agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Ribes (Frenk Üzümü) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/2227.htm)

erdenaycincin 29-03-2009 17:21

[QUOTE=AgacSevdalisi;384896]Merhabalar.bende Şubat ayında sayın selahattin beyden aldığım frenk üzümü ve bektaşi üzümümü saksılara diktim. bektaşi üzümümü oda içerisine koydum 2 haftada yaprakları çıkmaya başladı ama sanırım güneş görmediğinden çok cansız büyüdüler ve çıkan yaprakların bir kısımı kurudu (toprakta yanmış hayvan gübresi var)bunun sebebi ne olabilir?frenk üzümünüde daha serin olan mutfağa koydum şimdi yaprakları çıkıyor ve anladığım kadarıyla çiçek açıyor.bu zamanda çiçek açması normalmidir?yakında resimlerini ekleyeceğim.bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. sayın ağaçsevdalısı imkanınız varsa onları bahçeye dikin yoksa balkondada olur frenk ve bektaşi üzümleri arsız bitkilerdir kurusalar bile diplerinden yetişir.ben ilk frenk üzümümü dedemden temin etmiştim o ilk baharda frenk üzümlerinin dibine tavuk gübresiyle odun külünü karıştırıp koyardı.sizinde denemenizi tavsiye ederim bu mevsimde çiçek açmalarıda normaldir havalar güzel gidiyor.selamlar başarılar.

kaktüs 31-03-2009 13:34

13 sayfayı okudum ama Frenk Üzümü'nün genel istekleri konusunda pek fikir sahibi olamadım. Ne tür topraklardan hoşlanır ve ne kadar su isteği var gibi... Zor koşullara dayanıklı (sıcaklık gibi) olması ve güneşi sevdiği izlenimi edindim hepsi bu...

Özellikle sn. denizakvaryumu saksıda yetiştiriyor bir süredir sanırım. İsteklerini paylaşabilmeniz mümkün mü?

denizakvaryumu 31-03-2009 13:42

Saksıda da oluyor ,ben 2 dönem üzümlerini saksıda yedim ancak tatlı olmadığını belirtiyim.Güneş isteyen bitki, toprak konusunda seçici değil.

Ancak bahçede daha mutlu olacağını belirtiyim :)

kaktüs 31-03-2009 13:45

:) Bahçede ben de daha mutlu olurdum tabii ki de, bahçe benim olsaydı... :)

Ben mayhoş tatları severim... Frenk üzümlü pasta tattım favorim oldu.. :) Vişne, ahududu, böğürtlen sevdiğim tatlar arasında.. Frenk üzümünüz duruyor mu? Sizde saksıda asmalar da vardı sanırım.

ormancık 31-03-2009 15:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs (Mesaj 390179)
13 sayfayı okudum ama Frenk Üzümü'nün genel istekleri konusunda pek fikir sahibi olamadım. Ne tür topraklardan hoşlanır ve ne kadar su isteği var gibi... Zor koşullara dayanıklı (sıcaklık gibi) olması ve güneşi sevdiği izlenimi edindim hepsi bu...

Özellikle sn. denizakvaryumu saksıda yetiştiriyor bir süredir sanırım. İsteklerini paylaşabilmeniz mümkün mü?

Sn kaktüs,

Ben de geçen yıl saksıda frenk üzümü ve asma yetiştirmeyi başardım. Aslında zor koşullara dayandı hem de Ankara gibi bir yerde:dilli:Ama yine de sevgili denizakvaryumunun dediği gibi bu tür bitkilerin yeri bahçe:(

Adalet Yağcı 31-03-2009 16:55

1 Eklenti(ler)
İki hafta önce yayla bahçeme diktiğim ribeslerimin durumu çok iyi görünüyor, diktikten yarımsaat sonra üzerine kar yağmıştı.
Ben Ribeslerin kolay bir bitki olduğuna karar verdim, Bauhaus a kadar dünya yol geldi, sonra da İstanbul dan Mersin e yolculuk etti ve hiç nazlanmadan yerini beğendi.

Diğer Ribes fotoğraflarını Adalet Yağcı'nın bahçesine yükleyeceğim.

Volare 31-03-2009 17:59

Sayın Adalet hanım ,
hakikaten öyle , benimkiler İngiltereden 10 günde gemiyle topaksız geldiler ,
geldiğinin ertesi günü diktim . Yetmedi ingilizler budayın dedi diye 1 karış tüm dalları kestim . İster inanın , ister inanmayın ,kestiğim çelikler de tuttu , bitki de sapasağlam .
Şu an üzerinde çiçekler var .Yani dayanıklığını ıspat ettiler . Hele sizinkiler karların altında yemyeşil ! Bravo !

Adalet Yağcı 31-03-2009 18:03

Sevgili Volare, bu kadar çabukmu çiçekleniyorlar, ne güzel.
Fotoğraf ekleme imkanınız varsa görmek isterdim, çok merak ettim.

