agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Lonicera (Lonicera kamtschatika) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/8341.htm)

acemi25 06-11-2019 06:45

Yazmayı unutmuşum, fidelerim geldi. Birer dal halindeydiler, ektik. Şimdi merakla baharda canlanmalarını bekliyorum :)

Tillandsia 07-05-2020 10:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esflora (Mesaj 1575872)
Erzurum icin kuzey cephe uygun degil, biraz gunes goren bir yer olsun en azindan.

Sayın Esflora Erzurum için hangi türler uygun acaba? Ahududu çok iyi oluyor. Bluberry almıştım ama yaşatamadım. Arkadaşım honeyberry ve gojiberry dikmiş, gayet iyi oldular. Bende şimdi yeni bahçeme değişik fideler dikmek istiyorum bana önerileriniz ne olabilir şimdiden çok teşekkür ederim.

esflora 09-05-2020 23:14

Sayın Tillandsia,

Erzurum ile ilgili ayrıntılı cevaplar bir önceki sayfadaki mesajlarda bulunmaktadır.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tillandsia (Mesaj 1587518)
Sayın Esflora Erzurum için hangi türler uygun acaba? Ahududu çok iyi oluyor. Bluberry almıştım ama yaşatamadım. Arkadaşım honeyberry ve gojiberry dikmiş, gayet iyi oldular. Bende şimdi yeni bahçeme değişik fideler dikmek istiyorum bana önerileriniz ne olabilir şimdiden çok teşekkür ederim.


pisimat 10-05-2020 00:41

çiçeklerinin arılara faydası var mı acaba

Tillandsia 11-05-2020 12:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esflora (Mesaj 1587759)
Sayın Tillandsia,

Erzurum ile ilgili ayrıntılı cevaplar bir önceki sayfadaki mesajlarda bulunmaktadır.

Çok teşekkür ederim cevabınız için. Tavsiyenize uyup sitenizden rus türlerinden Siniczka ve amphora aldım. Herhalde birbirlerini tamamlarlar. Yaban mersini olarakta reka aldım ama buna tamamlayıcı bir şey alamadım. Bakalım hayırlısı ile fideler gelsin ona göre dikim yapacağım.

yasinmetin 23-05-2020 12:18

Bu sene Ankarada ilk kez bal yemişi hasadı yaptım, tadına ilk kez bakacaktım ancak acaba erken mi hasat ettim naptım ekşiliğinden yiyemedik... tam bir hayal kırıklığı yaşadım :(

yasinmetin 23-05-2020 12:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasinmetin (Mesaj 1589192)
Bu sene Ankarada ilk kez bal yemişi hasadı yaptım, tadına ilk kez bakacaktım ancak acaba erken mi hasat ettim naptım ekşiliğinden yiyemedik... tam bir hayal kırıklığı yaşadım :(

meyveler tamamen siyahlaşmıştı bu arada öyle yeşil falan toplamadım yani

AkisSoftware 23-05-2020 12:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasinmetin (Mesaj 1589193)
meyveler tamamen siyahlaşmıştı bu arada öyle yeşil falan toplamadım yani

Bal yemişi siyahlaşmışsa tamamdır fakat bu mevsimde nasıl yetiştiler? Doğru düzgün sıcak bile olmadı hele ki şimdilerde buz kesiyor?

yasinmetin 25-05-2020 00:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AkisSoftware (Mesaj 1589195)
Bal yemişi siyahlaşmışsa tamamdır fakat bu mevsimde nasıl yetiştiler? Doğru düzgün sıcak bile olmadı hele ki şimdilerde buz kesiyor?

Olur mu Ramazan ayının son 2 haftası ağustos ayı gibiydi sayın Akissoftware... muhtemel ki bu sıcaklıklar erken olgunlaşmasına sebep oldu. meyveler de çok küçüktü zaten

AkisSoftware 25-05-2020 03:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasinmetin (Mesaj 1589363)
Olur mu Ramazan ayının son 2 haftası ağustos ayı gibiydi sayın Akissoftware... muhtemel ki bu sıcaklıklar erken olgunlaşmasına sebep oldu. meyveler de çok küçüktü zaten

Evet sicakti fakat bir sure sicak almasi gerek ki olgunlassin...


