agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Ekşi kara dut (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/1080.htm)

denizakvaryumu 19-12-2011 21:53

Sn.Yakup Ünal
Ankara'da ekşi karadut fidanını nereden temin ediyorsunuz?

Yakup Ünal 20-12-2011 20:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 837903)
Sayın Ünal, gördüğüm en yaşlı ekşi karadut ağacı. Umarım çoğaltabilirsiniz. Şimdilerde göz aşısı yapım zamanı, iyi bir sürgünden aşı yapabilirsiniz.

akrabam bağına diktiği duta aşılamıştı ramazan ayında epey topladık yetişiyor

Yakup Ünal 20-12-2011 20:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 889684)
Sn.Yakup Ünal
Ankara'da ekşi karadut fidanını nereden temin ediyorsunuz?

satanı bilmiyorum
ama minarislinin köyünde ve annemin köyüde bu ağaçlardan var yaşlarıda çok eski bu bölgede bu ağaçlardan alıp çoğaltanlar var aşı yolu ile

torpak 26-12-2011 21:22

Yakup hocam maalesef aşılama işlerinden anlamıyorum. en iyisi satın almak sanırım.

whoiam313 27-12-2011 00:27

ben biliyorum.geçen sene 3 tane almıştım tenekeye diktim 70 cm boyunda ama 4-5 tane dut verdi bile.1,5 mt lik alsaydım daha iyi olurdu.ama biraz pahalı onlar.

hira 08-06-2012 12:50

çok güzel...bende bir şeyler yetiştirmek istiyorum... yeni bahçeli bir eve taşınacağım çok yakında...ekmediğim çekirdek, meyve fidan kalmayacak tahmin ediyorum:)

şehnaz 08-06-2012 13:45

Sayın hi-ra
bence vakit varken kaçın :)

hira 09-06-2012 22:16

kaçmak ne demek şehnaz hanım aşk bu..ölmek var bu yoldan dönmek yok;)

denizakvaryumu 08-11-2012 21:09

Improved Bachuus Noir Mulberry Trees - YouTube

üzüm 08-11-2012 22:09

O kadar geliştirmişler ki ekşi kara dutluktan çıkmış... :)

O büyüklükte ve o olgunluktaki ekşi kara dut yendiği zaman hiç olmazsa dudakları, dişleri boyar. (Üstü başı da batırır.)

Videodaki herhalde siyah dutun bir çeşidi.

denizakvaryumu 08-11-2012 22:18

Evet bir kara dut çeşidi...

Karaka black böğürtlen gibi bu dut da jumbo bir siyah dut...

limon_sever 08-11-2012 22:35

Pakistan Dutu - Galeri - agaclar.net

feyzon 09-11-2012 08:10

Avustralya Pakistan dutu melezi

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 1045086)

Pakistan Dutları daha ince ve uzun oluyor. Sanırım bu Avustralya Pakistan hibriti bir meyve.

milne 03-01-2013 05:49

Ekşi kara dut gerçekten çok yavaş büyüyor köklendirme sistemiyle bir dostumuz hazırlamıştı 9 yaşında bu sene boyum kadar oldu ama daha çok zaman isteyecek bir ağaç sorum şu olacak bunu küçüklükten dikip yetiştirip yıllarca gözlemini yapan var mı lakin şimdi ağacın üzerindeki meyveleri küçük oluyor ve büyük ağaç kara dutlara nazaran yaprağı hem o kadar iri değil hem de o kadar koyu yeşil değil bir kaç kişiye sorduğumda evet ağaç küçükken meyvesi küçük olur dediler gene de endişelerim var bu konuda

gökhan07 06-01-2013 13:53

Aşılı Ekşi Kara Dut

4 Eklenti(ler)
Geçtiğimiz bahar sonlarında aşıladığım ekşi karanın fotoğraflarını sizlerle paylaşmak isterim. Fidan üzerine yaptığım 6 aşıdan 5 tanesi tuttu. Bu sene de tüplü 100 adet civarı fidana aşı yapmayı düşünüyorum. Gelişmeleri buradan sizlerle paylaşırım.
Saygılarımla.
Eklenti 359956 Eklenti 359957
Eklenti 359958 Eklenti 359959

