![]() |
Valla ne yalan söyliyim yetiştirmeyi beceremediğim tek bitki yaban mersinidir. Bir kaç kültür denedim bi türlü başarılı olamadım. Bahar gelince uyanmıyorlar veya uyansalar bile yavaş yavaş sararıyor ve kuruyorlar. Hep aynı senaryo. Anlamadığım küçücük saksının içinde fidancıdayken meyveleri falan oluyor bunların fidancının sırrı nedir ki acep. Ben özene bezene yok toprağı şöyle olmalı böyle sulanmalı derken göçüp gidiveriyor fani. En son vazgeçtim yaban mersiniyle uğraşmaktan.
Bu arada sayın daraban sizdeki bitki yaban mersininin akrabası olan Murt (hambeles de denir). Murt'ta bi sorun yok hiç nazlı değildir kendisi yetiştirmesi kolay bi bitki bence. Mersin taraflarında yetişiyor diye biliyorum webde biraz araştırma yapın bi çok tarif bulacağınızdan eminim. |
|
Bende yaban mersinleriyle çok uğraştım. İç anadoluda kuru iklimde yetiştirmek gerçekten zor. Ama tecrübeyle oluyor. Yabani bir kaç tür, lingonberry, cranberry ve reka blue adlı bir kültür türü ikinci yazınıda atlattı. Çok geliştiğini söyleyemem ama durumları fena değil.
|
Sayın daraban sizin aldığınız fidanların beyaz meyvalı olanı hambeles koyu renkli olan da myrt.Taze tüketim için uygun,dalında kaldıkça daha çok tatlanıyor.
|
2 Eklenti(ler)
Artık yaban mersini ni tohumdan ekerek yetiştiriyorum. Gerçekten tecrübe arttıkca her bitkinin dilinden anlıyoruz artık. İki sene önce tek bir fidan yetiştirebildim tohumdan bu sene 20 kök yetiştirdim
|
Sizlerin buradaki paylaşımlarınız beni heyecanlandırdı.Tohumdan yetiştirme denemesi yapmak istiyorum.Öncelikle saksıda deneyeceğim.Direkt orman toprağı kullansam olur mu?Diyelim başardım daha sonrasında araziye dikmek istiyorum.Güney yamaç mı kuzey yamaç mı tercih etmeliyim?
|
likapa fidanı arayanlara temin edebilirim. kendim üretiyorum . isteyenlere gönderebilirim
|
arkadaslar yaban mersini yapraklari sarardi kuculdu tipragina cam ve yaprak parcalari koydum ama iyi durmuyor. bilgisi olan agaclar.net dostlarina
|
yaban mersini yetiştirmede genel olarak sorunlar benzer göründüğü kadarıyla.
bende benzer sorunları yaşamış biri olarak ki hayatımda bektaşi üzümlerimi ve yaban çileklerimi perişan eden külleme hastalığı ve yaban mersini yetiştirmek için çabaladığım kadar kadar hiçbir şeyle uğraşmadım bitki yetiştirirken hele yaban mersiniyle ilgili okumadığım yabancı yazı kalmadı artık inat ettim yaban mersini konusunda çünkü hem sağlıklı ve lezzetli bir meyve hemde hobi anlkamında yetiştirmek için ideal bir bitki ve saksıda bile ürün rahatlıkla alınabiliyor 5 sene önce ilk yaban mersini fidanımı yetiştirmeye başladım sorun çıkmadı ertesi yıl baharda yavaştan sorunlar başladı öyleki çiçekten yıkılan blucrop ve duke çeşidi yaban mersinlerim gözümün önünde eridi gitti ve bir sonraki baharı göremediler sorun yaprak sararmasıyla başladı hatta bir ara yapraklar artık neredeyse şeffalaşacak kadar ilerledi sorun tabi hemen aklıma azot veya demir eksikliği geldi bu çapta sorun için şelatlı demir takviyesi yaptım çok işe yaramadı sadece 1 fidanımın durumu biraz düzelir gibi oldu oda sonunu getiremedi sanırım sorun azot eksikliğiydi fakat kafama takılan şuydu önceki yıl 50-60cm yeni sürgünler veren fidanlar helede bluecroplarımdan bir tanesi 2 ayda 130 cm kökten sürgün vermişti hemde 13 litre saksıda hani gözümle görmesem inanmazdım o hızda büyümeye inanın her sabah baktığımda sürgünün büyüdüğü net olarak görünüyordu heralde nazara geldi ya da ben bir hata yapmış olmalıydım nihayetinde mükemmel şekilde büyüyen bu bitkilere ne olmuştuda baharda uyandıktan sonra sorunlar başlamıştı toprak ph sorunu desem toprağını değişmedim demir eksikliği desen aynı toprak azot desen ha keza aylar sonra aklıma geldi kışın yaban mersinlerimin hepsine yanmış büyük baş hayvan gübresi vermiştim ince bir tabaka olarak uygulamıştım ve benim tahminim mikrobiyal aktivite artınca topraktaki azot bloke olmuştu çünkü bitkiden önce mikroorganizmalar kullanmaya başlamıştı