![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaçsever
|
qasto / akçaağaç
Tüm bonsai severlere merhaba. Bugün fidan satan bir yerden akçaağaç istedim ve bir tane satın aldım. Umarım verdikleri ağaç gerçekten akçaağaçtır. Resimlere bakıp içimi rahatlatırsanız çok sevinirim. İnşallah resimleri doğru dürüst fikir verecek gibi çekmeyi başarmışımdır. Eğer anlaşılmıyorsa hemen dediklerinizi yapmaya hazırım. Sizce bu ağaca ilk olarak ne yapmalıyım. Nerelerden budamalıyım. Bir de sizlerin tecrübelerine göre nasıl bir şekil vermek üzere budamalar yapmalıyım. Tüm önerilerinizi harfiyyen yerine getirmek istiyorum. Forumda yazıların neredeyse tamamını okudum ama uygulama teoriden bayağı farklıymış. İnsan ağacaın karşısına geçinde neresine ne yapması gerektiğine bir türlü karar veremiyor. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Sayın gasto Öncelikle hoş geldiniz diyerek sözlerime başlamak istiyorum. Fotoğrafınızı biraz daha belirgin bir hal kazandırmaya çalıştımçekimden kaynaklı biraz koyu bir görüntü vardı bu sayede izleyen arkadaşlar ve yönlerdirme konusnda yorumlarını belirticek arkadaşlar için daha iyi bir fotoğraf olmasını sağlamaya çalışdım.Umarım beyenirsiniz. ![]() Boylu bir fidan seçmişsiniz. Ama genel olrak hoş ve sağlıklı bir görünümde. Lakin sergilemeye değer bir görünüm kazanması biraz zaman alıcak gibi görünüyor. Bir diğer sorun ise diğer akça ağaçlarda oldugu gibi teleme ile yapılaçak şekil vermelerde sağlam ve güçlü bir dal yapısı oldugundan şekil vermede biraz zorlana bilirsiniz. Bakalım diğer arkadaşlarda bu konuda neler düşünüyorlar. Umarım hayalinizde canlandırdığınız ağaça kavucaksınız. Şİmdiden başarılar diliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaçsever
|
Sayın Bonsaisan, İlginize teşekkür ederim. Emek harcayarak resmi anlaşılır hale getrmişsiniz gerçekten. Çok sağolun. Sizlerin yardımıyla bu ağaçtan olabilecek en güzel bonsaiyi yapmak istiyorum. Yönlendirmelerinizi merakla bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-01-2007
|
Acele etme bence
qasto merhaba. Bence akçaağaç. Ve sağlıklı gözüküyor. Ama budama için acele etme. Çünkü akçaağaçlar bildiğim kadarıyla çok nazlı. Ayrıca budama için zaman değil. Bence budamayı sonbahardan sonra **** bahar başlamadan yap. Bu arada da fidanı yaşatmayı ve en önemlisi de su ihtiyacının nasıl olduğunu öğrenirsin. Yani öncelikle fidanı yaşatmayı öğren. Gerisi zaten kendiliğinden gelecek. Budama şeklinin nasıl yapacağına gelince; bence tekrar bekle acele etme. Onu yaşatmaya çalışırken ağacını daha iyi tanıyacaksın. Budama zamanı gelip budama makasını eline aldığında o zaten sana nerelerinin kesileceğini söyleyecek. Çok mu felsefi oldu??? Bu arada fidanı nereden ve kaça aldın? Eğer gizli değilse öğrenebilir miyiz??? İyi eğlenceler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaçsever
|
Teşekkür ederim. O zaman beklemeye devam ediyorum. Hiç bir şey yapmadan bu yazı fidanı yaşatarak geçirmem gerekecek sanırım. Sonbahar gelince de budama işine girişirim. Hayır gizli değil aldığım yer. Hatta bence hemen gidip alsın isteyen arkadaşlar. Küçükçekmece gölünün kıyısında Bitki Dünyası adında bir yer var. Çeşitli boylarda mevcut. Ben en küçük boyunu aldım. 85 YTL dediler nakit ödeyeceğim diyince 70 YTL'ye verdiler. Sanırım 10 tane kadar daha var. İlgilenenler kaçırmasın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu.