Çamtepe 06-01-2013 14:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi milne (Mesaj 1079584)
Ekşi kara dut gerçekten çok yavaş büyüyor köklendirme sistemiyle bir dostumuz hazırlamıştı 9 yaşında bu sene boyum kadar oldu ama daha çok zaman isteyecek bir ağaç sorum şu olacak bunu küçüklükten dikip yetiştirip yıllarca gözlemini yapan var mı lakin şimdi ağacın üzerindeki meyveleri küçük oluyor ve büyük ağaç kara dutlara nazaran yaprağı hem o kadar iri değil hem de o kadar koyu yeşil değil bir kaç kişiye sorduğumda evet ağaç küçükken meyvesi küçük olur dediler gene de endişelerim var bu konuda

Babamın bahçesi 2003'te kurulmaya başlandı. Orada bir karadut'ları var, kaç yılında aşılandı bilmiyorum ama şu anda 3-4m boyunda. Meyveleri de çok iri değil, evet fındık kadar diye tabir edebiliriz. Ama gerçekten çok ama çok lezzetli.

Aşının alındığı ana ağaç da köy meydanında 300-400 yaşında olduğu tahmin edilen bir karadut. Ciddi olarak otantik yani :)

milne 07-01-2013 10:36

Sayın Çamtepe

Öncelikle cevabınız için teşekkürler.
Genelde öyle söylüyor herkes ağaç gençken meyveleri küçük oluyor ama tabi orjinali gibi çok leziz, eski bağımızda vardı öyle 250 senelik çocukluğum bu dutla geçtiği için özel yeri var bende bağdaki bu yıl 10 yaşına giriyor gelişimi iyi geleceği garanti ben de yeni 2-3 tane daha çimlendiriyorum ilerki zamanlarda da çoğaltacağım eş dost akraba kim varsa dağıtacağım belki bizim emeğimiz olan bu ağaçlarda 200-300 yıl yaşar da o dönemin insanları arkamızdan bir hayır duası okur:)

feyzon 16-01-2013 21:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi milne (Mesaj 1081749)
Sayın Çamtepe

Öncelikle cevabınız için teşekkürler.
Genelde öyle söylüyor herkes ağaç gençken meyveleri küçük oluyor ama tabi orjinali gibi çok leziz, eski bağımızda vardı öyle 250 senelik çocukluğum bu dutla geçtiği için özel yeri var bende bağdaki bu yıl 10 yaşına giriyor gelişimi iyi geleceği garanti ben de yeni 2-3 tane daha çimlendiriyorum ilerki zamanlarda da çoğaltacağım eş dost akraba kim varsa dağıtacağım belki bizim emeğimiz olan bu ağaçlarda 200-300 yıl yaşar da o dönemin insanları arkamızdan bir hayır duası okur:)

Aşılanan ağacın anacı ile uyuşması acaba meyve kalitesini etkileyebilir mi? Farklı anaçlarda farklı tatlar alınabilir diye düşünüyorum.

milne 28-01-2013 21:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzon (Mesaj 1086833)
Aşılanan ağacın anacı ile uyuşması acaba meyve kalitesini etkileyebilir mi? Farklı anaçlarda farklı tatlar alınabilir diye düşünüyorum.

Lezzet konusunda bir değişiklik olacağını pek zannetmiyorum, ama gelişme açısından iyi bir dut anacı ile normal bir dut anacı arasında çok fark var hem yapılan aşının tutma oranını da etkiliyor bu. Köklendirme yöntemine bakarak aşı yöntemi daha hızlı sonuç alınmasını belirliyor ekşi kara dut da ama malum aşısı da çok zor tutuyor.

