agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Çilek Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/3170.htm)

İremsıla 09-05-2008 23:24

iklimsiz ilgilendiğiniz için teşekkürler.sabah ilk işim tohumları ekmek olacak.resim ekleme kabiliyetim olsa çilek paketinin resmini gönderirdim.çok iri ve gösterişli görünüyorlar.sanırım yabancı ülkeler bitki türlerine daha çok önem veriyorlar.

Todor 10-05-2008 00:07

1 Eklenti(ler)
İşte çileklerin tomurcukları.
Bunları ne zaman koparacağız. İyice büyümelerini mi beklememiz lazım?

Eklenti 36746

Todor 10-05-2008 10:05

O anlamda sormadım:)
Alıntı:

Arkadaşlar sizlere tavsiyem çileklerin çiçeklerini ilk bir ay koprmanız kök sistemi gelişsin diye. Aksi halde sadece o çileklerle kalabilirsiniz çiçeğe kök sistemini toprağa yerleştirdikten sonra izin vermelisiniz yinede şu anki durumlarıyla iyi kök yaparlarsa sorun çıkmaz.
Demişti Selahattin Yılmaz, koparmak için henüz çok mu küçükler, şimdi koparırısam yeniden çiçek açmaya mı çalışır anlamında sormuştum.

Ama haklısınız, benim soruyu sorarken, ilgili mesajdan alıntı yapmam gerekirdi. :)

igk 11-05-2008 22:27

Babaeski'den çilek haberleri...

Kasım ayında çilek topladığımı yazmıştım. Daha sonra beyaz karların arasında bile kırmızılıklar gördüm.

Şimdi Mayıs... Çileklerin boyları çok uzun. Dallarında minik ve bir sürü çilek var. Şu an açık yeşiller. Yalnız bu sene öyle sürgün falan göremedim. Boy atıp duruyorlar. Ben de aralarındaki otları yolmuyorum. Güneşte otlar kuruyunca çileklere yatak oluyorlar. Toprağa değmeyen çilekleri toplamak da kolay oluyor. Komşum istediğinde kökten çıkarıp vermiştim bir kaç tane, umarım tutmuştur.

Bakımına gelince: Hiçbir ilaç atmıyorum. Yalnızca geçen yaz aşırı sıcaklarda sulama yaptım biraz. Gerçi sararma yoktu ama, tedbir işte. Çilekler de bahçeye yayılıp duruyorlar.

Herkese iyi baharlar...

Süha Şendoğan 13-05-2008 13:29

Arkadaşlar
Selahattin hocanın ilk siparişten dağıttığı çileklerden (Sn.Todor harici ) hızla gelişen fideler
varmı gelişmeleri bildirelim.
Not.Sn.Todor harici dememdeki sebep onunkilerde olağanüstü bir gelişme olduğundan.

İklimsiz 13-05-2008 13:38

2 Eklenti(ler)
Benimkiler de hızla büyüyor, yakında iyice çiçeklenecek gibi:p

Süha Şendoğan 14-05-2008 10:07

Sn.İklimsiz seninkiler de maaşallah iyi büyümüşler bende bugün benimkilerin son durumunu fotograflayıp yayınlayacağım.Tüm yetiştiricilere bir tavsiyem var bulabilirlerse Osmanlı çileği bulsunlar bukadar nefis çilek kokusu ben hayatımda duymadım.Sağolsun Selahattin hoca Güler hanımdan birkaç fide getirmiş bütün balkon çilek kokuyor.

denizakvaryumu 14-05-2008 10:36

Benim merak ettiğim YALTIR gibi büyük firmalar neden Osmanlı çileği fidesi satmazlar.

Yine Türkiye'de net üzerinden Osmanlı Çileği fidesi satan kişi ya da kurum yok.

Yusuf Ustaoğlu'nun sitesine baktım o da Alp çileği tohumu getirtmiş , Osmanlı çileği yok.

Nevsune Hn.
sizin osmanlı çileklerinde durum nasıl?Bendeki küçük olan kurudu, diğeri yoğun bakımda.

Ankara'da sizle benden başka elinde osmanlı çileği olan yok sanırım :(

Süha Şendoğan 14-05-2008 10:57

Çilek yetiştirme

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar
Selahattin hocadan gelen 1.parti siparişerinden bendeki fidelerin son durumu..

