31-03-2009, 20:44 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
|
Zeytinyağlı yabani pırasa (körmen)
Sevgili arkadaşlar' Bugün kırdan yabani pırasa ve yabani sarımsak topladım. Pırasa ve sarımsağın beyaz gövde ve köklerini zeytinyağlı pırasa yapımı için ayırdım. Yeşil yaprakları ise incecik doğradım. Yaklaşık yarım kilogram kadar vardı. Üzerine yarım kilogram da ince doğranmış patates ekleyerek geniş, yayvan bir tencere de bir çay bardağı zeytinyağı ile kavurdum. Kavurmanın tüm süresi 20-25 dakika kadar sürdü. Daha sonra bir çırpma kabında 8 yumurta, zevke göre tuz, karabiber,kekik, kzırmızı biberi çırptım ve kavurduğum otlara ilave edip karıştırdım. Baharat kısmını benim zevkime göre yapacaksanız oranları bir tatlı kaşığı ile yapın. Sadece karabiber silme çay kaşığı olsun. Kırmızı biber ister acı ister tatlı olsun 2-3 tatlı kaşığı olabilir. Ben 3 kaşık acı biber kullandım. Yumurtalar ve otlar katılaşan bir hal aldığında tencerenin kapağını kapattım ve sofra hazırlanana kadar demlendirdim. Yanına beyaz peynir de alarak afiyetle yedik. Özellikle tüm sindirim sistemine ve basur hastalarına çok faydalı bir ot olan Yabani Pırasa (körmen) Ege-Akdeniz ikliminde mart sonuna kadar toplanıp yenebilir. |
01-04-2009, 13:34 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
|
Sevgili Nariel' Hem resimlerini hemde sizler için ayırdığım soğanlarını da '' ücretsiz tohum paylaşımı'' alanında yayınlayacağım. Buraya dün köklerden ayırığım ve havuç ile zeytinyağlı pişirdiğim yemeği de az sonra ekleyeceğim. |
01-04-2009, 14:35 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
|
Zeytinyağlı yabani pırasa (körmen)
Sevgili arkadaşlar' Dün topladığım körmen ve yabani sarımsağın yeşil kısmlarından yaptığım yemek yukarıda. Bu da söz verdiğim gibi gövde ve köklerden yapyığım havuç ve pirinçli zeytinyağlı yemeği. Yaklaşık olarak yarım kilogram körmen ve sarımsağı 3-5 cm uzunluklar da, kökleri ise büyüklüğüne göre 2-3 parçaya bölerek bir süre buzdolabında beklettim. Bekletme kabınız ya çelik-bakır **** plastik-porselen malzeme olsun. Bu 20 dakikalık dolapta bekleme süresi içinde köklerim beyaz bir özsu salgılayacak. Yapışkan salyamsı bu özsu yemeğimizin içindeki ilacımız. Daha sonra orta boy 2 **** isteğe göre 3 havucu (250-350 gram) da ince doğrayıp kenara koydum. Orta boy bir kuru soğanı ince doğrayıp yarım çay bardağı sızma zeytin yağında kavurdum. Daha sonra körmen ve havuçları da ekleyerek bir süre daha kavurdum. Üzerine 1 **** 2 çay bardağı pirinç ekledim. Pirinç benim gibi pilav kıvamında sevenler için 2 bardak daha iyi sonuç veriyor. Ama normal kıvamı 1 bardak olmasında. Toplam kavurma sürem orta ateşte 15 dk kadar sürdü. Kavurmanın sonuna doğru bir tatlı kaşığı şeker, bir tatlı kaşığı tuz ve isteğe göre az miktar karabiber ekledim. Son olarak bir çay bardağı süt ve 2 çay badağı su ile demlenmeye bıraktım. Pirinci 1 çaybardağı kullannalar bir bardak su koymalıdır. 15 dakika sonra altını kapatıp soğumaya bıraktım. Bu akşam da menümüzde olacak. |
01-04-2009, 17:06 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Otlara dair
