![]() |
Likapalardan sonra bu deneme de merakla beklenecek...
ben 5-6 sene değil , 3 senede genel hatlarıyla oluşmuş bir frenk üzümü ağacı oluşacağını tahmin ediyorum... bol miktarda yanmış gübre ve su olayı hızlandırır derim... Alanyada ki yazlığın bahçesine herkesin olmaz dediği bir yere başka yerden taşıdığımız yetişmiş 3 metrelik muz diktim ve diktiğim sene muz verdi...sebebi açtığım çukuru olduğu gibi 2-3 senelik yanmış gübre doldurmamdı...Bu nedenle yanmış gübre favori gübremdir :) Bu arada Bauhausda Türkiye'nin tek organik büyükbaş gübresi (biofarm) satılmaya başlanmış ben küçük torbada olan 5 kg.lıktan aldım ve saksılara kış öncesi ekledim...25 kg olanları da var. |
Tavsiyelere uyacağım.
60 cm çapında, 5o cm derinliğinde bir çukura 2+1+1 oranında yanmış gübre, toprak ve kum karışımı koymayı düşünüyorum. |
Alıntı:
Sayin N_turan bize gondereceginiz celikler hangi turden. Saygilar |
Bendeki çelikler Kırmızı frenk üzümünden.
Bu arada adres bilgisi göndermeyen arkadaşlar (sn adabayrakoğlu dışında)bilgilerini gönderirlerse iyi olur. (sabah; sonreis66; sinaninci; agartha; bilgekaan) |
Alıntı:
Gerekli bilgileri ozelinize gonderdim tekrar cok tesekkurler. Saygilar. |
Diger arkadaslar gormediler galiba.
|
Bütün kırmızı frenk üzümleri ekşi midir?
Bir başka anlatımla, tatlı kırmızı frenk üzümü çeşidi var mıdır? |
Henüz siyah ve beyazı tadamadım (umarım bu yaz tadacağız) ancak okuduğum kaynaklarda Frenk üzümü meyveleri (tart) ekşi olarak nitelendiriliyor. Kırmızı ve beyaz taze yenebilirken siyah için suyunu çıkarmak veya reçel-marmelat öneriliyor.
|
Alıntı:
arkadaşlar bu ikisine ben de varım gerçi msj geçeli baya olmuş |
Alıntı:
Bilgileri gönderdim. Şimdiden teşekkürler. |
sn n_turan
çelikleriniz bitti mi acep? |
Alıntı:
|
Selam n_turan
Bilgisayarım arızasından dolayı, uzun bir süre internete giremedim,fideleri gönderdinizmi takip edemedim Saygılar |
Eğer uyudularsa yarın sökmeyi düşünüyorum.
Ama sökemezsem sanıyorum aralık ayını bekleyeceğim. |
Alıntı:
|
Alıntı:
İlk adres gönderenlere öncelik verdim. |
Alıntı:
|
Çelik bekleyen arkadaşlar,
bugün bahçeye gittim ama sadece komşu sitemizde evi olan sabah için bir çelik söktüm ve poşetle evinin kapısına bıraktım. Kendisi yarın sabah dikecek. Ama diğerlerini sökmeye cesaret edemedim. Malum Ankara hala günlük güneşlik. Henüz uykuya dalmamışlar. Yolda kuruyabilirler. |
Çok teşekkürler n_turan,
Tam anlamıyla kapıya servis bir çeliğim oldu.:rolleyes: |
Ankara'da üzümsü bitki severler çoğalıyor...Sn.sabah sizden de foto bekliyoruz.
|
bahsedilen schisandra chinensis adlı üzümsü için sipariş verdim ingilterede bir firmaya. gerçi tam olup olmadığından emin değilim inşallah gelirse ilgilenen arkadaşlarla paylaşabiliriz.
|
Sn Sabah umarım geciktirmeden dikmişsinizdir.
Güle güle büyütün. |
Anaç frenk üzümü
1 Eklenti(ler)
Geçen yıl kasım ayında çelik aldığım anaç frenk üzümünde hiçbir yaprak kalmamıştı. Buyrun, 17 Kasım'daki haline bakın.
|
Yaprak renkleri de harika...yapraklarından sağlıklı olduğu belli oluyor.
