agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri > Yabani Ot Yemekleri
(https)




Beğeni Düzeni14Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-08-2006, 09:55   #1
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Arum maculatum (Panca Yılanyastığı, Nivik, Yılan bıçağı, Kabargan )

Name:  Arum_maculatum.jpg
Views: 38245
Size:  28.0 KB

- Tırşık (H. İbrahim ARIKAN, Tarsus-İçel, 1996)

Malzemeler: 2 kg taze bitki, 1 kg yoğurt, 1 su bardağı döğme, 1 su bardağı nohut, 1 yemek kaşığı tuz, 1 litre su, yeteri kadar un.

Hazırlanışı: Önce tencere içerisinde su hafif ateşte ılık hale getirilir. İçerisine döğme, nohut, tuz ve yoğurt konularak karıştırılır. Bu esnada toplanıp temizlenen ve ince ince doğranmış bitki ilave edilir. Üzerini kaplayacak şekilde un serpilir. Daha sonra tencerenin kapağı sıkıca kapatılır ve sofra beziyle sarılır. 1 gün kadar beklemeye alınır. Sonra tencere kaynamaya bırakılır. Kaynama esnasında çıkan yeşil köpükler alınır. Bu köpükler otun zahirinin çıktığını belirtmektedir. Köpükler bitinceye kadar kaynatılır. Sonra biraz dinlendirilerek servise hazır hale gelir
(Tarif: Hatice ARIKAN).

- Nivik Yemeği ( Nuran İşler, Zile( Alibağ Köyü) Tokat,2001)

Malzemeler: 1 kg. nivik bitkisi, 2-3 adet kuru soğan.,1 yemek kaşığı pul biber, 2 yemek kaşığı yağ (sıvı veya katı) ve yeterince tuz.

Hazırlanışı: Bitki yaprakları bol su ile yıkandıktan sonra doğranır. Bu sırada elin zarar görmemesi için poşet takılır. Doğranan bitki tuz ile birlikte bir süre ovulur ve bir saat kadar bu halde bekletilir. Daha sonra soğuk su ile bol bol yıkanır. Bir tencerede doğranmış olan soğanlar pembeleşinceye kadar kızartılır. Bunun üzerine hazırlanan bitki ilave edilip karıştırılır. Üzerine kırmızıbiberi ve tuzu ilave edilip ocaktan aldıktan sonra servisi yapılır.
( Tarif: Sevim Çamok)

-Tirşik çorbası (Ayşe Kızılkaya, Ceyhan- Adana,2001)

Malzemeler:1 kg. çiçeklenme öncesi toplanmış yılanyastığı bitkisi. 1 su bardağı nohut, 2 su bardağı ılık su,2 su bardağı döğme( Buğdayın pişirilip kurutulduktan sonra kabuğu bazı işlemlerden geçirilerek soyulmuş halidir), 2 su bardağı un, yeterince ayran ve tuz.

Hazırlanışı: Toplanan bitki iyice yıkandıktan sonra çok ince şekilde doğranır. Daha sonra hafif ılık su, döğme, nohut ve ayran karıştırılır. İçerisine doğranmış yılanyastığı ve bir miktar un ilave edilerek tekrar karıştırılır. Kalan un bu karışımın üzerine dökülür. Bu karışım mayalanıp ekşimesi için kabın kapağı kapatılarak bir gece bekletilir. Sonra pişirilmeye başlanır. İçindeki ayranın kesilmemesi için kaynayıncaya kadar karıştırılır. Yılanyastıkları pişirme esnasında sararıp, dil yakmayacak kadar pişirmeye devam edilir (30–40 dakika). Yemek servise hazırdır. İstenirse soğuk olarak ta yenebilir
(Havva Göçmen)

- Nivik Yemeği (Elif Sibel ÖKSÜZ, Samsun, 1996).

Malzemeler: 1 kg genç dönemde toplanmış bitki, 1 çay bardağı pekmez, 100 gr kurutulmuş ve eritilmiş kızılcık, 1 çay bardağı yarma, 1 fincan mısır unu.

Hazırlanışı: Bitki bir süre ocakta haşlanır. Haşlanan bitki süzülerek acısı alınır. Süzülmüş bitki ayrı bir tencerede kaynayan suya atılır. Üzerine kurutulmuş, çekirdeği ayrılmış kızılcık ezilerek tencereye atılır. Yemek pişmesine yakın karışıma mısır unu ve yarma eklenerek bir süre daha ateşte bırakılır. Daha sonra servis yapılır
(Tarif: Nahide KÖMPE).

— Yılan Yastığı Yemeği (Güray KUKUL, Tokat, 1997)

Malzemeler: 500 gr taze bitki yaprağı, yarım su bardağı zeytinyağı, 3–4 adet sarımsak, 1 su bardağı bulgur, 1 adet limon, tuz, nane ve baharat.

