agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Çilek Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/3170.htm)

nevsune 16-10-2008 16:26

Selahattin beyin gönderdiği ilk grup çileklerden kurtulabilen 2 fideden biri, bu aralar meyve veriyor. Birinci meyve bayramda tadılmıştı, bugün ikinci meyvenin tadına bakmak bana düştü. Kokusu fazla yoktu ama tadı güzeldi. Hele baharda, normal zamanda daha da güzel olacağını sanıyorum.

Fotoğraf makinem yanımda değildi bu yüzden görüntüleyemedim ama daha üzerinde bir kızarmakta olan, bir de küçük meyvesi ile bir çiçeği daha var. Bakalım yenilerini bir ara görüntülerim belki.

İkinci fideyi kurcalarken onun da çiçeğe hazırlık yaptığını gördüm. Gerçekten yediveren çileklermiş bunlar. Bu mevsimde çilek yemek, hele doğalsa çok hoş oluyormuş:)

Teşekkürler Selahattin bey.

limon 17-10-2008 22:55

Bendekiler de çiçek açmışlardı ama çiçekteyken kurumuşlar. Meyve veremedi. Ama ben kollarını kesmemiştim, çoğalmalarını istemiştim. Gelecek bahardan itibaren bol meyve vereceklerinden eminim :)

Nevsune Hanım, benim de ilk yediğim meyvenin kokusu fazla yoktu ama ben sabırsızlanıp biraz erken davranmıştım. Bir tanesini iyice olgunlaşıncaya kadar bırakmıştım. Rengi bordoya çalan kırmızı olmuştu, kokusu ve şekeri pek güzeldi :) Yenilerden birini sabredip bekletin, bakalım bana katılacak mısınız?

nevsune 22-10-2008 16:20

1 Eklenti(ler)
Sözünü ettiğim çilek fidesi ve çilekler.

Eklenti 50480

Bu kez Limon'un sözünü dinleyip, daha fazla kızarmasını bekleyeceğim. Onu da sonra yazarım.

limon 22-10-2008 19:22

Bir kaç güne kadar daha bir bordoya çalan kırmızı olacak. (kargalar kapmaz inşallah ;) )

fellez 30-10-2008 07:00

4 Eklenti(ler)
Selam ben de sonunda Osmanlı çileklerime kavuştum arkadaşlar. Ereğliden bir dostum aracılığı ile geldiler. Koşa koşa gidip çilek saksısı aldım ve dün bahçeme kuruldular. Umarım yerlerini severler ve tutturabilirim .:)

kürşad 30-10-2008 07:50

Bizim çilekler yediveren değil ancak hala daha çiçek açıyorlar. Çok fazla ürediği için meyve de yapamıyor, yaprakların altında kalıp gidiyor.
Kaç tane böyle uzun süre meyve veren tür var?

nevsune 06-11-2008 16:55

Sevgili Limon umarım buraya bakarsınız.

Sözünü ettiğimiz çileğe ben yetişemedim yazık ki. Çok yumuşadığı için, iki gün önce, yemişler. Aynen dediğiniz gibi çok lezzetli ve hoş kokuluymuş.

Olmak üzere bir tane daha çilek var. Şu anda henüz beyaz-yeşil. Sıkı sıkı tembih ettim beni beklesinler diye:)

limon 06-11-2008 17:20

Yiyenlere afiyet olsun :)

Bendekilerden de bir köktekiler çiçeklenmişler. Daha önceden çiçeklenenler meyve vermeden kurumuştu, bu nasıl olacak bilmiyorum.

nevsune 06-11-2008 17:27

Bizimki balkonda çiçekten meyveye geçtiğine göre, sizinkiler de olabilir. Yalnız hava giderek bozuyor. Bekleyelim bakalım.

Bu mevsimde çilek yemek ayrıcalık:)

cevreizcisi 07-11-2008 23:42

genelde çiçek seralarında belirli zamanlarda bulma şansınız vardır,genelde baharda saksılarda gelir ,bazen bahar dışındada kendi bahçesine ekerek baharda saksıya da geçirirler çilekleri ki oda yediveren türünden olması lazımdır ,kışşartlarındada sğlıklı bir şekilde bulunabilir

cevreizcisi 07-11-2008 23:55

ben varolan sürgünleri kesmeden mevcut çileğin yanına küçük saksı getirip sürgünü olduğu gibi bir ucundan orayabtutturuyorum köklendiği zaman ana bölümden ayırmaktayım böylece daha sağlıklı bir köklenme oluyor,ayrıca arada bir su dışında toprağa şekeli su dökmekteyim ama fazla değil ,bununda çileği iştahlandırdığını gördüm,üç-dört ay oldu bunları yapalı ,şimdi kök atmaya başladı bende uzayan kökleri başka saksılara almaya başladım.