Sizseki balyemisinin cesidi nedir nereden aldiniz? Cinsine gore kontrol edelim.

yasinmetin 25-05-2020 17:45

çeşidi düet, ilk kez meyve aldım bu sene. esflora dan aldım. normalde tadı nasıldır bilen var mı tatlı mıdır yoksa orjinal tadı böyle ekşi mi?

esflora 26-05-2020 18:17

Bal yemişi olgunlaşma zamanı
 
Geçen yıl maviyemiş bölümünde paylaştığım bir bilgiyi buraya aktarayım:

"Bu arada maviyemiş ve bal yemişi hasadıyla ilgili bir farkı paylaşayım. Maviyemiş mavi rengi aldığında toplanabilir. Bal yemişi ise mavi rengi aldıktan sonra en az 10 gün beklenip toplanmalıdır. Bu süre mavi-mor iç renginin oluşması ve tam tadına kavuşması için gereklidir."

Biz Sapanca'da 1 aydır bal yemişi topluyoruz ama Duet meyvelerini daha toplamadık. Tam olgunlaştığını sanmıyorum.

yasinmetin 28-05-2020 10:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esflora (Mesaj 1589548)
Geçen yıl maviyemiş bölümünde paylaştığım bir bilgiyi buraya aktarayım:

"Bu arada maviyemiş ve bal yemişi hasadıyla ilgili bir farkı paylaşayım. Maviyemiş mavi rengi aldığında toplanabilir. Bal yemişi ise mavi rengi aldıktan sonra en az 10 gün beklenip toplanmalıdır. Bu süre mavi-mor iç renginin oluşması ve tam tadına kavuşması için gereklidir."

Biz Sapanca'da 1 aydır bal yemişi topluyoruz ama Duet meyvelerini daha toplamadık. Tam olgunlaştığını sanmıyorum.

Bu herşeyi açıklıyor işte :D Teşekkürler bilgi için. Sayın esflora ben sizden duet ile birlikte altaj da almıştım, bahsi geçen bal yemişinin meyveleri ve yaprakları altaja benziyor gibi. Benim bu tadına baktığım erken olgunlaşan altaj olabilir mi?

esflora 29-05-2020 18:18

Altaj ve Duet hem yaprak hem de meyve yapısıyla çok farklılar. Altaj yaprak ve meyveleri uzun, Duet yaprak ve meyveleri yuvarlak. Duet meyve ve bitki resimleri bir önceki sayfadaki paylaşımlarda mevcut.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasinmetin (Mesaj 1589716)
Bu herşeyi açıklıyor işte :D Teşekkürler bilgi için. Sayın esflora ben sizden duet ile birlikte altaj da almıştım, bahsi geçen bal yemişinin meyveleri ve yaprakları altaja benziyor gibi. Benim bu tadına baktığım erken olgunlaşan altaj olabilir mi?


esflora 30-05-2020 16:31

Bazı bal yemişi çeşitleri
 
1 Eklenti(ler)
Bugün topladığımız bazı bal yemişi çeşitlerinden örnekler:

Tillandsia 18-06-2020 11:06

Şu an bahçemde Esflora'dan aldığım Duet, Jugana, Morena, Amphora ve Sniczka çeşitleri var. Ayrıca fidan deposundan aldığım Silginka çeşidim var. Elimde 3 adet tutmuş honeyberry çeliklerim var. Onlarda arkadaşımın hobi bahçesindeki bal yemişlerinden. Dokuz yıldır arkadaşımın bahçesinde, çok güzel meyveler veriyor ama çeşidi hakkında arkadaşımın fikri yok. Bunları bahçemde deneyeceğim. Artık sonuçları sizinle seneye burada paylaşırım.

aydemiraydın 19-06-2020 09:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tillandsia (Mesaj 1591209)
Şu an bahçemde Esflora'dan aldığım Duet, Jugana, Morena, Amphora ve Sniczka çeşitleri var. Ayrıca fidan deposundan aldığım Silginka çeşidim var. Elimde 3 adet tutmuş honeyberry çeliklerim var. Onlarda arkadaşımın hobi bahçesindeki bal yemişlerinden. Dokuz yıldır arkadaşımın bahçesinde, çok güzel meyveler veriyor ama çeşidi hakkında arkadaşımın fikri yok. Bunları bahçemde deneyeceğim. Artık sonuçları sizinle seneye burada paylaşırım.