Hazırlanışı: 500 gr yılanyastığı yaprağı yıkanıp doğranır. Bir tencereye konulur. Diğer bir tarafta zeytinyağı ile sarımsak kavrulur. Bunlar tenceredeki yaprakların üzerine konulur. 15 dakika kısık ateşte pişirilir. Daha sonra bu karışıma limon suyu ve bulgur eklenir. Tencere yüzüne kadar su ilave edilerek 1 saat pişirilir. Bulgur piştikten sonra sarımsak, nane ve baharattan oluşan karışım eklenerek servise sunulur
(Tarif: Edaviye SÜSOY).

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2009, 22:14   #2
Ağaçsever
 
fahriye07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-03-2009
Şehir: antalya
Mesajlar: 86
sizlere çok komik anımı yazıyorum .eşimin annesiğilin bahçesinde çiçek açmış halde gördüm ,çiçeğini çok beğendim için eve götürmeye karar verdim ve çok çok topladım poşete koydum .dolmuşa bindim kısa bir süre sonra dolmuşda çok pis koku kokmaya başladı .herkes birbirine bakıyor .şöför bey bu kokuda ne böylediye soruyorlar,kokunun benim çiçekten geldiğini ,anladım elimdeki çiçeğe bakıyorlar ne güzel çiçekmiş nerden aldınız diye soruyorlardı .bazı müşteriler fazla dayanamadı,dolmuşdan indiler.ben neyse eve geldim ,balkona çiçeği ıslattım ,kokusu gelmez diye düşündüm ki komşularım kapımızı çalıp binada çok pis bir şey kokuyor nedirki bukokan şey ben hemen çiçeği aldığım gibi çöp bidonuna attım .benim niyetim çiçeği kurutmaktı.ama olmadı .

fahriye07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2009, 23:10   #3
Ağaç Dostu
 
Vildan Sönmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2005
Şehir: K.çekmece
Mesajlar: 5,186
Galeri: 1126
Mayıs 2008 Enez

Eklenen Resimler
   
Vildan Sönmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2009, 22:53   #4
Ağaç Dostu
 
Vildan Sönmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2005
Şehir: K.çekmece
Mesajlar: 5,186
Galeri: 1126
Gerçekten güzel görüntüsü var ama çok pis kokuyor.Dolayısı ile de çok sinek çekiyor.


Düzenleyen Vildan Sönmez : 03-04-2009 saat 23:10 Neden: düzeltme
Vildan Sönmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2009, 23:11   #5
Ağaç Dostu
 
Vildan Sönmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2005
Şehir: K.çekmece
Mesajlar: 5,186
Galeri: 1126
Yine de saksıya ekip denedimBu yıl yeşerdi.

Eklenen Resimler
 
Vildan Sönmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2009, 11:25   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Mersin bölgesinde adı TIRŞIK. Doğrarken de yerkende dikkatliş olunması gereken, ama çok şifalı bir bitki. Benim bahçelerin etrafında bir çok köy öbeği var. resimlerini de çektim. Akşamüzeri yayınlarım. Ama ben korktum doğrusu bir bilenin yardımı olmadan yemeğini **** en meşhuru çorbasını yapmaya. Kendi başıma bir tek bu otu pişirmedim)) Yakında iyice araştırıp hem yapmak istiyorum hemde resimleyip bu site de belgelemek.

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2009, 11:57   #7
Ağaç Dostu
 
begonvil 14's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2008
Şehir: Bolu
Mesajlar: 239
Çok şifalı bitki gerçekten de. Babannem her sene toplar, kavurur. Hatta dört gözle bekler mancarların çıkmasını. Biraz ağzı burar ama yine de tadı güzeldir. Sevgili Şükran Hanımın söylediği gibi burda da Gavur Mancarı denir.
Ama Babannem daha farklı yapar. Mancarları haşlar, süzer, soğan doğrar, kavurur, ocaktan alacağına yakın yumurta kırar, mancarlarla karıştırır sonra yenir.
Yılan yastığı dendiğini bilmiyordum artık ben yemem galiba çok korkarım yılandan)

begonvil 14 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2009, 13:11   #8
Ağaç Dostu
 
tolgahann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 976
Galeri: 5
Sn.begonvil14 bahsettiğiniz bitkinin yılan yastığı olduğuna eminmisiniz? Bu bitkinin yoğurtta bekletilmesinin sebebi zehrinin çıkması.Babaannenizin yaptığı farklı bir bitki olmalı aksi takdirde kesinlikle zehirlerdi.Annemle çok yaparlar yemeğini,ince doğranması da çok önemli.Kısacası sabır lazım.Yapıldığı gün yenememeside cabası.

