agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Miracle berry (Synsepalum dulcificum) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/11169.htm)

cagatayc78 23-04-2011 22:55

sayın tuğcu bende epey sevindim,en azından sizinkilerde sorunsuz büyüyor gibi allah çalı boyunu görmenizi ve meyvelerinide nasip etsin.inşallah benim işyerinde duran ikisinine en azından nasip eder.
İşyerimdeki yapraklı 2 miracle'ıma artık bütün ilgimi yönelteceğim.
Evdeki kuşzede 2'si içinse bekleyeceğim hırpalanan yerlerinden bende 2 miracle'ı kestim bakalım bekliyorum yeni sürgünle kendilerini toparlarlar mı,toparlamazlar mı.herhalde 15-20 güne belli olur.
birde size tavsiyem Miraclelarda yaprakların birinde çürüme görürseniz o yaprağı,hiç bir şekilde kesmeyin eğer naylon altındaysa saksıyı bir 12 saat kadar havalandırın ardından naylonunuza ortasından fazladan bir delik açın bu hava girişini arttırır. saksıya tekrar naylonunu geçirin ve 1 hafta kadar su vermeyin.sulamayı az yapın bu şekilde kendilerini toparlıyorlar hatta o çürüyen yaprağın yarısı çürüyor ancak kalan kısmı sağ duruyor ve miracle o yaprak yerine üstten yeni yaprak sürgün verebiliyor.burada birazda çürümeyi hızlı fark etmek gerekir. benim işyerimdeki ve kuşzede evdeki miraclelarımın birer tanesinde de buna benzer olay oldu ama bu şekilde çözdüm.bunun dışında öğleye yakın hele doğrudan güneş alıyorlarsa su vermemenizi akşamüstü veya sabahı beklemenizi tavsiye ederim anladığım kadarıyla nemle birleşen güneş ışığı yapraklarında mercek etkisi yaratıp yapraklarını yakıyor.
guavam kendini toparladı gibi bu arada,ananasta ise bir gelişme yok.
abd'den binbir zahmetle getirdiğim musa california gold muzunu ise dev bir saksıya sitede site yöneticileriyle birlikte diktik ve dışarıda bekliyoruz bakalım istanbulda dışarıda muz verebilecekmi diye,maceralarına başladı bakalım bizim muz.ama şansına nisan ayında istanbulda tam ilginç bir hava var kuzeyde avrupa ülkeleri yanıyor ama niyeyse güneyde olan ülkemiz bir ilginç aşırı serin bir hava yaşıyor.

TUĞCU 28-04-2011 12:29

Teşekkürler sayın cagatayc78,sizinde işyerinizdeki miracleler inşallah sağlıklı büyür ve meyvelerini görürüsünüz.

Sayın Doğalbahçe,5.tohumda filizlendi.Bununla birlikte,göndermiş olduğunuz tüm tohumlar filizlenmiş oldu.
Tohumların 1 tanesini torfa,diğerlerini üst sayfalarda yazdığım toprağa ekmiştim.Toprağa ektiklerim daha hızlı büyüdü ve şuan ufak yaprakları var.Torfa ektiğim diğerlerinin yarısı kadar yaprak oluşumuda daha başlamadı.

cagatayc78 28-04-2011 15:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TUĞCU (Mesaj 793894)
Teşekkürler sayın cagatayc78,sizinde işyerinizdeki miracleler inşallah sağlıklı büyür ve meyvelerini görürüsünüz.

