agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Kurt üzümü- Goji berry - Wolf berry (Lycium barbarum) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/5046.htm)

tamergulkaya 17-09-2010 14:40

Sn Denizakvaryumu
Ticari meyve fidanı üretimleri ister sert çekirdekli ister yumuşak çekirdekli olsun ya çelikle ya da çöğür(yabani)üzerine aşı ya da kök sürgünü ile.Tohumla üretim yok.Amatörler ve bilimsel çalışmalar dışı tohumdan fidan üretip yetiştiren nadirdir.Benzer mevve fidanları böğürtlen ,ahududu,rosa ruguso üreticileri çelik ya da kök sürgünü ile üretiliyor.Elma şeftali kiraz vs meyveler çöğür üzerine aşı. Dileyen dilediği gibi fidan kullanır.
Çinde fidan üretimlerinin tamamına yakını çelikle.Islah çalışmaları sırasında tohum kullanılıyor.
Gojiberry dünyada üzerinde en çok spekülasyon yapılan meyvelerden biri.Himalayada bile goji var diyorlar.Himalayalarda goji yok halbuki.
Bizim 2011 fidan üretim proğramımız 500 bin çelik 200 bin doku kültürü.Kendi sistemimiz dışına fidan vermeyi henüz değerlendirmedik.Duruma göre yılbaşından sonra değerlendireceğiz.

rüzgargülü 17-09-2010 16:11

ben köyümdeki bahçeme ektiğimde gururla resimleyeceğim goji tesisimi
ancak bu germamyum selenyum olayı canımı sıktı ekeceğim topraktan bir miktar alıp ziraat odasına getirsem ölçtürmek için merak ettim doğrusu

sercan1969 18-09-2010 06:46

Ziraat odaları bırakın germanyumu, selenyumu demir mangan gibi mikro elementleri bile ölçemez.Size Antalyada faaliyet gösteren Laben firmasını öneririm.

Not: Allah aşkına nerden çıktı bu germanyum,selenyum.
Mutlak gerekli besin elementleri değil bu elementler.Yarın biri altın ve gümüş gerekiyor derse hiç şaşırmayacağım:rolleyes:

tamergulkaya 18-09-2010 09:21

Selenyum Nedir ? Selenyumun yararlarını anlamak için, önce selenyum hakkındaki gerçekleri anlamak önemlidir.
Selenyum toprakta bulunan bir iz elementtir ve iyi bir sağlığın korunması için küçük miktarlarda gereklidir. Birçok vücut işlevi için gereklidir ve hemen tüm hücrelerde fakat özellikle böbreklerde, karaciğerde, dalakta, testislerde ve pankreasta mevcuttur.

Selenyum DNA mıza zarar veren serbest radikallere karşı antioksidan olarak görev yapar. Kanser, kalp rahatsızlıkları ve hatta yaşlanma ile mücadelede yardımcı olmak üzere C ve E vitaminleriyle sıklıkla dâhil edilir. Viral enfeksiyonlarla mücadelede de kullanılır ve hatta AIDS/HIV in ilerlemesini yavaşlatabilir. Selenyum aynı zamanda normal karaciğer işlevini destekleyerek iyi sağlığa katkıda bulunur.

Selenyumun diğer yararları, kalp hastalıklarına karşı koruma, toksik minerallere karşı koruma ve alkol, sigara ve yağların etkilerini nötralize etmektir. Erkeklik gücünün arttırılmasına yardımcı olabilir ve aynı zamanda saçların, cildin ve gözlerin bakımında müdahil olur.

