agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yarım Kalmış Bonsailer (https://www.agaclar.net/forum/yarim-kalmis-bonsailer/)
-   -   Nariçi / Alıç (https://www.agaclar.net/forum/yarim-kalmis-bonsailer/11787.htm)

msgurkan 15-03-2009 00:41

Nariçi, alıçlarınızında bir gelişme var mı? kökleri çizdiğiniz gibi ise çok zorlanmadan yaşama tutunabilirler.

nariçi 15-03-2009 09:48

Beklemedeyim, henüz tomurcuk uyanbması bu yörede başlamadı. Mart sonu nisan başında belli olur. Dal renkleri normal, kesince canlı ama jetetasyonun başlaması ile durum anlaşılır.

Ali H. ALI 01-04-2009 12:44

Mart cikip gitti bu gun Nisanin biri aliclariniz saka yapmadimi?:)

nariçi 01-04-2009 14:01

merhaba Ali H. ALİ Bey, alıçların tomrcuklarında uyanma başladı Boylu olan daha iyi ama tepe çatısı geniş olan biraz daha ağırdan alıyor. Bunları ne ile besleyeceğim, kaç günde bir sulamalı?

nariçi 16-04-2009 11:04

1. alıç
 
2 Eklenti(ler)
Birinci alıç çok yaşlı idi. Köklerinde kalan kılcak saçak kökler beslenmesine kafi gelmedi, daha derinlere giden köklerden beslenmeye alışmıştı. Önce tomurcuklar patlar gibi yelillendi ama yeterli beslenme, ek gübre takviyesi yapılmasına rağmen, kök yetersizliğinden yaşama ümidi kalmadı. patlayacak tomurcular köreldi.
Dallarında budama yaptım beslenecek alan azalsın diye ama yine de bir ümit yok gibi.

Eklenti 72993

msgurkan 16-04-2009 12:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 401347)
Birinci alıç çok yaşlı idi. Köklerinde kalan kılcak saçak kökler beslenmesine kafi gelmedi, daha derinlere giden köklerden beslenmeye alışmıştı. Önce tomurcuklar patlar gibi yelillendi ama yeterli beslenme, ek gübre takviyesi yapılmasına rağmen, kök yetersizliğinden yaşama ümidi kalmadı. patlayacak tomurcular köreldi.
Dallarında budama yaptım beslenecek alan azalsın diye ama yine de bir ümit yok gibi.

Eklenti 72993

Nariçi, henüz alıç ağacınızı kaybettiğiniz kesin değildir. Hata yapmadan ona bakmaya devam ediniz. Ancak ağacı yaşatamama durumu olursa nedenlerini çok iyi değerlendirmelisiniz.

Öncelikle yaşlı olması bir etken değildir. ikincisi derine gitmese de bir miktar saçak kök yaşama tutunması için yeterli olabilirdi. Ancak oluşmuşsa bile yaptığınız gübrelemeden dolayı kılcal kökler yanmış olmalıdır. Bu durumdaki ağaca gübre verilmemesi gerekir.

Ben olsam ağacı saksıdan çıkarıp, yıkayarak toprağı uzaklaştırır, köklerin durumunu tam olarak tesbit ederdim. Aynı zamanda gübre kalıntıları da topraktan temizlenmiş olurdu. Sonra drenajlı yeni toprak ile uygun bir saksıya tekrar dikerdim. Gölge ve rüzgar almayan bir alana alırdım.

Umarım yaşama döner.

Harun Parlak 16-04-2009 12:11

Söküm hatası ve dikim hatası var. Her şeyden önce saksı çok küçük bu tür büyük ve yaşlı yamadori leri zamanında söküp ya büyükce bir saksıya ya da en iyisi direk topraa gömmek.
İkinci hata sanırım siz onları ocakdan önce sökmüştünüz. Sığ kaplarda olduğu için ıslanan toprak sizin oraların don olayına dayanamamış olması. Birde önerim bu tur yamadorilerde sköüm sonrası dikmeden önce kesinlikle derim budama yapıp beslenecek dal sayısını azaltıp yeni sürgünlerin patlamasını teşvik etmek.
Bunlara dikkat edildiğinde az bir saçak kök de alsa yaşama şansı olacaktır. Ama yinede dikkatli söküm yapıp daha iyi kökler kazanmak.