Volare 01-04-2009 13:40

frenk üzümü

4 Eklenti(ler)
Sevgili Adalet hanım ,
resimleer...

kaktüs 01-04-2009 13:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Volare (Mesaj 390349)
Sayın Adalet hanım ,
hakikaten öyle , benimkiler İngiltereden 10 günde gemiyle topaksız geldiler ,
geldiğinin ertesi günü diktim . Yetmedi ingilizler budayın dedi diye 1 karış tüm dalları kestim . İster inanın , ister inanmayın ,kestiğim çelikler de tuttu , bitki de sapasağlam .
Şu an üzerinde çiçekler var .Yani dayanıklığını ıspat ettiler . Hele sizinkiler karların altında yemyeşil ! Bravo !

Bu ribes'leri öldürmek zordur anlamına mı geliyor :))))
Ne mutlu...

Ama ben ilk sene saksıda süzülüşünü görmek istiyorum gene de.. Kıyamıyorum dışarı dikmeye...

Volare 01-04-2009 15:04

Sayın kaktüs ,
saksıdaki bitkiniz açtı mı acaba ?
Daha önce (5YIL) ben de REAL'den siyah ve kırmızı frenk üzümü aldım.
Özene bezene saksıya diktim . Hiç budamadım ,uzayıp boy atmasını bekledim .
2'nci senenin sonunda kurudular . Yani frenk üzümü ölümsüz değil .
Onları fazla şefkat ve budama korkum öldürdü . Şimdi de budarken bir dalı bıraktım -
ucunu kesmedim , o daldaki filizler çok cılız çıktı diğerlerine kıyasla . O dalı da bu pazar kestim .
Siz bilirsiniz artık...

kaktüs 01-04-2009 15:45

:)) Henüz elime ulaşmadıkları için durumlarını söyleyemeyeceğim :)

Ben genellikle budamaktan korkmam da yanlış budamaktan korkarım :)))) Kurumanın budamama ile alakası olabilir mi ki acaba onu rahatsız eden başka birşey mi olmuştu?
Yapımarketlerden evlere gelen bitkiler genellikle nedense bir uyum sorunu yaşıyorlar. Sanırım onları o hale getirmek için farklı muameleler uygulanıyor. Bilemiyorum

Volare 01-04-2009 16:09

Budama ile ilgili sitedeki yazıları okuyursanız , budamanın bitkinin gelişmesi için bir teşvik olduğunu göreceksiniz .
Bu , hem bitkinin kökü için ,hem de dalları için gerekli bir muamele bence
( konunun uzmanları da böyle söylüyorlar) .
Yapı marketlerden farklı bitkiler aldım , şu an hiç biri hayatta değil .
Bunun onların yaptıklarından mı , yoksa benim bilinçsiz müdahalelerimden mi bilmiyorum .
Benim bakımım biraz bilinçsiz ve mekanik olmuş olabilir- su ver , gübre ver ,ışık ver olacaktır !
Ama olmuyor !
Şimdi araştırıyorum-olması için bu bitki ne şartlar istiyor .
Daha az ölüyorlar ,bence gelişme var ...

hizals 01-04-2009 16:35

Berry türü meyveler yıllık sürgünlerden meyve verdii için meyve verdikten sonra yaşlı sürgün budanır ertesi yıl aşağıdan gelen yeni sürgünler teşvik edilir.

Adalet Yağcı 01-04-2009 17:24

Ay, sevgili Volare, ne güzel şeyler bunlar, yerim :) ben onları.
Ben şimdi çok meraklandım, doğrusu dalların arasında çiçek aramak aklıma gelmedi, benimkilerde de varmıdır acep? Vardır vardır, yoksa bile bir dahaki ziyaretime kadar olacaktır.
Sağlık ve esenlik içinde büyüsünler.

Alıntı:

Berry türü meyveler yıllık sürgünlerden meyve verdii için meyve verdikten sonra yaşlı sürgün budanır ertesi yıl aşağıdan gelen yeni sürgünler teşvik edilir
Sayın Hizals, yıllık sürgünlerden bahsediyorsunuz ama sevgili Volare'nin ribeslerine bakın, eski sürgünler çiçek vermiş.

