agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Böğürtlen, Ahududu (Rubus idaeus) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/638.htm)

gece 17-04-2007 18:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aysemelike (Mesaj 96147)
... Ters lale diye çiçek pazarında adasoğanı satanı gördüm, itiraz ettim "abla sen başka yerden alışveriş et" dedi bana satıcı!!!;)

Merhaba, adasoğanı satan o ters laleyi :D ben çok sevdim :mad: ve fikirlerine saygı duydum arkadaşlar :mad: ismini cismini olamasa bile eşkalini, dükkanının çiçek pazarındaki yerini yurdunu öğrensek de biz de onu dinleyip, ondan alışveriş etmesek, ettirmesek, ne dersiniz?
Milletçe birlik ve beraberliğe olan ihtiyacın gittikçe arttığı bu günlerde hiç olmazsa o saygıdeğer :mad: arkadaşın dileğini yerine getirebilsek, ne güzel olur :cool: Hadi bilmeyeni hoşgörelim ama niyeti bozukları görüp, duydukça dayanamıyor, tepki vermek istiyorum arkadaşlar...
Herkese sevgiler, birlik, beraberlik ve dirliğimiz daim olsun...

gece...
başka yerden alışveriş etmek isteyen abi!

gece 23-04-2007 23:27

Kurumadan kuruma beğen!
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp (Mesaj 95859)
...Bir sene bahçede kalan ahududu bitkisi. O sene sonbaharın gelmesi ile birlikte ana dalını kurutur. ...

Böğürtlen ve ahududu dallarının iki yıllık oluşları ve kurumaları oldukça belirgin, özellikle ahududu gözlemlediğim kadarıyla iki yıl konusunda çok daha dakik gibi sanki.
Benim merak ettiğim; bu kuruma kararını (yaşamaya devam eden) kök mü veriyor, ve kuruma dalın köke yakın kısmından mı, yoksa dal ucundan mı başlıyor?
Kurumuş dallar ve yeni sürgünler gördüm, ancak hiç kuruma sürecinde rubus dalı hatırlamıyorum! Çok mu dikkatsizim, yoksa kuruma köke yakın başlayıp haliyle çabucak tüm dalın kuruması ile sonuçlandığından mı farkedemedim? Yoksa kuruma zaten meyveler bitip, yaprak döküldüktenk, ben rubusları arayıp sormazken, usulca gerçekleşiyor da mı farkedilmiyor?
Bu arada rubus türleri üzerinde sanki bilimsel çalışmalar, uzun gözlemler yapmış gibi konuştum gibi ama, değil, 2-3 yıl boyunca toplam 4-5 kök çiçek pazarından alınan ahududu tecrübem oldu, onlar da birkaç yılda öldü gitti. Böğürtlen ise yabani olarak sağda solda gördüklerimden ibaret.
Ancak her canlı gibi yaşam savaşı veren bu lezzetli bitkilerin kendi dallarına iki yıl ömür biçip, ötenazi uygulamaları bana çok ilginç ve etkili bir yöntem gibi geliyor. Düşünsenize dallar, yaşarken alabildiğine esnek ve hızlı büyüyebiliyor, ölünce de dal odunsu, kökü canlı olduğundan sonraki dallara iskele(t) görevi görüp hayat yolunda bencilliğin anlamsızlığını, paylaşmayı bilmeyi bize hatırlatıyorlar.
Bir de dalların ölümü acaba hücresel çapta bir son ile mi gerçekleşiyor, yani bir çeşit doğal ölüm mü, yoksa kökün salgıladığı bir kimyasal ile dalın zehirlenmesi sonucu diyebileceğimiz bir kuruma mıdır?
Umarım sorularımı abesle iştigal olarak görmezsiniz, zira sonuçları çok farklı ve bitkileri (dolayısıyla kendimizi) anlamada ayrımların ve nedenlerin sonuçlar üzerinde önemli olduğunu düşünenlerdenim.
Saygılar.

gece
"böğürtlen" isminin, bitkinin yakıcı dikenlerinden geldiğini tahmin edip, çocukluğunda kullandığı "karamuk" ismini tercih eden, karamuk sever, dikene aldırmaz adam...

agartha 25-04-2007 02:10

Herkese merhaba,

Elime sarı ahududu tohumları geçti. Genel olarak çelikle üretildiğini biliyorum. Tohumdan üretildiğini hiç duymadım. Tohumdan üretmem bir hayal mi yoksa püf noktalarını bilerek yapabilir miyim?

