![]() |
Alıntı:
Bir traktör, iyi bir pulverzatör ve hangi ilacı nasıl ne zaman atacağını bilen bir çiftçi kaz kolonisinden iyidir. ;) |
Alıntı:
Bulunduğum yerde böyle bir uygulama yok. |
Merhabalar!
Yazılanlar harika hele bir tanesi varki ona çok güldüm sabah sabah. Neden mi ? Bir düşündüm bizim seradaki yerin gerçek sahiplerinin önlerine bir masa ve altlarına bir sandalye verdik diyelim keyifleri yerinde. Aysel hanımla bizde servis yapıyor onları rahat ettiriyoruz hatta yavrular için yan taraftaki boşluğa park bile yapmışız bir düşünsenize. Yerin doğal sahipleride olsalar yok öyle şey herkes yerini bilsin benim seradaki ve dışarıdaki her an misafir 5000 adet kızımı kimse rahatsız edemez. Ancak yinede bir arkadaştan edindiğimiz şu mera ıslah çalışmalarında kullanılan ilaçtan bir kg edindik onları sessizce ve zararsızca uğurluyoruz. Gitmemekte ısrar eden semiz otlarının başlarına geleni ileride paylaşırım.****** önce doğaya saygı. Saygıyla kalın. |
Bu yabancı otlardan bıktım. Başkasını bilmiyorum.
|
toucdown
glyphosate yanı total herbısıtlerın asıl atası raunduptur. taucdown sadece muadıldır bılgılerınıze
|
arkadaşlar yanlış bilgi vermeyin lütfen touchdown muadil degildir yapısında glyphosate olmasına rağmen yanıdaki farklı madde içerikleri ile roundup dan ayrılır.
Ayrık için total herbisit uygulaması doğrudur boş alanlar için.Fakat etkili bir çözüm arıyorsanız Fusilade Forte kullanmanızı öneririm bu seçici bir herbisttir yani geniş yapraklı otları öldürmez.Çim e atarsanız çimde ölür.Bu ilaç yeni çim alanı tesis edilmeden önce ayrık mücadelesinde kullanılır daha sonra çim ekimi yapılır ya da sebze üretiminde geniş yapraklı kültür bitkisi içindeki dar yapraklı otları öldirmekte etkili emniyetli bir çözümdür. |
yabani ot sorunu
meyve baçemin içersinde böğürtlen dikenine benzeyen yabani bir bitki var bizim buralarda köstek dikeni olarak anılıyor ama bilimsel adını bilemiyorum. çeşitli zirai ilaçları kullanmama rağmen bir türlü başedemedim.bitki yaprak ve dal yapısı bakımından böğürtlenin dikenin aynısı ama meyve vermiyor. . kökleride yaklaşık 50 cm derinliğe iniyor .
ayrıca bu bitki böğürtlen gibi yerden yukarıya doğru uzamıyor. yani dalları toprağın üzerini örtecek şekilde sarmaşık gibi uzanıyor.bu uzunluk yer yer 3-4m. yi buluyor ve dalın ulaştığı en son noktada takrar kök salıp oradan tekrar bir kaç dal yaparak araziye yayılıyor.bu bitkinin yayılış şekli bu yani tohuma benzer bişey şimdiye kadar görmedim. daha önce arazinin sadece belli bir noktasında vardı son iki yıldır hemen hemen her tarafına yayıldı. ayrıca zirai müdahelede yukarıda belirttiğim gibi meyve bahçesi olduğu için ağaçlara zarar vermemesi için her ilacı kullanamıyoruz. buraya resmini koymak isterdim ama dediğim gibi böğürtlenin aynısı tek fark meyve vermemesi. bu bitki hakkında bilgisi olan ve ne şekilde bir mücadele vermem konusunda yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkurler.. |
Alıntı:
Çıkan başlıklardan biri işinize yarayacaktır. Yabani otla mücadele |
Yabani otları Prümüs ile yakmak.
