![]() |
Sevgili gülenmelek
Zannetmeyin ki büyüdüklerinde ayaklarını yemeğe sokmayacaklar. Bahçede kirpileri kaç kere kedilerin mama tabağının içinde yemek yerken, hatta uyurken yakaladım. 'Artık önlerine ne konulursa kendileri yiyebiliyor' diye yazdığınızda, ilk önce ben 'Atın şu pasaklıları dışarı' diyeceğim. Sözüm söz... Ben de doğaya salınmalarının şart olduğunu düşünüyorum ama başlarının çaresine bakabilecek kadar büyük, uyum sağlayabilecek kadar da küçük olmaları gerekiyor. Karşılık beklemeden yapsanız da, fedakarlığınızın mükafatını görmenizi, sizin ve sevdiklerinizin karşısına daima iyi yürekli, iyi insanların çıkmasını dilerim. Kolay gelsin. Sevgilerimle... |
Öğlenden bu yana, yazdıklarınızı gülümseyerek ve büyük bir keyifle oluyorum. Kirpi yavruları çok sevimliler. Herşeyin küçüğü sevimli olur ya, bunlar da gerçekten çok şekerler. Hani insanın eve alıp besleyeceği geliyor o bakışları görünce ama gerçekten doğa hayvanı doğada olmalı.
Benim de, oğlumun İstanbula giderken bana bıraktığı bir hamsterım var. Daha doğrusu 2 taneydi, geçen yaz biri sıcak şokuna girip öldü. İnternette okuduğum kadarıyla onu ve evini serinletmek için elimden geleni yaptım ama olmadı. Aylarca ölümünün üzüntüsünü yaşadım. Geçenlerde o deli sıcaklarda da diğeri hastalandı. Şimdi balkona çıkardım orada yaşıyor. Bugünlerde hava esiyor ama bu yazı nasıl çıkartacağız bayağı endişeliyim. Oysa kendi doğal ortamlarında onlar toprak altına gizlenerek atlatabiliyorlar sıcakları. Gerçi doğaya bırakalım diyoruz da, her yeri istila ettik. Doğa nerede kaldı ki? |
Çok yaramaz bu, çoook ;) Havluyu ısırması açlıktan değil, çekiştiriyor ki içine girip uyuyabilsin tembel ;) Kirpinin havlu savaşı |
Sizinkilerden mi bu? Bu kadar büyüdüler mi? Ayrıca tembel sıfatını da hiç haketmiyor, aksine çok çalışkan ve gayretli göründü gözüme :)
|
Büyümüş mü sevgili gçakar ;) bana hala avucumun içi kadar geliyor.
Videodaki erkek olan zaten, diğerlerinden biraz daha iriydi. Gün gün de değişiyorlar tabi. Kedi maması aldım ve yiyebiliyorlar. Havuç rendeliyorum onlara, çekirdeğe ise bayılıyorlar Damakla mı eziyorlar yoksa dişle mi hala anlayamadım. Öyle koca koca dişleri yok ama bazen bir şeyler dokunuyor parmağıma. (Ama bir şey itiraf edeyim, çok çok kötü kokuyorlar :( Evde oluşlarının ve yaz olmasının dezavantajı galiba.) Tembeli latife olsun diye söyledim. Doğası gereği gündüz çoğu zaman uykudalar. Acıktıkları zaman kalkıyor, karınlarını doyurup tekrar uykuya ;) |
2 Eklenti(ler)
Mini belgeselin sonuna geldik ;)
Artık kendi başlarına rahat yemek yiyorlar, gitme vakitleri gelmiş demek ki :( Sonradan katılanla beraber 4 yavruyu AOÇ'ne götürüp yetkililere teslim ettik. Ayrılmak zor olsa da evde bakımı hem onlar için hem de bizim için zor. Bir süre kontrol altında tutulduktan sonra gereken yere bırakılacaklar. Kirpinin tavuk yemesi - YouTube |
Sevgili gülenmelek
Çocuklar büyümüş, kendi başlarının çaresine bakabilecek duruma gelmişler. Sağlıkla özgürlüklerini, kendi hayatlarını yaşasınlar. Bu duruma gelene kadar onlara katlandığınız ve onların yaşamasını sağladığınız için onlar ve kendi adıma teşekkür ederim. Sizin sayenizde yaşıyorlar, iyi ki varsınız. Sevgilerimle... |
Sevgili gçakar, ben de sizlere teşekkür ediyorum, güzel yorumlarınız eşliğinde teşvik edici ve yardımcı olduğunuz için. Biz ailece onları çok çok sevdik. En ufak zarar verecek hareketimiz olmadı onlara karşı. Katlanmamız gereken tek konu koku oldu :D Onu da her gün kafesi temizlemekle çözmüştük. Bu sevimli canlıyı yakından görüp, biraz tanıma fırsatı bulduğum için ben çok mutlu oldum. Bundan sonra gelişimlerini takip etme şansım yok ama eminim ki sağlıklı bir şekilde yollarına devam ediyorlardır ;)
|
Sevgili gülenmelek iyi ki yazdın, iyi ki videolarını çektin. Hepimiz için hoş bir anı oldu.
