agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Wintergreen berry -checkerberry- Gaultheria procumbens (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/8595.htm)

nariçi 09-12-2008 19:00

Kışın soğuğu tam bu bitkiye göre de yazın sıcağına kuru havasına dayanırmı? Gölge yer buluruz ama yine de sıcak ve kuru havaya uyum sağlayabilir mi? Tohum fiyatı nedir? Saksı yetiştiren olmadı mı?

Ülker 09-12-2008 19:04

Maalesef Sayın Nariçi, Şayet bulursak biryerlerden deneyimlerimizi paylaşırız artık.

nariçi 09-12-2008 19:29

merhaba

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ULKER (Mesaj 328613)
Haklısınız Lonicera, ama ben bu tip yerlerde satılan bitkilerin sağlığından şüphe ediyorum.
Sayın Sakagun,acaba bitkinizin sağlık durumu nasıl? neşeli görünüyor mu?

Siz İzmir'de bulamazsanız ben hiç bulamam. Bu kaygı neden kaynaklanıyor, şüphe durumu saksının değiştirilmesiyle giderilemez mi?

sakagun 09-12-2008 19:32

Akşam vakti alıp Geyve'ye döndüm. Sağlık durumuna pek bakamadım. Şu anda bahçede duruyor. Sabah fotoğrafını çekerim. Üstünde bolca meyve var.
Ayrıca Bauhaus'dan bugün "Berberis thunbergii atropurpurea" (Kırmızı Berberis), Nandina (Cennet Bambusu), Çiçekli lavanta, Rosmarin ve bir de Cupressus macrocarpa 'Goldcrest' (Limon Servi) aldım. Aslında berry (üzümsü) almak için gitmiştim. Bir ara bolca vardı ama bugün yoktu.

Ülker 09-12-2008 19:41

Sayın Nariçi,bu tür yerlerde bitkileri pek ciddiye almıyorlar,bazen aşırı sulanmış veya geçici bir süre sağlıklı görünmeleri sağlanmış olabiliyor,eve geldiklerinde saksı ve yer değişimi onları bozabiliyor,daha önce yaşamıştım,o yüzden emin olmak amacıyla sordum.

nariçi 09-12-2008 20:33

O zaman saksı toprağının üstü bozulmamışsa buna dikkat etmeli, sakagün almış bakalım durumundan bilgi verirse öğrenmiş oluruz. iyi akşamlar.

sakagun 10-12-2008 08:27

İşte fotoğraflar

5 Eklenti(ler)
Fotoğraflarda çiçeğini ve meyvesini görebilirsiniz. Boyutunu karşılaştırabilmeniz için soda şişesinin yanına koydum. Son resimde meyvenin soyulmuş hali var.

sakagun 10-12-2008 08:28

2 Eklenti(ler)
Meyvenin içindeki beyaz kısmı yedikten sonra içinden tohum kesesi çıkıyor. Meyvenin tadını sorarsanız pek bir tat alamadım. Biraz esanslı gibi geldi.
3 tane yedim sadece.

nariçi 10-12-2008 08:35

Hayırlı olsun. Satış fiyatını da yazsaydınız, ön bilgi olurdu. Demek ki görüntüsü güzelmiş.

sakagun 10-12-2008 09:15

Yazmıştım. 9,9 YTL.

Ülker 10-12-2008 12:39

Sağlıklı görünüyor Sayın Sakagün,ben de bir arayayışa gireyim bakalım,bulabilecekmiyim.

deep78 10-12-2008 16:00

tohum kesesinden aldığımız tohumlar çimleniyormu acaba deneyen varmı?

nariçi 10-12-2008 16:26

Sakagun bana iki meyve göndersin deneme ekimi yapayım. Burada toprak kışın donar. Soğuk istiyorsa muhakkak başarı sağlarız, Birde marmaranın rutubetli ikliminde deneme yapmak lazım. Akdenizde açık alanda iyi olacağını sanmam.

sakagun 10-12-2008 16:39

Meyve gönderirim Nariçi, ancak yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi henüz çekirdekleri olgunlaşmamış. Sanırım meyvelerin kararmasını beklememiz gerekecek.

nariçi 10-12-2008 19:39

Teşekkürler, zamanı gelince bekleriz.

denizakvaryumu 10-12-2008 20:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 328869)
Teşekkürler, zamanı gelince bekleriz.

