![]() |
Alıntı:
Milletçe birlik ve beraberliğe olan ihtiyacın gittikçe arttığı bu günlerde hiç olmazsa o saygıdeğer :mad: arkadaşın dileğini yerine getirebilsek, ne güzel olur :cool: Hadi bilmeyeni hoşgörelim ama niyeti bozukları görüp, duydukça dayanamıyor, tepki vermek istiyorum arkadaşlar... Herkese sevgiler, birlik, beraberlik ve dirliğimiz daim olsun... gece... başka yerden alışveriş etmek isteyen abi! |
Kurumadan kuruma beğen!
Alıntı:
Benim merak ettiğim; bu kuruma kararını (yaşamaya devam eden) kök mü veriyor, ve kuruma dalın köke yakın kısmından mı, yoksa dal ucundan mı başlıyor? Kurumuş dallar ve yeni sürgünler gördüm, ancak hiç kuruma sürecinde rubus dalı hatırlamıyorum! Çok mu dikkatsizim, yoksa kuruma köke yakın başlayıp haliyle çabucak tüm dalın kuruması ile sonuçlandığından mı farkedemedim? Yoksa kuruma zaten meyveler bitip, yaprak döküldüktenk, ben rubusları arayıp sormazken, usulca gerçekleşiyor da mı farkedilmiyor? Bu arada rubus türleri üzerinde sanki bilimsel çalışmalar, uzun gözlemler yapmış gibi konuştum gibi ama, değil, 2-3 yıl boyunca toplam 4-5 kök çiçek pazarından alınan ahududu tecrübem oldu, onlar da birkaç yılda öldü gitti. Böğürtlen ise yabani olarak sağda solda gördüklerimden ibaret. Ancak her canlı gibi yaşam savaşı veren bu lezzetli bitkilerin kendi dallarına iki yıl ömür biçip, ötenazi uygulamaları bana çok ilginç ve etkili bir yöntem gibi geliyor. Düşünsenize dallar, yaşarken alabildiğine esnek ve hızlı büyüyebiliyor, ölünce de dal odunsu, kökü canlı olduğundan sonraki dallara iskele(t) görevi görüp hayat yolunda bencilliğin anlamsızlığını, paylaşmayı bilmeyi bize hatırlatıyorlar. Bir de dalların ölümü acaba hücresel çapta bir son ile mi gerçekleşiyor, yani bir çeşit doğal ölüm mü, yoksa kökün salgıladığı bir kimyasal ile dalın zehirlenmesi sonucu diyebileceğimiz bir kuruma mıdır? Umarım sorularımı abesle iştigal olarak görmezsiniz, zira sonuçları çok farklı ve bitkileri (dolayısıyla kendimizi) anlamada ayrımların ve nedenlerin sonuçlar üzerinde önemli olduğunu düşünenlerdenim. Saygılar. gece "böğürtlen" isminin, bitkinin yakıcı dikenlerinden geldiğini tahmin edip, çocukluğunda kullandığı "karamuk" ismini tercih eden, karamuk sever, dikene aldırmaz adam... |
Herkese merhaba,
Elime sarı ahududu tohumları geçti. Genel olarak çelikle üretildiğini biliyorum. Tohumdan üretildiğini hiç duymadım. Tohumdan üretmem bir hayal mi yoksa püf noktalarını bilerek yapabilir miyim? |
ahududu
Yaşasın!Bu bölümü okuyana kadar fidanlarım kurudu sanıyordum.Ana dal kurumuştu bende hiç ellememiştim.Tam sökmeyi planlarken bu bölümü okudum.Daha sonra dönüp bir baktım alttan sürgün atmış.Önce tam emin olamadım Ama yaprak yapısı aynı çok güzel oldu.:)
|
Sn Gece
ahududu bitkisinin o seneki sürgünün kuruması Sonbahar ile başlıyor. Gidici olan dalın üstündeki yapraklar aynı dönemde , hep birlikte sararıyorlar ve son olarak kuru ve üstü sarı yapraklı, kısmen de dökülmüş bir ahududu ile karşı karşıya kalıyorsunuz.Kuruma kararını veren kök değil. Kök olsa ertesi seneye de bir şey kalmaz. Üzerinde meyve veren dal - benim kanaatimce- enerjisini ve besin aktivasyonunu kaybediyor. Besin aktivasyonunu kaybedince Sonbaharın gelişi ile birlikte chlorophyl (yaprağa yeşil renk veren madde) azalıyor, yerine antocyan (sarı-kırmızı yaprağa renk veren madde) ortaya çıkıyor. Antocyan'ın ortaya çıkışı ile birlikte bitkinin devr-i daim sistemi toprak üstü kısmında yıkılmış oluyor. Sadece kökte kalıyor. Umarım anlatabilmişimdir. |
Çok teşekkürler Sn. Sukranayalp, konuyu çok iyi anlatmışsınız. Sadece ben "dalı kurutma kararını veren kök mü?" diyecek yerde yanlış ifade edip "kuruma kararını veren kök mü?" diye yanlış sormuşum. Açıklayıcı yazınız için tekrar teşekkür ederim.
