agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Böğürtlen, Ahududu (Rubus idaeus) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/638.htm)

Jezebel 18-11-2013 11:48

2 Eklenti(ler)
Karakanın 30-40 cm'lik bir dalının resmini yüklüyorum.
Ne söylemeye çalıştığımı anlatmak için.
Bakın baharda buradan üç dal uzayacak;)
Bitkinin iki ucu da toprakta, 3 koldan uzamaya yelteniyor.

Eklenti 454927

Eklenti 454928

Kolay gelsin.

Jezebel 22-11-2013 09:33

1 Eklenti(ler)
Antioksidan deposu süper meyve Norveç böğürtleni pek bir nam saldı basında.
Bir de jenerik ismini yazsalar gam yemiyecem;)
Cloudberry ( Rubus chamaemorus) mu kastediliyor acaba?

Eklenti 455847

Türkiye'de yetişiyor mu merak ediyorum ...

Jezebel 04-12-2013 22:08

2 Eklenti(ler)
Karaka black meyvesinden ayırdığım tohumlar çimlendi.
Kaç yılda meyve verir bilmiyorum ama;)

Eklenti 458819

Eklenti 458820

Hadi bakalım, hayırlısı.

Jezebel 06-12-2013 17:53

2 Eklenti(ler)
Böğürtlen ve Ahududuyu kimse sevmiyor sanırım.
"Kendin çal, kendin oyna" misali yazıp duruyorum.
İngilizlerim geldi dikildi ve yerlerine alıştı bile.

Eklenti 459009

Eklenti 459010

Bir kısmı bunlar.

bari 06-12-2013 18:16

Ahududu sürgün vermiş, o sürgünler kışı atlatabilecek mi?

Jezebel 06-12-2013 19:12

Sn.bari geçen yılbaşında meyve yedik.
İzmirde hiç birşeycik olmaz:)

habipapo 06-12-2013 20:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1227205)
Böğürtlen ve Ahududuyu kimse sevmiyor sanırım.
"Kendin çal, kendin oyna" misali yazıp duruyorum.
İngilizlerim geldi dikildi ve yerlerine alıştı bile.

Eklenti 459009

Eklenti 459010

Bir kısmı bunlar.

sayın jezebel hayırlı olsun güle güle büyütün fidan ları bol meyvelı günler

nkutsay 06-12-2013 20:13

Sn jezebel size danismak istiyorum. Uzumsulerden birkac tane dikmek istiyorum. Bana eksi olmayan tatli kokulu uzumsulerin cinslerini soyleyebilir misiniz. Mayhos bile olmasin:))

Jezebel 07-12-2013 00:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay (Mesaj 1227270)
Sn jezebel size danismak istiyorum. Uzumsulerden birkac tane dikmek istiyorum. Bana eksi olmayan tatli kokulu uzumsulerin cinslerini soyleyebilir misiniz. Mayhos bile olmasin:))

Sn. nkutsay bu konuda arkadaşlar fikirledini bu forumda beyan ettiler.
Ben de kendilerine katılmak durumundayım.

1. Boysenberry‎
2.Siyah ahududu ( Blackcap raspberries )

Ben kendi açımdan yani sadece İzmir için bitki araştırıyorum, çünkü bu sıcaklığa dayanacak bitkiler azdır.
Türkiye için bir genelleme yapmam mümkün değil.
Türkiye geneli için onların söylediklerini kabul etmek durumundayız.
Saygılar.

Melih Bakırlıoğlu 07-12-2013 09:12

Sayın Jezebel; fidanlarınız dikenlimi? Bizim buralarda yabani böğürtlene karaltı denir, orman gibi olur. Meyveleri çok küçük oluyor, aromaları çok güzel ama o dikenleri yokmu. Bir avuç yemek için nelere katlanıyorum .Paçalar bir yandan, kollar bir yandan bir yerlere takılıyor kurtul kurtulabilirsen. :)
Bereketli, güzel fidanlarınız olurlar, inşallah.