Sayın Doğalbahçe,5.tohumda filizlendi.Bununla birlikte,göndermiş olduğunuz tüm tohumlar filizlenmiş oldu.
Tohumların 1 tanesini torfa,diğerlerini üst sayfalarda yazdığım toprağa ekmiştim.Toprağa ektiklerim daha hızlı büyüdü ve şuan ufak yaprakları var.Torfa ektiğim diğerlerinin yarısı kadar yaprak oluşumuda daha başlamadı.

torfa bende ekmiştim (kuşzede evdekiler torfa ekiliydi) torftakine haftada bir vitaminli (besin destekli) su vermeni tavsiye ederim.sorunu hemen çözer ve en hızlı şekilde onları yakalar. bitkide ilk 2 yaprak hızlı çıkıyor 3. yaprağın ardından 4.yaprak biraz yavaş çıkıyor 4.yapraktan sonra bitki tekrar atılım yapmak için bir süre sabit kalıyor ardından sanırım büyümesi tekrar hızlanıyor.

TUĞCU 28-04-2011 23:08

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürederim sayın cagatayc78.
Ben ,asitli toprak seven ortanca ve açelyalar için yapılmış sıvı gübre veriyorum ve şuan için memnunum.

Birde aklıma gelmişken sizin balkonda kuş sorununuz vardı.Aynı sorun bende de vardı bizim bölgede yüzlerce güvercin var.Balkonları kullanmak hemen imkansız haldeydi.Hatta ben toprağı havalansın diye balkona serdiğim zaman üzerinde halay çekiyorlardı:).Bu kuşları kovmak için araştırmadığım yer kalmadı ve çözümü yine bizim burada Bursa'da buldum.
Ben 2 ürün aldım ,biri ırri tape denen kuş kovucu şerit,bu şeritleri 50 cm civarında kesip balkon demirlerine bağladım.İki tanede ,Mobil Eyes Kuş Kovucu Hareketli Gözler alıp bunlarıda balkonun tavanına bağladım.Yaklaşık 2 aydır yani bunları balkona bağladığımdan beri balkonda 1 tane bile kuş görmedim.Balkonda havuçtan tutun domates ve bibere kadar hertürlü sebze var ve bir tane bile kuş bitkilere zarar vermedi.
Altta sitenin linkini veriyorum bir bakarsınız.Irri tape şeritlerin metresini 4 TL den,hareketli gözleride tanesi 11 TL den aldım ve son derece memnunum.Hatta evde 3 balkon var ve kuş kovucu takmadığım 2 balkonda da şuan güvercinler yuva yapıp yumurtladılar.Kuş kovuculu balkonda ise kuş görmek bile mümkün değil.

http://bird-x.com.tr/kus-kovucular-v...sel-aparatlar/

doğalbahçe 01-05-2011 21:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TUĞCU (Mesaj 794303)
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürederim sayın cagatayc78.
Ben ,asitli toprak seven ortanca ve açelyalar için yapılmış sıvı gübre veriyorum ve şuan için memnunum.

Birde aklıma gelmişken sizin balkonda kuş sorununuz vardı.Aynı sorun bende de vardı bizim bölgede yüzlerce güvercin var.Balkonları kullanmak hemen imkansız haldeydi.Hatta ben toprağı havalansın diye balkona serdiğim zaman üzerinde halay çekiyorlardı:).Bu kuşları kovmak için araştırmadığım yer kalmadı ve çözümü yine bizim burada Bursa'da buldum.
Ben 2 ürün aldım ,biri ırri tape denen kuş kovucu şerit,bu şeritleri 50 cm civarında kesip balkon demirlerine bağladım.İki tanede ,Mobil Eyes Kuş Kovucu Hareketli Gözler alıp bunlarıda balkonun tavanına bağladım.Yaklaşık 2 aydır yani bunları balkona bağladığımdan beri balkonda 1 tane bile kuş görmedim.Balkonda havuçtan tutun domates ve bibere kadar hertürlü sebze var ve bir tane bile kuş bitkilere zarar vermedi.
Altta sitenin linkini veriyorum bir bakarsınız.Irri tape şeritlerin metresini 4 TL den,hareketli gözleride tanesi 11 TL den aldım ve son derece memnunum.Hatta evde 3 balkon var ve kuş kovucu takmadığım 2 balkonda da şuan güvercinler yuva yapıp yumurtladılar.Kuş kovuculu balkonda ise kuş görmek bile mümkün değil.