Selenyum E vitamini ile birlikte alındığında daha etkilidir.

tamergulkaya 18-09-2010 09:27

Germanyum (Ge4+) ionu halinde
Germanyum doğada az miktarda bulunmakla beraber, eser miktarda hücrede bazı önemli roller oynar. Örneğin, yiyeceklerden alındığı zaman dokuların oksijen almasını kolaylaştırır. Çünkü hemoglobin gibi bir oksijen taşıyıcısıdır. Diğer yönden vücuda giren bazı toksinleri ve zehirleri oksidasyonla elimine eder. Son zamanlarda anlaşıldığına göre, germanyum kanser ve hatta aids'in tedavisinde kısmen yardımcı olmaktadır. Kronik viral enfeksiyonları giderir. Kolesterinin yükselmesine mani olur. Germanyumun, supleman olarak günde 100-300 mg. alınması bazı hastalıklara iyi gelir.

tamergulkaya 18-09-2010 09:39

Biyolojik fonksiyonu itibarıyle demir oksijen taşıyıcı gruplarda bulunan bir elementtir. Hemoglobin miyoglobin katalaz ve sitokromlar demir ionu içerirler. Vücutta elektron transferi ile önemli rol oynar. Bunlar arasında örneğin sitokrom P450 enzimatik hidroksilasyon reaksiyonu yaparak elektronu oksijene taşıyan elementtir. Vücutta oksijenin basamaklı olarak elektron alması ile oluşan H2O2 katalaz denilen enzim ile suya ve oksijene dönüştürülür. 2H2O2 katalaz 2H2O+O2 aynı şekilde oksijenin elektron alması ile oluşan süperoksid radikali süperoksiddismütas enzimi ile peroksid ve oksijene dönüştürülür:
2O2+2H+ --Süperoksiddismutas-- H2O2+O2
Bu reaksiyon hücre için çok önemlidir. Çünkü O2 radikali ve H2O2 yok edilmezse DNA'da mutasyon yaparak kansere neden olabilirler. Diğer yönden kanser hücreleri katalaz ve süper oksiddismutaz enzimlerini içermediği için bu cins hücrelerde peroksid ve radikalik oluşumlar yapan kimyasal maddeler kanser hücrelerini öldürür. Kanın hemoglobininde bulunan Fe2+ ionu havadan gelen O2 ile bir () bağı yaparak bağlanır ve hücrelere taşınır. Oksijeni hücrelere verirken kendisi difosfogliserat halinde tekrar akciğere gider.

tamergulkaya 18-09-2010 09:49

Gojinin ORAC değerininin yüksek olmasının sebebi selenyum,germanyum,liyum.demir ve diğer mineralleri yüksek olarak içermesi.Bu minerallerin olmaması gojiyi mucize meyve olmakan çıkarır.Domatesle gojinin bir farkı kalmaz.

gilaburu 18-09-2010 09:59

Sayın tamergulkaya mesajlarınızı toplu olarak yazsanız bence daha iyi olur.Bilgiler ayrı ayrı yerlerde olmamış olur.Fakat amacınız 50 mesajı doldurmaksa orasını bilemem.
kimse bişey yazmadan arka arkasına 5 mesaj yazmışınız.Bence mesajlarınızı toplu olarak yazsanız daha iyi olur.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=5046&page=67 bu sayfadaki 1981. ve 2008. mesaja eklediğim resimlerdeki gojinin türünü bilen var mı ?

iyi günler

MeyveliTepe 18-09-2010 11:05

Her mesajda farklı ve önemli bir şey yazılıyor. Böyle gayet iyi ve devam :)

Selenyum, bağışıklık sistemi sapmalarını nötralize eden, güçlendiren bir elementtir. Bağışıklık sisteminin az ya da çok çalışması durumunda ortaya çıkan pek çok hastalığı önler.

Vücuda gerekli olan selenyum diğer elementlerle kıyaslanmamalı. Söz konusu miktarlar çok düşüktür. Toprakta eser miktarda selenyum olması, goji gibi meyvelelerin selenyum ihtiva etmeleri için yeterlidir. Diğer elementler miligram ile ölçülürken selenyum mikrogram ile ölçülür. Selenyumun fazlası zehirleyicidir. Ancak toprakta fazla olsa bile meyveye fazlasının alındığını sanmıyorum.

