agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Yaban Mersini, Likapa (Blueberry- Vaccinium) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/2189.htm)

oftalmolog35 02-03-2020 12:41

Soğuğa dayanıklı bir türü var mı? Karasal iklimde hobi amaçlı yetiştirebilir miyim?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

aydemiraydın 02-03-2020 14:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oftalmolog35 (Mesaj 1582978)
Soğuğa dayanıklı bir türü var mı? Karasal iklimde hobi amaçlı yetiştirebilir miyim?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

soğukla sıkıntısı yok. kuzeyli çeşitler var. fakat suya ve düşük ph ya ihtiyacı var, sıkıntıda burada.

evandevan5 03-03-2020 15:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1582987)
soğukla sıkıntısı yok. kuzeyli çeşitler var. fakat suya ve düşük ph ya ihtiyacı var, sıkıntıda burada.

rahmetli teyzem bu ağaca güvem derdi. yol kenarlarından toplayıp recel yaptık.sekersiz. güzel olmuştu.

aydemiraydın 04-03-2020 09:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi evandevan5 (Mesaj 1583047)
rahmetli teyzem bu ağaca güvem derdi. yol kenarlarından toplayıp recel yaptık.sekersiz. güzel olmuştu.

güvem farklı bir bitki. çakal eriğidir. dikenli bir çalıdır.

RaJeV 07-04-2020 21:16

5 çeşit yaban mersini aldım.
Gelen bitkilerin saksılarındaki pH 6.5 civarı idi.
Benim toprağın pH 6 gibi.
Konya'da yetişecek mi bilmiyorum. Önceki sayfalarda nem ihtiyacından bahsedilmiş bakalım göreceğiz

AkisSoftware 07-04-2020 22:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi RaJeV (Mesaj 1585089)
5 çeşit yaban mersini aldım.
Gelen bitkilerin saksılarındaki pH 6.5 civarı idi.
Benim toprağın pH 6 gibi.
Konya'da yetişecek mi bilmiyorum. Önceki sayfalarda nem ihtiyacından bahsedilmiş bakalım göreceğiz

Nereden aldiniz acaba?

RaJeV 07-04-2020 23:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AkisSoftware (Mesaj 1585095)
Nereden aldiniz acaba?

esfloraonline ve hepsibahcem den aldım.

drfettah 29-04-2020 12:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drfettah (Mesaj 1574401)
herkese selamlar iyi forumlar
yalovadan danısmak için yazıyorum. küçük bir bahçem var mart ayında getirttiğim yaban mersini fidesini diktim başta iyiydi ama bir ay içinde yaprakları kızardı kahve bir renk aldı. üzerinde iki üç adet meyve vardı onlar da pek gelişmedi. tabi cahiliz birşey bilmiyoruz oyle diktiik topraga göre de rutin suladık. bıraktığım gibi duruyor foto koydum. sizce ne olabilir? toprağım daglık orman toprağı sayılır cinste rakım 250 olması lazım. bir de 15 cmden sonra kızıla yakın bir toprak mevcut. ph vs ölçmedim.

teşekkür ederim.

bu mesajımdan sonra epey araştırmalarım sonucu giriştim. bu fidanı söktüm kuru yerleri budadım gayet kötü haldeydi. jurge hocanın mesajları öncülüğünde büyük bir saksıya
standart torf
çam ibresi
çam kabuğu ve kozalağı kırıntıları
limon kabuğu rendesi ve bahçe toprağı karıştırıp toprağı oluşturdum.bu toprağı 4 aydır ayda bir kez olmak üzere sıvı kükürtlü su desteği ile ph ayarladım.
üstten amonyum sülfat ve mkp desteği göz kararı serptim. fosforik asitli su karışımı (5.3ph) ile 3-4 günde bir suluyorum. adeta kendine geldi ölmek üzere olan fidan canlandı. neşem yerinde geçen kış aldığım pink lemonade ve diğer 3 yaban mersinine aynı işlemi uyguluyorum
bunların dışında magnzeyum e demir desteğinde bulunmayacağım biraz gözlemleyeceğim. şimdilik bu kadar.

AkisSoftware 29-04-2020 15:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drfettah (Mesaj 1586748)
bu mesajımdan sonra epey araştırmalarım sonucu giriştim. bu fidanı söktüm kuru yerleri budadım gayet kötü haldeydi. jurge hocanın mesajları öncülüğünde büyük bir saksıya
standart torf
çam ibresi
çam kabuğu ve kozalağı kırıntıları
limon kabuğu rendesi ve bahçe toprağı karıştırıp toprağı oluşturdum.bu toprağı 4 aydır ayda bir kez olmak üzere sıvı kükürtlü su desteği ile ph ayarladım.
üstten amonyum sülfat ve mkp desteği göz kararı serptim. fosforik asitli su karışımı (5.3ph) ile 3-4 günde bir suluyorum. adeta kendine geldi ölmek üzere olan fidan canlandı. neşem yerinde geçen kış aldığım pink lemonade ve diğer 3 yaban mersinine aynı işlemi uyguluyorum
bunların dışında magnzeyum e demir desteğinde bulunmayacağım biraz gözlemleyeceğim. şimdilik bu kadar.

