agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Amelanchier alnifolia - Saaskaton Berry (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/27051.htm)

bari 07-03-2016 09:34

Saskatonda kalem aşı çok güzel sonuç veriyor.. Özellikle kalemi tamamen sararsanız streç malzeme ile. Ben geçen sene yaz sonu yaptım , kendi tohumdan yetişme anacıma , iki aşılı tür aşıladım, ikisi de tuttu. Çok tavsiye edebileceğim bir bitki, çiçek görüntüsü, meyve görüntüsü, tadı hepsi ayrı güzel.

aydemiraydın 07-03-2016 09:53

sayın Lonicera, aşağıdaki linke bir bakarsanız size çok yardımcı olur.

https://www.agroforestry.co.uk/wp-co...AGN_sample.pdf

esflora 07-03-2016 10:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1445029)
.....
Amalanchier bitkisi bazı yörelerimizde endemik olarak rastlanan kaya armudu ile aynı bitki midir? İkincisi bu bitkinin aşılaması için hangi anacı ve hangi aşı tipini önerirsiniz? Son olarak aronia için de aşı ve anaç konusunda bilgi rica etsem, mümkünse.

Türkiye'de yabani olarak yetişen (ve taş armudu olarak adlandırılan) 3-4 çeşit Amelanchier (haziran yemişi) var ama bunlar Kuzey Amerika'dakilerle aynı değil sadece aynı ailedenler. Gojinin (Lycium) Türkiye'de yetişen türlerinin Çin'dekilerden farklı olması gibi.

Hem haziran yemişi hem de aronya için alıç ve üvez ideal anaçlar. Aşı için hem göz aşı hem kalem aşı uygun, tamamen sizin imkanlarınıza bağlı.

Lonicera 07-03-2016 11:56

Bilgiler için teşekkürler arkadaşlar. Geçen ay japon elmasına kabuk altı aşı yapmıştım. Tutmaz ise alıç üzerine deneyeceğim.

aydemiraydın 07-03-2016 12:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1445239)
Bilgiler için teşekkürler arkadaşlar. Geçen ay japon elmasına kabuk altı aşı yapmıştım. Tutmaz ise alıç üzerine deneyeceğim.

tropikmeyveciden alıç ve üvez fidanları aldım. aşı denemelerini onların üzerinde yapıyorum.

aydemiraydın 09-04-2016 08:48

Forestburg Haziran Yemişi de kolleksiyonuma kattım. hadi hayırlısı.

In God We Trust 22-04-2016 00:45

Şimdi ben 2 yıl önce sn. Romantik'ten saskatoon berry diye bir fidan aldım ancak çiçek açmak üzere ne yaprağı nede tomurcuğu benzemiyor yahu 2 senedir ben boşa mı bekledim diye korkmaya başladım. İnşallah yanılıyorumdur zira bu bitkiye gözüm gibi baktım 3-4 gün sonra çiçek açar fotoğrafını atarım.

aydemiraydın 22-04-2016 09:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi In God We Trust (Mesaj 1455955)
Şimdi ben 2 yıl önce sn. Romantik'ten saskatoon berry diye bir fidan aldım ancak çiçek açmak üzere ne yaprağı nede tomurcuğu benzemiyor yahu 2 senedir ben boşa mı bekledim diye korkmaya başladım. İnşallah yanılıyorumdur zira bu bitkiye gözüm gibi baktım 3-4 gün sonra çiçek açar fotoğrafını atarım.

bende geçen yıl 2 fidan aldım botanik marketten gelişimleri iyi fakat esfloradan aldığım aşılı saskatonlara benzemiyor. sanırım tohumdan yetişme. fakat çok çılgın büyüyorlar. :) aman içimizi karartmayalım.

aydemiraydın 23-04-2016 09:26

4 Eklenti(ler)
geçen yıl diktiğim saskatoonlar [ATTACH][ATTACH][ATTACH]Eklenti 607395[/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH]

aydemiraydın 23-04-2016 09:29

bu saskatonları aşısız fidan olarak geçen yıl almıştım. acaba saskatonmu? içime kurt düştü.