nariçi 16-04-2009 12:22

Sayın Tekin Bey tespitlerinde haklı, ama bu ilk deneme; Sayın msgurkan sizinde değerlendirmeleriniz doğru. Nisan başlarında tomurcuklarda hayat vardı dalları kesince de yaş olduklarını gördüm ve macunladım. Yere dikmek belki kurtarabilir. Deneyeceğim. 2. Alıç yaprak açmak üzere.

nariçi 16-04-2009 17:27

2 Eklenti(ler)
Dalların hepsini kesip yere diktim.
Eklenti 73055
Eklenti 73056

nariçi 15-05-2009 22:21

Bodur alıçtan bir uyanış emaresi yok. Diğer boylu olan alıç şimdilik yapraklanıyor.

TreePedagogue 18-05-2009 11:53

Tüm yan dalları budamanız gerekirdi.. Bu ağacın az miktardaki köküne karşılık bir güvence olacaktı.
Ayrıca ağaç uyandığında yapraklanmaya başladığında yeni çıkan dallar daha ince olacak ve diğer dallar ile orantısız bir görüntü sergileyecektir.

nariçi 18-05-2009 21:33

Haklısınız, dallarını tümden budasam belki yaşardı. Yaşayan alıç'ın dalları kısmen cansız bazı tomurcuklarda duraklama var. Bu dönemde dallarda budama yanlış olur mu?

TreePedagogue 21-05-2009 12:19

Kısmen Cansız tormucuklar olması iyiye alamet değil..
Bunun birkaç sebebi olabilir. Ağacınız kök bağı ile aslında yaşamıyordur, Yani ölmüştür ancak gövdenin içindeki enerji ile torurcuk oluşturabilir, hatta yaprak dahi çıkarabilir.
Ancak birsüre sonra bu tormucuk ve yapraklar enerji bittiği için solgunlaşabilir.
Bu sürece aşırı sulama da sebep olmuş olabilir.. Birde nasıl dikim yaptığınız önemli ağacın kök bölgesine denk gelen karışım mümkün olduğunca ince yapılı olmalıdır. Torf + Orman toprağı + dere kumu karşımı. Bu karışım ile bahar başında dikilen ağaç çok az kökü olsa da problem çıkarmayacaktır.
Bu mevsimde budama konusuna gelince. Konu alıç ise ben olsam budardım lakin yaprakları yarı yarıya açılmış bir Alıç ağacımı 3 hafat önce tamamen budadım sadece gövde kalmıştı, Şu an her tarfatan yeni ve çok güçlü sürgünler çıkmaya başladı.

nariçi 21-05-2009 20:18

1 Eklenti(ler)
Bazı dalların yaprakları duraklarken bazı yerlerde sürgün oluşmaya başladı. Budasam da kesim yerlerine macun sürsem olmaz mı?

Eklenti 80314

nariçi 21-01-2010 13:04

Birinci aday alıç, sizlere ömür, nedeni dal budamasını cesaretle yapmamıştım. Dalların o kabuklu yaşlı görünüşüne kıyamadım. Kök yetersizliği beleyemedi baharda uyandu ama biraz dirensede ölüm uykusuna yattı.

İkinci alıç sürgün verdi yazı geçirdi.

nariçi 12-03-2010 22:18

Alıçlardan haber var,
Birinci alıç kurumuştu, çekip atayım dedim; baktım kökboğazında tomurcuklar var. Tekrar yere diktim ama onu saksıya alacağım.

İkinci alıcın boyunu kısalttım ve saksısını küçülttüm. Büyük tenekeden 5 kg.lık yoğurt kabına aldım. Saçak kökleri gayet gelişmişti. Yeni tomucuklar patlamaya başladı.

msgurkan 12-03-2010 22:43

Sevindirici haber. Özellikle birinci alıcın köklerine zarar vermeyin, aşırı sulama yapmayın, yeterli güce ulaşana kadar etkili güneşten koruyun. 3-4 Hafta gübreleme de yapmayın.