Lonicera 07-12-2013 12:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay (Mesaj 1227270)

İzninizle ben de nacizane fikrimi belirtmek isterim. Şeker oranı yüksek üzümsü istiyorsanız sadece ahududulara yönelin derim. Böğürtlenlerin genelde tümü ahududu kadar tatlı olmuyor. Ahududularda şimdiye kadar mayhoş, ekşi, tatsız bir türe rastlamadım henüz( gerçi sevgili bari birkaç ahududu çeşidinin oldukça tatsız, yavan olduğundan bahsetmişti). Ama böğürtlenlerde durum daha farklı. Böğürtlenler (özellikle kültüre alınmış türler) ahududulardan daha mayhoş ,ekşi, aromasız oluyorlar. Bunda çeşidin özelliği, iklim, toprak yapısı, gübreleme, güneşlenme, su ve toprak kalitesi vb. etkenler başroldeler.

Şöyle bir deneyimimi aktarayım. Elimde boysenberry fidanlarının bir kısmı bahçe toprağında bir kısmı da büyük saksıdalar. Gerek besleme gerekse güneşlenme üstünlüğü saksılarda olduğu için bahçedeki boysenler daha asidik ve mayhoş oldular. Onların tamamı reçele ayrıldı, saksıdakiler ise taze tüketimde kimseye yetmedi:))

Örneğin ben şimdiye kadar ne bahçede ne de saksıda forumdaki arkadaşların yetiştirdiği lezzette domates yetiştiremedim. Hep arkadaşlara özenip durdum.Ya da ne bileyim bir başka yerde yetiştirilen tatlı ve aromalı böğürtlen benim bahçemde asidik ve oldukça ekşi oldular. Bunda sözünü ettiğim etkenler çok önemli rol oynuyor diye düşünüyorum.

Jezebel 17-01-2014 17:09

1 Eklenti(ler)
Hiç kazara bitki aldınız mı bimiyorum.
Wolemi çamı almayı denerken başarılı olamayınca, acaba Türkiye artık göndermiyorlar mı diye düşünerek başka bir ürüne tıkladım.
Kart bilgileri girilmiş olduğu için de Wolemi çamını göndermeyi reddederken tesadüfen tıkladığım ürün sipariş edilip parasını ödenmiş oldu.
Bu bitkinin siparişini iptal etmedim.

Eklenti 465234

Kısmet böyleymiş, Ağustos ve Eylülde meyve veren bir Böğürtlen olan
Blackberry Ashton Cross çıktı.
Meyveleri ufak ama vahşi böğurtlen kadar kokulu yazıyor.

Hadi bakalım şimdi ne olacak:)

Jezebel 17-01-2014 19:03

Bu gün geldi.
1 yaşında 25 cm bir bitki. Saksıya diktim.
Işık az olduğu için görüntü alamadım.
:rolleyes:

bari 18-01-2014 07:36

Bende var, dikenli bir tür evet. Ama daha meyvesini göremedik, biraz nazlı gibi..

Jezebel 18-01-2014 19:37

4 Eklenti(ler)
Kış için halleri hiç fena değil.
Yeni gelen üç böğürtlen.

Eklenti 465421

Eklenti 465422

Eklenti 465423

ve yeni gelen Ahududu sıfırın altındaki soğuklardan sonra

Eklenti 465424

.

Lonicera 03-02-2014 13:30

Bugün gözümü karartıp böğürtlenleri askıya almaya başladım. Hem boysenberrylerde hem de karakalarda çok ama çok zorlandım. Ben boysen için çok dikenli diyordum ama karaka tam bir diken yumağı. Hele yeni çıkan obur sürgünlere el değdirmek imkansız. Ne iş eldiveni ne de başka bir şey koruyamıyor eli.

Karakaların bir kısmında çiçek tomurcukları oluşmuş, makine yanımda yoktu resimleyemedim. Boysenler ve siyah ahududular uyanmamışlar henüz. Chester yaprak koltuğundan göz patlatmaya başlamış. Ahududuların uç kısımlarında yapraklanmalar başlıyor. Tay berryler neredeyse tamamen yapraklandılar ama ortalıkta çiçek tomurcuğu henüz yok.

Karaka İzmir için sanırım en erkenci tür oluyor. Umarım önümüzdeki günlerde don olayı yaşanmaz.

hberbul 03-02-2014 13:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1219561)
Tek ucu bile olsa onu daldırın.
Gövdeden daldırma veya " hendek yatırma" dedikleri yöntemle çok güçlü kök oluşmuyor maalesef. Yeni bitkiyi besleyemiyor.
Ama "uç daldırmada" oluşan kök püskül gibi oluyor ve yeni bitkiyi rahatlıkla besliyor. Bahara yeni bitkiniz olmasın mı:confused:;)
Deneyin ne kaybedersiniz?
Uç topraktan uzakta sabitlenmişse o zaman minik saksıyı sabitleyin ucun seviyesine ve öyle toprağa batırın.
Onu da sevgili jineop Clematiste yapmıştı, "havayi daldırma" demiştik.
Ben o yöntemi pencere pervazına bağlı bitkimi pervaza koyduğum balkon saksısıyla yaptım, 4 yeni kök oluştu. Siz saksıyı telle asmaya bağlayın ve ucu toprağa batırın.
Gerisini düşünmeyin ;)

Uç daldırma yöntemini bu ayda denesem başarılı olur muyum?