Bizler uzaktan bile sevmiştik onları. Sizler için çok hoş bir birliktelikti herhalde. Alışınca zor gelmiştir ayrılmak ama herkesin iyiliği için böyle olması gerekiyordu. Yeni yaşamlarında mutlu olsunlar. Ne güzel ki böyle diğer canlılara saygılı insanlar varsınız. Sana ve tüm hane halkına, kirpicikler için yaptığınız herşey için çoook teşekkürler:) |
Sevgili gülenmelek
Hepimize gülümseyerek okuduğumuz, sonu mutlu bir sevgi hikayesi yaşattınız. İhtiyaçları olduğunda ailece yanlarındaydınız. Sizinle karşılaştıkları için yaşam savaşını kazandılar. Bundan sonrasını merak etmeyin, kendileri hallederler. Her şey gönlünüzce olsun. Selâmlar, sevgiler... |
1 Eklenti(ler)
sabah saat 04:00'te bahçeden gelen hışırtı tıkırtı karışık seslerle camdan baktığımda ne göreyim:eek:
|
Beslendiği takdirde insana kolayca alışabildiğini okumuştum bir yerde. Çok da yabani sayılmıyorlar yani.
|
aman aman ilk sayfadaki köpeğin halini görünce!!
|
Onu yapabilecek türde kirpi Türkiye'de var mı bilmiyorum. Varsa da çok azdır heralde. Hiç böyle bir vaka görmedim nette veya televiyonda ya da gazetelerde.
En azından şimdiye kadar gördüğüm kirpiler içinde bana bunu yapan çıkmadı. =) |
ben yinede yanına yaklaşabilecek kadar cesaretli değilim...
hastanenin acil bölümüne oklu oklu müraacat etmek istemem :) |
oklu kirki türkiyede yaşamaz, anavatanı afrikadır, bizim kirpiler zararsız
|
Sayın hira keşke burada olsa da sevsem. Oğlumla sadece bir kez rastlayabildik bu yaz. Ona göstermeyi çok istiyordum. Rastladığımız kirpicikte böyle tombul bir şeydi. Geceleri çıkıyor bu utangaçlar..
|
Sayfayı baştan beri okudum, hele gülenmelek'in yavrucuklarına bayıldım. Çocukken köyde babam gece bulmuş sabah bize teslim etmişti hiç unutmam. Kocaman tombul beyi (erkekti) yıkamaya çalışınca elimi ısırmıştı. Haketmiştim ve hala izini taşıyorum :)
|
Kirpi
hafta sonu anneleri ölmüş 4 yavru bulduk, bakımları hayli zor ama çok şirinler. Bu kadar sevimli olabileceklerini hiç düşünmemiştim. özel mama hazırlayıp (laktozsuz süt, yumurta, kefir ..... ) sık sık besliyoruz. Uygun ağırlığa gelince kendi başlarının çaresine bakacaklar. Mümkün olduğunca doğal ortamlarından ayırmamaya çalışıyoruz. Umarım başarırız...........;)
|
Kirpi
2 Eklenti(ler)
Haylazlardan iki kare...
|
Bahçemde kirpi beslemek istiyorum. Çok ilginç ve sevimli hayvanlar bence. Bahçemdeki salyangoz gibi böceklerle beslenebileceğini düşünüyorum. Bu konuda bana yardımcı olabilecek bi arkadaş var mı.
|
adam çok rahat kurtarabilecekken zevk için üzerinden geçiyor. yollar ezilmiş kirpi ölüsü dolu. lanet olsun böyle insanlara
|
Bahçede kirpi
Bahçedeki Kirpi hakkında görüşlerimi paylaşayım sizlerle.
