agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Kaz Üzümü (Physalis peruviana) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/4944.htm)

nevsune 09-11-2009 09:04

1 Eklenti(ler)
İki yıl önceden kalan tohumlarımı ekip sonra da telef etmiştim. Derken yaz ortasında bir tohum çıkıverdi bir yerden. Havalar güzel gidince reçellik olmasa bile tadımlık ve tohumluk bir kaç meyvem oluyor.

bari 30-11-2009 17:57

Çok dayanıklı bir bitki, halen meyveler olgunlaşmaya devam ediyor. Kırağılar uç sürgünlerini yaksada bitki halen çok canlı. Gövdeside bayağı odunsu olabiliyor. Sıcak iklimlerde, evergreen yetiştiği düşünülürse, sıkı destekle ne kadar büyüyebilir merak ediyorum...

bari 30-11-2009 18:05

1 Eklenti(ler)
Budama yaptım, bakalım ne kadar dayanacak soğuklara.

sındırgılı 30-11-2009 19:13

Odunsu dallardan çelik alsak köklendirebilirmiyiz?

bari 30-11-2009 20:08

Ben perlite daldırma yaptım, sürgün verdiler. Yaklaşık 1,5 ayda oldu. Durumları gayet iyi, ama köklenmesine bakmadım hala.

sındırgılı 30-11-2009 21:33

Bende köklenirler diye tahmin ediyorum.Ama Alttan ısıtma şart oldu.Mtuncer54 ten almalı.İşi şansa bırakmamalı.

Oğuzhan 01-12-2009 02:28

Soğuklar başladı hala çiçek açmaya devam ediyor.En kısa zamanda içeri almak lazım artık .

sındırgılı 01-12-2009 03:05

Bu gidişle onlar evde biz dışarda kışı geçireceğiz.

nevsune 01-12-2009 09:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bari (Mesaj 538940)
Budama yaptım, bakalım ne kadar dayanacak soğuklara.

Sn bari, soğuklara dayanamıyor bu bitki. Biz ilk aldığımızda bu havalarda dışarıda bırakıp ölmesine neden olmuştuk. Ankara'da havalar geceleri artık sıfırın altına inmeye başladı ki Eskişehir'de de durum farklı değildir.

Ben içeri alalı nerdeyse 15 gün falan oldu. Gündüzleri camları açıp, geceleri kapatıyorum. Halinden memnun, çiçek verip duruyor.

bari 01-12-2009 11:47

SEvgili Nevsune hnm,

Benimkiler çok büyüdüler, direk bahçeye dikmiştim. En kötü ihtimal kök kısmını malçlayıp kışı geçirmelerini sağlamayı düşünüyorum. Zaten sağolsunlar bol miktarda meyve,tohum, çelik verdiler bu sene.

nevsune 01-12-2009 13:29

1 Eklenti(ler)
Bahçe gibisi var mı;) Meyveleri yediniz, reçeller yaptınız afiyetler olsun. Biz de işte artık saksıda ne varsa idare ediyoruz:D
Eklenti 115852

Benimki geç kaldı bu yıl, meyve vereceğini bile tahmin etmemiştim. Havalar ılık ve güneşli gidince, içeri de alınca tadımlık birkaç meyvem olacak. Şu anda üstünde bayağı büyümüş ( aradan zaman geçince ne kadar büyüyeceğini de unutmuşum) 8-10 tane meyve var, daha da bakalım ne kadar verecek. Meyve az olacağı için kiviyle karıştırıp tadımlık bir reçel yapmayı planlıyorum.

egetropical 01-12-2009 19:43

Pyhsalisin Faydaları:

100 gr Taze Yer Kirazı
Besin Değer

Protein 0.054 g
Yağ 0.16 g
Lif 4.9 g
Kalsiyum 8.0 mg
Fosfor 55.3 mg
Demir 1.23 mg
Karoten 1.613 mg
Vit. B1 0.101 mg
Vit. B2 0.032 mg
Vit. B3 1.73 mg
Vit. C 43.0 mg
Kaynak: Florida İnternational University

Güney Amerika'da halk tarafından deri, şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarının tedasinde uzun yıllardır kullanılan bir bitkidir. Kandaki fazla ürik asitin atılmasına yardımcıdır. Bu nedenle Gut hastalığının tedavisinde 200 yıldan beri, bilinen en doğal tedavi yönetemi olarak kullanılan bir meyvedir.

