agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Güz Zeytini (Elaeagnus umbellata) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/16225.htm)

bari 04-08-2012 21:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 1006029)
Igde ye benziyor. Sahil kesimi dedigin, Buyukada`da olurmu ?

Benimki, saksidan topraga terfi etti, fakat bu sene meyva yok :(

Tropikal bir bitki. Zone 9..

istcallst 11-08-2012 08:28

Istanbul ve Buyukada zone 9 oluyor.

bari 23-09-2012 16:08

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi istcallst (Mesaj 1007977)
Istanbul ve Buyukada zone 9 oluyor.

Denemek lazım..

athena -asena 22-10-2012 09:21

3 Eklenti(ler)
Sayın bari merhaba, yollamış olduğunuz güz zeytini çeliğinin son hali üzerinde 4 adet meyve bile var. 1 ay içinde de toprakla buluşturacam.

sındırgılı 06-11-2012 09:05

2 Eklenti(ler)
Yeni bahceye gitmek icin saksiya alinan guz zeytinim. Cok derine gitmeyen bir kok yapisina sahip imis.
160 . mesajda meyva yok demistim, fakat beni sasirtmis.

heroman 10-11-2012 12:11

sayın bari bey güz zeytini ve goumi fidanını arıyorduk uzun zamandan beri.bizlere yardımcı olabilirmisiniz.zonguldaktan yazıyoruz bu meyveler bizde olurmu?

denizakvaryumu 11-11-2012 00:12

Domatesten 17 kat fazla likopene sahip bu meyvenin tadı çağla-şeftali gibi...

Meyvesinin küçük olmasının yanında başkaca bir olumsuz tarafı yok...

Her bahçede mutlaka olması lazım...

pria 04-12-2012 20:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 1046250)
Domatesten 17 kat fazla likopene sahip bu meyvenin tadı çağla-şeftali gibi...

Meyvesinin küçük olmasının yanında başkaca bir olumsuz tarafı yok...

Her bahçede mutlaka olması lazım...

... Prostat kanserine karşı ise diyet ayarlamaları yapılabilir. Daha az kırmızı et, yağ tüketimi, daha fazla sebze meyve ağırlıklı beslenme önem taşıyor. Soyalı yiyecekler ile likopenden zengin gıdaların (pişmiş domates, karpuz ve pembe greyfurt) bolca tüketilmesi, E vitamini ve selenium, prostat kanseri riskini azaltabilir. Yeşil çay tüketiminin de prostat kanseri riskini azalttığı belirtiliyor.

Medical Park Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Erol

Domates ve greyfurt mucizesi - Takvim - 04 Aralık 2012

Hocanın bu güzzeytininden haberi olsaydı, sanırım listenin başına alırdı..

denizakvaryumu 05-12-2012 09:17

Malesef haberleri yok...

Bir gün hocanın biri TV ye çıkıp haberi patlatacak sonra herkes güz zeytinin peşine düşecek :)

Çok bereketli meyvesi oluyor, topla topla bitmeyen meyvelerden...

Aynı zamanda toprağa azot bağladığından toprak ve diğer bitkiler için de çok yararlı....

=============================

Güz Zeytini genellikle geniş çalı veya ufak ağaçlar şeklinde kendini gösteren, zarif sarı çiçekleriyle, gümüş noktalı yaprak ve kırmızı üzümsü meyveleriyle peyzaj değeri çok yüksek bir bitkidir.

Çin, Kore ve Japonya’da doğal olarak yetişir, 1800’lü yıllarda Amerika’ya getirilmiş ve yaygınlaşarak bir çok yerde doğal olarak yetişmeye başlamıştır.

Güz Zeytinin meyveleri sonbaharda olgunlaşır. Özellikle ilk donlar başlamadan önce toplanan meyvelerin çok sulu ve en mükemmel tada ulaştığı, hafif ağız buran, Frenk üzümü, Cranberry ve Şeftaliyi andıran bir tadı olduğu söylenmektedir.

Son yıllarda yapılan araştırmalar Güz Zeytini meyvelerinin yüksek miktarlarda besleyici elementler içerdiği saptanmıştır.

Özellikle bildiğimiz tipik domatesten 17 kat fazla likopen içerdiği tespit edilmiştir.Likopen’in prostat kanseri riskini azalttığı üzerine ciddi araştırmalar olduğu düşünüldüğünde Güz zeytini iyice ön plana çıkmaktadır.