Bonsai haline geleceği günleri merakla bekleyeceğim.

nariçi 13-03-2010 09:33

1 Eklenti(ler)
Yukarıda ki resimler görüntülenemiyor. Eski fotoğrafı böyleydi yeniden canlanınca resmi yüklerim.
Eklenti 129846

nariçi 08-05-2010 19:34

3 Eklenti(ler)
Alıçların Nisan 2010 fotoğrafları:

Geçen yıl tutan alıç biraz küçültüldü:
Eklenti 142539
Eklenti 142540

Kuruyan alıç daha görkemliydi, buyıl dipten yeni tomurcuk gösterdi.
Eklenti 142541

tourkana 08-05-2010 21:46

Sn. Nariçi,

Alıcınızın şekli çok güzel, benim görüşüm herhangi bir boy kısaltmasını düşünmeden açılı bir dikimle Literati (Çelebi) tarzını denemeniz yönünde. (49.mesajınızın 2.resimi ön yüz olarak çok uygun).
Başarılar.

nariçi 08-05-2010 22:05

Teşekkür ederim Sayın tourkana, bu durumda sürgün ucu kesmeye gerek var mı? Literati(çelebi) tarzını biraz açarmısınız?

msgurkan 08-05-2010 22:10

Nariçi, alıcınız harika görünüyor.

Öncelikle yerdeki alıçtan başlayım; dipten sürgün verdiğine göre yaşama ihtimali var ancak üst kısımların tümünü de kaybetmiş olabilirsin. Yine de ölmesinden iyidir.

Bence en az iki yıl ona hiç dokunma, yerinden almaya çalışma, budama, uç alma yapma. İyice güçlenmesi, dal ve kök geliştirmesine fırsat ver, aksi halde onu kaybedersin.



Diğer alıcının gövde yapısı kıvrımlı dik tarz için tam uygun. Gelişmesi sağlıklı gibi görünüyor, ancak saksısı hem küçük hem de sağlıksız. Onu hemen bir veya iki boy büyük uygun bir saksıya alman gerekecek.

Yalnız mevcut saksısından toprak ve kökleri hiç zedelemeden çıkarıp hiç dağıtmadan büyük saksıya almalı ve sadece toprak eklemelisin.

Eğer toprak ve kökler hiç dağılmazsa bir hafta sonra gübre vermeye başlayabilirsiniz. Aksi halde en az bir ay bekleyiniz.

Bir yıl hiç dokunmadan bırakın dalları ve kökleri serbestçe gelişsin. Gelen yıl şekillendirmeye başlanabilir. Yılsonu kış döneminde benim önerim ağacın boyunu kısaltıp ortadan çıkan dalı gövdenin devamı yapmanız.

O zaman ağaç gövdesinin kıvrımları, konikliği ve ölçeği çok uygun olur. Sonraki yıl da o gövde üzerindeki ana ve tali dalları geliştirirsin. Üçüncü yıl ağacınız bonsai gibi görünmeye başlar. Üstelik çok kaliteli bir bonsai.

Tourkana’nın literati önerisi de diğer bir alternatif olabilir. O zaman gövdeyi budamaya gerek yoktur.

nariçi 08-05-2010 22:15

Ben de tüm acemi bonsai çırakları gibi bir an önce saksının küçülmesi peşindeyiz. Geçen kış 10 litreli tenekede idi. Bu bahar çıkardım, saksıya sığsın diye kalın kök uzantılarını kestim.

msgurkan 08-05-2010 22:31

Gelişme döneminde bonsai adayı ağaçlar yeterince büyük saksılarda tutulmalı. İyi beslenmeli ve gür bir şekilde gelişmesi ortamı sağlanmalıdır.

Alıştırma saksılarına ise son aşamaya yaklaşırken alınmalı, en sonunda bonsai saksısına alınmalıdır.

nariçi 08-05-2010 22:38

Teşekkür ederim Sayın msgürkan, O zaman epeyce işim var; on tane üzüm bonsai adayı, çınar ormanı adayları , dışbudak adayları desenize benim zulumüm altındalar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025