Sevgili arkadaşlar'
Dün topladığım körmen ve yabani sarımsağın yeşil kısmlarından yaptığım yemek yukarıda. Bu da söz verdiğim gibi gövde ve köklerden yapyığım havuç ve pirinçli zeytinyağlı yemeği.
Yaklaşık olarak yarım kilogram körmen ve sarımsağı 3-5 cm uzunluklar da, kökleri ise büyüklüğüne göre 2-3 parçaya bölerek bir süre buzdolabında beklettim. Bekletme kabınız ya çelik-bakır **** plastik-porselen malzeme olsun. Bu 20 dakikalık dolapta bekleme süresi içinde köklerim beyaz bir özsu salgılayacak. Yapışkan salyamsı bu özsu yemeğimizin içindeki ilacımız.
Daha sonra orta boy 2 **** isteğe göre 3 havucu (250-350 gram) da ince doğrayıp kenara koydum. Orta boy bir kuru soğanı ince doğrayıp yarım çay bardağı sızma zeytin yağında kavurdum. Daha sonra körmen ve havuçları da ekleyerek bir süre daha kavurdum. Üzerine 1 **** 2 çay bardağı pirinç ekledim. Pirinç benim gibi pilav kıvamında sevenler için 2 bardak daha iyi sonuç veriyor. Ama normal kıvamı 1 bardak olmasında.
Toplam kavurma sürem orta ateşte 15 dk kadar sürdü. Kavurmanın sonuna doğru bir tatlı kaşığı şeker, bir tatlı kaşığı tuz ve isteğe göre az miktar karabiber ekledim. Son olarak bir çay bardağı süt ve 2 çay badağı su ile demlenmeye bıraktım. Pirinci 1 çaybardağı kullannalar bir bardak su koymalıdır. 15 dakika sonra altını kapatıp soğumaya bıraktım.
Bu akşam da menümüzde olacak.