![]() |
3 Eklenti(ler)
Merhaba!
Gallus ve Acerpalmatum ikinizi de çok teşekkürler,****** Ali Hocama da. Acerpalmatum ;bu gövdeyi oyma işi senin de tahmin ettiğin gibi beni çok uğraştırdı.Yaklaşık iki günde toplam 4-4,5 saatimi aldı.İlk aldığım uç resmini yükleyeceğimden daha küçüktü ve ikinci gün onu değiştirtim. Tahmin ettiğimden çok zor olmasına rağmen benim için iyi bir egzersiz oldu, bundan sonraki çalışmalarım için. Eklenti 4123 Eklenti 4124 Sevgili Gallus seninde söylediğin gibi taşın küçük olduğunun farkındayım.Ama saksı değişimi yaparken (Toprağı çok kötüydü ,bu yüzden değişim şart diye düşündüm) üst toprağı tazyikli su ile döktükten sonra araya girebilecek kadar bir kaya koyma mecburiyetindeydim ve belkide bu şekilde kaya üzerinde bonsai yapabilme isteğimi kısmen tatmin etmiş oldum ?Bütün bu gövde oyma ,kaya üzerine koyma gibi çabalar hep bu duygunun tatmini olsa gerek diye düşünüyorum.Zira şu anda o kadar çok bonsai aday adayı varki elimde görseniz şaşarsınız.Bazen acaba abarttım mı , bile diye düşünüyorum! Örneğin şu kaya üzerindeki Yayılıcı Taflan gibi. Eklenti 4125 Selamlar |
Elinize sağlık. Bizim için güzel bir örnek oldu bu çalışmanız. Sanırım başlığı matkapa taktınız değil mi?
Başlığı nereden temin ettiğinizi öğrenebilir miyim? |
Hasan bey merhaba!
Evet matkapa taktım.Önce şarzlı matkap ile çözerim diye düşünmüştüm ( 750devir /dk)ama devri düşük geldi bu kalımlıkta ki bir ağaç için.Daha sonra daha büyük(2500devir/dk)matkap ile çalıştırdım ki onda bile çok zorladı. Hırdavatçılardan elmas uçlu çakı diye temin edebilirsiniz.Satıcı, isminin bu şekilde geçtiğini söylemişti. Selamlar |
ben Koçtaş'ta bu türden çok farklı uçlar görüyorum...bir gidişimde markalarını alayım ...bulmak daha kolay olur..
|
Lime sulfur
Iyi gunler Albiza.
Bu gun, lime sulfur icin sordugun soruya yanit vermiye calisacagim. Agacinizin uzerindeki kuru bir dali soyup, zimparalayip kurumus dal gorunumu vermisseniz, ayni anda lime sulfur surmenizde bir sakinca yoktur. Agacinizin taze, yasiyan bir yerinden kabuk soyup kurumus dal, govde gorunumu verecekseniz. kabuklari cikardiginiz yerlerin kurumasini bekleyiniz[2-3 hafta kadar] sonra zimpara kagidi, veya kirilmis cam parcalari ile[cinliler bu islemi kirik cam parcalari kullanarak yapiyorlar] kurumus yerleri iyice zimparalayip, 2-3 ay daha bekledikten sonra bir suluboya fircasi ile lime sulfuru surebilirsiniz.[2-3 ay bonsaide uzun bir zaman deyildir, bu sure icerisinde agacin kurumus dal veya govde gorunumu vermek icin kesilen kabuklari kendi kendini iyilestirmeye basliyacaktir.] Lime sulfur agaca iki nedenden dolayi surulur: 1/ agacin kabugunun soyulmus yerlerinde olabilecek curumeleri onlemek icin. 2/ Kurumus yerlerin kahve rengi olmamasi icin[dogada bu kahverengi kurumus yerler uzun zaman icerisinde, Yagmurun , gunesin ruzgarin kendisi ve ucurdugu kumlarin etkisi ile beyazimsi bir renk almaktadir] beyazimsi bir renk almasi icin surulur. Agaca surulen lime sulfur agaci yakacaktir. Agaca dikkatlice surulmeli, agacin kabuklarina, yapraklarina, koklerine ve topraga surulup damlatilmamalidir. kurumus dal veya kurumus govde gorunumu sicak mevsimlerde yapilirsa soyulan yerler daha cabuk kurur. Lime sulfurun agac uzerinde cok beyaz olacagini dusunuyorsaniz agaca surmeden once lime