tolgahann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2009, 16:35   #9
Ağaç Dostu
 
begonvil 14's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2008
Şehir: Bolu
Mesajlar: 239
Emin değilim galiba bu bitki değil. Çünkü biz yoğurtta bekletmiyoruz. Pişince hemen yiyoruz. Babannemler toplayınca tekrar bakayım o zaman.

begonvil 14 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2009, 19:25   #10
Ağaçsever
 
muhacir07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2008
Şehir: antalya
Mesajlar: 85
Herkese merhaba!Bahsi geçen bu bitkiye biz yılan burçağı deriz.park,bahçe,tarla,yol kenarı...ve aklınıza gelebilecek bilumum metruk yerlerde kendiliğinden yetişir.Biz küçükken zehirli diye dokunmazdık.Hatta gördüğümüz yerde elimize bir sopa alır parçalardık.
İlk defa 2ay önce Tarsus'lu bir arkadaşımda çorbasını yedim.(KORKARAK)
Tadı çok güzeldi.Arkadaşım defalarca otu anlattı ama ben yinede farklı bir ottan bahsettiğini zannetmiştim.Annemlere yılan burçağı çorbası içtiğimi söyleyince duymadığım laf kalmadı.Tarifini öğrenip denemek istiyorum.Ama yinede zehirini gidermede hata yaparım diye korkuyorum.Denersem sizlere de anlatırım.(Annem duymadan!)

muhacir07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2009, 20:08   #11
Ağaç Dostu
 
tolgahann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 976
Galeri: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi muhacir07 Mesajı Göster
Herkese merhaba!Bahsi geçen bu bitkiye biz yılan burçağı deriz.park,bahçe,tarla,yol kenarı...ve aklınıza gelebilecek bilumum metruk yerlerde kendiliğinden yetişir.Biz küçükken zehirli diye dokunmazdık.Hatta gördüğümüz yerde elimize bir sopa alır parçalardık.
İlk defa 2ay önce Tarsus'lu bir arkadaşımda çorbasını yedim.(KORKARAK)
Tadı çok güzeldi.Arkadaşım defalarca otu anlattı ama ben yinede farklı bir ottan bahsettiğini zannetmiştim.Annemlere yılan burçağı çorbası içtiğimi söyleyince duymadığım laf kalmadı.Tarifini öğrenip denemek istiyorum.Ama yinede zehirini gidermede hata yaparım diye korkuyorum.Denersem sizlere de anlatırım.(Annem duymadan!)
Yapan birini izlemeden böyle riskli bir işe kalkışmayın derim.

tolgahann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2009, 21:41   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
Yılan yastığına Karadeniz Bölgesi'nde ''nivik'' diyorlar. Şubat ayında ilk çıkan taze yapraklardan yukarda tarifi verilen yemeği yapıyorlar.

Arum, Arisarum, Dracunculus... bunların tümü aynı familyaya bağlı farklı türler olmalarına rağmen Türkçe karşılıkları Yılan yastığı, yılan bıçağı gibi adlarla geçmekte. Vildan Hanım'ın fotoğrafını eklediği Dracunculus. Bu bitkiye dokunma ve koklama imkanım olmadı ama sanıyorum kötü koku yayanı bu. Arum bitkisinde kötü bir koku olmuyor.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2009, 14:17   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
eşimle bende çok severek yiyoruz kavurmasını yapıyoruz biz annemden öğrendim ağzı buruyo ama gerçekten zehirli olduğuna inanmıyoruz çünkü bizim ailede herkes bu zamanlarda kavurur yerler hiç kimsede en küçük bi etki olduğunu duymadım. hani bahçemde birsürü var diyosunuz ya sizin yerinizde olmayı çok isterdim 3 senedir yemedim neredeyse

gül84 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2009, 18:44   #14
Ağaç Dostu
 
yasarulutas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2006
Şehir: Sivas - Sızır
Mesajlar: 315
Galeri: 677
Yılan yastığı **** bizdeki ismi ile "çalıpancarı" bence mecbur kalınmadığı müddetce yenmeyecek bir şey. Eski zamanların birinde annemle topladık ve kuruttuk. Kış gelinc yiyeceğiz güya. Kış geldi ve annem pişirdi. İnsanın boğazını gıcıklayan bir şeki var. Farenjit olduğunu sanarsın ve sürekli boğazıyın içini kaşımak istersin. Annem yemeğini yapmayı bilmiyorsa onuda bilmem.
Ama şifa için yenir. İnternetten öğrendiğime göre norolojik etkileri varmış.

yasarulutas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2009, 20:34   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
Yumrusunu ayıklarken de, inanın, el ayası gıdıklanır ya da tırmalanır gibi oluyor.