çelikle üretimi kolay fakat her çeşit her iklimde yetişmiyor. ben tüm çeşitleri topladım fakat şimdi elimde düet dahil ancak 3 çeşit honeybery kaldı. diğerleri daha bir kaç ay içinde kurudu.

Tillandsia 19-06-2020 13:40

[QUOTE=aydemiraydın;1591278]çelikle üretimi kolay fakat her çeşit her iklimde yetişmiyor. ben tüm çeşitleri topladım fakat şimdi elimde düet dahil ancak 3 çeşit honeybery kaldı. diğerleri daha bir kaç ay içinde kurudu.[/QUO
Haklısınız. O yüzden benim öncelikli amacım çok çeşit denemek ve Erzurumda yetiştirebileceğim, -35 derecelik kış soğuklarına dayanıklı berry türlerini belirleyip onlarla yola devam etmek. En çok sevdiğim yaban mersini. Bakalım onlarla nasıl bir ilerleme katedeceğim. Onlarda başarılı olamazsam alternatiflerim yani honey berry ve saskatonlarımda hazır.

aydemiraydın 19-06-2020 15:59

[quote=Tillandsia;1591294]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1591278)
çelikle üretimi kolay fakat her çeşit her iklimde yetişmiyor. ben tüm çeşitleri topladım fakat şimdi elimde düet dahil ancak 3 çeşit honeybery kaldı. diğerleri daha bir kaç ay içinde kurudu.[/QUO
Haklısınız. O yüzden benim öncelikli amacım çok çeşit denemek ve Erzurumda yetiştirebileceğim, -35 derecelik kış soğuklarına dayanıklı berry türlerini belirleyip onlarla yola devam etmek. En çok sevdiğim yaban mersini. Bakalım onlarla nasıl bir ilerleme katedeceğim. Onlarda başarılı olamazsam alternatiflerim yani honey berry ve saskatonlarımda hazır.

yabanmersini çok sıkıntılı ben piyasadaki bütün çeşitleri denedim elimde sağlam bir legacy çeşidi kaldı.
aronia,saskaton özellikle smoky çeşidi. josta,bektaşi ve frenk üzümlerini deneyin iklime uyarlarsa en azından sorunsuzlar.

celalamca 19-06-2020 16:10

yabanmersininde toprak tahlili şart..toprak ph ı en azından nötr olması gerekli.bana göre nötr bile olsa yine yetmez.asidik değer şart.

aydemiraydın 22-06-2020 16:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi celalamca (Mesaj 1591302)
yabanmersininde toprak tahlili şart..toprak ph ı en azından nötr olması gerekli.bana göre nötr bile olsa yine yetmez.asidik değer şart.


PH yı en az 5.5 lara çekmeniz lazım o da çok zor. para ve zaman kaybı.

AkisSoftware 23-06-2020 08:40

Doğal olarak ph seviyesini ayarlayabileceğimiz bir şeyler olmalı diye düşünüyorum. Mesela Amerika'da Turna Yemişi yetiştirilen yerlerde bunu nasıl sağlıyorlar? O kadar masraf edip para harcayıp her mevsim tekrar aynı seviyeye getirmeye uğraşmıyorlardır herhalde? Hektarlarca alanlarda üretim yapıyorlar...

Biraz internet üzerinden araştırma yapmak gerek diye düşünüyorum. Ben farklı konularla uğraştığım için henüz buna sıra gelmedi. Ama sağlıklı bir çalışma yapmak gerekiyor. Mesela bir ağaç ya da bir bitki türü dikilip o bitkinin toprağın asitlik/bazik olarak toprağa etkisi muhakkak olacaktır.