Sn.nariçi
Ankara'daki Bauhausda bu bitkilerden var ve çok sağlıklılar, meyveler üzerinde sadece soğuktan dolayı yapraklar kırmızılaşmış (Ankara'da dün gece -3 bugün gece -5 derece) yaprakların kırmızılaşması doğal.

Bitkiler sınırlı sayıda gelmiş, sanırım hafta sonu biter.

Ben bu bitkiyi 3 senedir arıyordum, ve bu bitkiyi getirse getirse Bauhaus getirir diyordum ve sonunda getirdiler, büyük ihtimal Bauhause ın çiçek alma müdürü bu forumu okuyor ve istekleri bir kenara yazıyor.
Kendisine teşekkür ediyorum, şu ayı sarımsağı işine de bir el atsa :)

Ayı sarımsağını da haziran temmuz gibi bekliyorum, çok şifalı bir bitki.

Perlit perlit dedik getirdiler, wintergreen dedik getirdiler, kimyasal olmayan sinek-böcek öldürücü ilaç ile kimyasal olmayan mantar öldürücü istedik getirdiler (nilfia)

Ankara'da bugün Bauhause gittim 5 adet wintergreen aldım uzun zamandır hayal ettiğim çiçeğe kavuştum :) Bir türlü bu bitkiyi tohumdan yetiştirememiştim, karınca70 de tohumları var.

Bauhausda 10-15 tane kalmış, Ankara'lı forum üyeleri arkadaşlar ellerini çabuk tutsun derim, çok dikkat çekici bir bitki, bilen bilmeyen alıyor, malesef diğer illerdeki arkadaşlar kusura bakmasın, mevcut bitkiler Ankara'lı forum üyelerine kalmayacak bile :)

Bu bitki yer örtücü, güzel meyveleriinin yanında aynı zamanda tıbbi bir bitki... Yaprak ve meyvelerinde etkili tıbbi maddeler var;

"Wintergreen contains phenols (including, gaultherin and salicylic acid), 0.8% volatile oil (up to 99% methyl salicylate), mucilage, resin, and tannins."

http://www.herbs2000.com/herbs/herbs_wintergreen.htm

Meyvelerinin tadı bana yabancı gelmedi, eşim çocuk ateş düşürücü İbufenin tadıyla aynı olduğunu belirtti.:confused:

Yukarda verilen linkde bu bitkinin tıbbi etkisiyle ilgili detaylı açıklama var.

Bu bitki -35 derece soğuğa dayanıyor,yaprakları çay olarak kullanılıyor ...Meyveli görüntüsü muhteşem.

nariçi 11-12-2008 18:47

Sayın denizakvaryumu Ben Adıyaman/Gölbaşı'ndayım. Bugünlerde de ankara yolculuğu yok. Bugün praktiker'e baktım mini kaktüs ve tekli sümbüllerle açelyalar vardı. birde diğer bildik büyükj boy yeşil saksı bitkileri.

Oyaman 14-12-2008 20:55

Mahon67 den aldığım Gaultheria pumila tohumları perlit içinde 2 ay sonra çimlendiler , yanlız bitkiyi görebilmek için bir büyüteç veya sağlam bir göz lazım .
Yaprakları 1 mm . boyunda veya daha küçük , nasıl büyüyecekler bilemiyorum .
Perlittende çıkarmam mümkün değil . Bir müddet perlit içinde sıvı besinle büyütmeye çalışacağım . Yarın fotoğraflarını yüklerim , görebilirseniz .

Lonicera 15-12-2008 21:37

Sn Oyaman, tohumları ekmeden önce soğuk katlama işlemi uyguladınız mı?