Topraktaki normal makro mikro element analizlerinin içinde selenyum ölçümü yer almıyor. Hangi laboratuarlar selenyum ölçebiliyor bilmiyorum.

sındırgılı 18-09-2010 11:49

Desenize, amatörce yetiştirdiğimiz veya yetiştireceğimiz 5 ya da 10 kök gojinin gerekli mikro elementleri içermediğini varsayarsak domatesten farkı kalmıyor.
Güz zeytini yetiştirmek daha mı iyi ?
Hiç olmazsa likopen domatesten 7 kat fazla.
Zaten, öngörülen günlük tüketim 250 gram ise bizlerin de bu rakamlara ulaşması hayal. Yanlışmı düşünüyorum ?

tamergulkaya 18-09-2010 12:13

Sn Gilaburu
http://www.plantsystematics.org/cgi-...ium&rank=genus

bu web adresinde lycium ların taxsonomilerini bulabilirsiniz.Sizdeki bitki l.chiense

http://www.plantsystematics.org/user.../nP9064193.JPG

tamergulkaya 18-09-2010 13:16

Sn Sındırgılı
Gojiberry tartışmasız en iyi meyve,sakın vazgeçmeyin.Gojiberry izmineralleri çok iyi emen , çok sayıda amino asiti,polisakkariti,vitamini ve organelleri sentezleyip meyvesine aktarabilen mucize bir bitki.Aynı toprağa hangi bitkiyle yanyana dikerseniz dikin hepsinden fazla içeriğe sahip olduğunu görürsünüz.Benim amacım detaya girip gojinin kapasitesini maksimum düzeyde değerlendirebilecek yetişiricilik sistemini yakalamak.Konuya meraklı insanlarla ne,neden,nasıl sorularını sorduğumuzda hiç tahmin edemeyeceğimiz neticelere
ulaşabileceğimi düşünüyorum.Amacımız fidanı,meyveyi,cinsi vs kötülemek değil.En iyiyi bulmak.Goji Türkiye tarımı için çok önemli bir bitki olacak.Dünyada ticaret hacmi 2 milyar doların üzerinde.Türk tarımının yaşadığı sıkıntılar düşünülürse mutlaka değerlendirilmesi gereken bir bitki.Bu konuya önderlik eden Meyvelitepe,Denizakvaryumu,Egetropikal gibi arkadaşları herzaman kutlamak gerek.Bir süre sonra açtıkları yol pek çok ailenin gelir kapısı olacaktır.Bizde bu konuda meyve içeriği ve kalitesi yönünden dünya sandartlarına uygun yetiştiricilik tekniklerini bulmaya çalışıyoruz.İhraç kapasitesi çok yüksek ve diğer üreticilerle
rekabet ederken meyve içeriğiyle ilgili sorun yaşamayalım istiyoruz.
Selenyum açısından insan ihtiyacı yetişkin bayanlarda 55 mcg erkeklerde 70 mcg kadar.Toksik seviye 600 mcg.100 gr kuru goji tüm vucu ihtiyacını karşılayacak kapasitede

rüzgargülü 19-09-2010 11:08

valla elimdeki 350 goji fidanıyla bu işe baş koyduk allahım rezil mi eder vezir mi eder bilemiyorum dikeceğiz göreceğiz?????

MeyveliTepe 19-09-2010 11:12

Fidanlarınızı ne zaman tohumdan ekmiştiniz? Hali hazırda çiçek açıp meyve veren var mı?

metinata 19-09-2010 19:16

çiçeklenme

goji ne zaman çiçeklenir?

baharın bir fidan alıp bahceye diktim. bayramda bahçeye gittiğimde dal uçlarında çiçeklenme olduğunu gördüm. dökülür derken bu hafta sonu gittiğimde meyve tuttuğunu gordüm.

bu anomali neden acaba bilen var mı?

sercan1969 19-09-2010 19:20

Diyelim ki toprağımda germanyum ve selenyum noksan çıktı.İlgili arkadaşlar hangi gübreyi önerecekler çok merak ediyorum.

tamergulkaya 19-09-2010 21:49

Sn Sercan1969
İçeriğinde selenyum,germanyum,lityum olan zirai gübre yok.Mecburen bu maddeleri bitkinin alabileceği iyonik forma getirip toprağa eklemek gerek.Bizim deneme parsellerinde de bunlar yoktu, biz bitkinin alabileceği forma sokup bitkiye veriyoruz,neticede meyvede bunlar ningxia dakilerden daha fazla görülebiliyor.Toprağa uygun iyon değiştirici materyal eklenmesi kolaylık sağlar.Her nekadar ana bitki için ana besin maddeleri olmasa da bunlar gojinin orac değerinin yüksek olmasını sağlayan maddeler bunlar.Germanyum ve inositol olmadan kollestrolü düşürmesi zor görünüyor gojinin.