Mine Hanım'dan bir alıntı
" Bu konuda otla illaki mücadele edilecekse ( ki artık özellikle meyveliklerde ve zeytinliklerde minimum toprak işleme için ot mücadelesi mümkün olduğunca yapılmamaktadır.) iyi tarım uygulamalarında kullanılan yöntem yabancı otları çıkış anında basit bir prümüsle yakmaktır. Bir küçük tüpe bağlı prümüs omuza asılacak düzenekle taşınır. Serada veya bahçede gezerken sadece çıkmakta olan otun üzerine, göbeğine tutulur ve ot yakılır. Toprak işlemeden sonra düzenli bir uygulama ile bu yöntem otları ilaçsız olarak kontrol altında tutmayı sağlar." Mine Hanım, Söylediğiniz bu yöntemi bahçemi sürdürdükten hemen sonra mı uygulamam gerekli? Hangi sıklıkla yaparsam kesin bir daha gelmeyecek şekilde başarılı olabilirim acaba. Arsam üzerinde 1,5 yaşında Trabzon hurmaları var, ancak çok fazla böğürtlene ve ayrıca enginara benzeyen dikenli bitkilerden ve açık bir el genişliğinde yaprakları olan yerden 15 cm yükseklikteki bitkilerden var, ve daha tarif edemediklerim de var tabi kısacası bir jungle gibiydi geçen hafta temizlemden önce. Bunlarla mücadelede prümüs yeterli mi? Yoksa herbisit de kullanmalımıyım? |
Şu anda temizlik yaptırdıktan sonra ilaç attırmanıza gerek yok. Yeni çıkmakta olanları yakarak kontrol edebilirsiniz.
|
Alıntı:
Şimdi yeni bir ilaç alacak ve yarın tekrar sıkacak. Sinirli bir yapıda olduğu için bir önceki ilacın işe yaramayışına bir hayli sinirlenmiş ve satıcı hakkında kötü düşüncelere kapılmıştı. Bu alacağı ilaç da etkili olmazsa sanırım babamı zor tutabilirisiz.:D Bu konuda önerileriniz neler olur. Portakal ağaçlerı ve birkaç zeytin ağacı bulunmaktadır ve böğürtlenleri kurutacak bir ilaç gerekmektedir. Yukarıdaki ilacı şimdi kullansak fayda sağlar mı? İlginiz için şimdiden teşekkürler. |
Alıntı:
Benim bahçemin bir kısmını yabani böğürtlen sarmıştı. Budama makası ile toprak hızasının 10-15 cm yukarısından kesip tırmıkla topladık. El çapasıyla toprak altında kalan kökleri çıkardık.(Temizlik sırasında inşaat işlerinde kullanılan kalın eldivenleri kullandık.) Daha sonra taze böğürtlen dalı gördüğümüzde yine el çapasıyla kök temizliği yaptık. 3-4 kere bu işlemi yaptıktan sonra temizlenen yerlerde böğürtlene rastlamadık. Topladığımız böğürtlen dallarını birkaç yerde öbek yapmıştık. Kış sonunda çürümüş böğürtlen dallarının oluşturduğu kompost - malç (oluşan şeye ne ad verilir bilmiyorum) elde ettik. Bunuda toprakla karıştırarak saksı bitkilerimin bir kısmında kullandım. Sınırda (doğal çit olduğu için) ve bahçenin bir bölümünde (çoğunlukla böğürtlen dalları arasında ve altında dolaşan ve tahminim buralarda yumurtlayan güzel ötücü bir kuşun barınma yeri olduğu için) yabani böğürtleni yetiştiriyorum, büyüyüp gelişmesini teşvik ediyorum. Okuduklarımdan elde ettiğim bilgilere göre yabani böğürtlen temizliğinde biraz sabırlı olmak gerektiği. (gerek yabani ot ilaçlaması ile, gerekse elle temizlikte...) |
bende kullandım ot ilacı ama etkisi yok toprak yüzeyinde olan otlar ölüyor toprakda kalan ayrık otu yine filizlenip yoluna devam ediyor ne kadarda mücadale etsende cıkar bunun adı ayrık otu :D
|
Herkese merhaba, Kendi tarla **** bahçelerinde sebze üretimi yapan bazı tanıdıklarım damla sulama sistemini uygulamaya başlayınca yabani otlardan kurtulduklarını söylemişlerdi. Sulama suyu yaygın alana dağılmadan sadece sebzelerin köklerine verilince yabani otlar yaygın alanda su bulamadıklarından yaşama şansları olmuyor herhalde.
|
uygun fiyatlı herbisit adı lütfen!!!