sulfur icerisine bir iki damla cini murekkep damlatabilirsiniz. Albiza, kokler kaya uzerine sarilmis tarzda agac yaparken kokleri daha esnek ve genc fidanlar secip kokleri kayanin uzerine yerlestirdikten sonra seritler halinde kestigin bir bez parcasi ile kokleri kaya uzerine sararak sabitle ve kaya ile birlikte uzunca bir saksinin icerisine dik,[toprak yari yariya dere kumu ve cicek topragi olabilir] bir yil agaci elleme birak alabildigine buyusun sonra belli araliklarla saksinin uzerinden topragi alip koklerin gorunmesini sagla bu islemi 1-2 yil surdur toplam 3 yil icerisinde kokleri kaya uzerine sarilmis bir agacin olacak . dal dizimini ve budamasini kokler, kaya uzerine yerlestikten sonra yaparsin. Bir agacin kokler kaya uzerine sarilmis tarzinda olmasi icin onden bakildigi zaman en az 3 kokun kaya uzerine sarilmis olmasi gerekir. Resimlerini ekledigin agaclarinin altindan kayalari alip, koklerin toprak ustunde kalkis tarzini denesen daha guzel duracak diye dusunuyorum. Hepiniz saglicakla kalin. |
Teşekkür
Ali hocam merhaba
Hiç üşenmeden oturup uzun uzun açıklamalar yazıp bizi bilgilendirdiğin için çok teşekkürler.Eline ,diline koluna sağlık.Selamlar |
merhabalar Albiza
sakın abarttığını zannetme. nekadar çok ağacın olursa okadar çok pratik yapmış olursun. **** kaybettiğin ağaçlara okadar az üzülürsün diye düşünüyorum. Mesela ben alıyım bir iki fidan onlarla eyleniyim derken daha 5-6 ay geçmeden bir de baktım ki terasımda 130 kadar saksı oluverdi. daha da gözüm fidanlıklardasağda solda. tohum topluyor; zamanı geldiğinde çelik almak için ağaç araştırıyorum. Ama aradakidengeyi de iyi sağlamak lazım. Hayatının büyük bir bölümünü bonsaiya ayırmamalı. böyle anlık bir hevesle birden başlayıp sonra ağaçları bir köşede ölüme terkeden birçok insan da vardır diye düşünüyorum. Sonuçta şöyle düşünmek gerek; bonsai sanatı ve bonsailerimiz artık ölene kadar bizimle birlikte olacak inşallah. o yüzden ileriye dönük hareketler yapmakta fayda var.ben bu yüzden artık çok fazla ağaç almamaya karar verdim. gerçi daha ne kadar alacağım. (bir huş ağacım eksik onu da alamazsam içim rahat etmiyecek.) o da ayrı bir merak konusu. o yüzden imkanının el verdiği ölçüde( ileride de aynı imkanları devam ettirip ettiremeyeceğin de önemli)diğer günlük işlerini aksatmayacak ve her ağacına aynı sevgi ve özeni gösterebileceğin şekilde fazla ağacının olmasının hiç bir zararı olmadığını düşünüyorum. bu şekilde kendini çok daha hızlı geliştirebileceksin. çok fazla hata yapma imkanı bulacaksın. ve buradaki dostlarımız sayesinde çok fazla şey öğreneceğiz.inşallah çok güzelbonsailerin olur. |
Yeni Adaylar
3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar Merhaba!
Yeni kurbanımı sizlerede göstermek istedim,Toros sediri.Önce poşetten saksıya aldım.(Poşetteyken 1-2 ay önce biraz budama yapmıştım.) Daha sonra gövdeyi bezle sararak telledim.Fakat formal mı informal mi olsun karar veremedim.Her iki şekilde de fotoğraf yükledim.Sizden gelen önerileride dikkate alarak karar vereceğim.Selamlar.! Eklenti 4479 Eklenti 4480 Eklenti 4481 |
Bence kıvrımlı dik tarz daha güzel gitmiş eline sağlık
|
SEvgili Oktars!
Önerin için teşekkürler.Bende aynı fikirdeyim. |
3 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
Böyle bir şey yapsam nasıl olur,sizce.