MeyveliTepe 19-09-2010 22:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi metinata (Mesaj 697084)
goji ne zaman çiçeklenir?

baharın bir fidan alıp bahceye diktim. bayramda bahçeye gittiğimde dal uçlarında çiçeklenme olduğunu gördüm. dökülür derken bu hafta sonu gittiğimde meyve tuttuğunu gordüm.

bu anomali neden acaba bilen var mı?

Bu bir anomali değildir. Goji, Haziran başından Ekim sonuna kadar çiçek açıp meyve verir.

sındırgılı 19-09-2010 22:30

12 kök gojim oldu ama bu yazılanlardan sonra da amatörce gerekli elementlere sahip goji yetiştiremeyeceğimi anladım. Artık, yaban mersini ve güz zeytinine ağırlık vermeli.
Yok, elementleri bitkiye yarayışlı hale getirme çabası, yok gojinin dikensiz olması....
İz elementlere sahip gübre ile gübrelemekten başka seçeneğim yok, dışarıdan alacağım gojilerinde söylenen elementlere sahip olup olmayacağını bilme ımkanım yok. Satıcıya sorsam, bön bön suratıma bakacağına eminim.
Domates niyetine yeriz artık.
Bu sayfada artık benim için cazip olmaktan çıktı.
Umarım,bu elementlere sahip gojiler, Türkiye de yetişirde (sertifikalı) biz de tüketiriz,

tamergulkaya 19-09-2010 22:35

Gojiberry e neden evlilik şarabı ve mululuk meyvesi deniyor.Çünkü içeriğindeki Lityum, depresyon ve alkol bağımlılığı gibi ruhsal bozuklukların sebeplerini azaltma ve önlemeye yardımcı olur.Bor östrojen gibi belli hormonların aktive edilmesi için geremektedir.Çinko sperm üretiminde çok önemlidir. Çinko azlığı, sperm sayısı ve testosteron seviyesinin azlığına sebep olmaktadır.Vücudun her hücresi, kanser ve kısırlığa karşı koruma sağlayan milyonlarca selenyum atomu içeriyor. Hamile kadınların silikona daha fazla ihtiyacı var

metinata 19-09-2010 23:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 697135)
Bu bir anomali değildir. Goji, Haziran başından Ekim sonuna kadar çiçek açıp meyve verir.

Sayın MeyveliTepe,
şimdi çiceği olan ne zaman olgunlaşacak
bir ay sonra havalar iyice soğuyacak

metinata 20-09-2010 05:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 697135)

armut ağacında da iki tane çiçek olunca bu işte bir gariplik var demiştim

denizakvaryumu 20-09-2010 06:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tamergulkaya (Mesaj 697132)
Sn Sercan1969
İçeriğinde selenyum,germanyum,lityum olan zirai gübre yok.Mecburen bu maddeleri bitkinin alabileceği iyonik forma getirip toprağa eklemek gerek.Bizim deneme parsellerinde de bunlar yoktu, biz bitkinin alabileceği forma sokup bitkiye veriyoruz,neticede meyvede bunlar ningxia dakilerden daha fazla görülebiliyor.Toprağa uygun iyon değiştirici materyal eklenmesi kolaylık sağlar.Her nekadar ana bitki için ana besin maddeleri olmasa da bunlar gojinin orac değerinin yüksek olmasını sağlayan maddeler bunlar.Germanyum ve inositol olmadan kollestrolü düşürmesi zor görünüyor gojinin.

Çin'de de üretim böyle mi yapılıyor?

Yani selenyum,germanyum,lityumu vb iyonik forma getirip toprağa veriyorlar mı?

Türkiye'ye Çin'den ithal gelen ve şu anda aktarlarda dökme-açık olarak kg ı 45-55 TL arasında satılan gojilerin bu iz element oranlarını test edebildiniz mi?