dal 26-04-2007 19:11

ahududu
 
Yaşasın!Bu bölümü okuyana kadar fidanlarım kurudu sanıyordum.Ana dal kurumuştu bende hiç ellememiştim.Tam sökmeyi planlarken bu bölümü okudum.Daha sonra dönüp bir baktım alttan sürgün atmış.Önce tam emin olamadım Ama yaprak yapısı aynı çok güzel oldu.:)

sukranayalp 26-04-2007 20:15

Sn Gece
ahududu bitkisinin o seneki sürgünün kuruması Sonbahar ile başlıyor. Gidici olan dalın üstündeki yapraklar aynı dönemde , hep birlikte sararıyorlar ve son olarak kuru ve üstü sarı yapraklı, kısmen de dökülmüş bir ahududu ile karşı karşıya kalıyorsunuz.Kuruma kararını veren kök değil. Kök olsa ertesi seneye de bir şey kalmaz. Üzerinde meyve veren dal - benim kanaatimce- enerjisini ve besin aktivasyonunu kaybediyor. Besin aktivasyonunu kaybedince Sonbaharın gelişi ile birlikte chlorophyl (yaprağa yeşil renk veren madde) azalıyor, yerine antocyan (sarı-kırmızı yaprağa renk veren madde) ortaya çıkıyor. Antocyan'ın ortaya çıkışı ile birlikte bitkinin devr-i daim sistemi toprak üstü kısmında yıkılmış oluyor. Sadece kökte kalıyor. Umarım anlatabilmişimdir.

gece 27-04-2007 11:36

Çok teşekkürler Sn. Sukranayalp, konuyu çok iyi anlatmışsınız. Sadece ben "dalı kurutma kararını veren kök mü?" diyecek yerde yanlış ifade edip "kuruma kararını veren kök mü?" diye yanlış sormuşum. Açıklayıcı yazınız için tekrar teşekkür ederim.

gece
karamuk ve ahududusever forumcu...

limon 27-04-2007 13:08

Benim ahududum çiçek açmak üzere... Çiçeklenince fotoğlarım....

lokmanbahçe 27-04-2007 20:08

ben birkez sulamışım ama yanlışlıkla altı delik olmayan kovada duruyormuş kurudu gitti

Güler 02-05-2007 12:42

Sayın sukranayalp, benim de bahçemde 17 kök ahududum var bunlardan 2 tanesi sarı.Hepsıni sıra gibi diktim (karık yaparak) birkaç direk arasına da tel gererek sarmaşık gibi sardırıyorum. Geçen sene böyle yapınca daha kolay meyvelerini topladım. Bu sene yeni sürgünleride sardırmayı düşünüyorum ama daha kuruma görmedim. damlalıklı sulama imkanım var böyle yapayım mı yoksa eski sistem devam mı? Bana söyleyebileceğiniz daha başka şeyler varmı?, mesela hiç gübre verdiğim filan yok. Birde onun hemen yanında bir babadan kalma böğürtlenim vardı ben de Alaradan bir tanede aşılı böğürtlen aldım ve ektım. Aşılı olanın meyveleri napolyon kiraz kadar iri ama mayhoşluğu fazla sonra öğrendim ki onu ahududuya aşılamışlar ondanmış, bilmiyorum nekadar doğru.

sukranayalp 02-05-2007 13:19

Sn Güler,
karık yapmanız, tele sardırmanız gerçekten en doğru olanı.
Yeni sürgünleri de uzadıkça sardırırsınız.
Henüz kuruma görmemeniz ilgimi çekti. Ben de ahududu yetiştirdim ama tecrübem her seneki dalının kuruması idi.
Damlalıklı sulama yapmanıza gerek yok. Bahçenizi normal sulama dönemlerinizde sulamanız yeterli. Nisan aylarında her bir ahududunun dibine organik veya suni gübre verebilirsiniz. (Hayvan gübresini tercih ederim, bu ayrı bir konu. Her fidana bir avuç gelecek şekilde kullanabilirsiniz.) Ahududu ile böğürtlen aşılaması konusunda bilgim yok. Bu konuda bir şey diyemeyeceğim. Saygılarımla.

limon 02-05-2007 13:56

Ahududum...
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 10098

Güler 02-05-2007 15:16

Sn.sukranayalp,

verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. saygılar

n_turan 03-05-2007 23:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lokmanbahçe (Mesaj 92580)
arkadaşlar benim bir ahududu fidem var idi. dal şeklinde geldi. ev herhalde kaloriferli olunca tomurcuklandı ve patlayıp yeşillendi. sonra bir gün bi baktım o çıkan yapraklar kurumuş çıtır çıtır olmuş. dibine baktım kökünün bir kısmı siyahlaşmış. dal kısmı da böyle buruşuk buruşuk olmuş. hemen toprağını değiştirdim. şimdi benim merakım acaba bu ahududu tekrar kendine gelirmi sürgün verir mi acaba???:(

