agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme > Yapılacak İşler Takvimi
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler
  • 1 Gönderen abk
  • 1 Gönderen abk
  • 1 Gönderen abk
  • 1 Gönderen abk

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-04-2008, 12:06   #1
abk
Ağaç Dostu
 
abk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2007
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 1,589
Galeri: 39
Nisan ayında bahçede yapılacaklar...

Nisan ayı bahçe bakımı

* Yaprak ve ölü çimenleri tırmıkla toplayın.

*Çimlerinizi böcek öldürücü de içeren uygun gübre ile besleyin. Ayrıca bu aydan başlayarak sonbaharın sonuna kadar her hafta düzenli olarak çimlerinizi biçin.

* Baharda çiçek veren Clematis montana’larınızı (orman asması) budayın. Yanlara doğru uzanan dalları 5-10 cm kalacak şekilde budayın. Bu hem boyutunu hem de canlılığını korumasını sağlayacaktır.

* Ağaçlarınız ve bitkileriniz arasında kalan boşluklara hızlı yetişen çiçekler dikin. Böylece aralarda boşluk kalmaz. Calendula (aynısefa), clarkia (pembe düğün çiçeği) ve godetia (yer açelyası) bahçenize renk katacaktır.

* Yazın taze salata yemek istiyorsanız yeşil soğan, marul, turp gibi sebzeleri dikmenizin tam zamanı.

* Bol güneş gören bir yere passiflora caeruela (mavi çiçekli çarkıfelek) dikin. Yazın çiçeklerini açacaktır.

*Büyük terracotta saksılara lily (zambak) ve canna (tesbih çiçeği) dikin. Hoş bir görünüm sağlayacaksınız.

*Japon kirazının pembe çiçekleri nisan ve mayıs aylarında bahçeler için mükemmel bir seçim. Ağacın yaprakları sonbaharda sıcak bir turuncuya dönüşerek bahçenize farklı bir görünüm katacaktır.

kaynak: http://www.mobilya-dekorasyon.org/ba...ce-bakimi.html

N.Akdas beğendi.
abk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2008, 12:10   #2
abk
Ağaç Dostu
 
abk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2007
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 1,589
Galeri: 39
Çim alan yapımı amacı ile tohum ekimi için uygun bir dönemdir.Bozuk çimenler tohum ekerek veya çim kalıpları ile onarılır. Hazır çim veya kalıp halindeki çimenlerle onanma Kasım ayına kadar devam etmek mümkündür. Özel aletler veya çatal belle ağır topraklı çimenlikler havalandırılır. Gevşek alanlar da silindirlenerek sıkıştırılır. Bu ayda artık biçme ve sulama işleri önem kazanır. Kimyasal ilaçlar kullanarak veya elle toplanarak yabancı ot savaşına başlanır. Eğer varsa hastalık ve zararlıların önüne geçilir. Çimenlerin suni gübrelerle gübreleme zamanı gelmiştir. Bu gübrelemeyi Eylüle kadar zaman zaman tekrarlamak gerekecektir. Mümkünse çimenler için özel hazırlanmış kompoze gübreler tercih edilir. Aksi halde ayın başlarında fosforlu,sonlarında da potasyumlu bir gübre verilir.



Budama maksadıyla ilgilenmemiz gereken bitkiler, herdem yeşil ve ibreli olanlardır. Bu türlü ağaç,ağaççık ve çalıların ilk budama zamanıdır. Özellikle mazı, yalancı servi, porsuk, ardıç ve çamlar bu ayda budanır. Bundan sonraki ikinci uygun zaman Ağustostur. Herhangi bir nedenle kışın yaprak döken bitkisel çitlerin geçen yılki budanması bir defa ve sadece Ağustosta olmuşsa, bunların da bu ayın sonlarında ilk traşlanması yapılmalıdır. Forsythia(Altın çanağı)gibi erken çiçeklenen çalıların çiçekleri geçince budanmak gerekir. Gür dallanmaya ihtiyacı olanlar varsa,bunlar ya dibe yakın traşlanır veya dalları iyice kısaltılır.



Toprağın işlenmesi ve hazırlanması konusunda gerekli bütün işlere toprak ve hava şartları uygundur. Yabancı otların gelişmeye başlamasıyla çapalama işleri önem kazanır.