Eğer bu iz elementler ithal kuru gojilerde yoksa çakma goji yiyip duruyoruz o zaman :D

womport 20-09-2010 06:55

günaydın sevgili büyüklerim ben goji nin meyvesini ve fidesini almayı düşünüyorum bunlar tek cinsmi oluyor yoksa farklımı oluyor farklı isimler se hangisininin daha iyi olduğunu öğrenebilirmiyim aktarladan satılan gojinin (selenyum,germanyum,lityumu vb iyonik) bunlardan olup olmadığını nasıl anlarız her aktar cıdan alınabilirmi

MeyveliTepe 20-09-2010 07:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi metinata (Mesaj 697181)
Sayın MeyveliTepe,
şimdi çiceği olan ne zaman olgunlaşacak
bir ay sonra havalar iyice soğuyacak

Meyvenin olgunlaşması bir ay sürmez. Muhtemelen tadına bakma şansınız olur.

MeyveliTepe 20-09-2010 07:23

Arkadaşlar, her toprakta bir çok iz element vardır. Yetiştirdiğiniz goji meyveleri de her durumda pek çok yarara sahiptir. İhraç etmek üzere büyük miktarlarda yetiştirilecek gojiler için titizlikle yapılan çalışmaları genelleştirmeyelim lütfen. O tamamen başka bir konu. Doğal ortamında yetişen, belli bir pazarı ve müşterisi olan çinli üreticilerle dünya pazarında rekabet edebilmeye yönelik ve hiç bir şeyi şansa bırakmama yönündeki gayretlerin bir neticesidir.

Selenyum gibi ağır metaller normalde toprakta eser miktarda bulunur, diğer iz elementler gibi normal analizlerde ölçülen mikro elementlerden de sayılmıyor. Üstelik, belli bir miktardan fazlasının bulunması halinde o toprak kirlenmiş toprak veya su olarak da nitelendiriliyor. Ülkemizde böyle bir çok bölge de var. Bizim bahçede selenyum var mı, yok mu bilmiyorum. Az da olsa olması büyük olasılık. Bunun için özel bir tahlil yaptırmayı da düşünmüyorum. Bu yaz bahçeden düzenli goji toplayıp tüketenlerin gördüklerini söyledikleri faydaların yarısı gerçekten goji yüzünden ise bu fazlasıyla kafidir :)

yarenimex 20-09-2010 09:22

"Bu yaz bahçeden düzenli goji toplayıp tüketenlerin gördüklerini söyledikleri faydaların yarısı gerçekten goji yüzünden ise bu fazlasıyla kafidir "

Sayın meyvelitepe, bahçenizden sürekli goji tüketenler ne kadar süre tükattiler ve bahsettikleri faydalar neler ? Paylaşırsanız memnun oluruz..

MeyveliTepe 20-09-2010 09:40

Birden fazla kişinin saç dökülmesini durdurması, kötü kollestrolün düşmesi (kullanım sırasında yapılan bir tahlil sonucu), cinsel aktivitenin artması, vb. kendini genel olarak iyi hissetme şeklinde bildirimleri oldu. Bu kişiler haftada bir, ortalama 150-200 gram kadar taze goji toplamışlardı. İçlerinde Haziran sonundan yakın zamana kadar düzenli toplayanlar var.

Bu etkiler içinde plasebo etkisinin rol oynadığı durumlar ya da başka tesadüfler de mutlaka vardır. Ancak izlenimim, bu meyvenin herkese aynı şekilde etki yapmak değil de, kişinin neye ihtiyacı varsa vücudun meyvede olanlardan onu aldığı şeklinde.