Sevindirici bir haber. Keşke resimle destekleseydiniz. Bu verdiğiniz bilgiler çok değerli. Teşekkürler

yolundagitmeyen 01-05-2020 23:22

Selam arkadaşlar. Ben de 2 tane yaban mersini fidanı aldım bugün. Ordunun 300 rakımlı bir bölgesinde ormanaltı bir bölgeye diksem yetişir mi acaba. Hemen üst tarafta bolca kestane ağaçları var. Bir de bu elimdekilern cinsi nedir bilebilir miyiz?

https://hizliresim.com/DOwBr0

https://hizliresim.com/DOwBr0

tropikalist 02-05-2020 13:16

Arkadaşlar ben bu marketten aldığım yaban Mersin’i karasal iklime dayanır mı acaba yoksa akrabalarımıza vereceğim tohumdan yetiştirdim

Abrek55 03-05-2020 23:44

Yaban mersinleri bildiğim kadarıyla soğukla karşı oldukça dayanıklı - 25 dereceye kadar dayanabiliyor

tropikalist 04-05-2020 14:09

teşekkür ederim arkadaşlar

drfettah 16-05-2020 15:23

1 Eklenti(ler)
kurtardigimiz fidan son hali

Likos 16-05-2020 19:36

https://i.hizliresim.com/ZwMzf2.jpgBahçeden..

Tillandsia 11-06-2020 09:14

Erzurumda hobi amaçlı Yaban mersini yetiştirmek için farklı sitelerden jubile, misty berkeley, reka, sharp blue, pink lemonade, duke, sunshine blue ve blue crop çeşitlerini aldım. Toprak ph sı ve soğuklama isteğinin (özellikle kuzeyli çeşitlerde) önemli olduğunu biliyorum. Benim sorunum toprak pH'sı olabilir. Henüz su ve toprak pH'sını ölçmedim. Su kuyu suyu. pH metre sipariş ettim bu hafta gelecek. Ayrıca toprak pHsından örnek alıp Atatürk Üniversitesinde de analiz yaptırıp pH metremin doğruluğunu test edebilirim. Benim sorum şu: Bu başlık altındaki tüm yorumları okudum ama sirke ile toprak pH sının düşürülmesi hakkında bir şey göremedim. Yabancı sitelerde toprak ph'sını düşürmek için yaygın şekilde kullanılıyor. Ayrıca yine yabancı sitelerde kahve telvesininde toprak pH'sını düşürmek için toprağa eklenebileceği tavsiye ediliyor. Gerçi bu konu o hakkında çok fazla karşıt cevaplar var. Aynı çam iğnesininin toprak pH'sını düşürmediği konusundaki yazılar gibi. Bu konu hakkındaki fikirlerinizi merka ediyorum. Herkese sağlıklı ve bol meyveli bahçeler diliyorum.

aydemiraydın 11-06-2020 11:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tillandsia (Mesaj 1590709)
Erzurumda hobi amaçlı Yaban mersini yetiştirmek için farklı sitelerden jubile, misty berkeley, reka, sharp blue, pink lemonade, duke, sunshine blue ve blue crop çeşitlerini aldım. Toprak ph sı ve soğuklama isteğinin (özellikle kuzeyli çeşitlerde) önemli olduğunu biliyorum. Benim sorunum toprak pH'sı olabilir. Henüz su ve toprak pH'sını ölçmedim. Su kuyu suyu. pH metre sipariş ettim bu hafta gelecek. Ayrıca toprak pHsından örnek alıp Atatürk Üniversitesinde de analiz yaptırıp pH metremin doğruluğunu test edebilirim. Benim sorum şu: Bu başlık altındaki tüm yorumları okudum ama sirke ile toprak pH sının düşürülmesi hakkında bir şey göremedim. Yabancı sitelerde toprak ph'sını düşürmek için yaygın şekilde kullanılıyor. Ayrıca yine yabancı sitelerde kahve telvesininde toprak pH'sını düşürmek için toprağa eklenebileceği tavsiye ediliyor. Gerçi bu konu o hakkında çok fazla karşıt cevaplar var. Aynı çam iğnesininin toprak pH'sını düşürmediği konusundaki yazılar gibi. Bu konu hakkındaki fikirlerinizi merka ediyorum. Herkese sağlıklı ve bol meyveli bahçeler diliyorum.

satın aldığınız bazı bluebery çeşitleri güneyli , Erzurum un soğuna dayanamaz.