azotu ve ayrıca o gübredeki azotta sanırım yabanmersinin hoşuna giden bir azot formu değildi sonuçta bu sadece benim tahminim gerçi okuduğum kaynaklardan aldığım bilgilerden bu sonuca vardım keşke hepsine aynı uygulamayı yapmasaydım genelde kontrol grubu bırakırdım fakat o zaman bırakmadım ve sorunu sadece tahmin etmekle yetinmek zorunda kaldım kimbilir belkide sebebi başkadır ardından işlerim nedeniyle yaban mersiniyle pek uğraşamadım içimden ben bu kadar nazlıı bitkiyle uğraşamam dedim fakat dayanamadım geçen sene tekrar başladım 1 sene aradan sonra geçen sene sorunsuz geçti bu seneye ise çok iyi başladım şu an çok problemli bir durum görünmüyor yine çiçeklenme üst düzeydeydi fakat çoğunu koparttım bu seneyi gelişime harcaması için biraz uzun oldu lütfen kimse kusura bakmasın bence yaban mersini için anahtar kelimeler 1- uygun ph toprak 2- toprakta tuzlanmaya izin verilmeyecek yani sulama suyu önemli 3- kafanıza göre gübre verilmemesi çünkü azot formu önemli ve dahası fazla gübre verilmemesi Bunları sağlayabiliyorsak ister arazide ister saksıda yabanmersini yetiştirmek çok kolay ve akdeniz ikliminden karasal iklime uygun çeşidi alırsanız sorun çıkarmayacak bir bitki |
2 Eklenti(ler)
Yaban mersini meyveleri
|
Merhaba; sayın aral yaban mersini mavi yemiş e nazaran çok müşkülpesent değil.Mavi yemiş 1- toprak seçer 2- su seçer 3- iklim seçer .1-asit toprak olmalı .2-su kireçsiz olmalı 3-Bulunduğu yer havadar olmalı,çok güneş görmemeli,nemli olmalı.Kabaca eğer bitki gelişmiyorsa bunlarda hata aramalısınız.Toprağın asitliğini sağlayın,keçi gübresi verin,yağmur suyu kullanın.
|
merhaba sayın athena -asena sizin fotoğrafla gösterdikleriniz mavi yemiş.
|
Ben de Darrow,Patriot, Elliot ve Brigitta çeşitleri var.Bu sene biraz ürün aldım .Genel de sağlıklılar.Karadeniz bitkisi olsa da çok ilgi isteyen bir bitki.Yukarda belirttiğim şartları sağlamak için çok uğraşı veriyorum.İsteyene ürün gönderebilirim.Daha önce çelik denemelerim oldu ama daha bilimsel çelikleme yapmak istiyorum .Deneyen arkadaşlar varsa bilgilerinden faydalanmak isterim.
|
Merhabalar, gezinirken şöyle bir videoya rastgeldim, belki burada okuduğum detayların yanında biraz yüzeysel bile kalabilir ama yinede başka bir bakış açısı olabilir diye ekliyorum.
Planting Blueberries & Growing Blueberries - YouTube |
Bunlara akıllı saksı diyorlar, bizlerden kullanan var mı acaba?
|
3 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
Pazardan aldığım meyvelerinin tohumundan yetiştirdiğim yaban mersini fidanlarımın türünü tanıyabilecek varmı .Benim internetten araştırdığım türlere göre rus yaban mersinine benziyor.
|
Bende de bir tek sunshine blue yasiyor. O da kor topal..
Artik, yetistirme umidim kalmadi.. Garipleri 2 senede bir oldurmenin alemi yok; |
arkadaşlar, mavi yemiş ile yaban mersinin farkı çeşitler oldğunu söylüyorsunuz. Mavi yemiş ile yaban mersini farklı şeyler midir? benim bildiğim, yaban mersinine "mavi yemiş" diyen Hüseyin hocadır. odan önce mavi yemiş ismini hiç duymadım.
|
Sn Sındırgılı blueberry yetiştirmek aslında kolay.Compo nun açelya ve orman gülü topragı var ona dikin fidanlarınızı ve sadece yağmur suyu ile sulayın veya ph 5-6 civarında olan su ile sulayın..Ph sorunun ph down isimli ürünlerlede çözebilirsiniz..Ayrıca bu bitki full güneş istiyor..
|
Sn. Jurge
Foruma tekrar hosgeldin..Hatirlarsan 2 sene once epeyce konusmustuk..Toprak yapisi, ph'i , ozel gubresi.. (kirmizi orumcek hastaligi ) daha sayilacak cok handikapi olan bir bitki.. Ben pes ettim, elimdeki Sunshine blue her sarti tolere ediyor. (10 ph i degil tabii ki ) O da yasayacagi kadar yasasin,10-15 meyva versin yeter diyorum. sevgiler, her sey gonlunuzce olsun.. |
İnanın cok güzel bu bitki ile uğraşması.Ben tüm sırlarını ögrendim :) pes etmeyin.Sonbahardaki renkleri için bile yetiştirilebilir.30 a yakın var.Zonguldak ta çok güzelde meyve veriyolar.İçlerinde en güzel olanı ise Chandler cinsi.