Süha Şendoğan 14-05-2008 10:59

Çilek yetiştirme

1 Eklenti(ler)
Buda meyvası üstünde ayrı bir fide (İzmir'den)

üzüm 14-05-2008 13:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 235917)
Benim merak ettiğim YALTIR gibi büyük firmalar neden Osmanlı çileği fidesi satmazlar.

Yine Türkiye'de net üzerinden Osmanlı Çileği fidesi satan kişi ya da kurum yok.

Yusuf Ustaoğlu'nun sitesine baktım o da Alp çileği tohumu getirtmiş , Osmanlı çileği yok.

...
:(

Temel olarak üç çeşit çilek türü vardır.
June Bearing : Her yıl baharda 2-3 haftalık dönemde ürün verir. Çok kol atar. Galiba Osmalı çileği bu gruba dahil.
Everbearing :Yılda -bahar, yaz ve sonbahar dönemlerinde- iki üç kez ürün verir. Fazla kol atmaz. Galiba yediveren dedikleri bu grup.
Day Neutral : Yeni bir grup. Serin havaları tercih ediyor. Sıcakta meyve vermeyi durduruyor. Eğer iklim koşulları uygunsa haziran-eylül arası sürekli ürün veriyor. 1-2 kol atar. Galiba Alp çileği bu gruba giriyor.

Çilek üreticisi olsaydınız hangisini tercih edersiniz? Çilek üreticisi fidesini almayınca, firmalar niye Osmanlı çileği için uğraşsınlar...

Kaynak
Kaynak

hüsnüyusuf 14-05-2008 13:15

Bu çileklerin cinsi nedir?

2 Eklenti(ler)
Merhabalar, yaklaşık üç hafta önce aldığım iki kök çilek fidesinin fotoğraflarını yüklemeyi başardım.Yetiştiremem diyerek cesaret edemediğim için ancak iki kök aldım.Fakat hangi cins olduklarını bilmiyorum.Aldığımda üzeri çiçekliydi ve yeni meyve oluşturmaya başlamıştı.Meyveleri çok küçük, hafif kızarmaya başladı bile.Hangi cins olduğu konusunda yardımcı olabilir misiniz?

[ATTACH]Eklenti 37253[/ATTACH]

üzüm 14-05-2008 22:35

Sayın hüsnüyusuf,
Normal şartlar altında gelişimini takip ederek, ürün verme ve kol atma durumuna bakarak hangi gruba ait olduğunu bulabilirsiniz.
Cinsini ancak satın aldığınız yerden (profesyonel çilek fidesi üretimi yapan bir firmadan aldıysanız) öğrenme ihtimaliniz var.
Çileklerinizin biran önce kızarması ve afiyetle yemeniz dileğiyle.

hüsnüyusuf 15-05-2008 08:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzum (Mesaj 236211)
Sayın hüsnüyusuf,
Normal şartlar altında gelişimini takip ederek, ürün verme ve kol atma durumuna bakarak hangi gruba ait olduğunu bulabilirsiniz.
Cinsini ancak satın aldığınız yerden (profesyonel çilek fidesi üretimi yapan bir firmadan aldıysanız) öğrenme ihtimaliniz var.
Çileklerinizin biran önce kızarması ve afiyetle yemeniz dileğiyle.

Sn. uzum, bekleyelim ve görelim o zaman.Cevabınız için teşekkürler.

eczadolabi 15-05-2008 09:30

kök güçlendirme

1 Eklenti(ler)
Bu çiçekleri ne zaman keseceğiz.
Biraz daha büyümelerini beklemeli mi?

Bunlar Selahattin Beyden gelen Kabarla lar...

Todor 15-05-2008 10:00

Ben hiç beklemeden kopartıyorum.

Selahattin Yılmaz 15-05-2008 10:08

Hiç beklemeden çiçek gördümmü kopartmak gerekli bu şekilde besin köklere harcanmış olur. Dikimden sonraki bir aydan sonra çiçeklere izin verebilirsiniz.

ayhat 15-05-2008 13:58

Balkonum sadece sabah güneşini alıyor o da 1-2 saat, çilek yetiştirmek için uygunmu arkadaşlar?

denizakvaryumu 15-05-2008 14:22

Bence ağaç altlarında yetişen, orman çileği yani yabani çilek yetiştirebilirsiniz.

