agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Üyelerin Bonsai Çalışmaları > Yarım Kalmış Bonsailer
(https)

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-06-2007, 13:26   #1
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-06-2006
banzay / mazı

Merhaba Arkadaşlar,
Geçtiğimiz pazar günü küçük bir fidanlıktan altuni mazı fidanı aldım. Biraz büyükçe bir fidan üzerinde deneme yapmak istedim. Budama yaparken aşırıya kaçmak istemiyorum. İki kalın dal gövdeden çıkıp ikiye ayrılıyor. Bu durumda belki birini feda etmem gerekecek. Gövde çapı bayağı kalın. Dallar esnek ve tellemeye gelir. Yüksekliği saksının üstünden itibaren 70 cm. Budama ve telleme ile biraz kısalır sanırım.
Fikirlerinizi ve önerilerinizi yazarsanız çok sevinirim.
Aklıma takılan bir soru var. Budama yaptıktan sonra ayırdığım dallar suda köklenir mi acaba? Ya da hormonla toprakta mı köklendirmeye çalışayım?

dallar uzaktan görünüm.jpg

iki ana gövde.jpg

kalın dallar yakından.jpg

kalın iki dal yakından.jpg

banzay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2007, 13:36   #2
Ağaçsever

mazı

Bir kaç fotoğraf daha gönderiyorum.

gövde ve kök kısmı

kök.jpg

uzaktan genel görünüm

uzaktan genel görünüş.jpg

Eski 01-06-2007, 13:57   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-06-2006
Galeri: 232
Iyi gunler Banzay, Guzel bir mazi almissin.
Once agacinin on yuzunu sec. Agacinin boyunun ortalarina dogru bir bosluk var orlarda yeni dallar cikarabilmen zor olacagi icin, ekledigin son resimin[ilk gonderdigin resimlerin sonuncusu] en yukarisinda gorunen yerden budama yerleri agacin arka tarafinda ve 45 derecelik bir aci ile budarsan 35- 40 cm boylarinda guzel bir bonsai yapabilacegini dusunuyorum.

Mazidan budaycagin dallari su icerisinde koklendiremezsin. uygun bir toprak karisimi icerisinde koklendirme tozu da kullanarak,8-18cm boylarindaki dallarin altaki dalciklarini, toraga gomulecek yere kadar temizleyip dikerseniz 6 aydan bir yila kadar olan zaman icerisinde mazi surgunleriniz kok verebilir.
yapacaginiz calismalarda kolayliklar dilerim.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2007, 22:02   #4
Ağaçsever

budama zamanı

Merhaba Ali H. ALI,
Verdiğin bilgiler ve öneriler için teşekkür ederim. Bunları uygulamaya çalışacağım. Fakat bunları bu mevsimde yapabilir miyim? Tellemek ve budamak şu anda ağacı sarsmazmı? Havalar ısınmaya başladı. Sonbaharın sonlarını mı beklemeliyim? Bir de aldığımda saksının dibine yakın yerden patlak olduğunu farkettim. Avuç içi kadar bir parça yok ve toprak görünüyor. Bunun köklere bir zararı olur mu? Kök budaması yaparak yeni bir saksıya mı almalıyım? Torf, perlit ve Çarli marka kedi kumu karışımı kullanmayı düşünüyorum.

Eski 02-06-2007, 08:34   #5
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Eski başlıklarda kedi kumuyla ilgili yazılar vardı. Yanlış mı hatırlıyorum, denemelerden memnun olmayan arkadaşlar mı vardı.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2007, 15:53   #6
Ağaç Dostu

Merhaba Banzay, Agacini bu mevsim budayip telleyebilirsin. Kok dudamasi icin biraz gec gibi onu onumuzdeki yilin kis sonuna birakabilirsin.

Saksidaki patlak yerden saksidaki toprak akip gitmiyorsa ve saksinin asagilarinda ise bir sorun olacagini sanmiyorum.

Memedin dedigi gibi kedi kumu icin yazilanlari bir kez daha oku. Kedi kumu su tutma ozeligi oldugundan, bazi kedi kumlarinda, camurlasma olabilir bu da agacini olumsuz etkiler.
Guzel bonsai calismalari dilerim.