merhabalar. orman bitişiğinde yetişkin meyve ağaçlarının bulunduğu yaklaşık 8 dönümlük arazide inanılmaz derecede eğrelti, diken, böğürtlen vs. otlar çıkıyor. bu otları yok etmek için şu ana kadar roundup kullanıyordum ama çok pahalıya geliyor. 8 dönüm yere bir de çalı ve odunsu bitkiler olduğu için çok ilaç gidiyor. acaba etkili ve uygun fiyatlı bir ilaç var mıdır piyasada. lütfen yardımcı olun, bıktım bu dikenlerden bahçede yürüyemiyoruz bile.
iki kısa sorum daha olacak. en etkili ilaçlama zamanı ilkbahar mıdır. bir de acaba ilaçlama yaparken şu tavsiye edilen ilaca gübre karıştırma hangi dozajda yapılıyor, 10 litre suya ne kadar gübre konmalı ve hangi gübre, satıcıdan ne olarak istemeliyim gübreyi. teşekkür eder cevaplarınızı beklerim. |
Bitkileri kıştan keseceksiniz,
filiz verinde dallar odunlaşmadan birinci ilaçlamayı yapacaksınız,dekara 1 litre, bitkiler yazı boyu hiç bir müdahalesiz geçirecekler, sonbaharda aynı dozla ikinci ilaçlama aynı bitkilerin üzerine yapılacak, Kıştan sonra gelen ilkbaharda bu bitkiler halen ölmemişse 3. ve son ilaçlama yapılacak , doz yine aynı. |
yalnız belirtmem lazım ki bahçedeki çalı ve dikenler kesilebilecek gibi değil. insan boyunu aşkın çalılar nerden bakarsanız toplamda en az 4 dönüm alan kaplar. bunları kesmeden direkt ilaçlama yoluna gidersek başarılı olabilir miyiz. o şekilde kaç ilaçlama aşaması yaparız.
ve acaba hangi ilacı tavsiye ediyorsunuz. bir de ilaca gübre karıştırma konusundaki sorularımı da yanıtlayabilir misiniz. |
Merhaba.
Yabancı ot konusunda çok detaylı bilgim yok, ancak çalıları kesmeden bir mücadele yapılamayacaktır. Madem kesmek mümkün değil ise sizin yerinizde olsam yakmak mümkün ise kışın yakar sonra baharda çıkan filizleri ilaçlardım. Eğer bu da mümkün değil ise tek yol kalıyor: kazarak çalıları yok etmek. Bir yerde gördüm, 2-2,5 m. kadar boyda bir karaaacı ilaçlamışlardı. Karaağaçın büyümesi durmuştu. Yaprakları bonsai gibi küçülmüştü, ama bitki canlı yemyeşildi. Zeytinliklerde kazılan meşelerden çıkan filizleri çiftçiler ilaçlarlar, bazıları ölür bazıları ölmez, ilaçlama zamanı ile ilgili olması gerekir bu durumun. Sanırım bir fikir verdim. İlaca gübre karıştırma sorunuzu anlayamadım. Kolay gelsin. Bu konuda burada uzman arkadaşlar var ise ben de detaylı bilgi almak isterdim eğer yeni bir şey varsa. |
merhaba benimde bahçemde ayrık otu cok fazla..güllerim ve begonvillerim var bu ilaçlar onlara zarar verırımı.fırca yardımıyla sürsemde.bilgi verirseniz cok sevinirim..******
|
Ayrık ilacı, bitkilerinize zarar verebilir, yanma,mutasyon vb.
En akıllıcası 20 cm'lik plastik çitler.Ayrık otunun bitkilerinize dadanmasını önliyor. Koçtaş'da yanlış hatırlamadıysam 9 metresi 17.50 ytl idi bilginize... |
Bu iki yabani ot nasıl temizlenir
3 Eklenti(ler)
Benim sorum biraz daha spesifik olarak aşağıdaki iki fotografta görünen otlalaara ilişkin olacak bahçem bu iki ot ile istila olmuş durumda bunlardan nasıl kurtulurum bu hafta toprağı sürdüreceğim. 1. ot bu
|
2 Eklenti(ler)
2. otumuz ise bu. Yardımlarınız için teşekkürler.
|
Geniş yapraklı bitkiler için olan ot ilaçlarında kullanmanız durumunda bu sorunu çözersiniz. İlaçlama yapmanız gecikebilir. İlk fotoğraftaki it üzümünün üzerindeki tohumların yere düşmemesini sağlayın. Yoksa vay halinize.