Kendi adıma, kendimde özel bir değişiklik görmedim. Herhangi bir tahlil yaptırma gerekliliğim de olmadı. Ancak çok şükür şikayetçi olduğum bir şeyim de zaten yoktu. Her şey bir tarafa, goji avuç avuç yemekten çok hoşlandığım bir meyve, en azından tadı çok güzel.

tamergulkaya 20-09-2010 09:58

Sn Meyvelitepenin yazmış oldukları çok doğru.Bizim detaylarla uğraşma sebebimizi anlatmış.Türkiye topaklarında mineralleri izmimerallerin çoğu var.Goji organik ya da iyi tarım uygulamaları standarları altında üretilmesi gereken tıbbi bir bitki.Bilinçsizce toprağa kimyasallar uygulanıp ,toprak kesinlikle kirletilmemeli.Küçük çaplı üretimler için meyve ya da toprak içeriği çok da önemli değil.
Çinde goji üretimi yapan firmaların tamamına yakını biyoteknoloji firmaları.En az 500-1000 dekar plantasyona sahipler.Tüm üretimlerinin detaylı kimyasal analizlerini yapıp analizleriyle beraber ürün satıyorlar.Ningxia bölgesi gojiler dünya pazarına hakimler.Sarı ırmak çevresi topraklar selenyum,germanyum,lityum ve diğer izmineraller açısından çok zengin.Dolayısıyla üretilen meyve içerikleride mineral izmineraller açısından çok zengin.Bu bölgenin goji türü l.barbarum.
Ningxia gojileri ile güney çin de, hindistan da üretilen l. chiense gojilerin kimyasal analizlerinde önemli kimyasal faklar var ve ningxia bölgesinin gojilerin üstünlüğü tartışmasız.
Bu farklar belki cinsle alakalı olmayabilir ama toprak içeriğiyle kesin alakalı.Ayrıca Türkiye de de yerli kırmızı ve siyah gojiler var.Kültüre alınmamışlar.Bunlar üzerindede bilimsel çalışmalar yapılmış.Kimyasal analizleri ningxia gojileri ile karşılaştırılınca bariz ningxia gojilerinin üstünlüğü var.Kesin olmamakla beraber yine bu farklarda cinslerle beraber toprak içeriğinin önemi büyük.
Dünyada yapılan çalışmalar goji de cins olarak l.barbarum un bölge olarak ningxia nın liderliğini ortaya koymuş.Dünya goji pazarının çok büyük bir kısmı ningxialı l.barbaruma ait.Ticari olarak ningxia gojilerine eş içerikli üretim yapılırsa ortaya çıkabilecek önemli bir pazar sorunu aşılmış olur.Türkiye topraklarında ningxia gojileri içeriklerine eşdeğer l.barbarum üretmek üstelik organik ya da iyi tarım uygulamaları sertifikalı üretim yapmak mümkün.Sanırım içerik detayları ile uğraşmak kafa karıştırıyor.Bunları kimsenin dikkate alması gerekmez.Goji ile uğraşılara devam etmek gerekir.

womport 20-09-2010 11:25

değerli büyüklerim bilgileriniz için cok teşekür ederim,,,, goji yi fide olarak mı dikmek veya tohum olarak dikmek gerekir hangisi daha iyi olur birde hangi rakım aralığı olması lazım hangi ayda dikmek gerekiyor hafif taşlı yerde olurmu MEYVELİTEPE VE TAMERGÜLKAYA SONSUZ TEŞEKÜR EDERİM

tamergulkaya 20-09-2010 18:50

5 Eklenti(ler)
Ekteki kirlian tekniği ile çekilmiş vitamin,enzim,elma,domates ve gojiberry resimleri incelediğimizde gojinin ne kadar yüksek enerji yaydığı görülebilir.Sondaki goji

rüzgargülü 20-09-2010 20:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 696924)
Fidanlarınızı ne zaman tohumdan ekmiştiniz? Hali hazırda çiçek açıp meyve veren var mı?

üstat fidanlarım tohumdan çimleneli 6 ay oldular boyları 60 cm yi gectiler ilk budamaları yapıldı ancak fide poşetlerinde olduklarından çiçek açmıyorlar topraga ektiğim 3 tanesinden biri çiçek açıyor ama meyve vermiyor.....
allah nasip ederse bu cumartesi köyümüzdeki tarlaya ekilecekler ilk etapta 200 e yakın goji topraga kavuşacak geri kalanlar karabükteki bahçemde fide poşetlerinde baharı bekleyecekler.daha sonrada ikinci proje onları ekeceğim **** o zamana kadar elimden çıkaracagım amacım sizin gibi gojiler yetiştirebilmek toprak ölçümünü bilmiyorum ama ben bu mucizevi bitkinin topraktan iz elemntleri azda olsa emeceğini düşnüyorum zaren mikrogram düzeyinde yeterli germanyum selenyum lityum alsa yeterli bu minerallerde bizim toprakalrda vardır bursı anadolu pey pey pey:)))))))

bu arada siz yetiştirdiğiniz gojilerden bir örnek göndersenizde tamergulkaya bey analiz etse laboratuvarda bizlerde öğrenirdik ne kadar mineral var diye....