Fidan dikimi işlerini Mart ayında bitirmiş olmak lazımdır.Bununla beraber gecikme halinde bazı çeşitleri dikmek, bölgenin iklim şartları müsaitse mümkün olabilir. Ayın başında Gül ve Ligustrum gibi kışın yaprak döken çit bitkileri ve hatta yazın çiçek açan Hibiscus (Ağaç Hatmi), Buddleia (Kelebek Çalısı) gibi çalılar budanmak ve 24 saat kadar suda tutulmak şartıyla dikilebilir. Herdem yeşil çit bitkileri topraklı olarak ayın ortalarına kadar dikime gelebilmektedir.



Bazı soğanlı ve yumrulu bitkiler de Nisanda dikilir. Crocosmia ve Glayörler ayın başlarında Yıldız gibi soğuğa karşı daha hassas olanlar ayın sonunda veya gelecek ayın başlarında dikileceklerdir. Bazı Lilia çeşitleri de gene bu ay içinde dikilmekle beraber, bir kısım türleri Eylülde ve bazı türleri de Ağustosta dikileceklerdir.

Üretim konusunda daha çok çiçek tohumu ekimi söz konusudur. Nigella, Gotedia, Lathyrus, Centaurea, Gypsophylla, Lupinus, v.b. yaz çiçeklerinin tohumlan açık yastıklara ekilir. Alyssum maritimum tohumlannm ekimi için ay sonlannı beklemek yerinde olur. İmpatiens, Cosmos, Zinnia, Antirrhinum Lobelia, Ageratum, Tagetes, Dianthus chinensis vb. çeşitlerin fideleri erkenden yetiştirilmek istenirse,bunların kapalı yastıklara ekilmeleri lazımdır. Aguillegia, Gypsophylla, Coreopsis gibi peren çeşitlerin tohumları açık yastıklara ve Primula, Geum, Helianthemum, Adonis, Alyssum, Armeria, peren Asterler, Margrit, Digitalis,Doronicum, peren Lupinus, Lychnis, Verbascum, Saxifraga, İberis, Sagina, Veronica Sedum, Sempervivum, peren Gloxinia,Corydalis, Campanula, Leontopodium, v.b peren çiçek tohumlarıııın da kapalı yastıklara veya ılık camekanlara ekilmesi, bilahare de şaşırtılması gerekir.



Yaz ve Sonbaharda çiçeklenen peren bitki çeşitleri ise kökten ayırma ile üretilir veya bahçedeki yerlerine dikilirler. Gübreleme, Martta yapılmadı ise güller ve ibreliler için söz konusudur. Kullanılacak gübrenin reaksiyonu, ibrelilerin biraz asidik ortamdan hoşlanmalarına göre tayin edilmelidir. Herdem yeşil çit bitkilerinin de gübrelenmesi yerinde olur. Bunlar için metrekareye 60 gr. kadar tam kompoze gübre hesap edilir. Ayrıca Lale ve benzeri soğanlı bitkilerin, Papatya, Hercai, Unutmabeni gibi kış çiçeklerinin de gübreye ihtiyaç duyacakları hatırlanmalıdır.



Hatırlatmamız gereken diğer işler de şunlardır: Havaların ısınmaya başlaması ile ayın ortalarında veya sonlarında, hastalık ve zararlılarla savaşa başlamak gerekebilir. Önceki ayda yapılmadı ise güller budanır, çapalanır, gübrelenir ve sulanır. Opuntia, vs. gibi kısım içeri alman bitkiler kap veya saksıları ile, havanın durumuna göre ay sonunda veya gelecek ay başlarmda dışan çıkartılırlar. Havuzlar temizlenip doldurulur. Bazı su içi ve kıyısı bitkileri yerlerine konur veya dikilir. (Nilüferler 15-20 Mayısa kadar bekleyebilir.) Peren çiçek parterlerinin çeşitli bakım işleri yapılır. Özellikle gübreleme unutulmamalıdır. Buğdaygillerden olan bazı süs otlarının (Lagurus ovatus, Hordeum Jubatum, vb.) tohumlan ekilir. Soğuk bölgelerde (bazı Lilia türlerinde olduğu gibi) dayanıklı olmayan bitkiler son donlara karşı örtünerek korunur. Peren süs otlan yerlerine dikilir. Yeterince yağış almayan yerlerde sulama işi başlatılır. Şiddetli sağnak yağmuru alan yerlerde ve özellikle meyilli alanlarda ise,bundan doğabilecek zararlara karşı tedbir almak gerekebilir.
kaynak: http://park.nilufer.bel.tr/index2.asp?sec_id_no=4