Tillandsia 23-06-2020 09:17

Aslında toprak pH ölçüm işi kolay. Üniversitede analizini yaptırabilim, Kendimde şu pH ölçüm için satılan cihazlardan aldım. Ph Ölçmek kolay ama pH düşürmek işin zor tarafı. Sıvı kükürt aldım. Çok yüksek olursa onunla toprağı muamele etmeyi düşünüyorum. Ama henüz iş yoğunluğundan suyunda toprağında pH larını ölçemedim.

aydemiraydın 23-06-2020 09:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AkisSoftware (Mesaj 1591529)
Doğal olarak ph seviyesini ayarlayabileceğimiz bir şeyler olmalı diye düşünüyorum. Mesela Amerika'da Turna Yemişi yetiştirilen yerlerde bunu nasıl sağlıyorlar? O kadar masraf edip para harcayıp her mevsim tekrar aynı seviyeye getirmeye uğraşmıyorlardır herhalde? Hektarlarca alanlarda üretim yapıyorlar...

Biraz internet üzerinden araştırma yapmak gerek diye düşünüyorum. Ben farklı konularla uğraştığım için henüz buna sıra gelmedi. Ama sağlıklı bir çalışma yapmak gerekiyor. Mesela bir ağaç ya da bir bitki türü dikilip o bitkinin toprağın asitlik/bazik olarak toprağa etkisi muhakkak olacaktır.

cranbery amerikanın kuzeyinde bataklıklarda doğal olarak yetişiyor. adamlar suda giden bot biçerdöver le hasad ediyor. yani ph sorunları yok. ortam asidik. meyvenın maliyeti neredeyse sıfıra yakın.

blubery kutuplarda doğal olarak yetişiyor gözünün görebildiği her yer yaban mersini . ayılar kışa hazırlık için kilolarca mersin meyvesi yiyorlar. zaten adıda ayı üzümü :))

celalamca 23-06-2020 16:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AkisSoftware (Mesaj 1591529)
Doğal olarak ph seviyesini ayarlayabileceğimiz bir şeyler olmalı diye düşünüyorum. Mesela Amerika'da Turna Yemişi yetiştirilen yerlerde bunu nasıl sağlıyorlar? O kadar masraf edip para harcayıp her mevsim tekrar aynı seviyeye getirmeye uğraşmıyorlardır herhalde? Hektarlarca alanlarda üretim yapıyorlar...

Biraz internet üzerinden araştırma yapmak gerek diye düşünüyorum. Ben farklı konularla uğraştığım için henüz buna sıra gelmedi. Ama sağlıklı bir çalışma yapmak gerekiyor. Mesela bir ağaç ya da bir bitki türü dikilip o bitkinin toprağın asitlik/bazik olarak toprağa etkisi muhakkak olacaktır.

karadeniz toprağı...herdem asidik..hatta bazı yerlerde o kadar asidik ki kireç dökerek bazik yapmaya çalışıyorlar

Tillandsia 24-06-2020 10:43

İnternette yabancı sitelerde hobi amaçlı yaban mersini yetiştiriciliğinde toprak pH'sını düşürmek için değişik öneriler var. Mesela kahve telvesi kullananlar var. Bazıları ise sirke ile toprak pH'sını düşürmeye çalışmış. Bunun gibi değişik alternatifler önerilmiş. Tabi bu öneriler tamamen hobi amaçlı.

Tillandsia 24-06-2020 10:55

aydemiraydın

yabanmersini çok sıkıntılı ben piyasadaki bütün çeşitleri denedim elimde sağlam bir legacy çeşidi kaldı.
aronia,saskaton özellikle smoky çeşidi. josta,bektaşi ve frenk üzümlerini deneyin iklime uyarlarsa en azından sorunsuzlar.

Yaban mersinine alternatif olarak bahsettiğiniz tüm çeşitlerden şu an bahçemde var. Aslında anladığım sizin sorununuz sıcak havalar benim sorunum soğuk kış ayları. Tabi yaban mersininde diğer sorun toprak pH'sı. Frenk üzümü, bektaş üzümü ve ahududu Erzurum'da çok iyi meyve tutuyor. Bektaş üzümü en erken uyanan bitkilerimden. Bunları daha önce denediğim için onların yetiştiriciliğinde sorunum yok. Mümkün olduğu kadar erkenci türleri seçiyorum. Çünkü buranın diğer sorunu geççi türlerin olgunlaşması için yaz mevsiminin kısalığı büyük sorun oluşturuyor. Geççi bir ahududum var. Meyvelerinin büyük kısmını ekimde oluşan soğuklara kurban veriyorum. Erkenci ahududum daha yeni meyveye durdu. Meyvelerini ancak temmuzda yeriz.