Lonicera 23-04-2016 13:14

Tam olarak emin değilim ama eklemiş olduğunuz resimler saskatoon' dan çok aronia bitkisine benziyor. Unutmazsam her ikisinin de resimlerini çekip eklerim yarın. Saskatoon satışını yapan esflora da yanıtlayabilirse iyi olur aslında.

aydemiraydın 23-04-2016 13:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1456286)
Tam olarak emin değilim ama eklemiş olduğunuz resimler saskatoon' dan çok aronia bitkisine benziyor. Unutmazsam her ikisinin de resimlerini çekip eklerim yarın. Saskatoon satışını yapan esflora da yanıtlayabilirse iyi olur aslında.

geçen yıl botanik marketten almıştım bu fidanları. yazılanları okudukça kuşkum arttı. esfloradan aşılı saskatoon almıştım geçen hafta karşılaştırdım . çok farklı geldi. aronia da hiç lazım değil. red aronia var elimde onada benzemiyor bunlar şaşırdım kaldım.

yine bütün emekler güme gitti desenize . pahalıda olsa sıradışı meyve fidanlarını esfloradan almak lazımmış.

Lonicera 24-04-2016 15:30

2 Eklenti(ler)
Bugün resimleyip daha yakından inceleme fırsatı buldum. Sizin bitkiniz aronia. Saskatoonberry' nin yaprağı tül gibi incecik. Bende 3 çeşidi var ve hepsinin yaprak yapısı aynı sayılır. Aronianın yaprakları daha kalın ve parlak. Resimlere bakın bakalım sizinki hangisine daha çok benziyor. Bendeki aronia 4 yaşına girdi ve 2 yıldır meyvesini görüyoruz. Saskatoon hala çiçeklenmedi. İlk resim saskatoon ikincisi aronia.

In God We Trust 24-04-2016 22:54

Bende olan bitkiler bunlar sn. Romantik bunları bana saskatoon diye sattı 2-2,5 yıl önce inanın çok üzüldüm.
http://s31.postimg.org/60llzunln/DSC_0005.jpg
http://s31.postimg.org/bhmnd7aij/DSC_0006.jpg
http://s31.postimg.org/l4q5mx3i3/DSC_0007.jpg
http://s31.postimg.org/gswi0sq9n/DSC_0008.jpg

Lonicera 25-04-2016 06:52

Belirsizliğe, soru işaretlerine son noktayı koyacaklardan biri de sizsiniz. Geçen yıl meyvesini görmüş müydünüz, tadına bakabildiniz mi bilmiyorum. Ama bu yıl inşallah bu çiçekler meyveye döner de tadına bakarsınız. İlaç gibi acılıkta bir tat alırsanız aronia. Büyük ihtimal kargolama esnasında bir karışıklık olmuştur.

Buradaki resimde hem yaprak hem çiçek aynı karede Aronia.

In God We Trust 25-04-2016 09:58

Bu sene inşallah tadına bakacağım ama %99 aronia bize satılan Saskatoon değil sn. Romantik ne açıklama yapacak bu mağduriyeti nasıl çözecek bilmiyorum.

aydemiraydın 25-04-2016 10:02

sn. In God We Trust bey, bendekilerde aynı. sizin gibi benimkilerde saskaton değil, aronia herhalde. bunca emek boşa gitti. aronia fidanını bana bedava verdiler almamıştım. bak şu hale.

artık güvenilcek fidancıda kalmamış. demekki ellerine ne geçerse millete satıyorlar. kuruyan fidanları saymıyorum bile.

bari 25-04-2016 10:05

Bu konuyu 3-4 sayfa geriden takip etseydiniz belki bu duruma düşmeyebilirdiniz? :)

In God We Trust 25-04-2016 10:22

Yahu o zaman da bana yanlış fidan yolladığını biliyordum ama fidanım büyümeden bir şey söylemek istemedim ama belli yani aronia satmış yahu aronia satıyorsun bare aşılı bir tür sat da yiyelim. Şimdi ben bu fidanı ne yapayım?