N.Akdas beğendi.
abk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2008, 12:11   #3
abk
Ağaç Dostu
 
abk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2007
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 1,589
Galeri: 39
Nisan ayı Bahçe ve Çim Bakımı Takvimi

Gübreleme ve zararlı mücadelesi çimlerinizin ve zararlıların hızla büyüdüğü Nisan ayı sonuna doğru başlar. Toprak sıcaklığının arttığı Nisan ayının ikinci döneminde çimlerinize Amonyum Nitrat uygulamanız faydalıdır. Bu ay içinde çimlerinizin fazla uzamasını engelleyecek sıklıkta biçim yaparsınız. Yine de ev bahçelerinde çimlerinizin boyunu 2.5 cm den aşağıya indirmeyin. Nisan ayı kıştan zarar görmüş bölgeler için ara ekim yapılmasının uygun olduğu bir aydır. Karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde bu ay içinde ekim yapılabilir.

kaynak: http://www.peyzaj.org/haberdetay.asp...45&haber=Bah?e

N.Akdas beğendi.
abk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2008, 12:13   #4
abk
Ağaç Dostu
 
abk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2007
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 1,589
Galeri: 39
Nisan ayı baharın bütün güzelliğiyle beraber nihayet geldi.Meyve ağaçları yavaş yavaş çiçeklerini dökerek meyveye duruyor, tabiat hızla canlanarak yeşillere bürünüyor. Biz bahçe severler için nisan ayı belki de yılın en meşgul aylarından biri sayılır. Fazla efor sarfetmeden geçen kış aylarından sonra tempolu bir çalışma içine girmenin zamanıdır artık. Bir yandan çevremizdeki güzellikleri içimize sindirirken, diğer yandan yoğun bahçe işlerini vaktinde yetiştirmeye uğraşırız. Bu arada mevsimin geri kalanını sağlıklı ve verimli geçirebilmek için dikkatli olmamızda da yarar var.Bahçe işleriyle uğraşırken ani hareketlerden ve aşırı yorgunluktan kaçınmalıyız.


SEBZE BAHÇESİ

Sebze bahçesi artık düzenini almış olmalıdır. Daha önce ekilen maydanoz, ıspanak, marul,soğan gibi yeşillikler kuru havalarda düzenli sulanır. Yazlık ıspanak, marul, roka ve tere tohumları her 10 günde bir azar azar serpilerek hasat süresi uzatılır.

Ay sonuna doğru fasulye, mısır, kabak, salatalık tohumları ve yazlık fideler ekilmeye başlanır. İklim ve hava durumuna göre ekim zamanı değişebilir. Kapalı yerde yetiştirilen sebze fideleri dikimden önce bir kaç gün suyu azaltılarak ve gündüzleri açık havaya çıkarılarak kuvvetlendirilir.Bahçedeki yabani otlar da büyümeden ayıklanmalıdır.

MEYVE BAHÇESİ

Meyve bahçesinde çilek, ahududu ve meyve ağaçlarının diplerine malç yapılır. Meyve ağaçları düzenli olarak ilaçlanır. Ağaçlar tam çiçekteyken ilaç yapılmaz. Çiçeklerin çoğunun dökülmesi beklenir. Gerekirse yeni fidanlara su verilir. Ot mücadelesi devam eder.

ÇİÇEK BAHÇESİ

Çiçek bahçesinde kış soğanlı çiçekleri en parlak günlerini yaşarken bir yandan mevsimlikler ve ömürlü çiçekler de boy göstermeye başlar.Sümbül, lale ve nergislerin yanı sıra süsenler ,manisa ve girit laleleri, hercai ve çuhalar, şakayık, bellis, çan çiçeği ve unutma beniler hep nisan ayında bahçelerimizi şenlendirirler.

Sonbaharda tohumu ekilen hezaran,tatlı bezelye, bekar düğmesi ve çörekotu gibi çiçeklerin fideleri seyreltilir. Daha önceden hazırlanmış yataklara kadife, begonya,petunya gibi yazlık fideler nisan sonlarına doğru ekilir. Soğuklar sebebiyle ekilememiş yıllık çiçek tohumları bir an evvel ekilir. Acı bakla, kalıcı hezeran, haseki küpesi, şakayık gibi çiçekler saksı içinde alınarak bu ayda dikilir. Yıldız yumruları, zambak ve glayöl soğanları da nisanda dikilir. Glayöller 15 gün aralıklarla bir kaç postada dikilmelidir. Böylece bahçe yaz boyu glayölsüz kalmaz.