Sevgili Balbay, Ben bu siteyi yeni keşfettim ve tiryakisi oldum.Üyeliğim çok yeni üstelik bilgisayar kullanımında olduça acemiyim. [Başlayalı 30 gün oldu ].Bu gün doğal otlarla ilgili yazınızı okudum çok ilgimi çekti.Bu konuda oldukça deneyimli sayılırım eğer sizlere ulaşmayı başarabilirsem bilgi tecrübelerimle katkılarımın olacağını sanıyorum.Cevap verirseniz çok sevinirim.Şimdi bu masajı göndermeyi deniyorum bakalım başarılın olacak mıyım? SEVGİLREMLE.. |
01-04-2009, 17:25 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
|
Sevgili Hozat' Bu alana **** yazmak istediğiniz konun alanına bilgilerinizi aktarırsanız tüm arkadaşlar beraberce yararlanırız. Bende bu site de eski üye değilim. Öncelikle tavsiyem forum ve forum kullanma yararlanma sayfalarını okuyunuz. Ben okuduğum halde bazen yardıma ihtiyaç duyuyorum)) |
01-04-2009, 18:03 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Sn Balbay, Körmen köftüsünü (köfte değil aslında mücver demek daha doğru ama yerel dilde böyle denir.) bilir misiniz? Körmenlerin yeşil kısımları tabiattan toplanır. Kökleri sökülmez toprağın içinde kalır. Yeşil yaprakları sıvı hamura batırılıp kızgın zeytinyağında kızartılır. Afiyetle yenir. |
01-04-2009, 19:11 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
|
Sevgili Zeytinci' İnternet de daha önce gördüm bu tarifi. Hatta bir başka yöresel tarif de bir çeşit çiğbörek kıvamında olanıda vardı. Sanırım çok güzel bir lezzet olur ikisi de. Ben daha ziyade daha hafif ve mümkün olduğunca hamursuzları tercih ediyorum)) Bir daha ki sefere köftünün de denemesini sizin için yapıp resimlerim. Körmenlerin son haftası artık. Bundan sonrakileri toplamayıp çiçeğe gitmesini ve tohum bırakmasını sağlamak lazım. Sırf soğanından değil tohumundan da körmen yetişiyor. |
09-01-2010, 23:38 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili balbay, bu sene körmen toplayabilirseniz bana da karşı ödemeli kargoyla gönderebilir misiniz? Bir senedir canım çekiyor ama nerelerde nasıl bulacağımı bilemiyorum. Bana minicik yavru köklerinden yollamıştınız ama balkonda yer olmadığı için ekemedim malesef. |
24-01-2010, 20:59 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar aşağıda linkini verdiğim mesajda gösterdiğim bitki körmen midir? Soğan-pırasa arası ağır bir kokusu var. http://www.agaclar.net/forum/showpos...4&postcount=18 |
25-01-2010, 11:42 | #11 |
Ağaç Dostu
|
Evet bahsettiğim otlar sanırım körmenmiş Nergis olmadığı kesin.. Biraz önce pişirdim ve afiyetle yedik, muhteşem bir tat.. Yabani olarak sağda solda yetişmesi ise işin en güzel kısmı tabii. Aynı sevgili balbay'ın tarifi gibi, patatesle birlikte yağda kavurdum körmenleri. Üzerine de iki yumurta çırpıp döktüm, nefis oldu. Ya lifliyse, yenmezse diye yeşil yaprakların çoğunu kesip atmıştım; keşke atmayıp onları da yemeğe dahil etseymişim Hiç lifli değillermiş, yumuşacıklarmış. İşte görüntüler: |
05-03-2010, 19:33 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
|
Tekrar merhaba, yaklaşık 9 ay çok uzak doğuda işlerim dolayısı ile kalmak zorundaydım. bu yıl sanırım baharı-yazı-sonbaharı ülkede geçirebileceğim. Mevsimin ilk körmen operasyonlarını yaptım. Sevdiklerimiz ile birlikte bolca tüketmeye devam ediyoruz. Bu mevsimin körmen soğancıklarını yine biriktirmeye ve isteyen arkadaşlar ile paylaşmaya çalışacağım. Sevgili Tamaşa nın eline ulaşmadığı ile ilgili bir mesaj aldım. Tabi yeni gördüğüm için ancak bu yıl gönderim yapabileceğimi sanıyorum. |