İlaçlama yapacaksanız size TORDON kullanmanzı öneririm. |
agac altlarında yabani ot sorunu
sn. agaclar.net uyeleri
bahçemizdeki kiraz ağaclarının altları aşırı derecede yabani ot oluyor bunlar için bir çözümünüz varmıdır. bazıları yabani otların fazla yetişmemesi için ancak bahçeniz gölge olmalı diyor ama ağaçlar daha yeni büyüme aşamasında 2-3 yıllık fidanlar, bahçenin gölge olması pek ihtimal dahilinde değil. bu yabani otlar hersene tohumlarını saçarak, baharda daha da gür bir sekilde geliyorlar. tarlayı sürerken kurtulsak bile ertesi sene daha çok geliyorlar. açıkçası fidanların gelişimini kötü etkiliyorlar. bu otlardan kurtulmak için önerileriniz nelerdir. |
Hayvan gübresi kullandığınız mümdetçe yaban otlarından kurtulamazsınız. Tarlanızı sürdüğünüzde bu otlar toprak içinde çürüyecektir. Yaban otu ilaçı var onu kullanırsanız toprağınıza kimyasal ilaç bulaştırmış olursunuz. Bundan dolayıda organik ürünler yetiştirmeniz söz konusu olamaz. Toprağınızı sürdürün ve hayvan gübresi kullanmayınız.
|
Kanyaş bitkisiyle mücadele.
Tarlamda mandalin ve şeftali yetiştiriciliği yapıyorum.Fakat kanyaş denen yabanıl otla mücadele etmekte çok yoruluyorum.Deneyimli büyüklerimden bu konuda destek bekliyorum.Doğal ve kimyevi ilaçları varsa ve mücadele şekillerini paylaşmalarını rica ediyorum.İlginize şimdiden teşekkür ederim.:(
|
Şu üç sayfayı okudum kimse solarizasyon dan bahsetmemiş forumda ki solarizasyon başlığını okuduktan sonra seneye yapmayı düşünüyordum, galiba kimse etkili olacağını düşünmüyor ki konuşma gereğini görmemiş, forumda yeni tanıdığım iki arkadaş yapmamı tavsiye etti, bu sayfalarda herbisit,yakma ve mekanik mücadele den bahsedilmiş,kafamda bir sürü :confused::confused::confused::confused::confused: doldu kaldı ama ya solarizasyon ya da al eline fırçayı boya ilaçla diyo içimde ki ses ama bir de maddi durumum biraz düzelse bütün bahçeye yeniden toprak serdirirdim(350m2)acaba tekrar çıkarlarmı ? Hayvan gübresinide kesersem ooff ooff iki arada bir derede kaldım. :(
|
saksıdaki yabani ot
Bir öneri, işe yarar diye düşünüyorum. Saksıda çıkan yabani otlar konusunda pratik bir çözüm olarak, saksıdaki bitkinin sadece gövdesinin çıkabileceği bir delik bırakarak üzerini siyah bir poşet ile bir süreliğine kapatırsanız yabancı otlar yok olacaktır.
Ben bahçemde daha büyük ölçekte bu yöntemi uyguluyorum. |
Alıntı:
Kanyaşla ilaçlı mücadele de FUSİLADE denilen bir ilaç DAR YAPRAKLI otları öldürmek için geliştirilmiştir. Kanyaş mücadelesinde çok etkin dir. Geniş yapraklı bitkilere zarar vermediği belirtilmekte ve kanyaşın köküne inerek toprak içindeki rizomları öldürmektedir. Diğer bir ilaç da roundop olabilir fakat roundop bütün yeşil bitkileri öldürür, ve çok dikkatli kullanılması gerekir. |
3 Eklenti(ler)
Kanyaş KÖK yapısı, tohumları ve bitkisi fotolarda görüntülenmiştir.
|
Yabancı otlar için İlaç kullananlara UYARI !!
Yabancı ot ilacı kullananlar., Bu uyarıyı dikkate alın.
