arkadaşlar var. Onlarla iletişime geçmeyi deneyin. Birlikte yorum yaparak alınacak fidanların bonsai için daha uygun olacağını düşünüyorum. |
Geçen haftalarda Ankara'da böyle bir toplantı yapılmış ve beraber fidanlığa gidilmiş. Ben o zaman forum üyesi değildim. Toplantıdan haberim olmadı.
Ben de Ankara'da böyle bir birliğin olması gerektiğini düşünüyorum. Bu arada siz "Ankara" da mısınız, Acerpalmatum? |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bir katliyam yaptım.
Ardıcım bu şekildeydi... |
1 Eklenti(ler)
Bu hale geldi...
. |
Şimdi diyorum. Şöyle aşağılardan bir yerden budasam, acaba hayatta kalabilir mi? Lütfen acil cevap yazın elimde makas bekliyorum...
|
Dur kımıldama.:eek:
|
Bırak o silahı elinden.
Bonsaisever yetiş burada elinde silahla birisini yakaladım. Fena yaralamış az kalsın öldürecekti. :D |
Hala ölmedi mi dersiniz?
|
1 Eklenti(ler)
Şu hale gelebilir mi?
|
Baksana hala ölmedimi diye soruyor. Cinayete teşebbüs, direk öldürme amaçlı silah kullanmış. Müebbet yer bence.
|
Teşebbüs yok, kastı aşan adam öldürme. İyi niyetten kurtulamaz mıyım dersiniz?
|
Alıntı:
Kasıt olmasaydı öldü mü, ölmesin ne olur falan derdin. Hala ölmediyse hemen öldüreyim der gibi halin var. Bilemiyorum uzmanlarımız ne der.... |
Yaaaa
Ama ben çok üzülüyorum. Bu benim ilk budamam ve elimden çıkanı görüyorsunuz. Ucundan ucundan derken bir sapı kaldı. Hala ölmedi mi? Bu bir umut sorusuydu canım. Yani ölmediyse "oleeyyyyy" gibi. |
1 Eklenti(ler)
Dur bakalım ne yapabiliriz. Şimdilik ellemeyeceksin. Bu şekilde büyüsün.
Çelebi tarzı yapabilirsin sadece bununla. İlerde de buna benzer bir bonsai yapmaya çalışırsın: (Gövdedeki ölü dalları görme.Resimlerim yanımda değil bunu bulabildim anca. Dallarınını bu şekilde yapacaksın ve yavaş yavaş aşağıya doğru büyüyecek) Eklenti 5408 http://www.bonsai4me.com/SpeciesGuide/Juniperus.html |
1 Eklenti(ler)
Bu da başka bir açıdan fotoğrafı. Hani belki durumun ciddiyetini daha iyi anlatır...:(
|
Bükmüştüm tellerle çözeyim mi onları da? Ağaç düz yukarıya doğru değil. Yere 45 derecelik açıyla büyüyor.
|
Bence bir köşeye koy uzunca bir süre hiç elleme. Sonra bir şeyler düşünülür. Ne telle ne başka bir dal kes. Bırak biraz dallansın.
|
Dediğiniz gibi yapıyorum.Bir köşeye koyuyorum.
Ama neyse daha elimde aynı cinsten bir tane daha var? Biraz onunla ilgileneyim.:rolleyes: |
Bence biraz resim biriktir. Çok zevklidir. Kolleksiyon yapmak gibi birşey. Bende binlerce resim var. Hem bu sayede bonsailere gözün alışır. Budarken rahat edersin. Sadece bir tavsiye...
|
5 Eklenti(ler)
Ne yaptın o garibana öyle:( ...Merak etme ilk başta bunlar olur.O dalı budayım, şunu da derken bazen sonuç bu olabilir.Ama bu sana çok şey öğretecektir.Endişelenme devam.Makası elinden bırakma.Yalnız ilkte bu tür kazalar olabileceğinden elindeki fidan sayısını artır yerin varsa şayet.Zira şu anda içindeki bonsai sevdası seni sürekli birşeyler yapmaya iteceğinden o fidanın kenarda durma şansı yok gibi:rolleyes: .Elindeki kurban sayısını artırırsan bu içindeki sevdayı bir nebze olsun dindirebilir,dizginleyebilirsin.
Birkaç resim yüklüyorum,bunlar sana yardımcı olacaktır. Eklenti 5410 Eklenti 5411 Eklenti 5412 Eklenti 5413 Eklenti 5414 |
2 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
Kısa sürede bir bonsaim olsun dersen aşağıdaki resim olabilir.Aşağıya es vermen zor görünüyor ama yukarıda bu kavisi verebilirsin.Ardıç (resimden sabin ardıcı-Juniperus sabina gibi görünüyor)esnek bir gövdeye sahiptir. Ama tellemeden önce mutlaka bezle veya ona benzer birşey ile sar ve ondan sonra telleme yaparak eğ.Sulamayı söylemiyorum , su vermeyi kestiğini düşünüyorum şayet dışarıda ise.
Eklenti 5417 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 11:34. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025