14-03-2010, 19:39 | #14 |
Ağaç Dostu
|
Körmenler giderek büyüyor. En güzelleri şehir merkezindeki göbek düzenlemelerinde çıktığı için gönlümce toplayamıyorum, görenler tuhaf karşılıyor çünkü. Tarlalara da girebilme fırsatı çıkmadı önüme, o yüzden kıyıdan köşeden yolduklarımla hevesimi gideriyorum. |
14-03-2010, 22:06 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
|
Sevgili Nariel Körmenleriniz harika görünümde, afiyetle yediğinizi umuyorum. Yavru soğanları aynen doğada bırakınız. seneye daha çok çıksın)) |
14-03-2010, 22:12 | #16 |
Ağaç Dostu
|
Yavru soğanları diplerinden elimle sıyırıp çıkardığım toprağa geri attım. Sanki ayrıkotu gibi heryerden fışkırmışlar, bu kadar güzel bir otun yüzüne niye kimse bakmıyor anlamıyorum. Yarın zeytinyağlı pirinçli yemeğini yapmayı düşünüyorum. Bu otu bize tanıttığınız için tekrar teşekkür ederim |
15-03-2010, 17:01 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
|
Faydam olduğuna sevindim. Afiyetle tüketiniz. Bu günlerde mısır unlu kekini yapmaya başlıyoruz. Yeni tatlar da güzel oluyor. 2-3 bardak çok ince kıyılmış ya da robotdan geçirilmiş körmen, yine aynı şekilde 2-3 kök taze sarımsak ve taze soğan, istediğiniz miktarda maydanoz, dereotu, kuru ya da taze nane tuz, kimyon, karabiber, karışımına bir bardak yoğurt, 2 bardak fırınlanarak un haline getirilmiş mısır unu ve 1 bardak buğday unu ,kabartma tozu ekleyerek karıştırıyoruz. 15-20 dk dinlenlenen karışımımızı kek kaplarında fırında pişiriyoruz. Denemenizi tavsiye ederim. |
17-03-2010, 08:27 | #18 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-06-2009
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 29
|
Sevgili Balbay Bende bu otu rahmetli babannemden bilirdim. Bahçeden toplardı. Sade yemeğini yaptığını görmedim, ama yaptığı yemeklere ve börek içlerine eklerdi. En çok lepe (löpe vs..) dediğimiz bulgur, domates ve körmenle yapılan çorba kıvamında bir yemekte kullanırdı. Sizin yazınızı okuyunca tekrar o çocukluk günlerime gittim. Baktım burnumun dibinde duran körmenleri unutmuşum. Sevgili eşime bahsettim, şehirli olan eşimin )) böyle şeylere ilgisi olduğunu bildiğimden hemen toplayıp sizin patatesli tarifinizi yaptım. Çok nefis oldu. Kızım önce yemem dedi ama zorladım böyle doğal ortamda yetişen kaç sebze yiyoruz. En kısa zamanda bir de lepe yapıp babannemi anacağım. Size bana bu otu hatırlattığınız için çok teşekkür ederim. Artık mutfağımda yer alacak. |
17-03-2010, 13:01 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
|
Afiyet olsun Sevgili İsiss, bir çok yemeğinin olduğunu hatırlıyor ve öğreniyoruz böylece. Eski insanlar o zor yıllar da ilaç niyetine doğal otlar ile ayakta kalıyormuş galiba. Benim 14 yaşında ikiz kızlarım var. Oblar da önceleri ot toplama ve yeme işine uzak durdular. daha sonra bir gün önlerine 20 otun adını yazıp internet den araştırmalarını istedim. Şimdi ise neredeyse bana ve eşime kalmıyor topladıklarımız. Anadolu nun bu iyiliğini unutmadan, unutturmadan tekrar yaygınlaştırmamız gelecek nesillerimiz için bence çok önemli. |