|
bence bunu çok küçük bir bonsai değil de ,bel seviyeni geçmeyecek şekilde budamalarla şekil vereceğin ve büyükçe bir saksıda yetiştereceğin bir forma sokman daha güzel olur...tabi benim görüşüm bu şekilde.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Benden duymuş olma, bu ağaç çok güzel olacak ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaçsever
|
Emre Bey söyledikleriniz çok büyük moral oldu bana. Umarım dediğiniz gibi bir ağaç yapabilirim onu. Şimdilik bekliyorum. Sizlerin önerileri beni yönlendirecek. Bugün daha büyük bir saksıya almayı ve büyümesini hızladırmayı istiyorum. Umarım yanlış birşey yapmıyorumdur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Moral bulmana sevindim. Gerçekten de uzaktan bakarken bunu yapmakta bişey yok diyoruz ama işin içine girince ciddiyetini anlıyoruz. Ama senin şansın ağacı istesen de ziyan edemeyeceğin bir mevsimde almış olman. Şu sıralar ağaca zaten müdahale edemeyeceksin. Bence bırak saksısında dursun, şu saatten sonra büyük saksıya alman onu olumlu değil olumsuz etkileyecektir. Büyümesi bittikten sonra bakarsın. Bu sürede bonsai bilgin ve görüşün artacaktır. Önemli not. İlk mesajda sen diye hitap ettiğim için üslubumu değiştirmedim. Aynı şekilde bana da sen diye hitap edebilirsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaçsever
|
Teşekkür ederim Emre bey. Yazıkki önerini okumadan önce saksıyı değiştirdim. Çok fazla değil bir boy büyük bir saksıya aldım. Değiştirirken kendi toprağını hiç bozmadan almayı planlamıştım ama saksıdan çıkarınca toprak dağıldı ve içinden bir sürü solucan çıktı. Bilmiyorum solucanların faydası mı zararımı olurdu ama görüntü hoş değildi. Sanki toprağı ve saksıyı değişmekle iyi bir şey yapmışım gibi hissettim. İnşallah öyledir. Şimdi ağacımın ölmemesi ve yeni yerine alışması için bol bol dua edeceğim. Ve eğer ölmez de yaşarsa tüm yaz boyunca hiç dokunmayacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Gasto aramiza hos geldin. Guzel ve saglikli bir akcaagac almissin. Akcaagaclar her zaman pahalidir. Simdi sen bu agaci budayip bonsai yapmiya hem kiyamaz hem de deneyimsizsin. Diger arkadaslarin da dedigi gibi, sen akcaagac icin hic acele etme, onu yasatmiya bak. Bu arada fidancilardan alacagin baska agaclar uzerinde denemeler yapmalisin, ogrendiklerini agaclar uzerinde uygularsan istedigin bonsailere daha cabuk ulasirsin. Yeterli deneyimin olunca da , akcaagac ile, korkmadan, cekinmeden ne yapacagini bilerek calisma yapabilirsin. Hava koklendirmesine de bir goz atarsan iyi olur. Belki akcaagacini kisaltmadan once, uzerinden iki, uc agac daha elde edersin. Tekrar kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaçsever
|
Bilgiler için çok teşekkür ederim Ali bey. Dediklerinize harfiyyen uyacağım. Akçaağacımı şimdilik serpilmeye bırakıyorum. İnşallah toprak değişimi sorun olmaz da yaşatabilirim. Dediğinizi yapmaya başladım bile. Marketten bir tane hazır zelkova bonsai almıştım. Onunla ilgileniyorum. Bir tane de kamkatım var. Dün de 3 tane söğüt çeltiği buldum onları köklendirip dikmek ve yetiştirmek istiyorum. Dediğiniz gibi akçaağacın karşısına geçince nasıl kesilir bu kıyılır mı hiç diye düşünüyorum. Kesecek yer de bulamıyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaçsever
|