Pişirerek kullanıldığında likopenin daha fazla açığa çıktığı bazı net kaynaklarında belirtilmektedir. Aynı zamanda Güz Zeytininin meyve ve çekirdeklerinde insan vücudu için gerekli protein ve fatty acid’ler, çok zengin phytoene, a- ß –cyrptoxanthin ve ß-carotene içeriği olduğu saptanmıştır.

Bol salkımlar halinde oluşan Güz Zeytini meyveleri taze olarak tüketilebildiği gibi, reçel ve jel yapımında da kullanılabilir.

Güz zeytininin bütün bu özelliklerinin yanında bütün eleagnus türlerinde olduğu gibi havadaki nitrojeni, köklerindeki nodlarında bulunan simbiotik bakteriler yardımıyla diğer bitkiler için yararlı nitrojene döndürme özelliği vardır. Bu yüzden toprak ıslahında da kullanılmaktadır.

Verimsiz toprakların ıslahında ve erozyon önlemede çok etkili bir ağaçtır. Gölge tölelaransı olduğundan, ceviz ağacı gibi ağaçlarla birlikte toprak verimini artırmak amacıyla kullanılabilir.

Güz Zeytini uygun ortamı bulduğunda çok yayılıcı olabilmektedir. Bu yüzden kontrol altında tutulmalıdır.

Ayrıca kuşların çok sevdiği bir meyvedir ve çekirdekleri kuşların sindirim sisteminden geçerek, çok geniş alanlarda çimlenerek yayılma özelliğine sahiptir.

Amerika’da bir çok eyalette istila edici bitki olarak değerlendirilmeye başlamıştır.

""Bari arkadışımızın da kulaklarını çınlatalım böylece :) ""

http://www.tropikmeyveci.com/siradis...uzzeytini.html

bari 07-12-2012 19:45

Avuç avuç yemek gerekiyor tadını anlamak için.. Gerçekten sonbaharı iple çekiyorum..

denizakvaryumu 07-12-2012 21:25

Abdurrahman Bey, aşılısını da üretti...
Meyvesi daha büyük oluyor.

Lonicera 08-12-2012 08:01

Benim de niyetim güz zeytinini aşılayıp iri hale getirmek. Ayrıca aynı bitkiye goumi' yi de aşılayıp yerden tasarruf yoluna gitmek istiyorum. İnşallah aşı uyuşmazlığı oluşmaz.

sındırgılı 08-12-2012 09:04

Bu pazar gunu kalici yerine dikecegim. Gercekten meyvalari kucuk. Daha, kendiside kucuk ama, seneye sonbaharda daha cok meyva verir diye dusunuyorum. Sn. Lonicera`nin dedigi gibi asilanip daha iri meyvalar elde edilir.

pria 08-12-2012 09:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 1060900)

Son yıllarda yapılan araştırmalar Güz Zeytini meyvelerinin yüksek miktarlarda besleyici elementler içerdiği saptanmıştır.

Özellikle bildiğimiz tipik domatesten 17 kat fazla likopen içerdiği tespit edilmiştir.Likopen’in prostat kanseri riskini azalttığı üzerine ciddi araştırmalar olduğu düşünüldüğünde Güz zeytini iyice ön plana çıkmaktadır.

Pişirerek kullanıldığında likopenin daha fazla açığa çıktığı bazı net kaynaklarında belirtilmektedir. Aynı zamanda Güz Zeytininin meyve ve çekirdeklerinde insan vücudu için gerekli protein ve fatty acid’ler, çok zengin phytoene, a- ß –cyrptoxanthin ve ß-carotene içeriği olduğu saptanmıştır.

Yeri gelmişken belirtelim; likopenden yararlanmak istiyorsak, bu meyveyi yerken bir miktar zeytinyağı ile birlikte almak gerekiyor..Çünkü likopen yağda eriyor:

LİKOPEN :Likopen sebze ve meyvelerde doğal alarak bulunan karoten familyasına ait bir pigmenttir. Hayvan ve bitki dokularına renk verir. Karotenoidler, imal edilen çoğu gıda ürününde, içeçeklerde ve hayvan yemlerinde renklendirici olarak kullanılır. E160d koduyla bilinen likopen, ticari olarak domatesten üretilir. Kırmızı domatesin (Lycopersicon esculentum L) doğal türlerinin çözücü ekstraksiyonuyla ve sonrasında çözücünün uzaklaştırılması yöntemiyle elde edilir.Hem doğal bir bileşen olması, hem de insan sağlığı üzerinde tespit edilmiş birçok faydasının olmasından dolayı likopen, sentetik renklendiricilere ideal bir alternatif olarak kullanılmaktadır.Likopenin doğada yaygın olarak bulunmasından dolayı, bir gıda boyası olarak kullanılmasına izin verilmiştir. Likopen suda çözünmeyen ve çoğu gözenekli malzemeyi ve çoğu plastiği hemen boyar. Domates lekesi çoğu kumaştan kolaylıkla çıkartılabilse de (eğer leke yeni olmuşsa), likopen plastiklerin içine işler ve bu yüzden sabun veya deterjanla çıkartılamaz (ama çamaşır suyu likopeni yok eder). Plastikler özellikle daha önceden ısıtılmış, çizilmiş, yağlanmış ve oyulmuşlarsa (asit etkisiyle), lekelenmeye çok müsaittirler.İnsan vücudu likopen üretemez fakat besinlerde hazır olarak bulunur. Tropikal meyvelerde, karpuzda, kırmızı greyfurtta bulunur. Ancak likopenin %85’i domates ve domates ürünlerinde bulunur. Sırasıyla domates salçası, ketçap, domates suyu likopence zengindirler. Araştırmalar likopenin proseslerle; sos, salça, ve ketçap şekline getirilmesinin vücut tarafından emilimini kolaylaştırdığını göstermiştir. Prosesler sonucu meyvenin sindirim için yüzey alanı arttığından dolayı daha çok biyoyarar sağlar. Likopenin emilimini arttırmak için proseslerde kullanılan sıcaklık likopenin kimyasal yapısını büyük oranda değiştirebilir. Likopen yağda çözünebilir (A, D, E vitaminleri ve beta karoten gibi) bu yüzden yağla birlikte tüketilmesi emilimini arttırır. Her ne kadar likopen ilave olarak alınabilir formlarda bulunsa da, likopenin meyve bünyesinde alınması onu daha etkili kılar.
GIDA HAMMADDELERİ - 2 - Solver Kimya

denizakvaryumu 08-12-2012 10:48

Güz zeytini hangi anaca aşılanırsa meyvesi büyük oluyor?

Lonicera 08-12-2012 12:25

Bence kendi üstüne bile aşılanırsa daha iri meyve verir diye düşünüyorum. Armut ve kayısıda böyle bir gözlemim olmuştu. Ben aynı familyadan ve meyvesi çok daha iri olan İğde üzerine aşılayacağım. Aynı zamanda aşılama ile erken meyveye yatacaktır.

denizakvaryumu 08-12-2012 22:11

Ben de martda bahçeye gidebilirsem güz zeytinini iğdeye aşılama yapayım...aynı zamanda gumiyi de iğdeye aşı yapayım ...bir ağaçta 3 meyve denemesi olsun.

bari 09-12-2012 10:07

Karadenizde bir abimin bahçesine diktiğimiz güz zeytinleri var.. Meyveleri normalden iki üç kat daha büyüdü.. Zaten iyi bakılırsa, yeride iyiyse, meyveleri çok irileşiyor.. Ama aşıdanda denemekte fayda var.

tamergulkaya 09-12-2012 19:09

Kuruyemişçilerde satılan yer çileği-güz yemişinin latince adını bilen var mı.Meyvenin faydalarını anlatırken güz zeytininin faydalarını veriyorlar fakat güz zeytininden farklı bir meyve.

denizakvaryumu 09-12-2012 20:07

Physalis peruviana

tamergulkaya 09-12-2012 21:46

pysalis peruviana yer kirazı değil bunlar
Güz Yemişi
http://www.dogalmarketimiz.com/Yer%2...%20Yemi%C5%9Fi)
Elnut | Yer ilei (Gz Yemii)

tamergulkaya 09-12-2012 21:50

blueberry kurusu yerine şekerli cranberry kurusu sattıkları gibi,güz zeytini faydaları altında başka bir kuru meyve satıyorlar.Meyve boyları ve çekirdek yapıları farklı

bari 10-12-2012 07:47

Çekirdekleri görebilsek iyiydi. Glikoza batırılmış aynı cranberry gibi. Resimin birinde bildiğin iğde resmi koymuşlar. Acaba şu bildiğimiz gilaboruyu yapmışlar?

tamergulkaya 10-12-2012 18:36

15-20 çekirdek var içerisinde tadı da güzel glikozlu cranberry gibi

denizakvaryumu 10-12-2012 20:23

Hımm piyasaya yeni bir kuru girmiş :)

güz zeytini olmadığı kesin...parlamasından glikozlu olduğu da kesin...Ama ne olduğunu anlamamız lazım.