gece karamuk ve ahududusever forumcu... |
Benim ahududum çiçek açmak üzere... Çiçeklenince fotoğlarım....
|
ben birkez sulamışım ama yanlışlıkla altı delik olmayan kovada duruyormuş kurudu gitti
|
Sayın sukranayalp, benim de bahçemde 17 kök ahududum var bunlardan 2 tanesi sarı.Hepsıni sıra gibi diktim (karık yaparak) birkaç direk arasına da tel gererek sarmaşık gibi sardırıyorum. Geçen sene böyle yapınca daha kolay meyvelerini topladım. Bu sene yeni sürgünleride sardırmayı düşünüyorum ama daha kuruma görmedim. damlalıklı sulama imkanım var böyle yapayım mı yoksa eski sistem devam mı? Bana söyleyebileceğiniz daha başka şeyler varmı?, mesela hiç gübre verdiğim filan yok. Birde onun hemen yanında bir babadan kalma böğürtlenim vardı ben de Alaradan bir tanede aşılı böğürtlen aldım ve ektım. Aşılı olanın meyveleri napolyon kiraz kadar iri ama mayhoşluğu fazla sonra öğrendim ki onu ahududuya aşılamışlar ondanmış, bilmiyorum nekadar doğru.
|
Sn Güler,
karık yapmanız, tele sardırmanız gerçekten en doğru olanı. Yeni sürgünleri de uzadıkça sardırırsınız. Henüz kuruma görmemeniz ilgimi çekti. Ben de ahududu yetiştirdim ama tecrübem her seneki dalının kuruması idi. Damlalıklı sulama yapmanıza gerek yok. Bahçenizi normal sulama dönemlerinizde sulamanız yeterli. Nisan aylarında her bir ahududunun dibine organik veya suni gübre verebilirsiniz. (Hayvan gübresini tercih ederim, bu ayrı bir konu. Her fidana bir avuç gelecek şekilde kullanabilirsiniz.) Ahududu ile böğürtlen aşılaması konusunda bilgim yok. Bu konuda bir şey diyemeyeceğim. Saygılarımla. |
Ahududum...
1 Eklenti(ler)
|
Sn.sukranayalp,
verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. saygılar |
Alıntı:
Umarım faydalı olur. |
Tohumdan ahududu nasıl yetiştirebilirim?
Şimdiden cevaplar için teşekkür ederim. |
2 Eklenti(ler)
Bildiğim kadarıyla tohumdan yetiştirilmiyorlar.
