![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Doğadelisi
|
Hodan (Ispıt, Kaldirik, Zılbırık, Zembil çiçeği)
Karadeniz'e özgü olan kaldirik bitkisinin hodan ya da ıspıt diye iki adı daha var sanırım. Hani şu yaprakları kalın, sert, tüylü ve çiçekleri mor açan, sulak yerlerde yetişen? Geçen yıl nisan ayında Trakya Bölgesinin Karadeniz bölümünde Kastro ve Kıyıköy'de buldum ve afiyetle yumurtalısını yaptım yedim, nefisti. ![]() Umarım bu senede bulurum tesbit ettiğim yerde ve toplar yerim. Malum, doğaya aşık olupta şehirde yaşamak zorunda kalanların bu tür bitkileri bulduğunda attığı sevinç çığlığını tahmin edersiniz.. ![]() Düzenleyen Billur Korkmaz : 26-03-2007 saat 16:01 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Doğadelisi
|
Bu baharın açılışını yine Kastro ormanlarında yaptım ve harikuladeydi doğa.. Yenen yabani bitkileri henüz tanımaya çalışan ben karahindiba, hodan ve ebegümeci topladım bugün.. Özellikle de karahindiba konusunda okuduğum yazılardan çok etkilendim, oldukça faydalı.. Haftaya yine toplarım inşallah.. Özellikle hodanlar öyle çıtır çıtır ki, çiçeklerinin zerafeti başımı döndürdü.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 16
|
Sevgili Billur Korkmaz, çok şanslisiniz Açilişi Yapmişsiniz,biz Daha Siftah Edemedik.ben Bu Mevsimi çok Seviyorum.helede Yenebilen Otlari Toplamayi,çok Zevkli Oluyor. Hodandan (biz Kaldirik Deriz ) Turşuda Yapariz.çok Da Güzel Olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Bahar olur da sevilmez mi efendim, ruh yaşımız ne olursa olsun, yüreğimizdeki tohumların yeşerdiği, filizlerin tomurcuklandığı o en güzel mevsim.. ![]() Dilerim bu hafta da siz siftah yaparsınız da, burada anons edersiniz benim gibi coşkuyla..: ![]() Sevgilerimle... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Bir adı da zılbırıktır. Bu pazar Kasımpaşa Pazarı'nda bolca vardı. Sabah erkenden gittim. 1Kg aldım, önce haşladım sonra bol zeytinyağı ile kavurup suyunu uçurdum. Ardından yumurta kırıp sabah kahvaltımda afiyetle yedim. (tabii ki hepsini değil) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Kaldırığı bir seferinde çok yemiştim , hep mülayım olan emamda menfi bir tesire sebep oldu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
![]() Uyardığınız için teşekkürler Hocam. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 16
|
BİLLUR HANIM, Emin olun bende gittiğimde sizin gibi burda ilana edeceğim.En kısa zamanda giderim inşallah.Size bol otlu günler ama bıkmadan. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Doğadelisi
|
![]() Alıntı:
Doğa kültürümü genişletme yolunda emin adımlarla ilerliyorum songünlerde.. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-02-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 598
|
Hodan zembil çiçeği
Karadenizlilerin hodan diye adlandırdığı, zembil çiçeği bugünlerde bol bol yiyorum ![]() oluyor genellikle. Topladıgı hodanların yapraklarını gövdesinden ayrıyorsun,birgüzel yıkıyorsun, kullanılan kısım gövde onra bigüzel yıkıyorsun temizleme işi bittikten sonra yaklaşık 1 cm büyüklüğünde doğruyorsun tencerede güzelce haşlıyorsun, sonra tavada bol soğanlı kavurup üzerine yumurtanı kırıp afiyetle yiyorsun ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Bizim burlardaki adı ıspıt,kobalak ![]() bu ara tam zamanı ... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Zılbıt,ıspıt birsürü adı var ama lezzeti muhteşem.Bu bitki ile Zonguldak'ta tanıştım.Zonguldak'ta halk etli kök kısımlarına daha çok rağbet ediyorlardı.Tadı bana dağdan toplanan mantar tadı veriyor sizede aynı tadı veriyormu?Hafif haşlanmış halde derin dondurucuda bile saklar oldum. Geçenlerde bauhause de tohumunu gördüm hodan yazıyor paketlerde ilgilenenlere duyurulur.Ben topladığımız köklerden bahçeye ektim çok arsız bir bitki hemen yayılıyor vede çok sağlıklı bir bitki. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-12-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 34
|
tomara
Trabzon Çarşıbaşında tomara denir. Yendiği bilinir ama nadiren tavada unlu kızartması yapılarak yenir. Bende köylülerimin bu ot yemez haline şaşarım hep. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Sığırdili ,Hıyar otu, Neşe otu, Zembil çiçeği,Turşu otu Familyası: Hodangillerden, Raublatgewâchse, Boragiaceae Drugları: Hodan otu; Broginis herba Hodan yağı; Broginis oleum Hodanın yaprak ve çiçekleri kurutularak çayı yapılırken tohumlarının yağı çıkarılarak natürel ilaç yapımında kullanılır. Giriş: Hodangillerin sadece iki alt türü mevcuttur ve bunlar; Kuzey Afrika Hodanı ve Korsika Hodanı diye anılırlar. Kuzey Afrika Hodanı; Borago longifolia ve Korsika hodanı; Borago pymaea diye adlandırılırlar, fakat günümüzde bu iki alt tür birbirine karışmıştır. Kültür bitkisi olarak genellikle Sırbistan, Hırvatistan, Bosna, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye’de yetiştirilmektedir. Çünkü bu ülkelerde çokça yapılan turşulara yaprakları katılmaktadır. Bu nedenle de Hıyar otu veya Turşu otu diye de anılır. Çiçeklerinin sarkık şekilde olması nedeni ile Zembil çiçeği yap*raklarının sığırdiline benzemesi nedeniyle de Sığırdili diye anılır. Yapraklarının yenmesi ile insanı neşelendirdiği bu nedenle de Neşe otu diye de anılır. Plinlus bu bitkinin cinsel gücü artırdığını tespit etmiş ve bitkiyi diye adlandırmıştır. Botanik: Hodan 0,3-1mm boyunda çok yıllık, dikine yükselen, oldukça sık çatallaşan ve üzeri kaba tüylerle kaplı bir bitkidir. Yaprakları değişken sıra ile dizili, kenarları kertikli, üzeri, pürtüklü, yumurta veya eliptik şekilde, 5-20cm uzunluğunda, 3-15cm eninde sığırdili şeklinde alt yaprakları büyükçe ve üst yaprakları küçüktür. Çiçekleri salkım gibi sıkça ve şemsiye gibi topluca bir arada olduğundan Salkım, Şemsiye çiçek demeti diye de anılır. Çiçekleri mavimsi mor, mavi veya leylaki mor renkte, geniş mızrak veya ortadan sonra üçgen şeklindeki beş adet taç yaprak ve ince mızrak şeklinde tüylü, yeşil renkli, beş adet kupa yaprak ile ortada leylaki renkli döllenme tohumlarından oluşan meyveleri 4 tohumlu, tohumları oldukça küçük, kahve renkli ve uç kısmında siğil gibi bir çıkıntıya sahiptir. Yetiştirilmesi: Bahçenin bir köşesine ekilerek birkaç tohum ailenin bütün ihtiyacını karşılayacak oranda salata yapmak için yaprak verir. Hasat Zamanı: Mayıs’tan Ekim’e kadar yaprakları ve çiçekleri toplanarak yenebilir, veya kurutularak kaldırılır. Bitkinin çok sulu olması nedeni ile havalı ve sıcak günlerde kurutulması dahi çok zordur. Bu nedenle suni olarak kurutulması gerekir. Kullanılması: a) Hodan yağından elde edilen Kapsül