http://bird-x.com.tr/kus-kovucular-v...sel-aparatlar/

Sn. Tuğcu;

Balkonlarınızdaki kuş sorunları için kullanılmış veya yeni bir CD, DVD'yi misina ile balkonunuza asarsanız kuşların balkona gelmemesini sağlamış olursunuz. Bizde balkonumuzda bir, iki adet asılı ve memnunuz:)

doğalbahçe 01-05-2011 22:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TUĞCU (Mesaj 793894)

Çok güzel inanın tohumların çimlenmeleri beni çok mutlu etmektedir. İyi günlerde büyütünüz.

TUĞCU 02-05-2011 19:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi doğalbahçe (Mesaj 795868)
Sn. Tuğcu;

Balkonlarınızdaki kuş sorunları için kullanılmış veya yeni bir CD, DVD'yi misina ile balkonunuza asarsanız kuşların balkona gelmemesini sağlamış olursunuz. Bizde balkonumuzda bir, iki adet asılı ve memnunuz:)

Dediğinizi forumda okumuştum ama bir müddet sonra kuşların buna alıştığını söylemiş bazı arkadaşlar.Bu yüzden CD kullanmamıştım ama sizde işe yaradığına göre bende bir dahakine CD kullanayım.

cagatayc78 02-05-2011 21:18

sayın doğalbahçe ve sayın tuğcu önerileriniz için çok teşekkürler bu cd işini bizzat deneyeceğim.

TUĞCU 07-05-2011 15:20

Sipariş verdiğim miracle fruit tabletleri geldi.Geçen akşam ,arkadaşlarla toplanıp tabletleri denedik.
Ekşi yeşil erikler,erik şekeri gibi oldular:D
Çilekleri tadından yiyemedik,sanki içlerine bir kavanoz bal dökülmüş gibiydi.
Limonlar ,limon şekeri gibi oldu.
Domatesler reçel gibiydi:D
Limon suyunu ,limonata gibi içtik.
En güzeli votka limonda oldu:) Votkayı sek içtiğinizde tatlı olmuyor ama votkanın o acı tadı da olmuyor.Votkanın içine limon döktüğünüzde ise portakal suyu gibi oluyor.Ama benim yaptığım hatayı yapmayın :)Tadı güzel diye 2 arkadaş bir şişe votkayı içtik sonrası malum:D

Hayatımda bu kadar tatlı bir Kiwi yememiştim.Yeşil ekşi elmalar ise dalından yeni kopmuş bal elması gibiydi.

1 saatin sonunda,artık içimiz bayıldığından kahve içerek tabletlerin etkisinden kurtulduk.
Herşey orjinal tadıyla daha güzel ama meyvelerin bu şekilde tatlanarak tadlarının değişmeside hoş bir deneyimdi.

cagatayc78 07-05-2011 17:28

2 Eklenti(ler)
,iş yerimdeki miracleların son hali. hepsi 4 yapraklı oldu naylonlarını saksılardan çıkardım.;)evdeki kuşzedeler ise hala aynı bir değişiklik durumlarında yok,büyüme hiç yok:( bekliyorum bakalım.

yener.T 12-05-2011 18:49

2 Eklenti(ler)
Bunlarda benim Miracle berry lerim.6.ocak.2011 tarihinde Doğal Bahçeden almış olduğum
5 adet tohumları şişen tabletlere ektim.3 adedi filizlendi bir tanesini fide iken nemini
kontrol edemediğimden öldü.2 adedi bugün için biri 5 yaprak,biri ise 3 yapraklı olarak
saksıda canlı olarak yaşamakta son zamanlarda fanus içersinden çıkardım.Toprağın üzerine
solucan gübresi ilave ederek sulumaktayım.Bir şikayetleri yok.Elimde Etobur bitkilerle beraber yetiştirdiğim canlı Spaghnum moss torfu bulunmakta acaba bunlardan saksıya
ilave etsem nasıl olur.Sulamayı saf su ile yapmaktayım.

