![]() |
Şah dut aşısı
1 Eklenti(ler)
Yaprak aşılama ile yapmış olduğum şahdut' un bir tanesi sürgün gözünden büyümeye başladı. Uzun kaynaşma dönemi bekledi ama nihayet bir tanesi büyümeye başladı.
|
2 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
Yaprak aşı sı ile aşılanan 2. şah dut.
|
1 Eklenti(ler)
Bölgemizde havanın ani soğuması nedeniyle yaz sonuna doğru yaprak aşısı ile yapmış olduğum ve hala büyüme aşamasında bulunan Şahdut , Shangri La , ve Avutralya kara dutlarından birer adedini köyden getirerek çatı katına koruma altına aldım.Aşı aldığım geçen yılki fidanlarıda toprakla buluşturdum, onlar artık odunlaştılar soğuklara dayanıklı hale geldiler.
|
Kar ve Şahdut
1 Eklenti(ler)
Dışarıda kar yağıyor çatı katındaki yaprak aşılama yaptığım Şah dut hala yeşil yapraklı
|
Şahdut
2 Eklenti(ler)
Gecen yaz yaprak aşı ile aşıladığım şah dut çatı katındaki sıcak ortamda filizlenerek ilk meyvelerini verdi. Köydeki Şah dut havaların soğuk gitmesi nedeniyle hala bir uyanma belirtileri yok büyük ihtimal onda da şah dut meyveleri oluşacak.
|
Şahdut
1 Eklenti(ler)
Yaprak aşısı ile aşılanan ikinci şah dut.
|
bu şahdut fidanını nasıl temin edebilirz ya? serdar bey ihtiyaç fazlası varsa satın alabilirim :) veya çelikle oluyorsa çelik satın alabilirim...
|
|
Serdar bey bu yazın bende kabuk veya sizin yaprak aşı dediğiniz aşıdan yapmak istiyorum.Bu aşının püf noktaları nedir .Ters T veya düz T veya aşı gözünün üstünde yaprak sapının bulunması aşının tutma olasılığını etkiler mi.Bu konudaki tecrübelerinizi paylaşır mısınız. Teşekkürler.
|
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Geçen yıl mayıs ayında bahçeye dikdiğim cılız Şahdut maşallah bu sene iyice gelişti.
Eklenti 507470 Eklenti 507471 Eklenti 507472 |
1 Eklenti(ler)
2015 yılı Mayıs ayında diktim çok güzel gelişme gösterdi. İnşallah 2016 yılında meyvesini yemek nasip olur.
|
3 Eklenti(ler)
Geçen sene satın aldığım şahdutunu balkonumda saksıya almıştım. Son durumu bu :) 1200 metre rakımlı Ankara taşrasındaki bahçeme taşımaya korkuyorum. Bir süre daha balkonumda kalması gerekiyor sanırım. Kaç derece soğuklara dayanıklıdır tahminen bilen var mı acaba?
|
Sayın yasinmetin;
Şahdutunuz çok güzel olmuş. Ben de 1280 rakımlı yere dikmek istiyorum. Ancak soğuklara dayanıklılık konusunda sıkıntı olabilir düşüncesi ile şu ana kadar almayı düşünemedim. Bendeki yediveren dut fidanlarından bir tanesi kurudu. Diğeri ise soğuklardan zarar görebiliyor. Bu yıl mobilya sarmakta kullanılan balon naylon ile sardım. Şimdilik geçen yıla göre daha iyi duruyor. Kalıcı yerine geçirmeden önce aşı yapmayı biliyorsanız aşı ile çoğaltmayı deneyin. Herhangibir durumda biraz daha garantili olur. Dut fidanlarınız var ise onlara durgun göz aşısı yaparsanız hem evdeki fidanınızı korumuş olur. Hem de gelecek yıl tutması durumunda soğuklara dayanıklılığını test etmiş olursunuz. |
Soğukla sıkıntısı yok. Tek sorun erken uyanması. Geç donlar zarar verebiliyor, Avustralya dutunda olduğu gibi.
|
Teşekkür ederim değerli önerileriniz için. Sayın Bari şöyle bir durum var, Ankara merkezde ağaçlar çiçek açtı ama benim bahçedeki meyve fidanlarımda -ki bunların arasında beyaz dut ve avustralya dutu da var- daha hareketlenme yok. Yani Avustralya dutunun zarar görmediği bir ortamda şahdut da yetişir/zarar görmez sonucu çıkarabilirmiyiz? Aynı soruyu shangri la için de sormak isterim.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
İsterseniz havai köklendirmeyi deneyin. http://www.agaclar.net/forum/bakim-v...viler/1429.htm |
Alıntı:
Dutlar biraz daha geç uyanıyor. Benimde burda Eskişehirde hemen hemen vişne ve kirazlar hariç bütün ağaçlar çiçeklendi. Ama avustralya yeni gözler patlamaya başladı, şahdutta hareket yok. Ama mesela yediveren hafif yapraklandı. Ne kadar geç uyanırsa o kadar iyi. Shangrilayı soğuk iklimde test etmedim. Ama oda şahdut gibi sanırsam.. |
Benim şahdutlar malesef iklim sorunu nedeniyle tamamen kurudular. Gecen yıl erken den uyandılar , yapraklar uyandıktan sonra bölgemizde meydana gelen aşırı miktardaki don olayından sonra kendi aşıladıklarım dahil tüm şahdut fidanlarım kurudular.
|
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Bu seneki şahdut meyveleri...
Eklenti 600417 Eklenti 600418 Eklenti 600419 Eklenti 600420 Eklenti 600421 |
arkadaşlar tohumdan yetişme imkanı varmı
|
Benim balkonumdaki şahdutun dutları dökülüyor teker teker :( soğuktan olsa gerek gece 3-4 derecelere kadar düştü bu aralar sıcaklıklar
|
geçen gece -4 lere indi che dutun yaprakları bile kavruldu. sahdutun yaprakları hala sağlammı? avustralya kara dutlarıda gitti.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
merhaba arkadaşlar şah dut nerelerde yetişir çankırı gibi soğuk bir yerde yetişir mi normal dut var ama şah dutu denemeyi düşünüyorum tavsiye eder misiniz? istediği iklim şartları nedir?
|
Alıntı:
pek çok yabancı dut çeşidi erken uyanıp ilkbahar donlarından yandı. yerli çeşitleri ve amerikan çeşitler daha uygun. |
2 Eklenti(ler)
Dut "Saharanpur".
Merhaba. Bu dutumun bodur kalmasını ve taçlanmasını nasıl sağlıyabilirim? Budama gerekiyorsa, neresinden ve nekadar kesmem gerekiyor? Çok teşekkür ederim. Mehmet |
Sahdut hangi aylarda dut veriyor?Aydinlatabilirseniz sevinirim..Avustralya dutu gibi yediveren mi?Sürekli üzerinde dut oluyor mu?
|
2 Eklenti(ler)
|
Balkonda saksıda yetiştirdiğim şahdut geçen sene ve bu sene meyvelerini olgunlaştıramadan döküyor. 3 yaşında sanırım. Ankara ilkbahar havasının serin olmasından mıdır yoksa başka sebebi olabilir mi?
|
1 Eklenti(ler)
Geçen sene ektiğğm fidanın bu yıl meyvelerini gördüm
|
Alıntı:
|
Beyaz Kral Pakistan dutu
1 Eklenti(ler)
Önceki yıl biraz meraktan biraz da dut çeşitlerinin olması için şah dut fidanı araştırması içine girdim. Bir üretici ile görüştüm. Kendisi elinde olan çeşitlerin resimlerini whatsapp üzerinden gönderdi. Bir arkadaşımız izninde memleketine gideceğini öğrenince üreticinin telefonu ile temas kurarak kendisine yakın olduğunu söyledi. Yerine giderek fidanları gördü.Onun da beğenmesi üzerine Ben iki tane ekşi karadut, bir tane siyah şah dut ve bir tane de beyaz kral Pakistan dutu fidanını satın aldım. Malum benim dikeceğim yer 1280 metre civarında olması havanın da soğuyacak olması, fidanların geldiği yerin de Adana Yüreğir olması nedeni ile soğuk ancak güneş ışığı gören bir dükkanda şah dut fidanlarını koruma altına aldım. Ekşi karadut fidanlarından birini kendime ayırıp diğerini şimdiye kadar sağlıklı bir şekilde ekşi karadut fidanı büyütemeyen bir tanıdığıma verdim. Her ikimiz de fidanın aşı yerleri toprak altında 25-30 cm kalacak şekilde bu aylarda diktik. Can sularını verdik. Beyaz olan dut fidanı yaşamasına rağmen nedense siyah olan kapalı alanda her ikisi de meyve çiçeklerini açtıktan sonra kurudu. İçeri ortamda olduğu için o yıl beyazdan da meyve yetiştiremeden döküldüler. İlkbaharda beyaz olanı dışarıdan getirtmiş olduğum topraklı yere diktim. Damlama sulaması dışında ekstra elimin altında olduğu için su da vermeye devam ettim. Ekşi karadut da benim oranın toprak, taşının olduğu yerde getirmiş olduğum topraklı olan yerde tutunmaya çalıştı. Çok fazla sürgün veremedi. Ekstra su versem de yeterli gelmedi. O yılı bu şekilde geçirdik. Kışın soğuklar başladıktan sonra fidan yapraklarını dökünce beyaz şah dutun etrafına iri baloncuklu naylonu sardım. Aynı şeyi birkaç yıldır yediveren duta da uyguluyordum. Kışın soğuklarından bu şekilde koruyunca bir miktar meyve alabiliyordum. Fidan kışı geçirdi. Baharla birlikte hemen uyanmaması için baloncuklu naylonun çoğunu aldım. Don olursa birazı canlı kalması için alt kısmına naylonlu bıraktım. Soğuklardan dolayı fidan hemen uyanamadı. Baharla birlikte uyandı. Hemen meyve çiçeklerini açtı. Çok büyük olmasa da ilginç hemen meyve veriyor. Çiçeklerin çoğu döküldü. İki üç tane çok büyük olmasa da uzun meyvesinden yedim. Resim çekip çekmediğimi hatırlamıyorum. İkinci kışına fidan aşağıdaki şekilde girecek. Sulama devam ettiği sürece büyüme devam ediyor. Sulamasını azaltınca yapraklarını hemen hemen döktü. Soğuklar başlayınca yeniden baloncuklu naylon saracağım. Büyümesini sağlayabilirsem ne olduğunu görebileceğiz.
Eklenti 699929 |
3 Eklenti(ler)
Serdar1 arkadaşımızdan görünce aklımıza bu dutu üretebilirmiyim diye düşündüm. Daha önce fidancıda görüp beğenip ekşi karadut aşıladığım 4 duttan 3 tanesi tamamen kurudu. Bir tanesi de aşının altından iki üç tane yoz büyütmüştü. Komşumu boru aşı zamanı aşılaması için zorladım. Sağolsun geçen yıl da kara vişneye aşıladığı kirazlardan bir tanesi tutmuştu. İki tane sürgüne boru aşı yaptı. Nasıl yaptığını yeniden gösterdi. Ben bir mağazadan mutfakta kullanılan raf örtüsünü parlak ve biraz kalın olunca aşıda sıcaktan soğuktan muhafaza eder diye almıştım. O aşıları yaparken biraz zorlansa da boru çıkararak aşıyı yaptı. Ben de üzerlerine üstü açık şekilde güneş görmemesi kurumaması için arada boşluk bırakarak biraz daha geniş boru şeklinde yalıtım yapabilecek şekilde bağladım.
Eklenti 699930 Elimde kestiğim bir dal olunca ben de deneme yapmaya karar verdim. Aşı için malzeme de getirmeyince orada bulduğum biraz ip biraz ince naylon ile boruya benzer şekilde göz çıkardım. Bir tanesinin gövdesine monteledim. Biraz acemi işi oldu. Ancak idare edin. Uğraşsam muhtemelen olmayacaktı. Arkadaşın aşıları uzun süre canlı kalmasına rağmen daha sonra kurudu. Benim aşı epey bir zaman sonra canlandı. Üzerindeki naylon ve ipleri çıkardım. Tek dala düşürüp diğerlerini kestim. Daha sonra kurumaması için yeniden naylon ile aşı yerinin iki tarafını kapattım. Eklenti 699931 Bir şey farkettim. Ben aşı yapınca üzerindeki yerde uyuyan bir göz varmış. O göze su ve besin giderken muhtemel bizim göz de kaynamış. Acemi şansı bazen olabiliyor. Burada fidancıların çoğu ekşi karadut aşısını ticari olarak yapmıyorlar. Yapanlardan ve tutturanlardan birkaç tanesi de yaşlanmış durumdalar. Eklenti 699932 |
3 Eklenti(ler)
Aşı tuttuktan sonra anaçın daha önce muhtemel kök yaptığı için tek göz olunca hızla büyümeye başladı.
Eklenti 699933 Eklenti 699934 Eklenti 699935 |
Ekşi karadut fidanı çevresini geniş açıp biraz gübre ve çift taraftan ilk yıl su verince arada fırsat buldukça geniş açtığım yeri su ile doldurunca ikinci yıl hızlı bir şekilde büyümeye başladılar. Fidan aldığım arkadaşı aradım. Daha önce almış olduğum ve aşağıda dikmiş olduğum 7 yıllık, 6 yıllık ve iki yıllık fidanların bu kadar hızlı büyümediğini anlatırken beyazın durumunu, siyahın ise öldüğünü söyleyince fidancı arkadaş adresimi istedi. Yeni bir tane daha göndereceğini söyledi. Bazı yerlerden kötü fidan gelip hiç gönderdiklerinin arkasında durmayanları okuyup bizzat görünce şaşırdım. Ben de siyah şah dut istiyordum. Ekşi karadut olup olmadığını sordum. Olduğunu öğrenince resim göndermesini istedim. Kendisinden iki şah dut birisinin parasını almadı, bir tane ekşi karadut ve bir tane yediveren dut aldım. Kargo ücretini de herhangibir sürpriz olmaması için gönderdim. Sağolsun iki şah dut çok güzel ve büyük şekilde geldi. Üstünden biraz budamasını istemiştim. Budamış. Onları diktim. Ekşi karadut ve avustralya dutu fidanı geldi. Diğer arkadaşa vermiş olduğum fidan da aşı yeri toprak altında kalmak ve bol sulanma ile o da gelişmiş. Çok güzel olmuş.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:27. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025