ve kremle Premenstural Syndrom ve Nörodermatoz rahatsızlıklarını iyileştirir. Adet öncesi rahatsızlıklardan (Premenstural Syndrom) bazıları; baş dönmesi, baş ağrısı, sinirlilik, içe kapanma, depresyon, bulantı, göğüs ağrısı, bacakların şişmesi(ödem) ve ağrımasını sayabiliriz. Nörodermatozun belirtileri; alerji, kaşıntı, kızarık, şiş gergin pul pul sulu olabilen deri rahatsızlıkları. b) Hodan otu eskiden halk arasında öksürük, boğaz ağrıları, böbrek ve mesane iltihaplanması ve romatizmaya karşı kullanılmıştır. c) Halk arasında Hodan çiçeklerinden yapılan çayın insanı neşelendirdiği, stres, depresyon ve bulaşıcı hastalıkları önlediği iddia edilmiştir. Açıklama: Hodan yağı %18-24 oranında γ-Linolen asit içerirken Kanada’da daha çok yetişen ve bu ülke tarafından tohum yağlarından Natürel ilaçlar yapılan ışıldak tohumu (eşek otu tohumu) %7-8 oranında γ-Linolen asit içerir. Kanadalı ilim adamları ışıldak tohum yağının daha kaliteli olduğunu ve Hodanın zararlı olduğunu iddia etmişlerdir. (ZP.3.95. 167). Alman ilim adamları da yaptıkları araştırmalarda γ-Linolen asidin her iki bitkide de [(Z,Z,Z)-6.9.12-Octadecatrin asit] adı ile anılan türden olduğu ve bunun keten yağındaki α-Linolen aside[(Z,Z,Z)-6.9.12.15-Octadecatrin asit] benzemediği tespit edilmiştir. (ZP.3.95.167). Böylece Hodan yağının aynı ışıldak yağı gibi kaliteli olduğu ve ayrıca ucuza mal olduğu görülmüştür. Kanadalı ve Alman ilim adamları kendi ülkelerindeki şifalı bitkilerin daha üstün olduğunu iddia etmektedirler. Oysa bu iki bitkiden de daha kaliteli iki bitkinin Türkiye’de yetiştiğini ve daha da kaliteli olduğunu Alman ve A.B.D’li ilim adamlarından öğreniyoruz. Bu bitkilerden çörek her türlü alerjiye karşı Hayıtda hemen her türlü adet öncesi ve sırasındaki rahatsızlıklara karşı etkilidirler.(Elhamdülillah bizde her şey var. Yeter ki değerlendirmesini bilelim.) Yan Tesirleri: Hodan yaprak ve çiçeklerinin Pryrrolizidin alkaloitleri içerdiği bunun da kanser yaptığı (Kanserojen) ve karaciğeri zehirlediği Alman Sağlık Bakanlığı tarafından beyan edilmiş ve eczanelerde satılması yasaklanmıştır. Oysa Hodan yaprak ve çiçeklerinden binlerce yıldır çay yapılmakta olup şimdiye kadar herhangi bir yan tesiri görülmemiştir. Hodan yağı ise Alkaloit türevleri içermediğinden kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Pryrrolizidin alkaloit türevleri içeren bitkilerin (Karakafese bak.) kanserojen olmadığı Japon, İngiliz ve Avustralyalı ilim adamları tarafından ispat edilmiş ve böylece asılsız bir iddia daha çürütülmüştür hatta bu konuda bir kitap dahi yazılmıştır. (Comfrey was ist das? NH.8.99.452) http://www.dogaltedavi.org/sifali-bi...ficinalis.html |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2008
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 249
|
Sanırım her yerde yetişir sayın romantikte fidesini satıyor isteyen alabilir. Bende sebze sularını dökmeyi pek sevmem az suda haşlar o suyu sonrada yemeğe ilave ederim . Haşlama suyunu dökmeden yapılabilirmi cevaplarsanız sevinirim . iyi günler . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Bu bitki bizim bahçede her yerde var. Öyleki fazlasını sökmek de pek mümkün değil, zira kökleri çok derinlere gidiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