cagatayc78 13-05-2011 23:11

serilaaa tek kelime müthiş olmuş.
ben bu kadar iyi büyütemezdim.
inamıyorum birini 5 yapraklı yapmışsın.:rolleyes:benim kuşun yediği evdeki 2 miracledan biri o hale gemişti ama onun bile alttaki 2 yaprağı bukadar büyük değildi ve çürürken kurtarmıştım ama şimdi onca emek kuş seyesinde mahvoldu bekliyorum tekrar yaprak çıkartırlar umuduyla.
benim resimdeki 4 yapraklılardan birinin yeni çıkan bir yaprağı hemen kurudu tekrar bitki 3 yaprak oldu; diğeri ise 4 yaprakta devam ediyor, canlı Spaghnum moss torfunun etkisini bilmiyorum ama sanırım azot bu etobur bitki torfu olduğu için bu torfta yok ama asiditesi yüksek tam miracle'ın istediği gibi bununla birlikte kanaatim azot eksikliği nedeniyle bir sorun çıkarabilir ama genede emin değilim takdir senin.bana düzenli besin takviyesi vererek devam etmen daha iyi gelir gibi geliyor.

yener.T 24-05-2011 16:35

sayın cagatayc78 iyi dileklerinize teşekkür ederim.Ben saksılara Canlı Sphagnum yosunu koymayı düşünmüştüm ama sphağnum moss için bataklık ortamı yaratmak lazım buda
Miracle berry fidelerimde kök çürüklüğü yapacağını düşünerek vazgeçtim.şu sıralar sırf
saf su ile sulayarak durumlarını korumaktalar.Daha dış mekana çıkartmadım.Havalar yeni
düzelmeye başladı dış mekana alıştırarak çıkartacağım.Fakat direk güneş altında olması
sakıncalı olabilir diye düşünüyorum.Selamlar.

trapezus 10-06-2011 09:56

Bu meyvenin adı nedir?

Yaklaşık 2 ay kadar önce milliyetin sitesinde bir yazı okumuştum. Haberde bir meyveden bahsediyordu, bu meyveyi yedikten sonra birkaç saat ne yerseniz yiyin tatlı geldiğini söylüyordu.
O zaman araştırmıştım bu meyve üzerinde deneyimlerini paylaşan birçok kişinin yazısını okudum. Bir tanesinde meyveden yedikten sonra sirkeyi içip tadının şurup gibi geldiğini, saatlerce en sert içkilerden içerken şerbet içiyor gibi olduklarını okumuştum.
Şimdi ise bu meyvenin ismini unuttum ve bir türlü bulamadım internetten. Bu konuda fikri olan arkadaşlar varsa paylaşırsa sevinirim.
Teşekkürler,

trapezus 10-06-2011 09:58

Sanırım aradığımı buldum ismi "miracle fruit" miş :)

trapezus 10-06-2011 10:02

Sapotaceae familyasından olan mucize meyve Synsepalum dulcificum, Ülkemizde henüz bilinmemesine karşın 1700 lü yıllarda Batı Afrika’ya giden bir Fransız gezgin, burada yediği tuhaf bir meyveden bahsetmiş. Meyve yendikten sonra, bir süre acı ve ekşi dahil bütün yiyecekler şekerli gibi tatlı oluyormuş. Yerliler bu ufak çalı meyvesini toplayıp, yemeklerden önce yiyorlarmış.
Bilimsel açıklaması: meyvede bulunan ve miraculin denilen bir çeşit glikoprotein, dilin üzerini bir saat kadar kaplayarak, dilin ekşi ve acımsı tatları almasını önlüyor. Henüz nasıl olduğu bilinmiyor ama dilin ya ekşi ve acımsı tatları şeker gibi algıladığı, ya da proteinin bu tatları bloke ettiği ve sadece şekere geçit verdiği tahmin ediliyor. Meyvenin kedisinin hiç tadı yok.
Adı üstünde mucize meyve (miracle fruit) yenildikten sonra 1-2 saat süreyle ekşi veya acı yediğiniz bir şeyin tadını tatlıya çeviriyor.