Tekrar merhaba. Yaptığım toprak ve saksı değişimi sanırım olumsuz olmadı. Ağaç gayet canlı görünüyor. Hatta bazı yerlerden yeni yapraklar çıkmaya başladı dalların bazılarında da küçük uzamalar var. Elimde 2 çeşit gübre var. 1) 7-6-6 sıvı gübre 2)15-15-15 (+10) kuru gübre. Bugüne kadar sadece 7-6-6 olandan 1 kez verdim. Sizce hangi gübreyi ne kadar arayla hangi miktarda kullanmalıyım? Ya da başka bir gübre mi edinmeliyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Gübreler ağaçın cinsi ve isteğine bağlı bir karışımdır. Daha doğrusu ağaçın isteği demeyelim de, bizim isteğimiz. Temelde gübrelerin üzerinde 3 farklı rakam bulunur. **** N+P+K bu sırası ile şu anlama gelir. azot fosfor potasyum. Şimdi bu linkden, Sayın Selahattin YILMAZ beyin açtığı konuyu okuyun yararlı olacaktır. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1951 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
YAnlı şunu eklemek isterim. Bonsai sığ bir saksıda oldugu için azot bileşeni yogun olan bir gübrelemede zaman içeriisnde toprağın yapısı değişir toprak sertleşeçekdir.Azot hızlı atılan bir gübredir.Yani su ile akıp gider. Bu yüzden bonsai gübre uygulamalarında verilen oran bir kapak 1 litre suya şeklinde ise biz bunun yarısını uygulamalıyız yani bir kapak için 2 litre su bu sayede gübreyi daha fazla seyreterek uygularız. Gelişme dönemi olan bahar aylarından ağaçın uykuya geçiş dönemi olan eylül sonuna kadar 10 ila 20 gün ara ile uygulanan ve sulama suyu ile vereceğimiz bu gübreleme şekli bonsai mız için uygundur.Aşırı gübreleme ağaçı geliştirmez tüketir.Sakın fazla gübre vererek ağaçınızn daha çabuk gelişeçeğini sanmayın. Bu bonsai severlerin en büyük hatasıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaçsever
|
Teşekkür ederim bonsaisan. Benim ağacım henüz bonsai olmadığı için ve büyümesini beklediğim için özellikle sormuştum. Sanırım elimdeki sıvı gübreden 2 hafta bir vermem yeterli olacak. Ben böyle yorumladım sizin yazdıklarınızı ve Selehattin Bey'in yazdıklarını. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Ne olursa olsun.Doğa da toprağa ekili bir ağaç için bu gibi bir besin sonu yoktur. Çünkü ağaçlarda 2 türlü yönelim mevcud yani hareket kabiliyeti biri ışığa diğeri suya bu yüzeden ağaç ışığa gönelimde dal ve sürgünlerini o yöne doğru hareket ettirir.Kökler ise suya ayrıca besine kökleirn cevresinde zengin bir besin toplulugu bulunur.Ayrıca bir çok organizma.Doğada bulunan ağaç bu8nlardan faydalanır lakin saksı içinde ki bitkilerde bu biraz sorundur. bunun sebebi sulama ve toprağının hep sabit stabil bir şekilde kalmasıdır.Şu anda akçaağaçınıızn bulunduğu saksı toprak olrak bonsai saksısına oranla daha fazla bir yer teşkil eder bu yüzden ağaçınız bonsai saksısına oranla daha güçlü bir şekilde kök sistemini yayaçakdır.Kalin bir süre sonra kökler büyümeye devam edecek ve saksının içinde dönmeye başlıyaçakdır.Normal şartlarda saksı içinde yetişen tüm ağaçlarda belirli zamanlarda yeni toprak ve daha geniş bir saksıta geçirmek kaydı ile ağaç ferah bir oratama geçirilir.Şu nu anlatmak istiyorum doğada potasyum toprakda zengince bulunur lakin fosfor ve azot ne yazıki saksı bitkileri için dışarıdan takviye edilmesi gereken bir uygulamadır.Şu anda ağaçınıza gerekli besinleri vermeli ve bir sonraki evre olan bonsai uygulamalarında güçlü kamasını sağlamalısınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaçsever
|
Tekrar merhaba. Ağacım hiçbir müdahalem olmadan yaşamaya devam ediyor. Sadece suluyorum ve gübreliyorum başka birşey yapmıyorum. Umarım bu dönemde yapmam gereken başka şeyler yoktur. Yoksa var mı? Yardımlarınızı bekliyorum ![]() Düzenleyen qasto : 30-04-2007 saat 15:46 Neden: İmla hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Mesajı okuyanlar hangi ağaç diye düşünmüş olabilirler. Sayfanın başındaki ağacı kastediyorsun sanırım. Üçüncü fotoğrafta görünen kırık kısa bir dal var, ben ordan denemek isterdim. Üst tarafa yeterince gövde kalır. Aşağıda kalan bölüm de biçimlendirmek için yeterince dal olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|