Eklenti 4494 |
Albiza çizimin güzel böyle bir bonsai gayet hoş görünecektir.Yalnız gövdesi çok uzun ve düz.Bu nedenle üzerindeki sarmal çok yapmacık görünüyor. Çiziminde kullandığın resimde olduğu gibi gövdeyi sarmalın başladığı yerden köklendirirsen çok daha güzel görünecektir. Çizimin olduğu resimin güzel görünmesinin nedenide budur yani gövdenin tamamının görünmemesi.
|
Albiza tellleme ile ilgili fikrimi belirtme istiyorum. Bu tür geri bildirimleri birbirimize yapmalıyız.
Bezle sardığın bölgedeki tellemede teller çok sık olmuş. 45 derecelik açı olsa daha iyi olurdu. Bu şekilde sık sarımlarda telden yeterince faydalanılamıyor. Yay gibi oluyor ve verilen şekilde kalmıyor. Bu ağaçta şekil vermişsin ama yinede bu konuda dikkatini çekmek istedim. |
2 Eklenti(ler)
Merhaba Bonsaireef!
Tavsiyeler için teşekkür ederim.Telleme ile ilgili haklısın,şimdi bakınca daha iyi görebiliyorum.Aslında sarmalı biraz daha aşağıdan başlatabilirdim. Fakat gövde sallanmasını engellemek için sarmalı başlattığım yerden fidanı saksıya tellerle sabitlemiştim.Biraz kök yapsın saksıya tutunsun alt kısmı şekillendirmeyi deneyeceğim aksi taktirde dediğin gibi ordan köklendirmeyi denerim.Zaten bu şekilde birkaç tane denemem de var.Örneğin aşağıdaki ters dut.Bakalım olacak mı? Eklenti 4517 Eklenti 4518 Saksının üst kısmı ile aşının olduğu yer arasındaki mesafe 35 cm .Biraz fazla mı olmuş? |
Biraz mı? :D
Bence bu ağaçtan iki tane bonsai yapabilirsin. (Zorlarsan 3 tane bile olur;) ) Bir tanesi ters olduğu kısım, diğeri gövdenin alt kısmı. Ortadan gövdeyi köklendirmen gerekecek. Alt kısmı normal dut üst kısmı ters dut olacak. :) |
Merhaba bonsaireef!
Aslında hava daldırmayı aşıya daha yakından yapacaktım ama ilkte olmazsa ikinciyi biraz daha üsten yaparım diye düşünmüştüm.Ama senin de söylediğin gibi üst ters altı normal dut.İstersen normal olanı gönderebilirim.:D Bu arada hava daldırmada asitte kullandım.Bu yüzden ümitliyim. |
Nerden buldun? Bence dutta köklenme sorunu yaşamazsın. Bahara saksında bil.
Yakın olsaydık alttaki dutu alırdım.;) Dutu severim özelliklede aşısız olanları.:cool: |
Hava daldırmalara devam
2 Eklenti(ler)
Bunlarda diğer hava daldırma denemelerim.Birincisi Acer palmatum diğeride Ulmus glabra-Dağ Karaağacı.
Bakalım akibetleri ne olacak.Şayet akçaağaçta kısa sürede köklenme olursa onlarca akçaağacım olacak.Zira elimde 2 tane daha 250-300cm boyunda acer palmatumlarım var.Onlar dan bir sürü yeni fidanım olacak.Ne yapacağım ben o kadar fidanı bilmem ki!:D Eklenti 4525 Eklenti 4526 |
Nisanda Ankara'ya geçerken uğrarsan neden olmasın.memnuniyetle veririm.Bakarsın başka beğendiklerinde olur.Onlara da bir kolaylık yaparım,buraya kadar gelmişken. ;)
|
Çok sağol ağacını almaya değilde çayını içmeye gelirim.
Bildiğim kadarıyla acer palmatumda köklendirme sıkıntılı. Havayi daldırmaya çok iyi yanıt vermiyor. Bunu Ankarada Uğur abinin(acerpalmatum) tanıştırdığı bir kişi söylemişti. Kendisi serasında acer palmatum yetiştiriyordu(Bir iki tane değil binlerce). Bu konu ile ilgili daha detay bilgiyi sevgili acerpalmatum daha iyi verir. |
1 Eklenti(ler)
Çay içmek ve fidanlarıma bakmak için de her zaman beklerim.