Sanıyorum bitkiyi kurutmuşsunuz. Ahududu bitkisi bir yaşındaki dal üzerinde meyve veriyor. İkinci yıl aynı dal üzerinde meyve almak mümkün olmadığından meyvesini toplar toplamaz dipten kesiliyor. İşte bu aşamada çoktan dipten yeni sürgünler vermiş olması gerekiyor ki, sizin anlatımınızdan böyle bir şey olmadığını çıkarıyorum. Büyük olasılıkla ev ortamında kaldığı için kökü kurumuş. Bu tür bitkiler bataklık olmamak koşuluyla nemi seviyorlar. Size önerim, illa ki evde ahududu yetiştirmek istiyorsanız 40-50 cm çapında büyükçe bir saksıya dikin ve balkonunuzda bulundurun. Kışın kapalı ama ısıtılmamış bir balkon veya merdiven boşluğunda saklayıp nisandan itibaren yeniden balkona çıkarabilirsiniz.
Umarım faydalı olur.

agartha 04-05-2007 03:39

Tohumdan ahududu nasıl yetiştirebilirim?

Şimdiden cevaplar için teşekkür ederim.

n_turan 04-05-2007 09:08

2 Eklenti(ler)
Bildiğim kadarıyla tohumdan yetiştirilmiyorlar.

Ahududu Yetiştirmek için:

Öncelikle bilmeliyiz ki, bir ahududu bitkisi varsa yeni bir bitkinin üretilmesi son derece basit. Çoğu meyvelerden farklı olarak, üzümsü meyveler çok kolay üretilebiliyor. Aslına bakarsak, sizin bir şey yapmanıza bile gerek yok. Onlar kendi kendilerine üremenin bir yolunu bulurlar, ve hatta baş belası olabilecek şekilde çevrelerini işgal edebilirler. Bu yüzden, üretmek kadar üremelerini kontrol etmek de önemlidir.

Kök çelikleri yöntemi:
Kurşunkalem kalınlığındaki kökler 10-15 cm uzunluğunda kesilir ve 5-8 cm derinliğe dikilir. Sıralar arasında 30 cm boşluk bırakılır. Kök çelikleri Ocak-Şubat aylarında gömülür ve Mart-Nisan’da yerlerine dikilir. Kışı sert geçen bölgelerde bu süreler biraz daha ileri alınabilir.
Siyah ve mor ahududu bu üretim tarzının istisnasıdır. Bu türler köklerde yeterince göz vermezler. Bu yüzden uç daldırma yöntemiyle üretilirler. Uzun kollar veren böğürtlenlerde de aynı sorun vardır. Dikensiz böğürtlenler ise kök çeliğinden üretildiklerinde yeniden dikenler çıkar.

Piçlerden üretim.
Aslında kök piçleri doğal olarak üretilmiş kök çelikleri gibidir. Köklerdeki gözler kendiliğinden gelişerek toprak yüzüne çıkar. Tek yapmanız gereken, sonbaharda bunları topraktan sökmek ve makasla kökten keserek bitkiyi yetiştireceğiniz yere dikmektir.

Uç Daldırma:
Bu yöntem siyah ahududu, melez çeşitler, sarılıcı ve dikensiz böğürtlenler için kullanılır.
Yaz sonuna doğru, ahududu veya böğürtlen kamışları çok sayıda sürgün ucu verdiğinde en güçlülerini seçin. Kamışların uçlarını derin olmayan (3-4 cm) bir çukura koyarak U şekline getirdiğiniz bir tel parçasıyla gevşekçe toprağa tutturun ve üzerini kapatın. Çukur açtığınız toprağın nemli kalmasına özen gösterin. Toprak içinde kalan uçtan başlayarak dal üzerinde yatay kökler oluşacaktır. Bırakın kışı orada geçirsin. Ertesi bahar, topraktan yeni bitkinin sürgün verdiğini göreceksiniz. Ait olduğu dalı 20-30 cm uzunluğunda keserek kazın ve yerine dikin.


Yapraklı dal Çeliği:.
Bütün üzümsü meyveler için kullanılabilecek bu yöntem için özel ortam gerekmektedir. Yarı-odunlaşmış çelikler yaz ortasında alınır ve çok nemli bir ortamda (serada) suyun havaya püskürtülmesiyle (pülverize) köklendirilir. Benim denediğim bir yöntem değildir.