12-04-2010, 22:10 | #20 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-11-2008
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 11
|
Harika oluyor gerçekten ben kökleriyle alıp saksıya dikmiştim... Kök kısmından bir parmak üstünü kesip dikebilirsiniz.. |
13-04-2010, 11:18 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
|
Çok yakışıklı bir körmen olmuş maşallah) |
23-06-2010, 00:05 | #22 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-10-2009
Şehir: İzmir-Güzelbahçe
Mesajlar: 32
|
Pazardan aldığımız yabani pırasanın baş kısmında bulunan minik soğanları ,dikmek için ayırdım.Bir kısmını şimdi,bir kısmını kış sonunda ekmeyi düşünüyorum. |
20-04-2011, 08:14 | #24 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Koca bahçe bunlarla doldu. Her yerdeler. Çoğu başparmak kalınlığına geldi. Yolu düşen gelip toplayabilir. |
20-04-2011, 16:17 | #25 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-03-2011
Şehir: Houston
Mesajlar: 95
|
Bu forumu bu yuzden cok seviyorum, durmadan yeni birseyler ogreniyorum... Yabani pirasa'yi ilk www.gardenweb.com sayfasinda compost konusunda duymustum. Iyice ezip oyle komposta eklediklerinden obur turlu yayilmalariyla basedemediklerinden bahsediliyordu. Sonra Meyvelitepe'nin blogundan yenilebileceklerini ogrendim, simdi de tariflerine bakiyorum. Tabii komik olani, soyle ustunkoru bir arastirma yapinca aslinda burada da cok tutulan, bilinen hatta gurme dedigimiz ozel yemeklerde kullanilan birsey oldugunu da ogrendim. Burada da (ABD) bizdeki eskilerde oldugu gibi koylunun yemegiymis, simdi bayagi meraklisi var(mis). Anneme akil ogretmekten vazgecmem, telefonu acip soylemeye kalkinca, bana birsuru yemegini soyledi (misir unlu boregine kadar), anlasilan Ege'nin otlarindan onlari toplayip pisirmeye vakit bulamamis, pisirdigi zamanlari da ben hatirlamamisim Bilmeyen bir ben kalmisim yani, onu da ogrendim. Herzaman oldugu gibi benim bulundugum sehirde yetismiyormus... sevgiler Ebru |
26-09-2011, 01:13 | #27 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Sayın Balbay, yabanicicek.com adresındeki sitem için ekteki resimlerin yabani pırasa (Allium ampeloprasum L) olup olmadığını öğrenmek istiyorum. Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. (Resimdeki hanım rica etmiş, 'bitkileri biz söktük sanmasınlar' diye ricada bulunmuş. Ben de iletmiş olayım.) Saygılar, Ayhan Ege (Mrs.) ) |
|
03-04-2012, 23:30 | #29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-04-2012
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 6
|
Bu siteye yeni üye oldum.Gerçekten mükemmel bir site emeği geçenlere çok teşekkürler....Bugün sitede yabancı kadınların gelip ot toplamasını görünce hemen yanlarına gidip ne topladıklarını sordum.kimisi yabani sarmısak,kimiside yabani pırasa dedi.Hemen buraya girip araştırdım ve yabani pırasa olduğunu öğrendim .Yarın ilk işim yabani pırasadan toplayıp burada verilen tarife göre yemeğini yapmak |
10-02-2017, 21:10 | #30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
|
Bu siteye bayiliyorum her gun yeni birsey ogrenmek isten degil. Ozlemisim desip desip duracagim eskileri... Kormen, yabani pirasa ve yabani sarimsagin latince isimleri nedir desem? Daha genis arastirma sansim olsa |
|
|