Acer de beni bunu yapmaya cesaretlendiren internetten indirmiş olduğum şu resimler oldu.Her ne kadar aynı tür olmasa da denemeye değer diye düşündüm.Sonucu bekleyip göreceğiz.Ayrıca indole butyric asit de tatbik ettim.gelişmeleri sizinlede paylaşırım. Eklenti 4533 |
Bu en son resimdeki Acer japonicum sizinmi internetten mi indirdiniz ?
Acer palmatumlarda yapılan bir uygulama ama köklenme yüzdesi düşük olduğu için tercih edilmiyor. Onun yerine köklendirme tablalarında (alttan ısıtmalı kum havuzu, üstten sisleme) hormon uygulayarak köklendirme yapılıyor. Fakat burada en önemli konulardan biri mevsim ağacın ve köklerinin uykuya girmeye hazırlandığı bu dönem uygun değil diye biliyorum. Tam dönemi yarın öğrenip. daha net bir bilgi veririm. |
Bu arada önümüzdeki aylarda hormon uygulayarak köklendirme tablalarında 4-5 cm kalınlığında Acer palmatum ve Acer Japonicumlarda köklendirmeyi deneyeceğiz. Gelişmelerden burada bahsederim.
|
Son resimdeki acer bana ait değil ,internetten indirdim.
Bu konuda özellikle araştırma yapıp uygulamış değilim.Deneyip göreceğiz.Hava daldırması yaptığım fidanları sera içine aldım.Seranın henüz ıstması yapılmadı ama yakında o da yapılacak.Bu denemeleri farklı zamanlarda yapmaya devam edeceğim.Bakalım sonuçta hangi mevsimde başarılı olacağım?Ayrıca bir süre sonra üretim tavaların da sizin bahsettiğiniz yöntemleride deneyebilirm.Gelişmeleri karşılıklı burada paylaşırız. |
Yeni Aday
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar Merhaba!
Bu bonsai merakı başladımı sonu gelmiyor.Artık gördüğünüz her ağaca ,fidana bundan bonsai olurmu diye bakıyorsunuz.Böyle olunca da hergün bonsai adaylarının sayısı artıyor.Son kurban Kırmızı Süs Fındığı-Corylus maxima 'Atropurperea'.Yaprakları kırmızı renkli,her ne kadar fotoğraftakiler böyle olmasa da.Özellikle yeni çıkan yapraklar koyu bordo renklidir.Yeni yaprak verdiği zaman da fotoğraflarını çeker gönderirim.Selamlar! Eklenti 4649 Eklenti 4650 Önyüzü |
Albiza sen kaptırdın gidiyorsun. Seni durdurabilene aşkolsun :D
Merak ediyorum bu kadar ağaca nerede bakıyorsun? Bahçen varmış gibi geliyor yanılıyor muyum? |
1 Eklenti(ler)
Merhaba Bonsaireef!
Doğru söylüyorsun fazlasıyla kaptırdım kendimi bu işe.Yanılmıyorsun bahçem var ve bütün bonsailerime orada bakıyorum.Eklediğim fotoğraf ilk başladığımdaki adaylarım.Şimdi bunların üç katı filan olmuştur adetleri.Çektikçe resimleri yüklerim ve değerli yorum ve önerilerini beklerim.Selamlar! Eklenti 4684 |
4 Eklenti(ler)
Küçük Yapraklı Hanımeli denemem.Önce saksısından çıkarıp basınçlı su ile üst ve yanlardan toprağını azalttım.Arkasından hazırladığım( 1 kısım Orman Toprağı -kısım Öğütülmüş Ağaç Kabuğu-1 kısım Torf ve 3 kısım Pomza )karışım ile saksı değişimi yaptım.Üçüncü resimdeki soldan çıkan dalları soymayı düşünüyorum.Ve son resimdeki şekli vereyim diye düşünüyorum.Siz ne dersiniz?
Eklenti 4736 Eklenti 4737 Eklenti 4738 Eklenti 4739 |
Albiza biraz acele etmişsin. Nedir bu aceleciğin nedeni? Aceleci diyen de sabırlı birisi olsa içim yanmayacak :D
Çok güzel saçak kökleri varmış.:eek: Albiza dipteki kuru dalları mutlaka kullan. Örnek şekildeki gibi bir bonsai yapabilirsin. Bence sağdan ikinci daldan sonrasını kesmelisin. Tepe o dal (yani sağdan ikinci) olmalı. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 11:29. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025