aydemiraydın 25-04-2016 10:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi In God We Trust (Mesaj 1456707)
Yahu o zaman da bana yanlış fidan yolladığını biliyordum ama fidanım büyümeden bir şey söylemek istemedim ama belli yani aronia satmış yahu aronia satıyorsun bare aşılı bir tür sat da yiyelim. Şimdi ben bu fidanı ne yapayım?

evet, hemde yabani aronia satmış. ne diyem buda bizlere ders olsun.

aydemiraydın 25-04-2016 10:46

tek tesellim şu. fidancılara güvenipte herhangi bir ticari bahçe kurup ceviz mağdurları gibi olmadık.

aydemiraydın 25-04-2016 10:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bari (Mesaj 1456704)
Bu konuyu 3-4 sayfa geriden takip etseydiniz belki bu duruma düşmeyebilirdiniz? :)

bari bey , sizin yazılarınızı okuduğumda çeşit çeşit fidanlar almıştım.

yasinmetin 25-04-2016 11:57

Aynı kazığı ben de yedim sanırım, 2 sene önce almıştım. Türkiye de tek diye satıyordu sayın romantik... telafi edilmesi gerekir

aydemiraydın 25-04-2016 12:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasinmetin (Mesaj 1456731)
Aynı kazığı ben de yedim sanırım, 2 sene önce almıştım. Türkiye de tek diye satıyordu sayın romantik... telafi edilmesi gerekir

sanmıyorum telafi edeceklerinide hiç değilse bundan sonra bu tip yanlışlar olmasın.

Lonicera 25-04-2016 12:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1456291)
geçen yıl botanik marketten almıştım bu fidanları. yazılanları okudukça kuşkum arttı. esfloradan aşılı saskatoon almıştım geçen hafta karşılaştırdım . çok farklı geldi. aronia da hiç lazım değil. red aronia var elimde onada benzemiyor bunlar şaşırdım kaldım.

yine bütün emekler güme gitti desenize . pahalıda olsa sıradışı meyve fidanlarını esfloradan almak lazımmış.

Sn aydemiraydın, esflora' dan aşılı saskatoon aldığınızı belirtmişsiniz. Yakın çekim bir resim de ondan alıp ekleyebilseniz keşke.

aydemiraydın 25-04-2016 12:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1456739)
Sn aydemiraydın, esflora' dan aşılı saskatoon aldığınızı belirtmişsiniz. Yakın çekim bir resim de ondan alıp ekleyebilseniz keşke.

henüz araziye dikmedim . evde saksıda bu akşam resmini çekip yarın eklerim konuya.

esflora 25-04-2016 15:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1456286)

Resimlerdeki bitki kesinlikle Saskatoon değil, hatta Saskatoon olmayan herhangi bir Amelanchier'e de benzemiyor. Hafif gölge alan bir yerde yetişmekte olan bir aronya izlenimi veriyor. Bu akşam veya yarın bizdeki haziran yemişleri ve aronya çeşitlerinden resim eklemeye çalışacağım.

aydemiraydın 25-04-2016 15:45

sn esflora bey malum firmanın bizlere sattıkları sanırım yabani aronia. çünkü hiç bir şeye benzemiyor.

Lonicera 25-04-2016 17:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esflora (Mesaj 1456801)
Resimlerdeki bitki kesinlikle Saskatoon değil, hatta Saskatoon olmayan herhangi bir Amelanchier'e de benzemiyor. Hafif gölge alan bir yerde yetişmekte olan bir aronya izlenimi veriyor. Bu akşam veya yarın bizdeki haziran yemişleri ve aronya çeşitlerinden resim eklemeye çalışacağım.

Sn esflora, bir profosyonel olarak, üstelik aronia ve saskatoon bitkilerini üretip satışını yapan bir firma yetkilisi olarak konuyla ilgili bilgilerinizi aktarmanız bizim için çok önemliydi. Resimleri de bekliyoruz, teşekkürler.