by_kiki 08-11-2008 23:31

sayın cevreizcisi çok doğru bir yöntem izlemişsiniz. Başarışar dilerim

cevreizcisi 08-11-2008 23:35

sağolun ,elimizden geldiğince iyi çalışmalar yapmaya çalışıyoruz ,eksiklerimizide gidermeye çalışıyoruz,güzel paylaşımlar ve bilgiler almaktayız,herkes sağolsun sıkılmadan,ilgileniyor ne güzel

nevsune 17-11-2008 12:57

3 Eklenti(ler)
Çileklerimizin bugünkü durumları.
Eklenti 53070
Eklenti 53071
Eklenti 53072

Bu gidişle bunlar tek tek de olsa kış boyu çilek verecekler.

cevreizcisi 17-11-2008 18:19

Benim saksımda sizinki gibi,ama daha henüzbu kadar çiçeklenme yapmadı.Geçen dönemde bayağı yorulmuştu benim çilekler kendisini anca toparlamaya çalışıyor.

elif59 17-11-2008 19:54

bu mevsimde nasıl çiçek acıp çilek yapıyor cok şaşırdım

cevreizcisi 17-11-2008 23:27

Hava şartları fena değil ,yalancı bahar havasına kapılmıştır.

Selahattin Yılmaz 18-11-2008 00:00

Yediveren çilekler ve frigo fideden dikilen edilen çileklerin tamda meyve verme mevsimidir.

Güler 18-11-2008 06:45

Benim yediverenler çileklerimde de hem çiçek hem de meyve var.

Adalet Yağcı 18-11-2008 08:06

Sayın Selahattin Yılmaz, bir ay kadar önce sizden aldığım 20 fide nin hemen hepsi de tutmuş, yeni yapraklar vermişler çok ama çok mutlu oldum.
Seneye bahardan itibaren ben de çileklerimle övünürüm artık :cool:

Ülker 19-11-2008 11:55

Merhaba,
Benim balkonumda da 6 kök kadar saksıda çileğim var.2.yılları yine meyveye durdular.
yediverenmiş. Benim korkum soğuk acaba meyveleri etkileyecek mi, yeni taşındım,balkon rüzgar alıyor.

elif59 19-11-2008 12:53

Yediveren çileği bende almak istiyorum..Pazarda görmüştüm ama yediveren olup olmadıgı nasıl anlaşılır?

yediveren çileği yedi ay falanmı acıyor ismi yediveren

Ülker 19-11-2008 13:05

Ben aldığımda yediveren olduğunu bilmiyordum, tesadüf oldu biraz.Çilekleri küçük,yuvarlak ve açık renkli. Ben de pek anlamıyorum cinslerinden,fotoğraflarını bulunca yüklerim, hem bilenler den de yorum almak isterim.

cevreizcisi 19-11-2008 13:14

1 Eklenti(ler)
Benimkiler yediveren, küçük değil çilekleri bazen büyük bazen küçük çilek yapabiliyor.yapraklarından anlamak mümkün olabilir sanırsam.Ben resmini ekliyorumbenim çileğimin

Ülker 19-11-2008 14:30

Benimkilerin çilekleri olgunlaşınca fotoğraflarını çekip ekleyeyim,acaba benim gözüme mi küçük geldi çilekleri, birlikte değerlendiririz.Ne olursa olsun çok güzel kokusu ve lezzeti var.Saksıda bukadar güzel yetişip uzun ömürlü olacağını düşünmemiştim.

ebrub 19-11-2008 14:53

4 Eklenti(ler)
Merhaba, Sn. Selahattin by'den aldıgım aromas yediveren cinsi çileklerimin resimlerini ekledim. Çilekleri 23 ekim'de ekmiştim. İlk kez çilek yetiştiriyorum dolayısıyla hem çok heyecanlıyım hem de korkuyorum.

Fideler ekildikten kısa bir süre sonra yaprakları kendisini toparladı, hatta minicik yeni yapraklar da verdiler, çok az kuruyan yaprak oldu, onları da dün temizledim . Sanırım tutturamadıgım 1 kök var, onun haricinde hepsi tuttu.

Bu arada yaptıgım bir hata da Sn Cemo'nun bana gönderdiği osmanlı çileğini de bunlarla birarada ekmiş olmam, çilek saksısında üst taraftakiler onlar.

Çilekler güneydoğu yönündeki balkonda, sabahtan ögleye kadar güneş alıyorlar,
forumdaki uyarılara göre sıkça suluyorum kurumasına izin vermeden, ilginç olan ise çilek saksısındaki toprak daha çabuk kuruyor

Henüz kol atma vs yok, sizler de bakıp fikirlerinizi söylerseniz sevinirim.

Bu arada dün akşamdan itibaren site kanalıyla satın aldıgım B5A gübresini de vermeye başladım çileklere

Eklenti 53242 Eklenti 53243
Eklenti 53245 Eklenti 53246

Ülker 19-11-2008 15:13

Ben uzayan kollarını hep kestim,daha güçlü köklere sahip oldum.ama üretmek isteyen olursa uzayınca kesmem paylaşırım.

Selahattin Yılmaz 19-11-2008 17:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ULKER (Mesaj 318763)
...
Yediverenmiş. Benim korkum soğuk acaba meyveleri etkileyecek mi, yeni taşındım,balkon rüzgar alıyor.

Soğukta bitki soğuğun etkisiyle fizyolojisi sekteye uğramadığı sürece meyvesini büyütecektir ancak üzerini örterseniz meyveniz daha hızlı büyüyecektir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cevreizcisi (Mesaj 318793)
Benimkiler yediveren, küçük değil çilekleri bazen büyük bazen küçük çilek yapabiliyor.yapraklarından anlamak mümkün olabilir sanırsam.Ben resmini ekliyorumbenim çileğimin

Küçük çilek vermesinin nedeni bazen bitkinin yaşlanmasıdır bir kaç yıld abir asıl bitkiyi çıkartıp yerine attığı kololarla gençleştirme yapmak gerekir, bu şekilde sağlıklı ve genç bitkilerle iri meyveler elde edebilirsiniz. Birde bazı meyveleri küçük bazıları büyükj oluyorsa toprağınızda besin sorunu var demektir bence iyi yanmış koyun/keçi gübresi vererek gübre takviyesi yapın.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elif59 (Mesaj 318781)
Yediveren çileği bende almak istiyorum..Pazarda görmüştüm ama yediveren olup olmadıgı nasıl anlaşılır?

yediveren çileği yedi ay falanmı acıyor ismi yediveren

Çilek almak istyorsanız kasım ayı sonu için topladığım siparişlere siparişinizi bildirirseniz sizede gönderirim. Bunun dışında yediveren çileklerle normal çilekler arasındaki farkı biraz uzamn göz farkedebilir tabi birde yetiştirdiğinizde meyve verişinden anlarsınız. Yediveren denmesinin nedeni yılın belli zamanlarındada meyve vermeye devam etmesidir. Elbette 12 ay boyunca meyve vermesini bekleyemezsiniz arada bitkide meyve durgunluğu yaşanacak bitki dinlenme dönemine girecektir. Meyveyi devamlı almanın yegane yolu kol attığında bu kolları tezimlemektir aksi halde meyve verimi düşecektir.

Ülker 19-11-2008 18:12

Çok teşekkür ederim Selahattin Bey,
Meyvelerin hepsi aynı boydaydı son ürün verdiklerinde,şimdi nasıl büyüyecekler bilmiyorum.
Dediğinizi yapıp yaşlı çileklerimi yenileyeceğim,2.yılında hemen yaşlanmışlar mı şimdi,şaşırtıcı...Bizim bahçemizde vardı birsürü hiç dikkatimi çekmemişti.

Selahattin Yılmaz 19-11-2008 18:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ULKER (Mesaj 318926)
Çok teşekkür ederim Selahattin Bey,
Meyvelerin hepsi aynı boydaydı son ürün verdiklerinde,şimdi nasıl büyüyecekler bilmiyorum.
Dediğinizi yapıp yaşlı çileklerimi yenileyeceğim,2.yılında hemen yaşlanmışlar mı şimdi,şaşırtıcı...Bizim bahçemizde vardı birsürü hiç dikkatimi çekmemişti.

Yaşlanmış olmasını düşünmeyin ancak 3-4 yıl demek yaşlılık anlamındadır. Şöyleki siz aldığınızda çıpğlak köklü yani taze fide değilse ğpoşetteyse artık hangi yıl o poşete dikildi Allah bilir.

Genelde bitkiyi her yıl yenilemek en iyisidir. Zira bitkinin durgun olduğu bir zaman sağlıklı kolardan birisini esas bitki yerine geçirmek **** sağlıklı bir kolu özel bakımla ana bitki yerine geçirmek ev yetiştiricileri için zor olmasa gerek.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025