Doku Kültürü.
Laboratuar ortamında, özellikle virüsten arındırılmış bitki temininde kullanılır.

agartha 05-05-2007 00:30

Teşekkürler n_turan...
Hay Allah ben de sevinmiştim sarı ahududum olacak diye... :(
Artık fidesini bulmaya bakacağım demek.

nihathoca 03-06-2007 21:41

size teşekkür ediyorum türkçe yi kullandığınız için

dal 03-06-2007 22:15

Benim geçen sene diktiğim ahududu tamamen kurudu.Mart sonu Nisan başında
kuruyan yerden yeni filizler çıkmış farkettim.Ama neden bukadar yavaş büyüyor ki? iki ay olacak nerdeyse bir karışı geçmedi.Yapraklar çok sağlıklı görünüyor.Böğürtlene benziyen bir çalı-bitki sanıyordum.Böğürtlenlerim çiçeklendi meyveye döndü ama bunda tık yok, acaba normal birşey mi?

denizakvaryumu 03-06-2007 23:07

arkadaşlar
ahududu sadece kırmızı olur diye biliyorum...sizin bahsettiğiniz sarı ahududular böğürtlen olmasın?


.

Güler 03-06-2007 23:43

Sayın denizakvaryumu
ahududunun sarısı var ben geçen sene yalovadan aldım ve bu sene toplamaya başladım hem de çok güzeller.

denizakvaryumu 04-06-2007 00:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Guler (Mesaj 112899)
Sayın denizakvaryumu
ahududunun sarısı var ben geçen sene yalovadan aldım ve bu sene toplamaya başladım hem de çok güzeller.

hımm
yeni bir bilgi daha öğrenmiş oldum...teşekkürler


.

limon 04-06-2007 12:18

Bahçemdeki ahududu ilk meyvesini verdi. :)
http://www.agaclar.net/galeri/showim...p?i=8748&c=402

Derya Özen 04-06-2007 13:41

Böğürtlen'e hiç yabancı değilim, ama ahududu konusun da tecrübesizim. Böğürtlen bizim köy de az miktar da yetişiyor, fakat komşu köylerimiz olan Çit ve Sele de inanılmaz şekilde çok. Eylül ayından önce pek olgunlaşmıyor. Sanıyorum daha sulak ve nemli yerleri seviyor.

limon 04-06-2007 14:04

Böğürtlenin ağustos sonu eylül ortası gibi meyveleri olgunlaşır diye biliyorum ben de. Fakat ya küresel ısınmadan ya da aşılı böğürtlenlerin özelliğinden bilmiyorum şu anda üzerinde bol miktarda meyvesi var. 2-3 haftaya kadar olgunlaşır gibi görünüyorlar. Doğada bulunanları ağustos sonundan eylül sonlarına kadar toplarız genelde.

limon 04-06-2007 14:13

Böğürtlen toplarken bahçe makasınızı yanınızda götürün. Dalında doğal haliyle kurumuş olanların altına bir kap veya torba koyup makasla grup halinde (yapraklarıyla) kesin. Kışın çay gibi demleyin. Çok güzel mayhoş bir tadı oluyor.

hassoman 04-06-2007 20:56

Bursa'da bir Osmanlı Köyü olarak ünlenmiş olan Cumalıkızık'ta sohbet ettiğim yaşlı bir kadın bahçesinden söktüğü bir kök ahududu fidesini ısrarla hediye etmişti. Ankara'da olabileceğini hiç aklım kesmemişti. Özenle bahçeme diktim.
İlk senesinde sadece çoştu. Meyva vermedi!.. :p
Ancak bu sene (ikinci senesi) bol bol çiçeklendi ve çiçeklerin hepsi meyvaya durdu. Bugün tam 6 adet hasat ettik.:D Kokusu harika!... Reçelini mi yapalım yoksa marmelat mı; yoksa hepsinden vazgeçelim öylece yiyelim mi karar vermedik.
Ankara'da bahçesi olanlara duyurulur. Güneş alan bir köşesine diksinler, yakışıyor yani!;)

dal 04-06-2007 23:06

Ben gölgelik rüzgar alan biryere dikilir diye biliyordum acaba yanlış mıyım? Belkide benim ahududu oyüzden büyümüyor minnacık kalıverdi.