Alp çileği bu tanıma giriyor mu bilmiyorum.

denizakvaryumu 15-05-2008 21:21

Sn.cemosan67 kdz ereğlisinin meşhur osmanlı çileği ile aranız nasıl?

Sağolsun Güler Hn.dan 1-2 tane temin edebildik ama çok daha fazlasına ihtiyacımız var.

Eğer siz oralardan --gerçek--osmanlı çileği fidesi bulabilirseniz lütfen foruma yazın.

Yalnız dikkat edin sizin orada bile osmanlı çileği diye tarsus çileği veya sizin oraya özgü ancak osmalı çileği olmayan çilek fidesi satıyorlarmış.

Osmanlı çileği koruma va kollama derneğinin haberine göre sahte osmanlı çileği fideleri özellikle sizin oralarda fazla imiş.

Osmanlı çileğinin ana vatanı Kdz.Ereğlisi'den yani sizin oralardan gerçek osmanlı çileği fidesi bulma olanağınız var mı acaba?

SAHIRE 16-05-2008 16:47

Osmanlı çileğini İstanbul' a gelip Eminönü çiçekçilerinden almıştım. Saksıda güzel oluyor. Bu sene Ankara' da hava ısınmadığından meyveleri kızarmadı daha. Ama baya verimli görünüyor:) Kızarınca ilk defa tadacağım...

mcalgin 16-05-2008 20:41

arkadaşlar 2 sene önce kartepenın arkasında bır köyden osmanlı çileğinin fidesini aldım şuan bahçeden belki 200 kök var her tarafa yayıldı ve şimdiye kadar 2 sefer topladım. ve her tarafa kol atıyor. isteyen olursa ücretsiz gönderebilirim geçen sene izmire göndermiştim.Şuan üzeri yine dolu öyle hızlı yayılıyorkı çimlerin arasına girdiği için çim biçme makınasınla bile kestim

nrş 18-05-2008 07:26

Selamlar ,
benim bir sorum olacak. Acaba aynı bahçede veya yakın bahçelerde farklı tür çilek yetiştirmek nasıl olur? Tozlaşma ürün kalitesi vs. gibi ...
Mesela bahçenin bir tarafına osmanlı çileği bir tarafına kültürüze edilmiş başka çilek çeşidi eksek sonuçta birbirlerini etkilerler mi?

Güler 18-05-2008 15:13

Sevgili turco, ben hersabah ufak bir sepet osmanlı topluyor ve keyifle yiyorum. Önce kokluyor sonra da tüketiyorum. Madem bu kadar seviyorsunuz, Bursa'da Manyas'a çok uzak değil neden bir ara ailecek gelmiyorsunuz? Hem de elinizle toplarsınız, ama çok da geç kalmayın Osmanlı fazla dayanıklı değildir biliyorsunuz.

Süha Şendoğan 19-05-2008 12:59

Osmanlı çileği

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Guler (Mesaj 237336)
Sevgili turco, ben hersabah ufak bir sepet osmanlı topluyor ve keyifle yiyorum. Önce kokluyor sonra da tüketiyorum. Madem bu kadar seviyorsunuz, Bursa'da Manyas'a çok uzak değil neden bir ara ailecek gelmiyorsunuz? Hem de elinizle toplarsınız, ama çok da geç kalmayın Osmanlı fazla dayanıklı değildir biliyorsunuz.

Güler hanım,
Nazik teklifiniz için çok teşekkürler inşallah müsait bir durumda bende o güzel bahçenizi ziyaret etmek isterim.
Herşey bir yana Osmanlı çileği denince Selahattin hocayla gönderdiğiniz fidelerin o muhteşem kokusu bütün evi sarmıştı hatta getirdiği bir iki tanesinin üzerinde yeni meyvalar vardı inanın yemeğe kıyamadım eşim İstanbul'dan geldiğinde meyvaları ona verdim oda tadına hayran kaldı size ve eşinize çok teşekkürler ve mutlu günler dilerim.