huzunperest 17-07-2011 08:41

1 Eklenti(ler)
Yavaş ama sağlıklı bir şekilde, katı ortam kültüründe (diatomitte) büyüyen miracle fruit fidanım...

Ömer Durmaz 18-07-2011 07:50

Maşallah

mdemirbas 18-07-2011 14:33

miracle berry

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serilaaa (Mesaj 802913)
Bunlarda benim Miracle berry lerim.6.ocak.2011 tarihinde Doğal Bahçeden almış olduğum
5 adet tohumları şişen tabletlere ektim.3 adedi filizlendi bir tanesini fide iken nemini
kontrol edemediğimden öldü.2 adedi bugün için biri 5 yaprak,biri ise 3 yapraklı olarak
saksıda canlı olarak yaşamakta son zamanlarda fanus içersinden çıkardım.Toprağın üzerine
solucan gübresi ilave ederek sulumaktayım.Bir şikayetleri yok.Elimde Etobur bitkilerle beraber yetiştirdiğim canlı Spaghnum moss torfu bulunmakta acaba bunlardan saksıya
ilave etsem nasıl olur.Sulamayı saf su ile yapmaktayım.

merhaba sayın serilla
Ben iki defa beşer tohum dohum aldım doğal bahçeden.Birisi kışın digeri de bahar aylarında.İlkini çok hashas olduğunu bilemediğim için kuruttum.Digerine çok itina gösterdim.Kibrit çöpü kadar boylandılar ama yaprak çıkaramadan kurudular.Nem ortamını korumak için küvez ortamı yarattım.Ama o bile fayda etmedi.Sizin fidanda yaprağın birisi sarı gözüküyor.Aman dikkat et. Bu meyvenin fidanını satan bulabilirsem fidan alacağım.

huzunperest 18-07-2011 21:26

Yeni çıkan yapraklar önce sarımsı sonra kızıl sonra da yeşil oluyor. Kuruma belirtisi olduğunu sanmıyorum sayın mdemirbaş. Fidan ise ülkemizde yetiştiren varsa almanızı tavsiye ederim ama yurt dışından getirtmenizi tavsiye etmem. Yapraklarının bir çoğunu yolda kaybediyor. Geri kalanı da iklim farkından dolayı gelince dökülüyor sonrasını bilemem:) Bir arkadaşım Taylanddan 2 yaşında bir fidan almıştı şu anda sadece dalları var, üzerinde ne yaprak ne de yaşam belirtisi...

mdemirbas 25-07-2011 08:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi huzunperest (Mesaj 838145)
Yeni çıkan yapraklar önce sarımsı sonra kızıl sonra da yeşil oluyor. Kuruma belirtisi olduğunu sanmıyorum sayın mdemirbaş. Fidan ise ülkemizde yetiştiren varsa almanızı tavsiye ederim ama yurt dışından getirtmenizi tavsiye etmem. Yapraklarının bir çoğunu yolda kaybediyor. Geri kalanı da iklim farkından dolayı gelince dökülüyor sonrasını bilemem:) Bir arkadaşım Taylanddan 2 yaşında bir fidan almıştı şu anda sadece dalları var, üzerinde ne yaprak ne de yaşam belirtisi...