Sadece meyveleri değil aynı zamanda kökleri ve yeşil kısımlarıda bazı ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Bitkinin köklerinde ve yeşil kısmında 8 ayrı alkoloid bulunur. Elde edilen alkoloidler, bitkisel kökenli ilaçların yapımında kullanılmak üzere sanayide değerlendirilirler.

Yer kirazı, C, B1, B2, B3, Keroten gibi bir takım vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir. Potasyum içeriği bakımından zengin meyvelerden biridir. Yine önemli miktarlarda vitamin B içerir. Daha olgun meyvelerin daha yüksek miktarlarda beta karoten ihtiva ettiği bilinmektedir. Besin değerlerinin çok yüksek olması ve içeriğindeki kalsiyum nedeni ile özellikle okul öncesi çocukların beslenmesinde tavsiye edilir.

Yer Kirazı, içerdiği karoten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirici etki gösterir. Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcı olur. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını düzenler. Idrar söktürücü özelliği de vardır.

Yer kirazı kalorisi az ve yüksek lifli yapısı ile zayıflama ve diyet kürlerinin vazgeçilmez meyvesidir. Özellikle yer kirazı kurusu yüksek lif oranına sahiptir.

http://egetropical.blogcu.com/Physalis

mahirgs 08-12-2009 22:21

dünya da bu kadar uyuz bi meyve daha varmı acaba, tohumları ektim 15-20 günde çimlenme tamamlandı ama 20-25 günden beri öylece duruyorlar.. Toplu iğne kadar oldular ama sonra bi durdular duruş o duruş, tık yok... napsam acaba?

melnils 20-12-2009 14:14

Merhaba , son günlerde televizyon ve gazetelerde reklamı yapılan altın çilek kaz üzümüyle aynı meyve mi bilen var mı? Bana aynı meyve gibi geldi de...

sındırgılı 20-12-2009 15:43

4 Eklenti(ler)
Çeliklerin flashları patladı ? Bundan sonra köklenmeleri görmek için beklemeli

sındırgılı 22-12-2009 21:43

Sevgili Bahri, Senin celiklerde koklenme basladimi? Sn. M.Tuncerden aldigim alttan isitma sistemini kullaniyorum. Acaba sistemin ustunude kapatip sera gibimi yapmali? Ne onerirsin?

bari 22-12-2009 21:51

SEvgili Sındırgılı,

Bende geçende kontrol ettim. Herhangi bir köklenme yok. Ama ilginç 3 aydır çelikler çok sağlıklı yapraklı olanlar var. Bir kaç tanesini topraklı saksıya geçirdim. Ümitliyim, tohumla uğraşmak istemiyorum. Anaçlarında köklerini malçladım.

sındırgılı 22-12-2009 21:58

Desene koklenmesi icin daha beklemek lazim...Ben 3 Haftada koklenirler umid ediyordum?? Sera sisteminide devreye sokmali..Belki sureyi hizlandirir.

bari 22-12-2009 22:04

Kesin hızlandırır. Uygun zamanda bende düşünüyorum SEvgili M.Tuncerden öyle bir sistem edinmeyi..

bari 22-12-2009 22:13

Biraz araştırdım, 1 yıllık dal çelikleri sera ortamında %37lik oranlarla köklenebiliyormuş. Nafile uğraşmıyoruz SEvgili Sındırgılı. Ama genel üretim metodu tohumdan.

sındırgılı 22-12-2009 22:20

Ben aldim, 1 metre boy kapali balkonum icin fazla uzundu, 2 esit parcaya boldum.Bir grubu celik koklendirmede,diger grubuda tohumdan uretimde kullanacagim.5 litrelik pet siseyi ikiye bolmustum.Ortami devamli nemli tutup,sicakligida 22-24 derecelerde tutmaya calisiyorum.Daha yolun basindayim,umarim cabalar bosa gitmez.Saksiya aldigin celikleride sicak ortamda (topragin sicakligi) tutarsan basarmamak icin sebep yok..Tabii bunlar benim amatorce dusuncelerim.Daha yolun basindayim...