Oyaman 17-12-2008 16:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 330667)
Sn Oyaman, tohumları ekmeden önce soğuk katlama işlemi uyguladınız mı?

Uygulamadım direkt perlite ektim . 60 gün olmuştur . Büyümelerinden umutsuzum çok çok küçükler .

Lonicera 17-12-2008 17:34

Çok ilginç, sn mahon67 'de soğuk katlama gerektiğini yazmıştı.Ben de netten araştırdığımda, soğuk katlama gerekli(12 hafta) diye okumuştum.Demek satışı yapan firma, bu işlemi halledip satışa sunmuş. Benim de çimlenenler olmuştu dolapta. Hemen ektim cımbızla tutup. Sadece 1 adet yaşıyor şimdi. Görmek için yakın gözlük takmak zorunda kalıyorum;). Herkese abartı gelecek belki ama gerçek bu. Bu kadar küçük bir bitki hiç görmemiştim. Yaşatabilir miyim bilmiyorum ben de. Tecrübe olması açısından çok faydalı oldu. Katlamadan çıkaracaklarımı büyük bir kapta çimlendirmeliyim demekki.

nariçi 17-12-2008 17:38

Sayın Lonisera İzmir de yok mu? Varsa gönderin.

Lonicera 17-12-2008 17:41

Sn nariçi, Koçtaş'a hergün uğruyorum diyebilirim. Ama maalesef hiç göremedim. Oradaki elemanlara da sordum, adını bile duymamışlar.:(İki farklı semtte çiçek seraları olan arkadaşlarım var. Bulursam onlara da göstermemi rica ettiler benden:p

Ülker 17-12-2008 17:47

İzmir'de her bitkiyi bulabilirim diye düşünüyordum ama,istendiğinde okadar da kolay bulunmuyormuş maalesef arkadaşlar.Belki havalar biraz daha ısınınca getirirler diye umutlanıyorum.:(

nariçi 17-12-2008 17:47

Demekki ülkede henüz bitki kültürü de zayıf. Özellikle İzmir gibi turizm, kültür ve fuar kentinde. Ekzotik fidan satan yerler yok mu, siteler ve villalar için..İyi akşamlar.

denizakvaryumu 18-12-2008 18:45

Ben aldığımda az sayıda kalmışlardı, büyük bir ihtimalle bitmiştir, Sn.Oğuzhan.

Bauhaus bana uzak olduğu için her zaman gidemiyorum, haberi buradan okuyunca gidip aldım.

Eğer gidebilirsem tel-kargo meselesini öğrenmeye çalışacağım.

Ben satış müdürü Adnan beye istediğimiz diğer bitkiler için e-posta attım.

Özellikle

http://www.guardianoffers.co.uk/mall...y-'Top-Hat'

top hat blueberry ve allium ursinum için ısrarlı çalışmalarım sürüyor :)

Bauhaus satın alma müdürü Adnan Beyin e-postası;

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=168

mahon67 19-12-2008 19:49

Empetrum nigrum ve Empetrum rubrum'u da getirtebilsek ne güzsel olurdu.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...light=empetrum

denizakvaryumu 19-12-2008 21:49

http://flickr.com/photos/72399164@N00/2242873179

Gerçekten mücevher gibi bir bitki.

Bunun için de bir mail atayım .

nevsune 22-12-2008 14:53

Google kaynaklarının tam tersine Bauhaus yetkilileri Gaultheria procumbens'in meyvesinin yenmeyeceğıni iddia ediyorlar.

Tadına baktım parfüm yalamışım gibi geldi:)

Alacaklar için not: Son bir kaç taneydi, isteyenlerin acele davranmasında yarar var.

denizakvaryumu 22-12-2008 16:07

Ben aldığım bitkinin tüm meyvelerini yedim :)ayrıca yaprakları da çay olarak kullanılıyor.

Bitkileri öldürmez yaşatırsam seneye yapraklarından çay da yapacağım :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025