İçinde çok çekirdek olduğuna göre;
aklıma acaba YER KİRAZINI gıda boyası ile kırmızıya boyayıp(beyaz kiraz gibi) glikoza mı (cranberry gibi)bandırdılar acaba diye geçiyor????:D

1.linkte altın çilekle-güz yemişi resimlerini bir karşılaştırın :)

Altın çilek artık satılmayınca güz yemişi olmuş...Oysa bilen bilir güz yemişinde(güz zeytininde) tek-büyük çekirdek vardır :)

tamergulkaya 11-12-2012 09:31

Güz yemişinin meyve büyüklükleri altın çileğin 4 katı kadar.

denizakvaryumu 11-12-2012 14:48

Piyasadaki güz yemişlerinde;

İçinde çok çekirdek var?
Meyve büyüklüğü altın çileğin 4 katı kadar?

Güz zeytini-yemişi olmadığı kesin... ama nedir ? Uzmanlık sorusu :)

bari 11-12-2012 15:40

Ya cranberry ya gilaboru bence.. Çekirdeklerinin şekline bakmak lazım.

denizakvaryumu 11-12-2012 19:42

cranberry ve gilaboru içinde çok sayıda çekirdek yok.
Bu satılan güz yemişinin içinde ise çok sayıda çekirdek varmış.

Lonicera 12-12-2012 07:01

Ben de bir tahminde bulunayım. Altın çileğin pek çok türü mevcut. Bunlardan bir kısmı gövde olarak oldukça boylanıp iri papaz eriği kadar meyve veren türler. Ben de ilk yıllarda yetiştirmiştim. Diğerlerine göre çok daha iri olan bu tür aynı zamanda biraz mayhoştu. Kurutup glikoza batırmalarının nedeni de bu diye düşünüyorum.

Yani benim tahminim iri ve mayhoş altın çilek.

16makkrgz16 09-02-2013 17:07

meraba arkadaşlar güz zeytini aşı istiyor mu bu konuda bilgi verirmisiniz.teşekkür ederim

Lonicera 09-02-2013 18:05

Hayır, aşı istemiyor.

16makkrgz16 10-02-2013 14:55

merhaba arkadaşlar elinde güz zeytini tohumu **** çelik verebilecek kişiler var mı teşekkür ederim

16makkrgz16 17-02-2013 19:08

güz zeytini çelikle çogaltma yı resimle gösterebilecek arkadaşlar var mı

habipapo 18-02-2013 12:25

güz zeytin çelik

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 16makkrgz16 (Mesaj 1099397)
merhaba arkadaşlar elinde güz zeytini tohumu **** çelik verebilecek kişiler var mı teşekkür ederim

sayın16makkrgz16 güz zeytini çeliğinden ben size gönderirim iyigünler

sındırgılı 18-02-2013 14:24

Guz yemisi diye satilan bir yemis var. Japone winterberry diye de not koymuslar.Ne alaka ise :(

Bakalim, bu sene meyva nasil olacak ?

athena -asena 24-03-2013 19:24

1 Eklenti(ler)
Bahçeye ekilen güz zeytini

athena -asena 31-03-2013 19:25

1 Eklenti(ler)
Güz zeytini çelikleri de uyanmış inşallah köklenirler. Yanında incir çelikleri.

denizakvaryumu 31-03-2013 21:37

Güz zeytini çeliklerinden 1-2 sini iğdeye aşılasaydınız...

pria 31-03-2013 22:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 1130639)
Güz zeytini çeliklerinden 1-2 sini iğdeye aşılasaydınız...

Ah sayın denizakvaryumu..Martın 20 sinde karadut, kiraz aşısı yaptırmıştım köyde tecrübeli, yaşlı bir aşıcıya..
Bunu bilseydim, zeytinliğimde ihmal ettiğim ve önemsemediğim traktörün kırdığı bir iğdemin 3-4 santimlik piçlerine güzzeytini aşılatırdım..
Seneye kısmetse..

Selamlar..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025