İsmail Kuzucu 03-02-2014 15:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hberbul (Mesaj 1246876)
Uç daldırma yöntemini bu ayda denesem başarılı olur muyum?

Sadece uç daldırması yapmanıza gerek yok. Derekumu ve hafif bir toprak ile tüm dalı bu karışım üzerine koyup tekrar bu karışım ile örtün. Bir karışlık bir derinlik yaparsanız çıkarma işlemi daha kolay olur.

Hemen yaparsanız olur, havalar ısındığı zaman verim tam alınmıyor. Sonbaharda fazla olan yan dalları bu şekilde ekim yaparsanız tek daldan en az 2-3 adet fidan elde edebilirsiniz..

Jezebel 08-03-2014 16:55

1 Eklenti(ler)
Sonbaharda gelen Reuben tomurcuklandı.
Mayıs en geç Haziranda tadına bakacağız.

Eklenti 474671

Hızlı sonuç almak çok güzel.
Bedford Giant ve Ashton Cross da yeşillendi ama bu sene meyve beklemiyorum.

Jezebel 23-03-2014 09:53

1 Eklenti(ler)
Blackberry Ashton Cross bu yıl meyve alamam sanıyordum, yanıldım :)

Eklenti 477689

30 gün içinde tadına bakacağız.

limon_sever 06-04-2014 10:50

2 Eklenti(ler)
Karaka Black böğürtlen dip sürgünüyle çok güçlü geliyor...

Eklenti 481009

75-80 cm'den sonra bitkinin 2 metre civarındaki kısmı kuru ve göz uyanması olmadı. Acaba karakanın genç olmasından mı kaynaklanıyor yoksa böyle mi?

Eklenti 481008

In God We Trust 06-04-2014 21:09

Evimin arkasındaki orman tam bir böğürtlen deposu ancak çok dikenliler ve meyveleri büyümeden kopartılıyor piknikçiler tarafından bana önerebileceğiniz çeşitler nedir İstanbulun nemli bir bölgesi için mümkünse diken olmasın misafir çocukları kollarını bacaklarını yırtıyor sonra 2 meyve yiyeceğiz diye :) Ekşi-tatlı farketmez

Lonicera 07-04-2014 17:57

4 Eklenti(ler)
Bende ilk Karaka çiçeklenmişti. Ardından Loganberry, daha sonra Boysen , en sonunda Tayberry çiçek açtı. Ancak Loganberry inanılmaz hızla meyve büyüttü. Şimdiye kadar hiç bu kadar verimli bir tür görmedim.( pardon dikensizleri unuttum). Her tarafı meyve dolu. Lezzet konusunda şimdilik yorum yok. Cep telefonundan çekilmiş bir kaç kötü resim koyuyorum, resimsiz olmuyor. Gerçi kötü olunca da olmuyor ama , neyse:)))

Sırasıyla Karakablack, Boysenberry, Tayberry ve Loganberry.

Jezebel 11-04-2014 11:33

1 Eklenti(ler)
Reuben

Eklenti 482504

Ağırdan alıyor:)
Sn . Lonicera Loganberry' nin tadı konusunda yorumları bekliyorum.
Diğerleri konusunda bilgi sahibi olduk:)

Lonicera 11-04-2014 13:37

Sn Jezebel, sanırım Nisan sonuna doğru ilk olgun meyveleri görebileceğim. İnternette biraz araştırdım, sonuçlar lezzet konusunda pek iç açıcı değil:( Umarım beklentilerimin en azından yarısını karşılar.

yasinmetin 11-04-2014 14:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1267318)
Karaka Black böğürtlen dip sürgünüyle çok güçlü geliyor...

Eklenti 481009

75-80 cm'den sonra bitkinin 2 metre civarındaki kısmı kuru ve göz uyanması olmadı. Acaba karakanın genç olmasından mı kaynaklanıyor yoksa böyle mi?