aydemiraydın 26-04-2016 09:57

4 Eklenti(ler)
esflora dan aldığım sasakatoon fidanı.

Eklenti 608193

Eklenti 608194

Eklenti 608195

Eklenti 608196

esflora 26-04-2016 11:37

Haziran yemişleri

5 Eklenti(ler)
Sırasıyla;
Amelanchier x grandiflora 'Ballerina'
Amelanchier alnifolia 'Forestburg'
Amelanchier alnifolia 'Pembina'
Amelanchier alnifolia 'Smoky'
Amelanchier alnifolia 'Thiessen'

esflora 26-04-2016 11:41

Aronya çeşitleri

4 Eklenti(ler)
Sırasıyla;
Aronia arbutifolia 'Brilliant'
Aronia melanocarpa 'Hugin'
Aronia melanocarpa 'Nero'
Aronia prunifolia 'Viking'

Lonicera 26-04-2016 12:29

Resimler de gösteriyor ki, Sn aydemiraydın ve resim yükleyen diğer arkadaşların elindeki bitki aronia. O zaman bunun kargolama sırasında yapılmış bir hata ( daha önce böyle olabileceğini belirtmiştim) olma olasılığı da pek gerçekçi olamıyor.

Umutların bir anda yok olması en üzücü tarafı. İnşallah firma telafi yoluna gider de bir nebze olsun teselli bulursunuz arkadaşlar.

aydemiraydın 26-04-2016 13:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1457019)
Resimler de gösteriyor ki, Sn aydemiraydın ve resim yükleyen diğer arkadaşların elindeki bitki aronia. O zaman bunun kargolama sırasında yapılmış bir hata ( daha önce böyle olabileceğini belirtmiştim) olma olasılığı da pek gerçekçi olamıyor.

Umutların bir anda yok olması en üzücü tarafı. İnşallah firma telafi yoluna gider de bir nebze olsun teselli bulursunuz arkadaşlar.

aynen yanlış gönderim olduğunu sanmıyorum. piyasada neye talep varsa onu satıyorlar. bu memleket her şeye alışık.

Lonicera 26-04-2016 13:05

Bu arada Sn esflora' nın eklemiş olduğu saskatoon resimlerine baktım da ne güzel küçücük fidanlarda meyveler oluşmuş. Bunun sırrını merak ettim şimdi. Tamamen beslemeyle alakası olduğunu sanmıyorum.

aydemiraydın 26-04-2016 14:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1457030)
Bu arada Sn esflora' nın eklemiş olduğu saskatoon resimlerine baktım da ne güzel küçücük fidanlarda meyveler oluşmuş. Bunun sırrını merak ettim şimdi. Tamamen beslemeyle alakası olduğunu sanmıyorum.

sanırım, aşılı oldukları için.

yasinmetin 02-05-2016 13:33

tropikmeyveci den Amelanchier Canadensis aldım, bu çeşit hakkında bilgisi olan var mı acaba?

aydemiraydın 02-05-2016 13:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasinmetin (Mesaj 1458406)
tropikmeyveci den Amelanchier Canadensis aldım, bu çeşit hakkında bilgisi olan var mı acaba?

Amelanchier Canadensis, fidanı adresinize geldimi? aşılımı? yoksa tohumdan üretimmi? resmini eklermisiniz.
tropikmeyvecide bu fidan ne zaman baksam hep dikkat stoktaki son ürün yazıyor . :) tahminim yabani haziran yemişi, okuduğum kaynaklara göre. satın almakta hep tereddüt ettim.

yasinmetin 02-05-2016 14:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1458408)
Amelanchier Canadensis, fidanı adresinize geldimi? aşılımı? yoksa tohumdan üretimmi? resmini eklermisiniz.
tropikmeyvecide bu fidan ne zaman baksam hep dikkat stoktaki son ürün yazıyor . :) tahminim yabani haziran yemişi, okuduğum kaynaklara göre. satın almakta hep tereddüt ettim.

Geçen yaz aldım ben, şu an balkonda çok güzel yapraklandı sürgün verdi. Yakında bahçedeki yerini alacak inşallah. Evet aşılı, hatta aşı bandını ben çözdüm eylül ekim gibi :)

aydemiraydın 02-05-2016 14:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasinmetin (Mesaj 1458412)
Geçen yaz aldım ben, şu an balkonda çok güzel yapraklandı sürgün verdi. Yakında bahçedeki yerini alacak inşallah. Evet aşılı, hatta aşı bandını ben çözdüm eylül ekim gibi :)

aşılıysa sorun olmaz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025