Kirpi gündüzleri bütün günü dışarı hiç çıkmadan (insanlara görünmeden) yuvasında geçirip, Gece yarısına doğru sessizlikte bahçede dolaşmaya çıkmakta. Kediler için bırakılan kuru mamaların müptelası. Tamamen uysal ve zararsız bir hayvan. Yanına gidip çok yaklaşıldığında ,kendini küçültüp öylece hareketsiz bekliyor. Bir süre donmuş gibi yerinde bekledikten sonra tekrar hareket etmeye başlayıp, bahçede gezisine devam ediyor. Evde kalan yemek artıklarını her gece çıktığı saatte yuvasına yakın bir yere bırakıp, beslenmesine yardımcı olduk. Çok sevimli bir hayvan ve korkulacak -ürkütücü-tehlikeli hiçbir yanı yok. Yaşam biçimi ve mizacı olarak kaplumbağanın biraz dikenlisi demek doğru olur. Bahçenizde görürseniz eğer, o yokmuş gibi davranmanız yeterli.Sadece yaşamı beslenmesi için yiyecek aramakla geçen kendi halinde uysal bir canlı. |
Salyangozları yediği için bahçeme kirpi geldiğinde seviniyorum.
|
4 yıldır bahçemde besliyorum. Bir dişi getirmiştim 9 tane yavruladı. geceleri yavrularını peşina takıp dolaşıyor. Salyangöz yedikleri söylenmekle birlikte yediklerine hiç şahit olmadım. Ancak diğer her türlü böceği yiyorlar. Karafatma, kene, ve bilimum bahçede olabilecek ufak veya büyük böcekler.
Ben çoğunu ormana bıraktım. Şu an bir tane var. Bahçe katında olduğumdan eve girerler her tarafı da dolaşırlar. Görür de seslenirseniz geri dönüp çıkar giderler, tabi 15 dakika sonra yeniden girmek üzere :) Yetişkinlerin bahçede karşı karşıya geldiklerinde birbirleriyle hızlı ve sesli nefes vererek çıkardıkları sesler eşliğinde yaptıkları danslar çok ilginçtir. Gece karanlığında bunları çıplak gözle görmek biraz zordur sadece seslerini duyarısınız, ancak bir kameranız varsa rahatlıkla izleyebilirsiniz. Kendisine yabancı bir canlı yaklaştığında ve çok kortuğunda aniden titreyerek dikenlerinin kendisine temas edene girmesi için tepki verir. Tutmasını bilmiyorsanız dikeni battığında bir müddet yakıcı olabilir. Dayanılmayacak bir şey değil. Tutup kaldırmak için iki elinize yandan alt kısımına doğru uzatıp ayaklarını avucunuza oturtursanız sorunsuz tutarsınız altı yumuşaktır ve ayakları bir yere temas ediyorsa kendini kapatmaz. Sevimli ve yararlı hayvanlardır. |
kirpiler çok hızlı üreyen bi hayvanmı? resmen bizim mahalleyi bastılar. her evin bahçesi kirpi dolu.
|
Alıntı:
Böyle de olması lazım çünkü aslında çok savunmasız hayvanlar. Tehlike karısında donup kalma özellikleri genelde ölümlerine sebebiyet veriyor. Yollarda çokça ölüleri görülebilir. Köpekler de cabası.... Zaten koruma altında tutulan hayvanlardan. |
Akşam misafirimiz :) çözünürlük biraz düşükse kusura bakmayın. https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...661c408d6b.jpg
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi |
Köyde yaşıyorum ama yılardır kirpi görmedim hiç. En son 20 yıl kadar önceleri görmüştüm, o zamanlar sık görülürdü.
Leylek kirpi vb bazı hayvanlar eskiden çokça hayatımızın içindeydi hatırladığım kadarıyla. Zamanla birçoğunu görmez olduk. Bu yıl bir bahçemizde akşam ezanından sonra bir kirpi misafirliğe geldi. Geçen hafta diğer bahçemizde serada kirpi gördüm. Horul horul uyuyordu. Birkaç gün önce serada oturup bekleyen bir kedi gördüm, uyuyan kirpiye uzaktan bakıyordu. Bugün baktığımda maalesef kirpinin ölmüş olduğunu gördüm. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:33. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025