MeyveliTepe 20-09-2010 20:16

Altı ayda toprağa dikilmiş ve yerini beğenen gojinin az da olsa meyve vermesi gerekirdi. Umarım çeşit ile ilgili bir terslik yoktur. Nereye ve nasıl diktiniz?

egetropical 20-09-2010 20:29

2 Eklenti(ler)
sn. tamergulkaya çalışmalarızdan dolayı kutlarım. Goji çalışmaları sayanizde bilimselleşmeye başladı. 2 yıldır bir kaç üniversidede araştırma başlatılması için ugraştım. Aslında bitkilerin araştırma işleri 4-5 yıl sürüyor.biraz daha beklemek gerekiyor.
bizim 2007 yılında büyük bir heyacanla başladığımız bu amatörce bitki yetirirme işi bu noktalara geldi. daha yolun başındayız.
2007 yılında sadece goji adını ve ne işe yaradığını duydugumuzda bir çoğumuz bende dahil, yok canım bu kadarda olmaz :D derken buğun ana işimiz haline geldi.
ilk olarak 100 tohum bulduğumda çok sevinmiştim. lycium barbarum, lycium chinense adlarını öğrendiğimizde elimizdeki tohumlar ne diye araştırıp lycium chinense olduğunu ögrendik.
bu güne baktığımda daha çok ögreneceğim şey varmış. önce melezleme yöntemiyle hazırlanan cultür türü no.1 şimdidee hibrit türler.
o dönem tohum tederik işini üslenen karınca, mahon, ve adını hatırlamadığım arkadaşlarıda burdan anmak istiyorum. sağolun.

Goji yetiştirme işinde elde ettiğimiz tecrübeleri en güzel meyvelitepe ve tamergülkaya çok güzel özetliyor.
benim gözlemlerim ise,
tohumdan üretimde açılmalar görülüyor. gerekli anaç bahçeleri hazırlandıktan sonra çelik veya doku kültürü ile çogaltmak lazım. ( aynı hafta sattığım müşterileri aradım Ankarada veysel bey ve antalyadan nejat bey her hafta 2 avuç meyve alırken İzmirde bir çok arkadaş haziran ve teemuz ayında meyve aldık ondan sonra bir şey yok. gerçi bu günlerde tekrar çiçeklenme var.)
Benim bahçem deniz seviyesinden 20 metre yüksek. 500-1500 metre arasındaki yüksekliteki arkadaşlar şanslı onlarda sorun yok. eskifocada fidan verdiğim kenan bey liman yanınıdaki evine ( deniz seviyesine) diktiği fidandan meyve alırken toprak yapısı kötü olan cezaevi yanındaki fabrikasının bahçesinde az miktarda meyve aldı. fabrikasının bulunduğu koyda sürekli sert rüzgar var.

Kimyasal gübre formulü ise 10-10-20 +me tabi organik gübre takviyesi şart. Gojinin yetişmesi kolay, ancak saksıda yetiştirmek söylendiği kadar kolay değil.
hava sıcaklığının sürekli 35 derecenin üzerinde olması durumunda çiçek döküyor veya çiçek açmıyor.
haziran sonunda benim gojiler.
Eklenti 172175 , Eklenti 172176