Ahududu Yetiştirmek için: Öncelikle bilmeliyiz ki, bir ahududu bitkisi varsa yeni bir bitkinin üretilmesi son derece basit. Çoğu meyvelerden farklı olarak, üzümsü meyveler çok kolay üretilebiliyor. Aslına bakarsak, sizin bir şey yapmanıza bile gerek yok. Onlar kendi kendilerine üremenin bir yolunu bulurlar, ve hatta baş belası olabilecek şekilde çevrelerini işgal edebilirler. Bu yüzden, üretmek kadar üremelerini kontrol etmek de önemlidir. Kök çelikleri yöntemi: Kurşunkalem kalınlığındaki kökler 10-15 cm uzunluğunda kesilir ve 5-8 cm derinliğe dikilir. Sıralar arasında 30 cm boşluk bırakılır. Kök çelikleri Ocak-Şubat aylarında gömülür ve Mart-Nisan’da yerlerine dikilir. Kışı sert geçen bölgelerde bu süreler biraz daha ileri alınabilir. Siyah ve mor ahududu bu üretim tarzının istisnasıdır. Bu türler köklerde yeterince göz vermezler. Bu yüzden uç daldırma yöntemiyle üretilirler. Uzun kollar veren böğürtlenlerde de aynı sorun vardır. Dikensiz böğürtlenler ise kök çeliğinden üretildiklerinde yeniden dikenler çıkar. Piçlerden üretim. Aslında kök piçleri doğal olarak üretilmiş kök çelikleri gibidir. Köklerdeki gözler kendiliğinden gelişerek toprak yüzüne çıkar. Tek yapmanız gereken, sonbaharda bunları topraktan sökmek ve makasla kökten keserek bitkiyi yetiştireceğiniz yere dikmektir. Uç Daldırma: Bu yöntem siyah ahududu, melez çeşitler, sarılıcı ve dikensiz böğürtlenler için kullanılır. Yaz sonuna doğru, ahududu veya böğürtlen kamışları çok sayıda sürgün ucu verdiğinde en güçlülerini seçin. Kamışların uçlarını derin olmayan (3-4 cm) bir çukura koyarak U şekline getirdiğiniz bir tel parçasıyla gevşekçe toprağa tutturun ve üzerini kapatın. Çukur açtığınız toprağın nemli kalmasına özen gösterin. Toprak içinde kalan uçtan başlayarak dal üzerinde yatay kökler oluşacaktır. Bırakın kışı orada geçirsin. Ertesi bahar, topraktan yeni bitkinin sürgün verdiğini göreceksiniz. Ait olduğu dalı 20-30 cm uzunluğunda keserek kazın ve yerine dikin. Yapraklı dal Çeliği:. Bütün üzümsü meyveler için kullanılabilecek bu yöntem için özel ortam gerekmektedir. Yarı-odunlaşmış çelikler yaz ortasında alınır ve çok nemli bir ortamda (serada) suyun havaya püskürtülmesiyle (pülverize) köklendirilir. Benim denediğim bir yöntem değildir. Doku Kültürü. Laboratuar ortamında, özellikle virüsten arındırılmış bitki temininde kullanılır. |
Teşekkürler n_turan...
Hay Allah ben de sevinmiştim sarı ahududum olacak diye... :( Artık fidesini bulmaya bakacağım demek. |
size teşekkür ediyorum türkçe yi kullandığınız için
|
Benim geçen sene diktiğim ahududu tamamen kurudu.Mart sonu Nisan başında
kuruyan yerden yeni filizler çıkmış farkettim.Ama neden bukadar yavaş büyüyor ki? iki ay olacak nerdeyse bir karışı geçmedi.Yapraklar çok sağlıklı görünüyor.Böğürtlene benziyen bir çalı-bitki sanıyordum.Böğürtlenlerim çiçeklendi meyveye döndü ama bunda tık yok, acaba normal birşey mi? |
arkadaşlar
ahududu sadece kırmızı olur diye biliyorum...sizin bahsettiğiniz sarı ahududular böğürtlen olmasın? . |
Sayın denizakvaryumu
ahududunun sarısı var ben geçen sene yalovadan aldım ve bu sene toplamaya başladım hem de çok güzeller. |
Alıntı:
yeni bir bilgi daha öğrenmiş oldum...teşekkürler . |
Bahçemdeki ahududu ilk meyvesini verdi. :)
http://www.agaclar.net/galeri/showim...p?i=8748&c=402 |
Böğürtlen'e hiç yabancı değilim, ama ahududu konusun da tecrübesizim. Böğürtlen bizim köy de az miktar da yetişiyor, fakat komşu köylerimiz olan Çit ve Sele de inanılmaz şekilde çok. Eylül ayından önce pek olgunlaşmıyor. Sanıyorum daha sulak ve nemli yerleri seviyor.
|
Böğürtlenin ağustos sonu eylül ortası gibi meyveleri olgunlaşır diye biliyorum ben de. Fakat ya küresel ısınmadan ya da aşılı böğürtlenlerin özelliğinden bilmiyorum şu anda üzerinde bol miktarda meyvesi var. 2-3 haftaya kadar olgunlaşır gibi görünüyorlar. Doğada bulunanları ağustos sonundan eylül sonlarına kadar toplarız genelde.
|
Böğürtlen toplarken bahçe makasınızı yanınızda götürün. Dalında doğal haliyle kurumuş olanların altına bir kap veya torba koyup makasla grup halinde (yapraklarıyla) kesin. Kışın çay gibi demleyin. Çok güzel mayhoş bir tadı oluyor.
|
Bursa'da bir Osmanlı Köyü olarak ünlenmiş olan Cumalıkızık'ta sohbet ettiğim yaşlı bir kadın bahçesinden söktüğü bir kök ahududu fidesini ısrarla hediye etmişti. Ankara'da olabileceğini hiç aklım kesmemişti. Özenle bahçeme diktim.