Tillandsia 15-06-2020 10:48

Biliyorum güneyli çeşitlerimde var. Çünkü ilk heves online satış sitelerinde ilk rastladığım fideleri aldım. Sonra araştırdım ve yaptığım hatayı farkettim. Ama hobi amaçlı bir bahçem var ve elden geldiğince tüm berry çeşitlerini (ahududu, böğürtlen, honey berry, gojiberry, saskaton, aronia) bahçeme diktim. Frenk üzümü, Josta üzümü, bektaşi üzümü çeşitlerimde var. En çok yanam mersinini seviyorum. O yüzden amacım Erzurum'a uygun çeşit yakalamak. Tabi toprak pH'sını halledebilirsem. Bahçede sulama sorunum yok. En kötüsü sunshine blue gibi saksıda yetişen çeşitleri kışa başlarken bahçeden saksıya geçirerek kurtarabilirim. Diğerlerini Erzurum kışına emanet ederek deneme yapacağım artık. Seneyede durumlarına bakacağım.

tropikal. 11-08-2020 12:47

Merhaba, yaban mersinine uygun ph 4.5 olan toprak satan bir yer var mıdır?

tropikalist 11-08-2020 15:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tropikal. (Mesaj 1593889)
Merhaba, yaban mersinine uygun ph 4.5 olan toprak satan bir yer var mıdır?

satan yer bilmiyorum. ancak ph düşürücüler satılıyor intrnette veya bazı fidanlıklarda oralardan temin edebilirsiniz ;)

tropikal. 12-08-2020 14:33

Sayın tropikalist, ph düşürücü satıldığını bilmiyordum. Büyük saksılarda yaban mersini yetiştirmek istediğimden uygun toprak arıyordum. Bilgi için teşekkür ederim.

remus2 24-09-2020 18:40

1 Eklenti(ler)
Yaban mersini brigitta diye almıştım, ilk defa büyüteceğim için acemilik, yaprakları murta benziyor, biraz şüphelendim, düşüncelerinizi bekliyorum,

Likos 25-09-2020 06:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi remus2 (Mesaj 1595386)
Yaban mersini brigitta diye almıştım, ilk defa büyüteceğim için acemilik, yaprakları murta benziyor, biraz şüphelendim, düşüncelerinizi bekliyorum,

Maviyemiş/Yaban Mersini değil..
Nereden satın aldınız?

remus2 25-09-2020 07:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Likos (Mesaj 1595396)
Maviyemiş/Yaban Mersini değil..
Nereden satın aldınız?

Batu tarım hepsiburada

Teşekkür ederim, kokusundan ve yaprakların dik oluşundan tahmin etmiştim ama sizinle beraber emin oldum,

Siyah türde murt sanırım, iade edip başka yerden temin edeceğim

SSİNN 25-09-2020 10:57

Yaban Mersini için solucan gübresi kullanmak problem olur mu¿ illa amonyum sülfat mı kullanmalıyım.Yardımcı olursanız sevinirim.

remus2 26-09-2020 14:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SSİNN (Mesaj 1595405)
Yaban Mersini için solucan gübresi kullanmak problem olur mu¿ illa amonyum sülfat mı kullanmalıyım.Yardımcı olursanız sevinirim.

Solucan gübresinden çok kompost gübresi daha işe yarar gibi geliyor.
Link faydalı olabilir, bu ara bahçede çürük kurtlu üzümler ile toprak karışımı oluşturuyorum, çam pürleri ile beraber ph düşürmeye çalışacağım, şuan çürüme evresinde bekliyorum.

http://www.agaclar.net/forum/484480-post11.htm

remus2 29-10-2020 14:18

1 Eklenti(ler)
Bir miktar kızarma oldu yapraklarda ama sonbahardan mıdır
Ph meselesi midir,
normal su ile sulamıyorum.

umayana 22-11-2020 19:46

Merhaba

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 74268)
Üyelerimiz konunun 6-7-8. mesajlarını okurlarsa,mersin ile Likapa arasındaki farkı fotoğraflı olarak görecekler Sn. Şükran Hanım.

Mine hanım,aradan 14 yıl geçmiş resimler görünmüyor. Ben de bu farkları merak ederek gelmiştim ama göremedim.

Şile taş ev 28-03-2021 11:30

Merhabalar Şile de yaban Mersin’i yetiştirebilir miyim hangi türü olmalı şimdiden teşekkürler

deryaay 12-10-2021 14:25

Merhaba,

Ben uzun zamandır bu forumun üyesiyim. Yazılanları takip etmeye çalışıyorum. Google da çok araştırdım. Türkiye'de satılan herdem yeşil blueberry bulamadım. Bir tek sunshine blue var. Semi-evergreen ancak satıcı herdem yeşil değil diyor. Huckleberry sanırım herdem yeşil fakat ülkemizde bulunmuyor. Herdem yeşil fidan ya da tohumu olan olabilir mi acaba?

Yardımlar için şimdiden teşekkürler

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025