egetropical 20-09-2010 20:42

4 Eklenti(ler)
Bu yıl yurt dışından bir arkadaşım bir goji getirdi. Labaratuar koşullarında üretililmiş (melezleme yöntemi ile). Türkiyeye deneme amaçlı iki adet getirmiş birisini gözlem altında tutmam için bana verdi. ilk önceleri pek bir şey yoktu. havalar serinleyince birden çiçek açtı. yapraktan çok çiçek var. türü henüz belli değil ama bana göre müthiş birşey olacak. 2 yıla kadar anca saatışa sunulacak. 100 adet fidan istedim vermiyorlar. 5-10 adet söz aldık bakalım. oda belki. sonuçlar iyi çıkara 2011 de doku kültürü ile çoğalmayı düşünüyorum.
verim açısından 2-3 kat fazla ve tıbbı değerleri yüksek oldugunu iddia ediyorlar.
sizlerle paylaşmak istedim.
Eklenti 172177, Eklenti 172178, Eklenti 172179, Eklenti 172180

tamergulkaya 20-09-2010 22:44

Sn Egetropikal çalışmalarınızdan dolayı sizi kutlarım.İlk mesajınızdaki l.barbarumlarınız gayet güzel.İkinci mesajdaki l.chiense.Sizde sanırım üç cins goji var.Bunlar arasındaki gelişim,çiçeklenme ve meyve tutumu,verimlilik açısından farklılıkları değerlendirdiniz mi.

denizakvaryumu 21-09-2010 07:16

Sn.egetropical

sanırım siz de artık tohumdan değil de sizdeki bol verimli anaçlardan çelikle/doku kültürü ile üretime geçeceksiniz.

Tohum işi özellikle ticari üretim düşünenler için bir risk.

2.mesajınızda eklediğiniz yuvarlak yapraklı gojiyi ben yerli tür olarak biliyorum.

Eskişehir'den Sn.Bari daha önce resimlerini eklemişti, bu türden Ankara'da da gördüm bugünlerde üzeri sizin resimdeki gibi bolca çiçekli...

Bu türün L.Chinense mi yoksa yerli başka bir tür mü olduğu ya da yeni bir melezleme mi olduğu (hagi türlerle melezlendiği) kesinlik kazanmalı...

Çelikten çok kolay üretilebilen bir tür.

Ama meyve değerleri lab.koşullarında araştırılmalı Sn.tamergulkaya sanırım bu yerli gojileri de araştırır çünkü kültür gojileri gibi çok verimli bir tür.

egetropical 21-09-2010 07:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 697562)
Sn.egetropical
Bu türün L.Chinense mi yoksa yerli başka bir tür mü olduğu ya da yeni bir melezleme mi olduğu (hagi türlerle melezlendiği) kesinlik kazanmalı...
Çelikten çok kolay üretilebilen bir tür.

Arkadaşım sır vermiyor kendisindeki fidanın yanında bir etiket vardı. etikette lycium barbarum ve bazı işaretler var. bana verdiğinde üzerindeki etiket sökülü idi.
yaprakları barbaruma benzemiyor. yerli gojileri andırıyor. Tahminim bizim yerli goji ye benzeyen türle lycium barbarum türü melezi.
yinede ögrenmeye çalışacağım. meyveler olgunlaşınca tadın bakacağım o zaman biraz daha bilği sahibi olacağım

denizakvaryumu 21-09-2010 08:29

1 Eklenti(ler)
Sanırım yakında Türkiye'de de böyle goji tarlaları görülecek.

Eklenti 172209

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...Farm1_7-06.jpg

denizakvaryumu 21-09-2010 08:36

İthal gojiler Bakanlıkça kontrol ediliyor mu?

Pesticide and fungicide use

Organochlorine pesticides are conventionally used in commercial wolfberry cultivation to mitigate destruction of the delicate berries by insects.

Since the early 21st century, high levels of insecticide residues (including fenvalerate, cypermethrin, and acetamiprid) and fungicide residues (such as triadimenol and isoprothiolane), have been detected by the United States Food and Drug Administration in some imported wolfberries and wolfberry products of Chinese origin, leading to the seizure of these products.]

China's Green Food Standard, administered by the Chinese Ministry of Agriculture's China Green Food Development Center, does permit some amount of pesticide and herbicide use.
Agriculture in the Tibetan plateau (where many "Himalayan" or "Tibetan"-branded berries originate) conventionally uses fertilizers and pesticides, making organic claims for berries originating here dubious.

http://en.wikipedia.org/wiki/Wolfberry

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025