Zaten böyle bir sarılaşma olmayıp da yeşilken kenarlardan kuruma şeklindeki kahverengi sarılık ,bir şeylerin eksik oldunun kanıtı oluyor.(daha önce fotolarını eklemiştim) sn.n_turan bu frenk üzümü hangi tür? Rovada-red lake-johkeer van tets? |
Alıntı:
schisandra chinensis, uzun zamandır aradığım bir üzümsü... eğer gelirse tohumlardan bana da ayırın lütfen. |
sn.n_turan bu frenk üzümü hangi tür? Rovada-red lake-johkeer van tets?[/QUOTE]
Keşke bilebilseydim. 3 yıl önce Haymana yolundaki bir fidancıdan almıştım. En yakın çeşit olarak Jonkeer Van Tets'i görüyorum. Bauhaus'tan indirimli fiyattan iki tane almıştım. Yaza meyvelerini karşılaştırabiliriz. |
Arkadaşlar merhaba; yazılarınızı okudukça ben de yavaş yavaş üzümsülere ilgi duymaya başaladım. Üstelik zone değerleri de düşük olduğu için soğuğa dayanıklılar. Frenk üzümlerini internetten araştırırken şu harika resimleri buldum; (bknz; sayfa ortasındaki ribes'ler) http://www.tradewindsfruit.com/order...emperate_2.htm Bu sitede ribeslerle birlikte ilgimi çeken yarasa fıstığı (trapa bicornis), goji berry, cassabanana gibi aradığım türler de var. Bu siteden ortaklaşa tohum için girişimde bulunacak arkadaşımız olursa 5 - 6 paket tohum siparişi verebilirim ( Ben de mektup usulü ile verebilirim ;) ama , "ortaklaşa tropik tohum siparişi" başlığında anlattığım gibi garantisi yok)
Bu arada Sn Denizakvaryumu ve Sn Lokmanbahçe; Schisandra chinensis , resimlerinden gördüğüm kadarıyla çok harika bir üzümsü; üstelik zone değeri de dört. (zone değerleri için bknz;http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6463 ) Peki şu üzümsüler sizce nasıl; Empetrum nigrum, Vaccinium oxycoccos, Vaccinium macrocarpon, Rubus chamaemorus ve rubus odoratus:confused: |
Sn.mahon67 üzümsü bitki severler arasına hoş geldiniz :)
İlk başlarda ben de üzümsü bitkileri 4-5 çeşitten ibaret sanırken işin içine girdikçe dipsiz bir kuyu gibi olduğunu anladım :) Tabi bunlar arasından sıyrılan özellikli üzümsüler var... Örneğin blueberry yani likapa , goji berry , Schisandra chinensis , cranberry gibi üzümsüler antioksidan seviyeleri çok yüksek üzümsüler. Ankara'da sn.n_turan likapa denemesi yapıyor sanırım bu yaz ilk sonuçlar alınacak ama kesin sonuçlar için 3-4 seneye ihtiyaç var. Yine Bauhausda 7-8 tür üzümsü bitki satılmakta ...buradan hem bahçesi olanlar hem saksıda üzümsü bitki yetiştiren arkadaşlar (ben dahil) üzümsü bitki satın aldık yine bu yaz sonuçları göreceğiz. Forumda goji berry tohumları geldi ve dağıtıldı şimdi 2.tur sipariş alındı ve tohumlar geldi sonuçları yine bu yaz göreceğiz... Fakat Türkiye'de şu anda kimsede Schisandra chinensis yok... http://clematis.com.pl/wms/wmsg.php/1425123.html hem sarılıcı hem çiçekleri kokulu hem meyveleri gösterişli hem de süper yararlı bu üzümsünün şimdiye kadar Türkiye'de tanınmamış olması ilginç..Umarım yaza kadar bu bitkinin tohumları da gelmiş olur:) Daha önce belirttiğim gibi Schisandra chinensis tohumlarından isteyebilirseniz ben katılırım. kolay gelsin . |
Örnek resimler.
4 Eklenti(ler)
[attach][attach][attach]Eklenti 25232[/attach][/attach][/attach]
|
Sambucus mexicana
3 Eklenti(ler)
[attach][attach]Eklenti 25238[/attach][/attach]
Yapraklar 3-20 cm uzunluğunda.Çiçekler toplu ve beyaz açıyor.Meyveler beyaz,mavi,siyah değişiyor.20 türü var.Meyveler taze **** kurutlup tüketiliyor.Ayrıca dondurulabiliyor.Subtropical bölgelerde yetişiyor.Çalı formunda çok hoş bir bitki.Düzenli budamayla istenilen form verilebilir. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:47. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025