Volare 01-04-2009 17:56

;)Sevgili Adalet hanım ,
gönderilen bitki 2 yaşındaydı,daha önce meyve verip vermediğini bilmiyorum.
Ama sanırım bu sene ben bu meyvelerden tadacağım;)
Adalet hanım ,yaylaya varınca ilk iş bence o koyu yeşil bağları kesin ,
bitkiyi özgür bırakın .Galiba taşıma esnasında zarar görmesin diye dallar derlenmiş toplanmış .
Artık evlerindeler , rahat edebilirler , değil mi:o

Adalet Yağcı 01-04-2009 18:03

Son derece sağlıklı görünüyor sevgili Volare, eminim sizi mutlu edeceklerdir.
Anladığım kadar siz de bu sene diktiniz bu Ribesi.
Benimkiler topraklı geldi, 950 rakıma göre gelişimi çok iyi, İzmir daha sıcak olduğu için çiçeklenme devresine geçmiş sizinki.
Diğer ribeslerime baktınızmı? Adalet Yağcının bahçesi

günebakan 01-04-2009 19:04

İzmir sıcak ama Adalet hanım daha benim ribesim'de yaprak bile yok. Dört gözle bekliyorum yapraklarını:)

hizals 01-04-2009 19:21

Frenk üzümünde 2 yıllık sürgün sistemi mevcut olduğunu öğrenmiş olduk. Ben genel berry bilgisinden yola çıkarak söylemiştim demek ki bunu aklımıza yazıyoruz :D

küçük_bahçe 22-04-2009 08:51

Arkadaşlar frenk üzümü çeliği arayan var ise, Bauhaus'a siyah,sarı ve kırmızı frenk üzümleri gelmiş. Bir de sarı renkte frambuaz benzeri bir bitki vardı, onun ne olduğunu tam anlamadım.Tam hatırlamıyorum ama sanırım 14TL den satılıyordu. Ben kırmızı frenk üzümü aldım, saksı içerisinde bahçenin güneş alan bir bölümüne yerleştirdim. Ben mi abartıyorum bilmiyorum ama iki gün içerisinde sanki yaprakları daha bir gelişti. Bu kadar hızlı gelişen bir bitki mi acaba merak ediyorum.

Adalet Yağcı 22-04-2009 09:00

Sevgili Günebakan, başlığı ihmal etmişim, mesajınızı bu gün gördüm.
Şu ana kadar sizin ribesiniz de yapraklanmış ve sizi mutlu etmiştir umarım.

Ribes gerçekten de çok hızlı gelişiyor Küçük bahçe, hele de uyanma döneminde ise.
Bana gelenler de üç gün içinde yapraklanmışlardı.

kaktüs 22-04-2009 09:01

Ben de dayanamayıp almıştım... Bir kuru dal idi. Şimdi üzerinde çiçekler var... :D

küçük_bahçe 22-04-2009 09:08

Bu kadar hızlı gelişir ise sanırım bu sene meyve yiyebiliriz değil mi?

Volare 22-04-2009 09:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs (Mesaj 404849)
Ben de dayanamayıp almıştım... Bir kuru dal idi. Şimdi üzerinde çiçekler var... :D

Sayın kaktüs sizi kıskandım ,benmkiler hem İzmirde ,hem de henüz açmadılar ...hem sevgi ,ilgi de veriyorum ,ekstra ne istiyor olabilirler :confused:

Adalet Yağcı 22-04-2009 09:46

Çiçeklendi ise elbette yiyebilirsiniz :)
Benim ribesler yaylada olduğu için henüz çiçeklenme olmadı, Mersin'de kalsaydı eminim çiçeklenirdi.

kaktüs 22-04-2009 10:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Volare (Mesaj 404879)
Sayın kaktüs sizi kıskandım ,benmkiler hem İzmirde ,hem de henüz açmadılar ...hem sevgi ,ilgi de veriyorum ,ekstra ne istiyor olabilirler :confused:

Bauhaus'tan aldığım küçücük saksı, çamur gibi topraklı ve dar geldi gözüme. Bahçe toprağı ve gübre ile daha büyük bir saksıya koydum. Güneşli açık balkona çıkardım. Ve ilgilenmedim... Toprak çok kuruduğunda suluyorum sadece. (Hatırladığımda :D Şu anda çok göz önünde olmayan bir balkonda da)

Volare 22-04-2009 10:42

Aaa yanlış anlaşılma oldu , ben bunları gojiler için yazmıştım ,
yoksa frenk üzümlerimin resimlerini zaten yayınladım:rolleyes:
Şu an meyvalar var üzerinde . Çok özür dilerim ;)

Adalet Yağcı 22-04-2009 10:49

Sevgili Volare, ben de şaşırdım, önceki mesajınızı kontrol ettiğimde beni kıskandıran çiçekleri duruyordu.
Benim goji berryim de kendine gelemedi, yaylaya diktiğimden beri toparlanamadı bir türlü, ama alışacak tabi.
Havaların iyice ısınmasını bekliyor olabilir.

günebakan 22-04-2009 18:33

Evet Adalet hanımcığım sonunda benim ribesimde yapraklanmaya başladı teşekkürler:)

nariçi 22-04-2009 18:57

Ben volare'nin frenk üzümlerini pek tanıyamadım. Ben de almıştım, fidan istanbuldan ve Selahattin Yılmnaz'dan ikisinde de çiçek var. Selahattin hocanınki biraz küçük salkımlı ama fidanistanbul un gönderdiğinde salkım biraz uzun. Meyvelerde oluşmaya başladı.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025