miral beğendi.
sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2019, 00:56   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-06-2019
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp Mesajı Göster
Yumrusunu ayıklarken de, inanın, el ayası gıdıklanır ya da tırmalanır gibi oluyor.
merhaba yazınızı okudum ama pancarı **** yılan yastıgı sanırım aynı şey nerden temin edebilirim

miral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2009, 14:53   #17
Yeni Üye
 
bay_asil57's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-04-2008
Şehir: SİNOP
Mesajlar: 5
selam yılan yastığı süper bitki. şükran ayalp hanıma teşekkürler onun sayesinde bu bitkiden ilaç yaptık sedef hastalığını tedavi etti teşekkürler .. evet bitkiyi ayıklarken eller gıdıklanır sırgan ısırır gibi oluyor ee her güzelin bir zor tarafı vardır elbette. sevgiler saygılar hepinize.

miral beğendi.
bay_asil57 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2009, 23:54   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 134
Galeri: 2
Bu bitkiye bizim yörede de kurtkulağı derler. Kurtkulağı,yılan yastığı,gavurpancarı daha başka ne kadar ismi var Allah bilir.

N.Cebeci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2010, 10:46   #19
Yeni Üye
 
mmenekşe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-03-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 26
Pazardaki satıcı kadından kaç defa almak için direndiysem de teyze yapmasını bilmediğim için bana satmadı...

mmenekşe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2010, 22:38   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-07-2010
Şehir: ankara
Mesajlar: 14
adresime cevap atabilirmisiniz fırsat buldukça foruma girmeye çalışacağım meralozturk07@hotmail.com

mero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2010, 17:10   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Yılan yastığı nın kök ve tohumları ancak olgunlaşıyor. Ağustos sonuna doğru en uygun kök alma zamanı olacak. O tarihler de hatırlatırsanız çok kalabalık olmamak şartı ile ben kök ve tohum gönderebilirim.

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2010, 21:40   #22
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-07-2010
Şehir: ankara
Mesajlar: 14
Merhabalar sayın nariel yazım kurallarını dikkat edecek durumda değilim,bütün enerjimi ve yoğunluğumu çocuğuma yönlendirdiğimden dolayı önemli değil çocuğum için şifa arıyorum

mero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2010, 21:45   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-07-2010
Şehir: ankara
Mesajlar: 14
Sayın balbay ben yılan yastığını osmaniyeden getirttim ordakiler biliyoryz dediler toz haline getirdim çocuğuma sürdüm ama ilk sürdüğümde silikleşti etrafı 1 gecede toparlandı ve 2 kez yaptım bişi olmadı bir yerde yanlışlıkmı yaptım bilmiyorum.sizde kök alma ağustos zamanı diyorsunuz ****** kök isterim eğer doğru bitkiyse gönderirseniz minettar kalırım teşekkürler..

mero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2010, 23:18   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Sevgili Mero,

Izdırabınızı ben içimde hissettim. Ağustos sonu, Eylül içi olgunlaştığına inandığım, gözlemlediğim kökerden ihtiyacınız kadar göndermeye gayet edeceğim.

Lakin kim söylerse boş olur, bir kaç kez tatbiki şarttır bu meredin, sedef denen illete.

Yeter ki siz de o azim, hastamız da alejik bir durum olmasın.

Beraber deneyeceğiz, acele etmeyin lütfen, ve özel mesaj ile adesinizi bana iletiniz.

Elimden ne gelirse yardımcı olmaya gayret edeceğim.

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2010, 23:30   #25
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-07-2010
Şehir: ankara
Mesajlar: 14
Sayın balbay ilginize sonsuz teşekkürler kökleri bana ulaştırmanızı sabırla bekliyeceğim oğlu 2 .kez hava değişimine geldi ekimde askerlik bitecek kısmetse ozaman ilç işini halledeceğim inşallah sayenizde ben mücadeleme çocuğuma şifa buluncaya kadar devam edicem görüşmek üzere hoşça kalın

mero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2010, 14:35   #26
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-07-2010
Şehir: ankara
Mesajlar: 14
sayın balbay meal adresim meralozturk07@hotmail.com.

mero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2010, 00:09   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Elimden geleni yapacağım, bilginiz olsun. Seyahatim dolayısı ile ara verdim.

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2010, 06:59   #28
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-07-2010
Şehir: ankara
Mesajlar: 14
Teşekkürler sabırla bekliyeceğim herşey gönlünüzce olsun görüşmek üzere hoşçakalın.

mero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2010, 19:39   #29
/
 
Giriş Tarihi: 25-08-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 10
Acaba yemeği de yapılabiliyor mu?

mimarcenkbaran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2010, 20:41   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-07-2010
Şehir: ankara
Mesajlar: 14
merhaba sayın mimar hoşgeldiniz bu otun değişik yörelerde değişik isimleri ve yemek yapımındada kullanılıyor ama bana tedavi için olanı lazım üye arkadaşlardan biri yardımcı olacak.

mero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025