aydemiraydın 24-06-2020 16:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tillandsia (Mesaj 1591619)
aydemiraydın

yabanmersini çok sıkıntılı ben piyasadaki bütün çeşitleri denedim elimde sağlam bir legacy çeşidi kaldı.
aronia,saskaton özellikle smoky çeşidi. josta,bektaşi ve frenk üzümlerini deneyin iklime uyarlarsa en azından sorunsuzlar.

Yaban mersinine alternatif olarak bahsettiğiniz tüm çeşitlerden şu an bahçemde var. Aslında anladığım sizin sorununuz sıcak havalar benim sorunum soğuk kış ayları. Tabi yaban mersininde diğer sorun toprak pH'sı. Frenk üzümü, bektaş üzümü ve ahududu Erzurum'da çok iyi meyve tutuyor. Bektaş üzümü en erken uyanan bitkilerimden. Bunları daha önce denediğim için onların yetiştiriciliğinde sorunum yok. Mümkün olduğu kadar erkenci türleri seçiyorum. Çünkü buranın diğer sorunu geççi türlerin olgunlaşması için yaz mevsiminin kısalığı büyük sorun oluşturuyor. Geççi bir ahududum var. Meyvelerinin büyük kısmını ekimde oluşan soğuklara kurban veriyorum. Erkenci ahududum daha yeni meyveye durdu. Meyvelerini ancak temmuzda yeriz.


Erzurum u iyi bilirim. 85 yılında ziraat 1. sınıfı Erzurum da okudum. ahududuların geççisi bizede uygun değil çünkü sıcaklardan kuruyor. yani temmuz 15 e kadar hasadı bitirmem lazım.

PH yı düşürmek için bol bol sıvı kükürt kullanın hem de besler . N-sülfasit, pelet kükürt artı Ca sülfatlarda var doğal formunda.

başarılar dilerim.

Tillandsia 13-07-2020 11:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1591638)
Erzurum u iyi bilirim. 85 yılında ziraat 1. sınıfı Erzurum da okudum. ahududuların geççisi bizede uygun değil çünkü sıcaklardan kuruyor. yani temmuz 15 e kadar hasadı bitirmem lazım.

PH yı düşürmek için bol bol sıvı kükürt kullanın hem de besler . N-sülfasit, pelet kükürt artı Ca sülfatlarda var doğal formunda.

başarılar dilerim.

Önerilerinizi uygulayacağım, bakalım sonuç ne olacak. Bu sene burada havalar hala ısınmadı. O yüzden fidelerde henüz çok fazla toparlanamadılar.

AkisSoftware 13-07-2020 15:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1591533)
cranbery amerikanın kuzeyinde bataklıklarda doğal olarak yetişiyor. adamlar suda giden bot biçerdöver le hasad ediyor. yani ph sorunları yok. ortam asidik. meyvenın maliyeti neredeyse sıfıra yakın.

blubery kutuplarda doğal olarak yetişiyor gözünün görebildiği her yer yaban mersini . ayılar kışa hazırlık için kilolarca mersin meyvesi yiyorlar. zaten adıda ayı üzümü :))

Ayılarda ağzının tadını iyi biliyor haaa :)

Ben Üniversite görevlilerinin ya da tarım ormanda çalışanların bunun çok az maliyetli ve sürekli bir çözümünü bulacağını düşünüyorum. Benim avantajım sulama suyumun ph seviyesi çok düşük 6-6.5 gibi. Bu çok büyük bir avantaj. Lakin yardımcı materyalleri kullanmak gerek.

2 tane Turna yemişi fidanı dikmiştim birisi ölmüş gitmiş diğeri çok zayıf bir yaşama gösteriyor. Biran evvel bir şeyler yapmam lazım. Çam iğneleri falan da koydum ama bilemiyorum başka ne yapabilirim...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025