Boylanan bazı mevsimlik ve kalıcı çiçekler büyüdükçe yıkılmamaları için ince çubuk veya çalılarla desteklenmelidir.

Çiçekleri doğru zamanda ekmenin en kolay yolu seraları ziyaret etmektir. Buralarda açık havada yetişenleri korkmadan bahçeye dikebiliriz.Ancak halen serada tutulan fideleri satın aldıktan sonra yavaş yavaş dışarı alıştırmak gerekir. Özellikle cam güzelleri ve soğan begonyaları bahar soğuklarından rahatsız olabilir.

Kışın çiçek açan çalılar çiçekleri biter bitmez budanır. Herdem yeşil çalı ve çitler de bu ayda budanır. Güller küllemeye karşı fungisit ile ilaçlanır. Yaprak bitleri görülürse böcek ilacı yapılır.


ÇİM BAKIMI

Havalar ısındıkça çimler hızla büyüyümeye başlar. Artık düzenli olarak biçilmeli ve gerektiğinde sulanmalıdır. Kıştan kalan yosun, çerçöp ve artıklar esnek çim tırmığı ile güzelce temizlenmelidir. Bu arada çim gübresi vermenin tam zamanıdır. Ot ilacı verilecekse ilaç ve gübre karışımı granül bir ürün kullanmak daha emniyetli olur. Bu işlem için havaların iyice ısınması beklenir. Zira en güzel netice otların aktif döneminde alınır. İlaç yapmadan önce ve sonrasında çimler dörder gün biçilmemelidir. Geçici otlar zaten çimler biçildikçe kaybolurlar.

SAKSI VE SALON BİTKİLERİ

Nisan saksı çiçeklerimizi düzenlemek için de en uygun zamandır. Kıştan çıkan bitkilerin toprakları değiştirilir. Kuru ve hasta bölümleri temizlenir. Yeni fideler ekilir. Aşırıya kaçmadan sulanmaya ve beslenmeye başlanır.

Salon bitkilerimizin saksı değişimi de bu ayda tamamlanır. Bir çok salon bitkisi nisanda çoğaltılır.Bu iş bitkinin cinsine göre kök ayrıçları, yaprak veya çelikleri dikilerek yapılır. Bitkiler düzenli sulanır ve beslenir. Büyük yapraklı bitkiler yıkanarak tozdan arındırılır.

Zararlı böceklere karşı dikkatli olmalı, gerekirse ilaç yapılmalıdır. Amaryllis,sıklamen gibi soğanlılar yaprakları soluncaya kadar sulanmaya devam edilir. Gölge seven çiçekler artan gün ışığından korunur.

Kaynak :hümeyraözdamar.net

N.Akdas beğendi.
abk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2008, 13:16   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 3
Köyde yaşamanın güzel tarafı bahçenin (avlunun) hemen hemen hiç bakım istememesi...
Her şey hüda-i nabit... Zaten amacımda o her bitki kendi kuralına göre yaşıyor. İlaçlama da dahil mümkün oldukça hiç müdahale etmiyorum. Salatalıklarım, kabaklarım eğri büğrü, armutlarım, elmelarım genel olarak kurtlu falan ama sanki kurtlar ayrı bir tat vermiş gibi sağlam olnlara göre daha lezzetli ve kokulu... şehir bahçeleri biraz kibarlık ve zerafet işi.... Burası balkon bitkicilerin yeri ama bahçe işine çevirdik. Ben konuya döneyim o zaman. Benim köyümün kadınları geniş avlularına çiçek ekmiyorlar, ormandaki onca çiçeğin yüzüne bakmıyor ama tuhaf olan şu ki sundurmalarına tenekelerin içine sardunyalar dikiyorlar akıllarına geliyorsa suluyorlar benide tuhaf buluyorlar hrmde çiçeklerimi pek severek izlemekteler. Çünkü onlara göre erkek adam çiçek yetiştirmez.....

nihorili Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2011, 17:53   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Nisan ayında yapılacak ne çok işvar mış!

ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024