Güler 05-06-2007 08:29

Sevgili dal,
Hem ahududuyu hem de bögürtleni güneşli bir yere dik. Ahududu su istiyor ama böğütlen fazla istemiyor. Bursa Alara çifliğinden aşılı böğütlen almıştım önceleri iri iri ve çok verdi. Ertesi sene üstü yine pıtırak meyva doluydu ama bir türlü siyahlaşamadı renkleri hep kırmızı kaldı tadı da aşırı mayhoştu yani yemesi biraz zor.Telefon ettiğimde çok suladığımdan öyle olduğunu öğrendim, bir de onları galiba ahududuya aşilıyorlarmış-ki yeni aldıklarımda diken yok- bu sene suyu çok az veriyorum. Bakalım böğürtlenler nasıl olacak, ama ahududularım nefis , sabahları kaseni al iyice doldur. Yemesi de başka bir güzellik. Buyrun beraber yiyelim sezon fazla uzun değil.

bonsade 05-06-2007 09:00

1 Eklenti(ler)
Ahududu için Antalyada olmaz dediler.Yazı atlatırsa kurtuldu demektir.

lokmanbahçe 05-06-2007 12:17

arkadaşlar sarı ahududu nereden bulabilirim bir de bizim aydın kuşadası ya da izmirde yetiştirebilirmiyiz acaba?

xarfax 14-06-2007 23:34

Merhabalar..
Aşılı böğürtlen fidanı isteyenlere yardımcı olabilirim..
Mesajlarını bekliyorum..

Todor 15-06-2007 06:23

Sevgili Xarfax, bize birazda bilgi versen. Mesela böğürtleni nasıl aşılıyorsun, neye aşılıyorsun.? Anlatmaz mıydın?

denizakvaryumu 15-06-2007 08:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 118035)
Sevgili Xarfax, bize birazda bilgi versen. Mesela böğürtleni nasıl aşılıyorsun, neye aşılıyorsun.? Anlatmaz mıydın?

satılan fidanların bakımı nasıl olacak?Hastalıklara karşı hangi ilaçlar atılacak ? vb.

Açıkçası forumumuz fidancılarından olan Ahmet Bey den bunları bekliyoruz...İlan verip kaçmak yok :D



.

Oğuzhan 15-06-2007 09:20

Ahududu meyvesini nasıl temin edebiliriz.

ALABALIK 15-06-2007 09:26

Arkadaşlar, iki yeni dut fidanım yaprak açmadı ama gövdesi henüz kurumadı da. Bilgisi olanlardan yardım rica ediyorum.

Ophrys 15-06-2007 12:58

Benim de ahududu fidem var artık.

Todor 15-06-2007 20:21

Alabalık, dut için meyve ağaçları bölümünde dut başlığına bakınız.

xarfax 16-06-2007 12:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 118047)
satılan fidanların bakımı nasıl olacak?Hastalıklara karşı hangi ilaçlar atılacak ? vb.

Açıkçası forumumuz fidancılarından olan Ahmet Bey den bunları bekliyoruz...İlan verip kaçmak yok :D



.

Merhabalar.. Kaçtığımı düşünmeyin ..Açıkçası iş tempomdan dolayı foruma çok fazla vakit ayıramıyorum..

Aşılı böğürtlen fidanı dikensiz oluşundan dolayı bu ismi almakta. Yoksa bir aşı uygulaması yapmıyoruz..Çelikle yetiştirilebiliyor.İlaçlamada fazla gerektirmiyo bir üzüm gibi değil yani..
Fidelerin üzerinde meyveleri ufaktan olmaya başladı bir kaç güne kadar tüketilme kıvamına gelecektir..

n_turan 16-06-2007 16:13

All Gold ile tanıştım.
 
1 Eklenti(ler)
Stockholm’den bir adet All Gold çeşidi ahududu fidanı aldım ve bahçeme diktim.
Alırken dip sürgünü olan bir fidanı seçtim. En azından gelecek yıl meyve almayı garantilemek istedim.
Sabırsızlıkla yerine alışmasını ve coşmasını bekliyorum.
Fall Gold olarak da bilinen All Gold altın sarısı renkte meyve veren bir ahududu çeşidi. Çok iyi meyve veren All Gold Kore’de geliştirilen bir melez. Dahası, soğuğa dayanıklı... Büyük meyvesi bal gibi tatlı ve taze tüketilmek veya muhafaza için harika. Batıda restoranlarda tabakları süslemek için de kullanılıyor. İlk meyveler haziran ortasında, ikincisi Eylülde olgunlaşıyor.

Ophrys 16-06-2007 16:18

1 Eklenti(ler)
İşte buda benimkisi.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025