![]() Bu ara her yer yabani pırasa ve yabani semizotu dolu. Bahçeye pırasa ekmesek de olurmuş. Daha güzel oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-09-2007
Şehir: ORDU
Mesajlar: 232
|
Fındık bahçemizin 5-6 dönümüne yayılmış severek tükettiğim bir bitki. Sebzelerimi yetiştirdiğim kısımdaki kaldirikler ise sorun. Her yıl itinayla köklerini söküp sebze bahçemden uzaklaştırıyorum yine de eskisi gibi büyüyorlar. İnatçı bir bitki. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Bildiğimiz pırasa gibi. Daha ince, küçük parmak kalınlığında. İlk fırsatta fotoğraflarım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2008
Şehir: Marmaris
Mesajlar: 659
|
Hodan (kaldirik) Marmara ve karadeniz bölgelerimizde yetiştiğini biliyorum. Çocukluğumdan buyana severek yediğin sebze diyeyim. Bugün bir arkadaşımızın bahçesini gezerken resmini gördüm. Orada hodan yazıyordu. Genelde kaldirik diye söyleniyor. Geçen yıl mart ayından hazirana kadar her gün ve her öğünde ara öğünde dahil soğanla kavurup yedim. Ayrıca haşlayıp tuzlayıp kışada oldukça çok miktarda sakladım.Şimdi tam zamanı kırlara , findik bahcelerine, derelere(kuytu yerlere) kaldirik toplamaya buyurun. Karadeniz kıyılarında yaşayanlar çoktan kavurma yapmaya başlamıştır. Afiyet olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 342
|
Hodan ile yapılan yumurtalı kavurmayı severim ama hodan yaprağından yapılan sarmayı daha çok severim. Hodana lazca olarak çevirebildiğim kadarı ile katayi denir. Hem toplamasını hem yemesini severim. Sarma için kart olmayan uygun büyüklükteki yapraklar toplanır, hafif haşlanıp ya da kaynar suda bekletilip yaprak yumuşatılır. Bulgurlu ve bol baharatlı iç hazırlanır. Hafif tüylü olan taraf dışarda kalacak şekilde sarılır. Tenceredeki sarmaların üstüne rahmetli anneanneciğim usulü yoğurt kaymağı ya da yoğurt sosu (yoğurt, kırmızı toz biber ve istediğiniz tadı ekleyebilirsiniz) kaşıkla öbek öbek koyar( günün şanslı torunu olan soslu sarmayı kapardı ), mümkünse ateş- kuzine üstünde yavaş yavaş pişmiş olanı diyorum ![]() Bu arada turşusunu hiç duymadım tarifini bilen yazabilir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2008
Şehir: Marmaris
Mesajlar: 659
|
Alıntı:
Kaldirğin mevsimi başladı. Fotoğrafı görünce dayanamadım. Bahçenizde iki gündur ziyaretteyim. Yazmaya fırsatım olmadı. Hodan turşusu ve tuzlaması. Bu günlerde çıkan çiçekli sapları toplayıp 1,5 2 cm boyunda doğrayıp haşlıyoruz. Soğutup kabımıza yeteri kadar kalın tuz, acı biber , sarımsak ilave ederek soğuk suyumuzu yeteri kadar koyup kapatıyoruz. Kısacası diğer turşular gibi yapalım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-03-2009
Şehir: izmit
Mesajlar: 446
|
Orhan bey bunların yeme zamanı geçmiş çiçeğe kalkmışlar daha çiçek açmadan yeniyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2008
Şehir: Marmaris
Mesajlar: 659
|
Alıntı:
Mart ayı daha yeni büyüyorlar. Kartlaşmadığı surece çok güzel olur. Daha sonra yaprak sapları uzayacak,onlarında kalın olanları toplayıp afiyetle yeniliyor. Kalınlarından turşu, tuzlama yapabilirsiniz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
|
ıspıtın kökleride yeniyor ![]() yumartalı kavurması yapılıyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
hıyar otu, neşe otu, sığırdili, turşu otu, zembil çiçeği |
|
|