![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Sayın LyMyT Mor salkım aslında çok estetik forma ve görsel güzeliğe sahip bir ağaç. Lakin çiçekli bir tür olmasında dolayı bilindik yaprak döken ağaçlardan farklı bir bakıma ihtiyaç duyar. Beslemede fosfor ağırlıklı gübre ve organik yapısı zengin olan toprak seçimi ve özelikle çiçeklenme öncesi ve sonra sı bakım ve budama olarak dikkat edilmes gereken bir türdür. Aşağıda örnke olarak bir kaç farklı çalışma ekliyerek farklı bir bakış açısı sunmak istedim. ![]() ![]() ![]() ![]() Çiçekli ağaçlarda çiçeklenme öncesi gübreleme fosfor ağılıklı olmalı.Çieklenme başladığında gübreleme kesilmeli ve sulaması azaltılmalı ve asla üstden sulanmamalıdır. Sonbaharda budamada çok önemli bir nokta vardır bu nokta geriye dönük budamada çiçekerin bulunduğu daların çok dikali olarak budanması gereklidir. Geçen sene ki dalar üzerinde çiçek açan dalara dokunulmamalıdır. Çünkü bu dalar budanır ise geleçek olan yılda dalarda çiçeklenme olmaz. SAygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2007
|
Öncelikle yorumlar için teşekkürler sn eaglion ve bonsaisan, Birkaç sorum daha olacak sizin yorumlarınızı netleştirmek için: Alıntı:
Bir de çiçeklenmede sakın üstten sulamayın demişsiniz. Üstten sulama derken spreyle yaprakları ve çiçekleri ıslatmayı kastettiniz sanırım? Bunu yapmayacağız. Biraz fazla soru oldu belki ama kafam karıştı.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2007
|
Sayın LyMyT, Haklısınız cümleden tam anlaşılmıyor. Çiçekler bir yıl önce oluşan dallarda açılıyor. Gövdeden yeni tomurcuklanan veya bu eski dalların uç ve yanlarından çıkan yeni ( yeşil rekli oluyor) dallarda sadece yaprak oluşuyor. Ana formu oluşturduktan sonra artık sadece bu yeni (yeşil) dalları buduyorsunuz. Wisteria'nın çiçek açabilmesi için fidan yaşının en az 10 yıl olması gerekiyor. 10 yaş ve üzeri bir ağaçtan aldığınız çeliklerden de çiçek alma şansınız oluyor. Daha önce çiçek açmasını beklememek gerek. Sadece wisteria değil, tüm çiçek açan ağaçlarda çiçek açtığı dönemlerde, çiçekler ıslatılacak olursa aynı gün içerisinde çürüyüp dökülüyor. Her ne kadar bu dönem boyunca sürekli çiçek açacak olasa da, çürüyen çiçekler gçrüntüyü bozacaktır. Eğer çürümemiş olsalar Bonsaisan'ın eklediği resimlerdeki gibi mos mor bir ağaç görünümü olacakken, çiçekler seyrekleşeceği için sadece yer yer morluklar haline dönüşecektir. Tüm çiçekler yazın döküldüğünde budamalara başlayabilirsiniz. Bu yıl içerisinde siz zorlamadığınız sürece tekrar çiçek açmayacaktır. Bu bakımdan artık sorun yoktur. Bu dönemden itibaren spreyleme de yapabilirsiniz. Yapraklar çiçeklerden çok daha dayanıklılar. Ancak wisteria diğer ağaçlar kadar bu uygulamaya ihtiyaç duymaz. Zira kökleri suyu çok sever ve normalin üzerinde nemli toprak ister. Böylece yaprakların en ağır şartlarda dahi ihtiyac duyabileceği su kökler tarafından sağlanabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Açıklama için tekrar teşekkürler sayın Eaglion, durumun anladığım gibi olduğuna emin olmuş oldum. Birde acerle ilgili bir sorunum var alalı daha 2 hafta oldu. Yalnız en üstlerde yeni çıkan bir sürgün vardı o sürgün kararıp göküldü. Şuan ağaç üzerinde birçok yeni çıkmak üzere olan sürgün de görebiliyorum sanırım fidanlıkta çoğu yaprağı güneşten yandığı için onlardan yeterli şeker üretemiyor ve yeni yaprağa ihtiyaç duyuyor. Bu bahsettiğim sürgün kuruması neden kaynaklanıyor olabilir? Resmini çekemedim; diğer sürgünlerde şuan bir sorun yok onlarda da olursa resim çekeceğim. Sizce bu sürgün kuruması fidanlıktaki bakımla alakalı mı yoksa ben mi birşeyi yanlış yapıyorum? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2007
|
Resmi görmek lazım. Sürgün dedğin şeyler kelebek gibi mi görünüyor. Onlar tohum. Şimdilik hepsini kesip atabilir ya da ekmeyi deneyebilirsiniz. Boş yere ağacın enerjisini tüketiyorlar. Sizinkiler bordomsu yapraklı (bloodgood veya atrepurpperum). Yeşil yapraklılar biraz daha dirençli. Genelde hepsi de çok çabuk güneşten etkileniyorlar. Fidanlıktan alınanlarda; sanırım yeni dallar oluşurken rüzgara maruz kaldıkları için ya da taşınmada darbe aldıkları için dal sağlık görünse de içten zedenlenmiş ve ölmüş olabiliyor. Bu ölü yaprakların olduğu dalları iyice temizlediğinizde sorunun durması gerek. Eğer durmuyorsa çok güneşte ve sıcakta bırakıyor olabilirsiniz. Saksı değiştirdiyseniz köklere zarar vermiş olabilirsiniz (ki iki hafta önce aldığınıza göre saksı değiştirmek için de geç bir dönem). Fazla veya yetersiz suluyor olabilirsiniz..... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler, sürgün dediğim şeyler tohum değil tabikide bildiğimiz yeni yapraklı dalcıklar. Ben gözlemlemeye devam edeceğim kararma tekrar olursa fotograflayacağım. +Sulamayla ilgili bir problem olabileceğini de pek sanmıyorum; çünkü 2 yıldır bonsai yetiştiriyorum ve hiç sulamadan kaynaklanan bir hasarla karşılaşmadım; ama acer palmatum bana biraz uzak bi tür gene de daha dikkatli olacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|