İlk senesinde sadece çoştu. Meyva vermedi!.. :p Ancak bu sene (ikinci senesi) bol bol çiçeklendi ve çiçeklerin hepsi meyvaya durdu. Bugün tam 6 adet hasat ettik.:D Kokusu harika!... Reçelini mi yapalım yoksa marmelat mı; yoksa hepsinden vazgeçelim öylece yiyelim mi karar vermedik. Ankara'da bahçesi olanlara duyurulur. Güneş alan bir köşesine diksinler, yakışıyor yani!;) |
Ben gölgelik rüzgar alan biryere dikilir diye biliyordum acaba yanlış mıyım? Belkide benim ahududu oyüzden büyümüyor minnacık kalıverdi.
|
Sevgili dal,
Hem ahududuyu hem de bögürtleni güneşli bir yere dik. Ahududu su istiyor ama böğütlen fazla istemiyor. Bursa Alara çifliğinden aşılı böğütlen almıştım önceleri iri iri ve çok verdi. Ertesi sene üstü yine pıtırak meyva doluydu ama bir türlü siyahlaşamadı renkleri hep kırmızı kaldı tadı da aşırı mayhoştu yani yemesi biraz zor.Telefon ettiğimde çok suladığımdan öyle olduğunu öğrendim, bir de onları galiba ahududuya aşilıyorlarmış-ki yeni aldıklarımda diken yok- bu sene suyu çok az veriyorum. Bakalım böğürtlenler nasıl olacak, ama ahududularım nefis , sabahları kaseni al iyice doldur. Yemesi de başka bir güzellik. Buyrun beraber yiyelim sezon fazla uzun değil. |
1 Eklenti(ler)
Ahududu için Antalyada olmaz dediler.Yazı atlatırsa kurtuldu demektir.
|
arkadaşlar sarı ahududu nereden bulabilirim bir de bizim aydın kuşadası ya da izmirde yetiştirebilirmiyiz acaba?
|
Merhabalar..
Aşılı böğürtlen fidanı isteyenlere yardımcı olabilirim.. Mesajlarını bekliyorum.. |
Sevgili Xarfax, bize birazda bilgi versen. Mesela böğürtleni nasıl aşılıyorsun, neye aşılıyorsun.? Anlatmaz mıydın?
|
Alıntı:
Açıkçası forumumuz fidancılarından olan Ahmet Bey den bunları bekliyoruz...İlan verip kaçmak yok :D . |
Ahududu meyvesini nasıl temin edebiliriz.
|
Arkadaşlar, iki yeni dut fidanım yaprak açmadı ama gövdesi henüz kurumadı da. Bilgisi olanlardan yardım rica ediyorum.
|
Benim de ahududu fidem var artık.
|
Alabalık, dut için meyve ağaçları bölümünde dut başlığına bakınız.
|
Alıntı:
Aşılı böğürtlen fidanı dikensiz oluşundan dolayı bu ismi almakta. Yoksa bir aşı uygulaması yapmıyoruz..Çelikle yetiştirilebiliyor.İlaçlamada fazla gerektirmiyo bir üzüm gibi değil yani.. Fidelerin üzerinde meyveleri ufaktan olmaya başladı bir kaç güne kadar tüketilme kıvamına gelecektir.. |
All Gold ile tanıştım.
1 Eklenti(ler)
Stockholm’den bir adet All Gold çeşidi ahududu fidanı aldım ve bahçeme diktim.
Alırken dip sürgünü olan bir fidanı seçtim. En azından gelecek yıl meyve almayı garantilemek istedim. Sabırsızlıkla yerine alışmasını ve coşmasını bekliyorum. Fall Gold olarak da bilinen All Gold altın sarısı renkte meyve veren bir ahududu çeşidi. Çok iyi meyve veren All Gold Kore’de geliştirilen bir melez. Dahası, soğuğa dayanıklı... Büyük meyvesi bal gibi tatlı ve taze tüketilmek veya muhafaza için harika. Batıda restoranlarda tabakları süslemek için de kullanılıyor. İlk meyveler haziran ortasında, ikincisi Eylülde olgunlaşıyor. |
1 Eklenti(ler)
İşte buda benimkisi.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:34. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025