Eski 02-06-2007, 18:10   #7
Ağaçsever

toprak

Teşekkür ederim Memed ve Ali H. ALI. Toprak daha doğrusu kedi kumu hakkında dediklerinizi dikkate alacağım. Herhalde torf ,kum (dere) ve perlit gibi bir karışım daha iyi olacak. Hem drenaj iyi olur hem de mazının toprak isteğine yaklaşmış olurum diye düşünüyorum. Mazının fotoğraflarından tam şekli anlaşılmıyor gibi. Bu sebepten şeklini bir kağıda çizerek form vermek için alternatifleri araştıracağım. Hatta bu çizimi ve alacağı son şekli için düşündüğüm alternatifleri sizlere göndererek önerilerinizi alsam iyi olacak sanırım.

Eski 03-06-2007, 11:01   #8
Ağaçsever

mazının resmi

Bu sabah mazının karakalem silüetini çizmeye çalıştım. Önden görünüş olarak şimdilik bu duruşunu seçtim. Tabii tekrar tekrar inceleyeceğim. Sizce budamalarımı hangi dallara yapmalıyım? Daha doğrusu üstten itibaren hangi yükseklikten budamam gerekir? İki gövdeyi de bırakmalı mıyım, yoksa birini feda etmek daha mı iyi olur? Ne dersiniz?

mazı çizim.jpg

Eski 03-06-2007, 11:58   #9
Ağaç Dostu

Iyi gunler bonzay, cizim iyi olmus daha iyi gorup sana daha fazla yardimci olabiliriz simdi.
Agacin iki govdesini de birakacaksan, en altaki iki dali ve daha yukardaki one dogru cikan ve govdeleri kesen, diger iki dali da budamalisin.

Soldaki govdeyi, yukaridan saydiginda, ucuncu dalin hemen uzerinden, sagdaki govdenin de yukaridan saydigin zaman, ikinci dalin hemen uzerinden budayip agacini kisaltabilirsin.

Agac uzerinde kalacak dallardan sol govde uzerindeki en alt dali, ilk dal, sag govde uzerindekini en alt dali da, iknci dal, sol govde uzerinde ayni hizadan cikiyor gibi gorunen dallardan birini geriye alirken digerini de budarsin. Sag govde uzerinde kalan en usteki dali da yukariya alip govdenin devemi yaparsin. Sag govde budanmasindan sonra en ustte kalacak dali agacin zirvesi yaparsin onun altindaki dali da geriye alabilirsin.

Kokler toprak uzerinde gorunecekse one cikan iki koku budamalisin.
Kolay gelsin.

Eski 06-06-2007, 17:25   #10
Ağaçsever

farklı bir stil

Merhaba Ali H. ALI,
Önerilerinize uyarak bir takım budamalar yaptım. Fakat galiba yine bir yerlerde yanlışlık yaptım. Birçok fidanı budamalarımla kaybettim. Umarım bu fidana da aynı şey olmaz. Çıkan görüntü bana çok hoş gelmediği için yapmayı düşündüğüm bir tarzı biraz zorlama da olsa ortaya çıkarmaya çalıştım. Altta yine çizimi gönderiyorum. Resimleri daha sonra gönderebileceğim. Bilgisayarımın eski model olması bazı şeylere engel teşkil ediyor. Ağacın saksısını değiştirmedim. Sadece budama ve telleme yaptım. Hemen bütün dallarını telle sardım ve şekil verdim. Umarım ağacı çok zorlamamışımdır. Bazı dalları özellikle budanmış halde bıraktım. Onlara jin ve shari gibi uygulamalar yapmayı düşünüyorum. Saksı ve toprak değişimini kışa doğru yapacağım.

mazı wind swept.jpg

Sizin tasarladığınız modeli gerçekleştiremediğim için üzgünüm. Ustalarımızın düşündüklerini bir gün inşallah anlayabileceğim. Herhalde hata yapa yapa küçük bir çocuk gibi öğreniyorum. Benim işim zor biraz.

Eski 06-06-2007, 17:27   #11
Ağaçsever

wind swept

Model olarak wind swept yaptım (daha doğrusu yapmaya çalıştım). Köklerin görünmemesini istiyorum. Ayrıca saksıyı değiştirirken gövdeyi biraz sağa doğru yatıracağım.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025