Eklenti 481008

Benim bahçemdeki 2 adet karaka da aynen bahsettiğiniz gibi geçen sene verdiği sürgünler kurudu budamak zorunda kaldım. hatta üzülmüştüm soğuktan tamamen öldü diye yenisini alayım diyordum ama dipten sürgün vermeye başladı :) bu arada loganberry nin tadının pek iyi olmadığını duymuştum, onun yerine tayberry öneriliyor.

bnymnblr 17-04-2014 13:40

Bahçemizdeki duvara çocuklar çıkıyorlar.
Bu yüzden
Ben büyük dikenli ve duvara sarmaşık gibi sarılan bitkilerden arıyorum.
Aklıma ilk olarak böğürtlen geldi.
Aklınıza gelen başka bitkiler var mı?
varsa böğürtlen veya benzeri dikenli bitki verebilecek olan verse, sevinirim.

limon_sever 17-04-2014 19:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bnymnblr (Mesaj 1271830)
Bahçemizdeki duvara çocuklar çıkıyorlar.
Bu yüzden
Ben büyük dikenli ve duvara sarmaşık gibi sarılan bitkilerden arıyorum.
Aklıma ilk olarak böğürtlen geldi.
Aklınıza gelen başka bitkiler var mı?
varsa böğürtlen veya benzeri dikenli bitki verebilecek olan verse, sevinirim.

Meyveli bir bitkiye çocuklar daha bir ilgi gösterebilir. İğne büyüklüğünde dikenleri olan çalılar var. Onları tercih edebilirsiniz.

limon_sever 24-04-2014 16:50

3 Eklenti(ler)
3 sene önce satın aldığım bu böğürtleni gübre suyuyla besliyorum. Epey kalın gövdeli oldu.

Eklenti 485970

Yeni çıkan sürgün, daha kalın olacağının sinyalini şimdiden vermeye başladı :)

Eklenti 485971

Karaka Black Böğürtlen de gübre suyuyla besleniyor ama gövdesi epey ince.

Eklenti 485969

Lonicera 25-04-2014 14:48

Nihayet Loganberry' nin tadına bakmak nasip oldu. Öncelikle ifade etmek isterim ki bu tür ahududuya çok daha yakın. Şekil ve renk olarak aynı aksu pembesi ahududu. Tabii ondan kat be kat daha iri. Lezzete gelince, lafı bu kadar dolandırınca az çok tahmin ediliyordur herhalde:o. Tam ifade ile mayhoş... Ancak mükemmele yakın bir aroması var. Bir kaç meyve tadını aynı anda alıyorsunuz. Taze tüketimde dikensiz böğürtlenle aynı mayhoşlukta. Lakin reçelinin süper olacağını düşünüyorum. Bahçemde olmasını istediğim bir tür mü? Kesinlikle evet. Müthiş verimli ve erkenci bir cins. Nasip olursa geri kalan meyvelerden az miktarda da olsa reçel yapacağız. Çekirdekleri de yok denecek gibi, dişe dokunmuyor. Daha önce de ifade etmiştim, beklentimin yarısını karşılasa yeter diyordum, kesinlikle karşılıyor.

Şimdi Tayberry' i bekliyorum. Onun olgunlaşması sanırım Boysenberry' lerle aynı zamanda olacak gibi. Daha önceden tadan var mı bilmiyorum.

Gelelim esas konuya. Dün Loganberry' i tatmak için saksılar arasına girdiğimde Karakablack' in sürpriziyle karşılaştım. En altlarda bir adet dev gibi simsiyah olgunlaşmış halde buldum zat-ı şahanelerini. Böyle diyorum çünkü bu meyve böğürtlenler hakkında kafamdaki pek çok şeyi yıkıp geçti. nasıl bir muhteşem lezzet, tarifsiz. Bu arada özellikle Sn.Jezebel' e bu türü ülkemize getirip bizzat yayılmasında ön ayak olduğu için sonsuz teşekkür ediyorum, ayrıca lezzet sıralamasında ısrarla Karaka' yı savunmasının da çok yerinde olduğunu kabul edip hakkını teslim etmek isterim. Artık Boysenberry' nin tahtında Karakablack oturuyor benim için. Ta ki Tayberry veya daha başkaca yeni bir türü tadıp çok daha iyisine rastlayana kadar;).

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025