1. Yabancı ot ilacı kullanılan alet-ekipman, pompa vs. ayrı olması gerekir ve sadece ot ilacı kullanımında kullanılmalıdır. Eğer aynı aletle bitkilere ilaç da (Fungusiit-insektisit )de atıyorsanız; Ot ilacı kullandıktan sonra pompayı sıcaksu ve arap sabunu veya deterjanla bol yıkayın, durulayın. 2. Hortumlarda vs. ot ilacı kalıntısı kalmaması için pompayı temiz sıcak su ile çalıştırın,hortumlarını temizleyin, 3. Ot ilacı kullandıktan sonra yıkama işlemini HEMEN yapın ve ilaç aletin içinde kurumasın. İlaç kuruduktan sonra zor temizlenir. |
Yabani ot yardım.
Arkadaşlar 700 metrekare bi bahçem var ve çim ekili ancak bazı bölümlerinde yabancı otlar çıkmaya başladı ve yatay olarak sarıyor çimi elimden geldiği kadar yolmaya çalışıyorum ancak gene çıkıyor.Bu otla savaş için bi yol ilaç vs varmıdır acaba? Zirai bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum Teşekkürler.
|
Bahçe meyve bahçesimi (eğer öyleyse içindeki meyve agaçları nelerdir)
Acaba bu ot herhangi bir fidana veya agac sarmasık seklinde dolanıyormu?Eğer böle bir sey varsa halk dilindeki adı kedi bagırsagır.Ama tahminim geliç otu fakat atılan ilaç çimleride öldürebilir. |
Otunuzun nasıl bir ot olduğunu bilmeden size yardım imkanımız yok, geniş yapraklı mıdır, dar yapraklı mıdır, tek yıllık mıdır, çok yıllık mıdır? Bir fotoğraf çekip yollarsanız fikir verme şansımız daha çok olur.
|
Arkadaşlar sebze bahçemde çıkan bu ot beni deli etti bir türlü kurtulamadım bu ottan .
Her sene kazarken toprağı alt üst edince kökünden almaya çalışıyorum, sonrasında çıkanlarıda bir şekilde temizlemeye çalışıyorum ama bir türlü yok edemedim . Sanki kıldan nem kapıyor ufacık bir dalı kalsa toprakta, ordan bir sürü yavrulayıp çoğalıyor . Acaba bunun ne olduğunu ve nasıl başa çıkabileceğim konusunda bana yardım edebilirmisiniz ? http://img41.imageshack.us/img41/1403/yabaniot.jpg |
Bahcenizdeki otun ismi Sheep Sorrel "Rumex acetosella" (Kuzukulagi)
Tohumdan ve kok parcaciklari ile cogalan bir ot. O yuzden otlarin cicek acip tohumlarini dokmasine izin vermeyiniz. Topragi suladiktan sonra kolayca sokulebilecek bir ot. Ana otlari sokerken, toprak icinde kalabilecek koklerden cikancak olan yeni surgunlerin, buyumesini beklemeden onlari da sokunuz. Uzun ve sistemli bir ugrastan sonra onu bahcenizden yok edebilirsiniz. Kolay gelsin |
Sn. Finduk52,
Bu ot ekşi olup çiğ olarak yeniyor. Burada pazarlarda kuzukulağı diye satılır. Biz ona ekşice de deriz :) |
Kuzukulağı bu ise bu kadar korkmasına gerek yok o zaman.. Salatalarda çok güzel oluyor..
Ama bu yabani bir ota benziyor.. Yoksa niçin ısrarla bu ottan kurtulmak istesin ki.. :( |
Sayın Ali H. ALI ve fatmadundar ,
öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür ediyorum . Ama bu ot sayın selisin de dediği gibi kuzukulağı değilmiş.Ben kuzukulağının pişmemişini yakından görmedim ama burada bilen arkadaşlara sordum. Kuzukulağı olmadığını söylediler. Ben temizledikçe onlar çıkıyor. Ufacık bir kök dalının toprakta kalması yetiyor . Hemen bi sürgün çıkarıyor . Alanda büyük olunca temizlemesi oldukça zor oluyor. Ne yapacağımı bilemedim. Yabani otlara karşı ilaçlar var seralarda ama onlarda bitkinin yaprağına püskürtmek sureti ile kullanılıyor yani kökü toprakta kaldığı müddetçe çıkmaya devam edecek. |
Sayin finduk52 asagidaki linkte bitkinin yaprak cicek ve tohum resimleri var bahcenizdeki bitki ile karsilastirabilirsiniz. Belkide dusundugunuz gibi bahcenizdeki bitki, Rumex acetosella bitkisi degildir.
http://images.google.com.au/imgres?i...a%3DN%26um%3D1 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:48. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025