merhaba sayın huzunperest verdiğiniz bilgiler içir teşekkürr ederim.O ağacın fidanını alsam da bu bölgede yetişeceğinden emin değilim artık.Çok nazlı bir yapıya sahip.İleri zamanlarda ülkemizde yetişecek türlerini geliştirebilirler belki kim bilir.Sayğılarımla

yener.T 09-08-2011 18:09

Sayın huzunperest iyi günler dilerim.Miracle berry'niz maşaAllah çok güzel gelişmiş.Bahsi geçen diatomitte daha çok Bonsailerde kullanılmakta olduğunu tahmin ediyorum.
Bendeki 2 saksı Miracle Berry lerde sağlıklı fakat büyümeleri çok yavaş saf su ile suluyorumve dış mekana hiç çıkarmadım.
Acaba bende toprak yerine Lav taşı,pomza karışımı toprağıyla değiştirsem (Katı ortamda)gelişmeleri daha güzel olabilir mi? veya diamitte ürününü nereden tedarik edebilirim.
Selamlar.

yener.T 15-08-2011 18:01

2 Eklenti(ler)
Bu gün itibariyle 2 saksıdaki Miracle Berry'lerin durumu :

dünyam1 24-08-2011 13:11

maşallah çok güzeller serilaaa, yetiştirmek zor da olsa ben de miracle almak istiyorum nereden bulabilirim tohumu?

huzunperest 06-09-2011 06:22

Sayın serilaaa, mesajınızı geç farkettim özür dilerim. Ben topraktan, katı ortama sorunsuz aktardıktan sonra özellikle yaprak boyutlarında bir gelişme gözlemledim, bunun dışında büyüme hızı değişmedi. Yine de karşılaştırma anlamında bir tanesini toprakta diğerini de diatomit içerisinde yetiştirebilirsiniz. Piyasada diatomit içerikli kedi kumları var. Ben onlardan alıp iyice yıkadıktan sonra kullanıyorum. İnorganik bir madde olduğu için oldukça sağlıklı bir yetiştirme ortamı sağlıyor.

yener.T 08-12-2011 11:13

1 Eklenti(ler)
Sayın huzunperest iyi günler dilerim.15.08.2011 tarihli mesajımdan bu yana Miracle Berry fidem o gün 5 yaprak iken bu günkü tarihle 7 yaprak olarak 4 ayda 2 yaprak vererek büyüdü ve sağlıklı olarak yaşamakta devam ediyor.Benim elimde Çarli kedi kumu olarak diatomite var ve bazı fidelerin köklendirmesinde başarı oranı fazla ve kullanıyorum.Sizden ricam bu mevsimde miracle berry saksımın toprağını boşaltıp diatomite içersine dikersem nasıl bir sonuç verir ve sulamayı nasıl yapabilirim.Zira bu değerli bitkimi kaybetmek istemiyorum.Tohumdan bu güne kadar getirdiğim 2 saksımın birini bir üyemize hediye ettim.Elimde bulunan tek saksı benim için manevi kıymeti fazla,bu yüzden bir zayiat vermemek için yardımlarınızı beklerim.Sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.

tk646 22-02-2012 20:52

Bu konuya bayıldım.
Az evvel Discovery'de gördüm bu bitkiyi tabiiki önce ebay'e ,sonra bu foruma baktım ,iyi ki bakmışım.

Tohum veya fide olarak satılıyor yurtdışında Tayland veya Malezya'dan getirteceğim sizce tohummu alayım fidemi,birde bu mevsim uygunmu ekim için?

tk646 23-02-2012 21:54

Cevap verin lütfen . Gelmesi 10 gün sürüyor mevsimini kaçırmak istemiyorum.

sercan1969 02-03-2012 11:13

Arkadaşlar sitede bu bitkiyi fide olarak alıp meyvesini elde edebilen var mı?
Ben iki yıldır kimseyi göremedim malesef.....

tk646 02-03-2012 11:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 (Mesaj 919321)
Arkadaşlar sitede bu bitkiyi fide olarak alıp meyvesini elde edebilen var mı?
Ben iki yıldır kimseyi göremedim malesef.....

Bende cevabı merak ediyorum.:p

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025