Selahattin Yılmaz 20-05-2008 15:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nrş (Mesaj 237269)
Selamlar ,
benim bir sorum olacak. Acaba aynı bahçede veya yakın bahçelerde farklı tür çilek yetiştirmek nasıl olur? Tozlaşma ürün kalitesi vs. gibi ...
Mesela bahçenin bir tarafına osmanlı çileği bir tarafına kültürüze edilmiş başka çilek çeşidi eksek sonuçta birbirlerini etkilerler mi?

Çileği vegetatif yani bitki kısımlarıyla ürettiğiniz için diğer çeşitlerin varlığından etkilenmez ancak tutupta tohum alıp yetiştirmeye kalkarsanız elbette o tohumlardan elde edeceğiniz bitkiler işte bahsettiğiniz etkilenmiş çilekler sınıfına girer. Sonuç: Mümkün olduğunca tohumdan yetiştirmemeye dikkat edin :p

Tuba 21-05-2008 11:58

kök tutmayan çilekler

2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Selahattin bey "sakın çilekleri susuz bırakmayın kökü iyice tutmazlarsa önce yapraklanır sonra ölüverir" demişti ya, örnek oldum, arz ederim :(

Aşağıdaki iki saksıda da 1.siparişlerden Selahattin beyin yolladığı çilekler vardı.10'ar tane. İki saksıdakiler de aynı toprakta ve yanyana olmasına rağmen birindekiler iyi gelişmedi. Önce yapraklandılar ama sonra birdenbir öldüler.

Ölenleri bu sabah yerlerinden çıkardım. Neredeyse hiç yeni kökleri yoktu :( Suya koydum bakalım ne olacak???

Tuba 21-05-2008 12:05

Biraz da iyi haber:D

4 Eklenti(ler)
Tabii çileklerde iyi şeyler de oluyor. Mesala 10 da 1 fire veren sağlıklı saksımdaki ve arkadaşıma ayırdıklarımda çiçek tomurcukları oluştu ama koparttım ki kökleri iyi tutsun.. İlk resim.

Sonra Karşıyaka'dan taa mart başında aldığım ve herkesin donar o" diye nazarına maruz kalan çilek fidelerim çilek verdi. Annem ben ve kardeşim tadına baktık. Çilek gibiydi. :D Bunu özellikle belirtmek istiyorum zira bu sene hep çilek aromalı çilek yedim. Bi tadına varamadım :(

Son resim de Sn. Envor'un gönderdiği ama "başlasamımmı başlamasammı" kararsızlığım neticesi topraksız'a yar olmayan topraktan da pek haz etmeyen çilek fidelerinden tek çilek tutan. En çalışkanı ama küstüler heralde. Yaprakları çok güzel kocaman. Meyveside güzel olacak inşallah...

Tuba 21-05-2008 13:20

1 Eklenti(ler)
Ve son olarak Aromas yedivernlerim. Köklerini kestim ve diktim. İnşallah ölmezler :(

Toplamda 39 çilek fidem vardı. 10 kadarını suya koyduk kök tutmadığı için. Bakalım bu kadar çilekten de çileğe doyamazsam... Demicem bişey kendime...

Süha Şendoğan 21-05-2008 14:19

çilek yetiştirme

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tuba (Mesaj 238375)
Ve son olarak Aromas yedivernlerim. Köklerini kestim ve diktim. İnşallah ölmezler :(

Toplamda 39 çilek fidem vardı. 10 kadarını suya koyduk kök tutmadığı için. Bakalım bu kadar çilekten de çileğe doyamazsam... Demicem bişey kendime...

Tuba hanım kolay pes etmeyin.
Bende bu sene çileğe erken başladım ama maalesef yakınımızdaki köyden söküp getirdiğim Yediverenler saksıya uyum sağlamadı teker teker kurudular Selahattin hoca'nın 1.ci siparişinden getirdiği tüm fideler tuttu hatta yeni gelen 2.ci sipariştekilerde gayet canlı görünüyorlar.
Selahattin hocanın tavsiyesi ile su miktarını arttırdım hele son birkaç gündür Bursa adeta yanıyor 30 derecenin üzeri.
Fazla meyva vermesede balkonda canlı fideler görmek bile bir zevk.
(bu arada sevgili Güler hanım bana kızacak belki Selahattin hocanın Güler hanımdan getirdiği fidelerde uyum sağlıyamadılar ama solan yaprakları kırparak suyun miktarını arttırdım bir iki gündür canlandılar gibi..)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025