View Single Post
Eski 21-04-2008, 12:10   #2
abk
Ağaç Dostu
 
abk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2007
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 1,589
Çim alan yapımı amacı ile tohum ekimi için uygun bir dönemdir.Bozuk çimenler tohum ekerek veya çim kalıpları ile onarılır. Hazır çim veya kalıp halindeki çimenlerle onanma Kasım ayına kadar devam etmek mümkündür. Özel aletler veya çatal belle ağır topraklı çimenlikler havalandırılır. Gevşek alanlar da silindirlenerek sıkıştırılır. Bu ayda artık biçme ve sulama işleri önem kazanır. Kimyasal ilaçlar kullanarak veya elle toplanarak yabancı ot savaşına başlanır. Eğer varsa hastalık ve zararlıların önüne geçilir. Çimenlerin suni gübrelerle gübreleme zamanı gelmiştir. Bu gübrelemeyi Eylüle kadar zaman zaman tekrarlamak gerekecektir. Mümkünse çimenler için özel hazırlanmış kompoze gübreler tercih edilir. Aksi halde ayın başlarında fosforlu,sonlarında da potasyumlu bir gübre verilir.



Budama maksadıyla ilgilenmemiz gereken bitkiler, herdem yeşil ve ibreli olanlardır. Bu türlü ağaç,ağaççık ve çalıların ilk budama zamanıdır. Özellikle mazı, yalancı servi, porsuk, ardıç ve çamlar bu ayda budanır. Bundan sonraki ikinci uygun zaman Ağustostur. Herhangi bir nedenle kışın yaprak döken bitkisel çitlerin geçen yılki budanması bir defa ve sadece Ağustosta olmuşsa, bunların da bu ayın sonlarında ilk traşlanması yapılmalıdır. Forsythia(Altın çanağı)gibi erken çiçeklenen çalıların çiçekleri geçince budanmak gerekir. Gür dallanmaya ihtiyacı olanlar varsa,bunlar ya dibe yakın traşlanır veya dalları iyice kısaltılır.



Toprağın işlenmesi ve hazırlanması konusunda gerekli bütün işlere toprak ve hava şartları uygundur. Yabancı otların gelişmeye başlamasıyla çapalama işleri önem kazanır.



Fidan dikimi işlerini Mart ayında bitirmiş olmak lazımdır.Bununla beraber gecikme halinde bazı çeşitleri dikmek, bölgenin iklim şartları müsaitse mümkün olabilir. Ayın başında Gül ve Ligustrum gibi kışın yaprak döken çit bitkileri ve hatta yazın çiçek açan Hibiscus (Ağaç Hatmi), Buddleia (Kelebek Çalısı) gibi çalılar budanmak ve 24 saat kadar suda tutulmak şartıyla dikilebilir. Herdem yeşil çit bitkileri topraklı olarak ayın ortalarına kadar dikime gelebilmektedir.



Bazı soğanlı ve yumrulu bitkiler de Nisanda dikilir. Crocosmia ve Glayörler ayın başlarında Yıldız gibi soğuğa karşı daha hassas olanlar ayın sonunda veya gelecek ayın başlarında dikileceklerdir. Bazı Lilia çeşitleri de gene bu ay içinde dikilmekle beraber, bir kısım türleri Eylülde ve bazı türleri de Ağustosta dikileceklerdir.

Üretim konusunda daha çok çiçek tohumu ekimi söz konusudur. Nigella, Gotedia, Lathyrus, Centaurea, Gypsophylla, Lupinus, v.b. yaz çiçeklerinin tohumlan açık yastıklara ekilir. Alyssum maritimum tohumlannm ekimi için ay sonlannı beklemek yerinde olur. İmpatiens, Cosmos, Zinnia, Antirrhinum Lobelia, Ageratum, Tagetes, Dianthus chinensis vb. çeşitlerin fideleri erkenden yetiştirilmek istenirse,bunların kapalı yastıklara ekilmeleri lazımdır. Aguillegia, Gypsophylla, Coreopsis gibi peren çeşitlerin tohumları açık yastıklara ve Primula, Geum, Helianthemum, Adonis, Alyssum, Armeria, peren Asterler, Margrit, Digitalis,Doronicum, peren Lupinus, Lychnis, Verbascum, Saxifraga, İberis, Sagina, Veronica Sedum, Sempervivum, peren Gloxinia,Corydalis, Campanula, Leontopodium, v.b peren çiçek tohumlarıııın da kapalı yastıklara veya ılık camekanlara ekilmesi, bilahare de şaşırtılması gerekir.



Yaz ve Sonbaharda çiçeklenen peren bitki çeşitleri ise kökten ayırma ile üretilir veya bahçedeki yerlerine dikilirler. Gübreleme, Martta yapılmadı ise güller ve ibreliler için söz konusudur. Kullanılacak gübrenin reaksiyonu, ibrelilerin biraz asidik ortamdan hoşlanmalarına göre tayin edilmelidir. Herdem yeşil çit bitkilerinin de gübrelenmesi yerinde olur. Bunlar için metrekareye 60 gr. kadar tam kompoze gübre hesap edilir. Ayrıca Lale ve benzeri soğanlı bitkilerin, Papatya, Hercai, Unutmabeni gibi kış çiçeklerinin de gübreye ihtiyaç duyacakları hatırlanmalıdır.



Hatırlatmamız gereken diğer işler de şunlardır: Havaların ısınmaya başlaması ile ayın ortalarında veya sonlarında, hastalık ve zararlılarla savaşa başlamak gerekebilir. Önceki ayda yapılmadı ise güller budanır, çapalanır, gübrelenir ve sulanır. Opuntia, vs. gibi kısım içeri alman bitkiler kap veya saksıları ile, havanın durumuna göre ay sonunda veya gelecek ay başlarmda dışan çıkartılırlar. Havuzlar temizlenip doldurulur. Bazı su içi ve kıyısı bitkileri yerlerine konur veya dikilir. (Nilüferler 15-20 Mayısa kadar bekleyebilir.) Peren çiçek parterlerinin çeşitli bakım işleri yapılır. Özellikle gübreleme unutulmamalıdır. Buğdaygillerden olan bazı süs otlarının (Lagurus ovatus, Hordeum Jubatum, vb.) tohumlan ekilir. Soğuk bölgelerde (bazı Lilia türlerinde olduğu gibi) dayanıklı olmayan bitkiler son donlara karşı örtünerek korunur. Peren süs otlan yerlerine dikilir. Yeterince yağış almayan yerlerde sulama işi başlatılır. Şiddetli sağnak yağmuru alan yerlerde ve özellikle meyilli alanlarda ise,bundan doğabilecek zararlara karşı tedbir almak gerekebilir.
kaynak: http://park.nilufer.bel.tr/index2.asp?sec_id_no=4

abk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön