agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Amelanchier alnifolia - Saaskaton Berry (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/27051.htm)

aydemiraydın 13-03-2017 10:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feast3874 (Mesaj 1498479)
yaptığım çalışmaları zaman zaman buradan paylaşacağım inşallah. Resimde yüklemeye çalışırım. Bizim yörenin Haziran Yemişi kendine verimli ayrıca tozlayıcıyada ihtiyaç duymuyor. Buda bizim yemişim ayrı bir artısı.

meyvesi iri dediğiniz ne kadar iri? resim yüklerseniz seviniriz. tadları nasıl ?

Lonicera 13-03-2017 13:45

Bendekiler yavaş yavaş uyanmaya başladılar. İlk uyanan ve uçları çiçek tomurcuğu dolu olan ovalis. Spicata da göz kabarmış. Lamarcii hala uyumakta.

feast3874 13-03-2017 14:46

Sayın aydemiraydın; Meyvesinin iriliği iri nohut tanesi kadar veya daha büyük, yetişme ortamına ve yetiştiği yere göre değişir. resim yüklemem için haziran-ağustos ayını beklememiz gerekiyor.

aydemiraydın 15-03-2017 11:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1498818)
Bendekiler yavaş yavaş uyanmaya başladılar. İlk uyanan ve uçları çiçek tomurcuğu dolu olan ovalis. Spicata da göz kabarmış. Lamarcii hala uyumakta.

lezzetli olan çeşitte lamarcki çeşidi. bendeki çeşitlerde uyanıyor.

Lonicera 25-03-2017 17:11

Lamarcki hala uyanmadı. Ovalis tüm çiçeklerini açmış durumda. Oldukça fazla çiçek oluşturdu ovalis. Spicata da uyandı ama çiçek yok denecek kadar az. İzmir bu yıl son yılların en soğuk kışını geçirdi. Buna rağmen çiçek gözü oluşumu çok az olmuş spicatada. Eğer önümüzdeki yıl da bu şekilde olursa( ki ben böyle devam edeceğini düşünüyorum) spicata ile yolları ayırmak durumunda kalacağız. Lamarcki' yi bekliyorum, onun lezzeti mükmmel. İnşallah çiçeklenme fazla olur. Yoksa yolumuza sadece ovalis ile devam etmek zorunda kalacağız.

Thiessen, smokey gibi çok öne çıkan çeşitleri de denemek lazım.

Sn aydemiraydın, sizin orada son durum nedir?

aydemiraydın 27-03-2017 17:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1500315)
Lamarcki hala uyanmadı. Ovalis tüm çiçeklerini açmış durumda. Oldukça fazla çiçek oluşturdu ovalis. Spicata da uyandı ama çiçek yok denecek kadar az. İzmir bu yıl son yılların en soğuk kışını geçirdi. Buna rağmen çiçek gözü oluşumu çok az olmuş spicatada. Eğer önümüzdeki yıl da bu şekilde olursa( ki ben böyle devam edeceğini düşünüyorum) spicata ile yolları ayırmak durumunda kalacağız. Lamarcki' yi bekliyorum, onun lezzeti mükmmel. İnşallah çiçeklenme fazla olur. Yoksa yolumuza sadece ovalis ile devam etmek zorunda kalacağız.

Thiessen, smokey gibi çok öne çıkan çeşitleri de denemek lazım.

Sn aydemiraydın, sizin orada son durum nedir?

bazı çeşitler erken kimisi geç olmak üzere hepsi tomutcuklandı. bizim buralar geceleri sürekli soğuk olduğu için soğuklanmada sıkıntı olmaz diye düşünüyorum. henüz çiçek açmadılar fakat açmaları yakındır.

ovalis çeşidi daha çok peyzaj için sanırım. smokey ve diğer çeşitler sanırım lamarcki çeşidinden selecte edilme bendeki forestburg çeşidide hepsinden geççi. bu yıl sonuca göre çoğaltırız.

Lonicera 27-03-2017 18:22

Spicata yalovadaki firmadan geldiğinde üzeri meyve doluydu. Sanırım soğuklama isteği yüzünden böyle oldu. Tek umudum lamarcki artık. Çoğaltma işi de hayli güç bu bitkide. Dipten gelen sürgünle en kolayı. Belki mistleme ile sera içinde çelik köklendirilebilir. Ama profesyoneller için en uygunu doku kültürü. Anca o zaman fiyat makul düzeye inebilir. Yoksa bu kadar çeşide bu fiyatlarla ulaşmak zor.

aydemiraydın 28-03-2017 13:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1500573)
Spicata yalovadaki firmadan geldiğinde üzeri meyve doluydu. Sanırım soğuklama isteği yüzünden böyle oldu. Tek umudum lamarcki artık. Çoğaltma işi de hayli güç bu bitkide. Dipten gelen sürgünle en kolayı. Belki mistleme ile sera içinde çelik köklendirilebilir. Ama profesyoneller için en uygunu doku kültürü. Anca o zaman fiyat makul düzeye inebilir. Yoksa bu kadar çeşide bu fiyatlarla ulaşmak zor.

çoğaltma işine gözünüzde büyütmeyin. haziran sonu koyu gölgede leonarditli torf karışmında pek çok berry çeşitlerini zahmetsizce ürettim. sizde deneyin.

Lonicera 28-03-2017 14:00

İnşallah köklenir. Neredeyse tüm yabancı sitelerde saskatoon' un çelikle köklenmesinin çok zor olduğu yazılmış. Ben 2 kere denedim ama sonuç sıfır. Artık sizden olumlu haber bekliyoruz.

Muda 28-03-2017 14:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1500674)
İnşallah köklenir. Neredeyse tüm yabancı sitelerde saskatoon' un çelikle köklenmesinin çok zor olduğu yazılmış. Ben 2 kere denedim ama sonuç sıfır. Artık sizden olumlu haber bekliyoruz.

Buradaki bir tanıdık gilaburu fidanlarını yatırarak toprakla örtüp köklendiriyor. Aynı şekilde daldırma yöntemi ile de kolay bir şekilde yapılabilir. Olmaz ise havai köklendirme yöntemi ile de olabilir.

aydemiraydın 28-03-2017 15:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1500674)

çelikler yarı odunsu olsun . torf ve leonarditi karıştırın. içinde giberilik,amino ve naftalin asit barındıran deniz yosunlu gübreler var. misal klm marina gübre gibi sulama suyuna katın sonuç alırsınız.

Lonicera 28-03-2017 16:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1500676)
Buradaki bir tanıdık gilaburu fidanlarını yatırarak toprakla örtüp köklendiriyor. Aynı şekilde daldırma yöntemi ile de kolay bir şekilde yapılabilir. Olmaz ise havai köklendirme yöntemi ile de olabilir.

Elbette bir sürü yöntem mevcut köklendirmek için. Özellikle daldırma ve havai köklendirme gibi. Bir kaç bitki içinse sorun olmaz dediğiniz gibi. Ama benim derdim daha fazla miktarda bitki elde edebilmenin yolunu bulmak. Çelikleme de bunun en kolay yollarından biri. Diğer taraftan tohumla da çoğaltmak mümkün ama ebeveynlerden sapma olasılığı yüksek. Doku kültürü de masraflı olmasına rağmen iyi bir yol ama biz hobicilerin boyunu aşar.

Lonicera 28-03-2017 16:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1500682)
çelikler yarı odunsu olsun . torf ve leonarditi karıştırın. içinde giberilik,amino ve naftalin asit barındıran deniz yosunlu gübreler var. misal klm marina gübre gibi sulama suyuna katın sonuç alırsınız.

Zamanı gelince sizin önerinizi dikkate alıp son kez deneyeceğim bakalım, inşallah olumlu sonuç alırız.

Lonicera 05-04-2017 13:56

Lamarckii nihayet uyandı ama çiçek yok denecek kadar az. Belki 3/4 adet meyve verir. Bu bitkiler firmadan geldiğinde her birinin üzerinde abartısız 40/50 adet meyve vardı. Ve her biri 3 litrelik saksılardaydı. Şaka gibi...En lezzetli olanlarda çiçek yok, bir tek ovalis (daha az lezzetli olanı) üzeri meyve dolu. Soğuklama ihtiyacı giderilemedi mi bilemiyorum. Bir kış daha şans tanıyacağım, bu şekilde devam ederse saskatoon defterini kapatmış olacağım.

Ya da ılıman iklimde de meyve verebilen türlerle(varsa tabii) yola devam edeceğim:)))

aydemiraydın 05-04-2017 14:57

bendekiler sırasıyla çiçek açıyor. şimdilik bi şey diyemeyeceğim meyveleri görmeden. burada soğuklanma sıkıntısı olmaz geceleri hala 1 veya 2 derece :))

Lonicera 07-04-2017 18:30

İzmir 2016/17 kış dönemi 912 saat soğuklama gerçekleşmiş. Çok az bu bitki için. Amelanchier' in genel olarak soğuklama isteği 100 gün imiş. Bu arada çeşide göre de farklılık gösteriyor, aynı şeftalide elmada olduğu gibi.

9-b zone değeri için özel tür arayışı içindeyim. Bunlardan biri ovalis. Üzeri şimdiden meyve dolu.

memoli5000 08-04-2017 21:12

arkadaşlar, esflora'dan ballerina, pembina ve forestburg'u aldım. meyve tatları nasıl acaba bilgisi olan var mı?

feast3874 10-04-2017 13:20

@Lonicera
Ovalis türünün resmi var mı? Bizim tarlada yetişen amalencher in cinsini bilmiyorum. Acaba ovalis olabilir mi? Henüz yaprak çıkarmadı ama yeni çıkarmaya başladı.

Lonicera 10-04-2017 14:01

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feast3874 (Mesaj 1502463)
@Lonicera
Ovalis türünün resmi var mı? Bizim tarlada yetişen amalencher in cinsini bilmiyorum. Acaba ovalis olabilir mi? Henüz yaprak çıkarmadı ama yeni çıkarmaya başladı.

Tam yapraklanmadılar ama görebildiğim kadarıyla şu halleriyle birbirinden ayırt etmek imkansız gibi. Ancak meyve olgunlaştığında meyveden ayırt edilebilir belki. Bir de sanırım bitkinin formuna göre bir şeyler söylenebilir. Ovalis bodur, lamarckii çok boylu vb. gibi. Bendekilerin boyu en fazla 60/70 cm. civarı. Tam yapraklandığında resim çekerim.

Yukarıdaki mesajınızda bu bitkinin sizin orada da olduğunu belirtip , geyik elması olarak nitelemişsiniz. Şu resimdeki bitkiye benziyor mu sizin oradakiler? Özellikle yapraklarına dikkat edin bakalım.

feast3874 10-04-2017 15:10

@Lonicera
Kesinlikle bu bitki değil. Bizim oradaki biknin yaprağı alnifolia ya daha çok benziyor. Meyvesi aynı Lamarckii, Thiessen, smokey, spicata çeşitlerine çok benziyor. Benim gördüğüm kadarıyla 3 çeşit var bizim oralarda. Ama yaprakları daha küçük ve tüylü gibi. Yapraklarının ve meyvelerinin küçüklüğü belki kurak şartlarda yetiştiği için olabilir. Yetiştiği yer 1400 metre rakımlı, yıllık yağış ortalaması 700 mm nin üzerinde. 3 çeşit çalınında meyvesi birbirine çok benziyor ama boyları ve tatları farklı hatırladığım kadarıyla. en son 10 sene önce yemiştim memleketten uzak olduğum için. kısmetse bu sene bol bol resim çekeceğim. meyvelerinide bol bol yiyeceğim. Birisinin meyvesi iri nohut tanesi kadar ve çok tatlı ve sulu. birisi birz daha küçük, o kadar sulu değil. diğerini hatırlamıyorum. Sizdeki bitkinin yaprakları alıç yaprağına çok benziyor. Bizim bitkilerin yaprağı oval ve uç kısımları tırtıklı. İnşallah alnifolia türlerindendir.

Lonicera 10-04-2017 16:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feast3874 (Mesaj 1502481)
@Lonicera
Kesinlikle bu bitki değil. Bizim oradaki biknin yaprağı alnifolia ya daha çok benziyor. Meyvesi aynı Lamarckii, Thiessen, smokey, spicata çeşitlerine çok benziyor. Benim gördüğüm kadarıyla 3 çeşit var bizim oralarda. Ama yaprakları daha küçük ve tüylü gibi. Yapraklarının ve meyvelerinin küçüklüğü belki kurak şartlarda yetiştiği için olabilir. Yetiştiği yer 1400 metre rakımlı, yıllık yağış ortalaması 700 mm nin üzerinde. 3 çeşit çalınında meyvesi birbirine çok benziyor ama boyları ve tatları farklı hatırladığım kadarıyla. en son 10 sene önce yemiştim memleketten uzak olduğum için. kısmetse bu sene bol bol resim çekeceğim. meyvelerinide bol bol yiyeceğim. Birisinin meyvesi iri nohut tanesi kadar ve çok tatlı ve sulu. birisi birz daha küçük, o kadar sulu değil. diğerini hatırlamıyorum. Sizdeki bitkinin yaprakları alıç yaprağına çok benziyor. Bizim bitkilerin yaprağı oval ve uç kısımları tırtıklı. İnşallah alnifolia türlerindendir.

Eklediğim resim bendeki bitkilerin değil, bir firmanın geyik elması (sizin tabir ettiğiniz)olarak sattığı bitkinin resmi. Siz geyik elması olarak tabir edince acaba dedim başka başka bitkilerden mi bahsediyoruz.

İnşallah memlekete gidip bizler için de hem yer hem resimlersiniz.

feast3874 10-04-2017 21:21

5 Eklenti(ler)
Bizim amalanchier leri çelikten köklendirme çalışmalarına başladım. Tahminime göre 3 çeşit var. şu anda yaprak çıkarmadığı için tam anlaşılmıyor. Bir kısmı yaprak vermeye başladı. resimlerini yüklüyorum. belki bir fikir verebilir.

feast3874 10-04-2017 21:22

2 Eklenti(ler)
Resimlerim devamı... Bu 2 resimdeki farklı çeşit. Ama isimlerini bilmiyorum.

Lonicera 11-04-2017 07:11

Dediğiniz gibi tam yaprak çıkardıktan sonra belki bir tahminde bulunabiliriz. Farklı çeşitlerin de olması büyük şans. Umarım amelanchier çıkarlar. Kolay gelsin.

feast3874 11-04-2017 07:17

@Lonicera
İyi dilekleriniz içim çok teşekkür ederim.benimde isteğim inşallah amalanchier olmaları.

Lonicera 11-04-2017 14:14

2 Eklenti(ler)
Ovalis bodur tür, üzerinde epeyce meyve var.( Tabii bu miktar saksıdaki üretim için geçerli)

Eklenti 643685

Spicata da çok az meyveli. Lamarckii sıfır meyveli, o yüzden onun resmini koymaya gerek yok:mad:

feast3874 11-04-2017 14:22

@Lonicera
Maşallah çok güzeller. Allah daha çok yemeyi nasip etsin. Bu arada ORAC değerlerine baktım. Saskatoon Berry nin orac değeri 15000. Bi hayli yüksek bir rakam. Blueberry den 3 kat, goji berry den 5 kat yüksek.

aydemiraydın 11-04-2017 15:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1502608)
Ovalis bodur tür, üzerinde epeyce meyve var.( Tabii bu miktar saksıdaki üretim için geçerli)

Eklenti 643685

Spicata da çok az meyveli. Lamarckii sıfır meyveli, o yüzden onun resmini koymaya gerek yok:mad:

sizde meyve oluşmuş bizde henüz çiçekteler. ovalis ve spicata çiçekte. lamarcki ve forestburg yapraklandı henüz çiçek yok. çiçek açacaklarmı ? takipteyim. bizim burada soğuklanma 1600 saat civarı olduğu için umudumu henüz kaybetmedim.

aydemiraydın 11-04-2017 15:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feast3874 (Mesaj 1502611)
@Lonicera
Maşallah çok güzeller. Allah daha çok yemeyi nasip etsin. Bu arada ORAC değerlerine baktım. Saskatoon Berry nin orac değeri 15000. Bi hayli yüksek bir rakam. Blueberry den 3 kat, goji berry den 5 kat yüksek.

feast3874, bu kadar fidanı nasıl değerlendireceksiniz.?

feast3874 11-04-2017 15:51

@aydemiraydın
Kısmet olursa piyasada talep doğrultusunda satışa sunacağım.

memoli5000 14-04-2017 15:31

fidanlarınız çok güzeller "feast3874" acaba tatları hakkında bilgisi olan var mı? Amelanchier'lerin hepsinin tadı güzel mi acaba?

feast3874 18-04-2017 07:24

@memoli5000
Teşekkür ederim sayın memoli5000. Hepsinin de tadı çok güzeller. Hafif sulu kendine has bir aroması var. Biraz yaban mersinine benziyor. Ama tatlı ve şekerlisi.

aydemiraydın 18-04-2017 07:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feast3874 (Mesaj 1503552)
@memoli5000
Teşekkür ederim sayın memoli5000. Hepsinin de tadı çok güzeller. Hafif sulu kendine has bir aroması var. Biraz yaban mersinine benziyor. Ama tatlı ve şekerlisi.

elinizdeki saskaton çeşidi lamarcki çeşidine benzeyebilir. niğde ve civarında çiçek açıp verimli olabilir fakat aynı verimi sıcak iklimlerde vermeyebilir.

feast3874 18-04-2017 08:55

@aydemiraydın;
Bizim saskaton berryler hatırladığım kadarıyla mayısın ortasında veya sonunda çiçek açıyorlar. yaprakları tam çıkınca çeşiti hakkında bir fikir ediniriz.

aydemiraydın 18-04-2017 12:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feast3874 (Mesaj 1503568)
@aydemiraydın;
Bizim saskaton berryler hatırladığım kadarıyla mayısın ortasında veya sonunda çiçek açıyorlar. yaprakları tam çıkınca çeşiti hakkında bir fikir ediniriz.

bizim bakıcı çeşit isimlerini koparmış o yüzden çiçek açan çeşitleri bilemiyorum.bazılarıda çiçek açmadı bakalım bekliyoruz :))

aydemiraydın 09-05-2017 11:40

sn. esflora, Amelanchier alnifolia varyetelerini üretip satıyorsunuz. bu çeşitlerden sakarya fidanlığınızda meyve alabildinizmi?

esflora 09-05-2017 13:02

Sayin aydemiraydin

Oncelikle alnifolia uretimi yapmadigimizi belirteyim. Satis yaptiklarimiz yurtdisindan geldi. Gecen yil birkac resim paylasmistik, onumuzdeki gunlerde uzerinde meyve olanlardan resim paylasirim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1506277)
sn. esflora, Amelanchier alnifolia varyetelerini üretip satıyorsunuz. bu çeşitlerden sakarya fidanlığınızda meyve alabildinizmi?

esflora 11-05-2017 16:44

Forestburg, smoky ve thiessen

3 Eklenti(ler)
Sirasiyla

esflora 11-05-2017 16:48

Prince William ve Ballerina

2 Eklenti(ler)
Melez cesitler

Lonicera 17-05-2017 16:58

1 Eklenti(ler)
Bendeki saskatoonlarda renk dönüşümü başladı...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025