agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Üyelerin Bonsai Çalışmaları > Yarım Kalmış Bonsailer
(https)

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-09-2006, 17:04   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-09-2005
Yeni Denemeler
Arkadaşlar merhaba!
Abies bormülleriana -Uludağ Göknarı fidanı.Bir şeylere benzetmeye çalıştım.Bilmiyorum olmuşmu.Gövdedeki oyuğu açmak için epeyce uğraşmak zorunda kaldım ve bayağı vaktimi aldı.Fakat yeni matkap uçları(Elmas çakı diye geçiyor satıcılarda) aldım ve bundan sonra daha kolay olacağı kanaatindeyim.Gövde deki oyuğada kendi yapımım olan Lime Sülfürüde sürdüm.Zannedersem sıra, baharda uygun bir bonsai saksına almaya geldi.Yoksa bu saksıda bir yıl daha büyümeye mi bırakmalıyım,ne dersiniz?Herkese selamlar!

Göknar.jpg
Göknar1.jpg
Göknar2.jpg
Göknar3.jpg

Düzenleyen albiza : 30-09-2006 saat 17:17 Neden: Yanlış Yükleme
albiza Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2006, 13:36   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-06-2006
Galeri: 232
Selamlar Albiza.
Ta bastan soyliyeyim, yaptigin calisma icin yazacaklarim seni uzebilir, yalniz ben uzulmen icin deyil birdahaki denemelernde ayni hatayi yapmaman [kimsenin yapmamasi icin]yaziyorum.
Igne yaprakli agaclarla bonsai yaparken dal budamasi cok onemlidir. Igne yaprakli agaclar, genis yaprakli ve yapragini doken agaclar gibi, govdeden gogu zaman yeni surgunler vermiyor ve tum dallar budanirsa agacin yasama sansi azaliyor.[umarim ki Uludag goknarinin surgun verme bicimi diger igne yapraklilar gibi deyildir]

Goknarinin butun dallarini, bir defada budayip kucucuk bir dal biraktin bu agacin tek yasama sansi, boyle bir budama agaci buyuk bir gerilim icerisine sokmustur. Onu golge bir yere alip,yasamasini saglamaya calis. Agac iyice toparlanmadan da onu bonsai saksisina gecirme.

Birdahaki sefere igne yaprakli agaclarin dallarini bir defada budama, agac uzerinde daha fazla dal birak ve istemedigin dallari zaman icerisine yayarak
belli araliklarla bir veya iki sene icerisinde budayabilirsin.

Govde uzerinde budadigin, bazi dallari, govde uzerinde 5-6cm lik bir uzanti birakip budarsan ve o kalan uzantilarin kabuklarini soyup kuruduktan sonra[kurumadan once onlarada tel sarip istedigin yone bukebilirsin] zimparalayip lime sulfur surebilirsin. Agacina lime sulfur surmeden once agacin kabuklarini soydugun yerin kurumasini bekleyip kuruyan yerleri zimparaladiktan sonra lime sulfur surmen daha iyi olur[kabuklarin soyulmasindan sonra kurumus govdeyi zimparalamak puruzsuz, dogadaki gibi bir gorunum alacak. Bir de lime sulfur surulen yer kuru oldugu icin daha erken kuruyacak]
Agacin tepesindeki kesik, dogal bir gorunuste deyil, agacin daha sonra sagligina kavustugu zaman, sivri uclu bir pens kullanip govdenin zirvesini butun cevresinden yukaridan asagiya dogru,parcaciklar kopararak, zirveyi sivri bir duruma getirip daha dogal bir gorunum verebilirsin.
Moralini hic bozma ,her bonsai yapan yanilip hata yapabilir. Yapacagin butun bonsailerinde sana basarilar dilerim.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2006, 20:04   #3
Ağaç Dostu

Ali bey merhaba!
Öncelikle öneriler ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.Aslında ibrelilerde bu kadar budama yapılmasının yanlışlığını ve kendini yenileme yeteneklerinin çok az olduğunu biliyorum.Ama bir an önce (Bütün ağaçlarımda değil bu ******) bir şeyler yapma arzusu ve bonsaiye sahip olma duygusu bu kıyımlara sebeb oluyor zannedersem.Ama sabırlı olmam gerktiğinin farkındayım.Bu deneme ile yeni almış olduğum elmas çakı ucu da denemiş oldum.
Kabuğunu soymuş olduğumuz dal veya gövdenin tamamen kurumasından sonra mı lime sülfür sürmeliyiz.?Saygılar

Eski 01-10-2006, 20:26   #4
Ağaç Dostu

Yeni Aday

Arkadaşlar merhaba!
BU da yeni bonsai adayı ateş dikenim.Gövdenin altındaki kökler güzel bir bonsai olabilir diye düşünmeme sebep oldu.Bilmiyorum yanlış mı düşünmüşüm.Kırmızı ile işaretli yerden kesmeyi ve yana giden dalı yukarı yönlendirerek şekil vereyim diye düşünüyorum,ama nasıl bir şekil vereceğim konusunda henüz karar vermiş değilim.Üstadların önerilerini bekliyorum.(Kayanın üzerine alalı yaklaşık 5 hafta oldu ve o zamandan bugüne de yaklaşık 3cm gibi boy verdi) Selamlar!
Ateş.jpg
Ateş1.jpg
Ateş2.jpg

Eski 01-10-2006, 23:18   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-07-2006
merhabalar albiza ağacın kökleri gerçekten çok güzelmiş. yanlız kayanın üzerine alma olayını tam olarak anlamadım.çünkü ağacın kayanın üzerinde durmuyor. yanlış görmüyorsam tabii ki..eğer kayayı koyup ileride köklerin saracağını planlamış isen; bu şekilde olacağını zannetmiyorum. çünkü kökler açıkta kalmış ve kaya köklerin oturudğu alana göre bence biraz küçük. benim fikrim kış sonu gibi saksı değişimi yaparken daha büyük bir kaya parçasına kokleri uygun olarak oturtman. ve Ali Hocanın dediği gibi bir kumaş parçasıyla
sarman ve kökler görünmeyecek şekilde toparak altında bırakman bir sene sonra da toprağı yüzeyden itibaren kademeli olarak azaltman.. bu arada gerçekten çok fazla çalışıyorsun. ileride çok güzel bonsailerin olacağı kuşkusuz

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025