Samsunlu55 22-12-2009 22:49

Merak ettiğim bir bitki.

nevsune 23-12-2009 17:49

Bu kadar kolay çimlenen az bitki vardır. Sevgili Bari ve sevgili Sındırgılı, ne diye çeliklerle uğraşıyorsunuz. İllaki iş çıkartacaksınız kendinize:)

Benimki kapalı balkonda, sıcaklık 11-12 derece civarlarında. Gece ısı daha da düşüyordur herhalde. Bu soğukta bile hala çiçek/meyve vermeye çalışıp duruyor. Gerçi kapsüllerin içinde ne olup bittiği ile ilgili bir fikrim yok ya;) Bakalım olgunlaşabilecekler mi bu havada. Reçel umudumu korumakta ısrarlıyım.

egetropical 23-12-2009 18:07

kurusuda daha kıymetli. lif oranı daha yüksek. zayıflama amacıylada kullanıyor.
aktarlarda " Altın Çilek " adıyla satılıyor.

İŞTE ALTIN ÇİLEK’İN YARARLI OLDUĞU ALANLAR
Kilo vermeye yardımcıdır.
Diyabet - şeker hastalığına faydalıdır.
Sindirim sistemindeki parazitleri yok eder.
Dünyanın en zengin lif oranına sahip meyvesidir.
C vitamini oranı yüksektir.
Antioksidan ihtiva eder.
Aynı zamanda bu mucizevi meyve kanı arındırır.
Görme sinirlerini yapılandırır
Prostat ve boğaz ağrıları tedavilerinde olumlu etkileri vardır.
http://www.turkhaberler.net/newsDeta...?NewsID=190032

copur 09 23-12-2009 21:28

Nasıl kurutuluyor acaba?

bari 17-01-2010 13:47

1 Eklenti(ler)
SEvgili Sındırgılı,

Yer kirazları aylardır bu şekilde duruyor, yaprakta çıkardılar.. Kök yapmışlarmı diye bakmadım ama olcak gibi bu iş, bir de alttan ısıtma olsa kesin olacaklar..

nariçi 17-01-2010 14:39

Sayın bari o halde toprak ısınınca mayıs ayında başarı yükselir.

hobbytarim 17-01-2010 15:15

Merabalar arkadaşlar Physalis tohumlarımı aldım.Balkonumda topraksız tarım yöntemleriyle yetiştirmeye çalışacam.Sistemi hazırlamaktan ziyade besin eriği için gerekli gübreleri bulmam zor oldu nihayetinde buldum ve şu anda hazır.Yetiştirme aşamasında pratiğe göre reçetesinde değişiklikler yapacağım.Fotoğrafları hazır olunca ve çimlendirmeye başlayınca sizlerle paylaşacağım:-)

hobbytarim 17-01-2010 15:24

Sayın Tturt çalışmalarınızın resimlerini gönderebilirseniz çok sevinirim.

sındırgılı 17-01-2010 21:11

2 Eklenti(ler)
Sevgili Bahri, bizim kuzucuklarda aşağıda: Ben saksılara geçirmek için 2 hafta daha bekleyeceğim. Ne dersin?

bari 17-01-2010 21:14

SEvgili Sındırgılı,
Bence iyice köklensinler derim, perlit steril bu şekilde daha sağlıklı olabilir...

denizakvaryumu 17-01-2010 21:20

Demek ki bundan sonra tohumdan değil çelikten üretmeye devam edeceğiz, verime etkisi nasıl olur acaba?

sındırgılı 17-01-2010 21:25

Haklısın,birde kökler görülsün öyle alırım.Gerçi alacağım torfta tohumdan sebze fidesi yetiştirmede kullandığım torf olacak.

bari 17-01-2010 21:41

Tohumdan üretmesi çok kolay aslında ama, fidenin büyümesi meyve alımı yaz sonunun buluyor, peruviana için. Bir deneyelim bakalım belki zaman kazanırız...

nariçi 17-01-2010 21:50

S.Sındırgılı, çok güzel.
Perlitte köklendikten sonra da aynı yerde kalması halinde besin eriyiği veriliyor mu?

Ne ile besleniyor, sudaki dağal mineraller kafi gelmez herhalde.

Lun@tiC 17-01-2010 22:47

perliti nerden bulabiliriz?

bari 17-01-2010 23:00

Mutlu abi satıyor bildiğim kadarıyla..

Lun@tiC 17-01-2010 23:32

yok istanbul da gidip alabileceğim biyer olsa daha iyi kargoya para vermekten zengin ettim kargoları :)

hobbytarim 18-01-2010 09:03

Lunatic ben perliti Sultanbeyliden gidip kendim aldım.Tarım perliti diye satıyorlar iri taneli 100 Litresi 10,5 TL.

hobbytarim 18-01-2010 09:04

Sultanbeyli'de İzogin Market tarım perliti satıyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025