|
Alıntı:
|
Sn Ritulan evde büyür ancak ormal bir çiçek gibi tabi..Türlerin bir çogu Konya sıcagına dayanamaz.Zira tam güneş istiyor büyüme döneminde.Bitki bence T.C de sadece Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yetişebilir.Tabi Akdeniz e uyumlu türler hariç.Chandler meyveleri en iri tür diyebilirm.50 kuruş kadar irileşebiliyor..Aroması da cok hoş.Bluecrop da süper lezzetli..Asitli seviyosanız Brigitta tavsiyem olur.Bitki 2 mt kadar boylanabiliyor.Topragını severse bolca dip sürgün verir.İnternet sitelerinde satılan yerler var.Ancak bir isimini veremeyecegim bi firma yaban mersini yerine murt gönderiyor..Ona dikkat edin derim.Aslında bu bitkiyi yetiştirmek çok kolay.Havadar asidik bir toprak,sülfatlı gübreleme birde kirecsiz su..
|
yaban mersini brigitta-duke-blugold-nelson gibi çeşitleri var hangisini tavsiye edersiniz ve en uygun nereden temin edebilirim.
|
2 veya 3 tane balkon için düşündüm olur mu?kendine verimli mi?
|
Sn Ocakta türlerin bazıları kendine verimli,diğerlerinde ise arı ile tozlama.Balkonda vs yetişir..Önemli olan ph oranını stabil tutabilmek..gübrelemesini bitkiyi öldürmeden yapabilmek..,topragın havadar kalmasını sağlamak..sonuç olarak çokk nazlı bir bitki.
|
Bu sene sert odun çeliklerinden köklendirme deneyeceğim..Gecen yıl yumuşak odun çeliklerinden en iyi köklenme mayıs sonu alıp çam kabugu ortamına diktiklerimde gercekleşti..Zira ABD de de çam kabugunda köklendiriyorlar.Bu sefer toz hormonda kullanacagım.Deneyimlerime göre en cabuk ve kolay köklenen cins Nelson.
|
Arkadaşlar Yıldız Toprak Tv den yayınlanan Yaban Mersini reklamı arkadaşlarıma ait bir Tarım Ajansınındır, İhlas haber ajansından yayınlanmasına da Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü aracılığıyla benim yönlendirdiğim Veteriner Hekim Ahmet Kahrıman aracı olması etkili oldu ve Tv kanalları da dahil tüm medyada yayınlandı. Bursa ve civarında hatta tüm Türkiye de Yaban Mersini yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasına elimden geldiğince çalışacağım.
Yaban Mersinini Bursa ve civarında 7 yıllık farklı çeşitlerle yapılan çeşit denemeleriyle iyi adapte olan çeşitlerin gözlenmesiyle bir çeşit havuzu oluşmuştur. Bilindiği gibi eskiden de forum üzerinden özellikle saksıda olabilen Sunshine blue çeşidi için çalışmalarımız vardı, ancak hayallerimizi iflas eden bir doku kültürü laboratuvarı damızlık bitkimizi de batırmasıyla :) durdurmuştu. Süreçte boş da durmadık. Yaban Mersini yetiştiriciliği yapılacak toprakta kesinlikle kireç olmaması gerekiyor aksi halde pH kontrol edilemiyor. Kireç yoksa kükürtleme işlemi ile pH'ı düşürüp fidanı dikebiliyoruz. Malçlama ile nem kontrolü sağlıyoruz, güzel bir sulama suyu kaynağından damlama sulama sistemi de kurulursa değme canına. Bahçe kuracaklar için alım garantili yetiştiricilik modeli de önerebiliyorum, alıcısı hazır. İlk yatırım maliyeti biraz yüksek ancak 3-5. yıldan itibaren bakımınıza göre güzel getirisi olabiliyor. Bahçesinde bir kaç kişi içinse zaten fantastik ve şifalı bir meyve. Eğer yüklü miktarda talep olursa forum üzerinden bir Yaban Mersini satış organizasyonu yapabilirim (Faturalı Sertifikalı 3 yaşlı fidan) üstelik perakende satış fiyatı üzerinden piyasanın altında fiyatlarla. |
Blueberry bitkisi çokk nazlı..ortamı olursa azgınca büyüyen bir bitki.Ben ph kontrolunü kısmen yapıyorum..Kestane topragına dere kumu karıştırıp diktim.Sulama suyu ise çogunlukla yağmur suyu..olmadığı zamanlarda dağdan gelen bir su kaynagına ph düşürücü sıvı ekliyorum.Fidanlar 5 yaşındalar, sağlıklılar her senede düzenli verimleri var,çünkü donda pek etkilenen meyve değil.Şehir Zonguldak..
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:53. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025