Bölge de bulunan bir tanıdıkla ekşi kara dut muhabbeti yaparken onun anlattığı bilgiler garibime gitmişti onun söyledikleri bunlar ekşi karanın orjinali değil orjinali Ermeni ekşi karası, yapacaksanız ondan aşı yapın demişti ve bir bağ adresi vermişti orada çok büyük bir ağaç var Ermeni ekşi karası diye. Tam meyvelerin olma zamanı gitmiştim yaşlı bir amcamızdı ev sahibi maşallah ağaç kocamandı 20. mesajda fotoğrafı olan ağacın 3 katı büyüklükte vardı farklılık olarak meyve biraz daha iri ve aromalıydı ekşilik ve tatlılık oranı daha fazlaydı yapraklarının rengi siyaha yakın yeşildi

Yenisu 24-02-2013 12:51

Sayın Sinan 1005 Sizin resmini gösterdiğiniz kalın yapraklı (incir yaprağı kalınlığında olması gerekiyor)kara ekşi dut mu? Çünkü piyasada karadut adı altında çok çeşitli dut fidanı satılıyor. Eğer bildiğiniz bir yer varsa nasıl temin edebilirim ? Şimdiden teşekkürler.Yenisu

dah-lia 25-02-2013 19:20

ekşi karadut fidanı

arkadaşlar kayseride yetiştirip satan var cumartesi 2 tane aldık
boyu 170 cm di büyük 50x50 saksıların içinde yetiştirmiş fiyatıda tanesi 70 tl

prtkl 24-05-2013 19:38

Budama 3.yaş

2 Eklenti(ler)
Merhabalar,

Bahçemizde (Antalya) Ekte fotoğraflarını gördüğünüz yaklaşık 3 yaşında bir karadut var. Bu sene oldukça meyvesini yedik; ancak şu aralar meyveleri tükendi. Size sormak istediğim bu ağacın budama işleminin nasıl yapılacağıyla ilgili. Elma ağacı gibi goble tipinde mi budaması yapılır dutun yoksa kendine has bir budama şekli var mıdır ? Burada bazı insanlar tüm dallarının meyve alımı bittikten sonra kesilip yaz boyunca uzayacak yeni sürgünlerle kışa girilmesi gerektiğini söylüyor bu doğru mudur? Kolay gelsin...

dah-lia 31-07-2013 17:07

orjinal ekşi karadut

2 Eklenti(ler)
bu cumartesi meyvesini topladığım ekşi karadutEklenti 430857

Eklenti 430858

M..T 04-08-2013 22:25

merhaba arkadaşlar ters dut başlığı yoktu buraya yazayım dedim. Bizim bahçedeki dutun dallarından birinin ucunu koparıp gömdüm torfun içine. Ucunda yeşil tomurcuk vardı bir ay sonra patladı ve içinden yapraklar çıktı. Şahane bir şeydi. Toprağa alırken gördüm ki bildiğiniz köklenmiş bu kopardığım parça. Sonra kurudu toprağa alınca ama bir yöntemdir.

kyalcn 27-10-2013 13:00

Karadut ile ilgili bir bilgi vereyim size
Aşılı bir karadut'un kendi kök sistemini oluşturması lazım
Bu da şu demek oluyor ağaçların tepesinde yapılan her türlü aşı ve çöğüre yüksekten vurulmuş aşılar asla ve asla alınmamalıdır
Çünkü aşı yeri TOPRAĞIN İÇERİSİNDE OLMALIDIR
değilse dikilen ağaçlar hem geç gelişir hemde ilerleyen yıllarda gövde-kök uyumsuzluğu olur

kyalcn 27-10-2013 13:02

Birde unuttum Karadut çok güneş yerine hafif gölgeli yerlerden ve biraz kuytu yerlerden hoşlanmakta dikimini buna göre yaparsanız çok daha isabetli olur

limon_sever 02-03-2014 18:17

Ekşi Kara Dut Şekil Budaması ve Şekil Verme

4 Eklenti(ler)
Kendiliğinden çimlenen duta yaklaşık 4 sene önce yarma aşı uygulamıştık. Güzelde gelişti. Ama ana dallar istediğimiz gibi açılmadı. Bugün ben de şekil budaması yaptım ve ana dallar ile lider dalı gerdirme yaparak sabitledim.

Eklenti 473363

Eklenti 473364

Eklenti 473365

Eklenti 473366

Sayın kyalcn'ın dediği gibi aşı yeri toprak üstünde olunca uyumsuz bir gelişme oldu. Yarın aşı yerini toprakla kapatacağım.

avcı66 25-03-2014 11:02

urmu dutu aşısı ile uğraşmak istemeyenler için kahramanmaraş sütcüimam üniversitesinde mikro çoğaltma yolu ile urmu dutu fidanı üretilmektedir ben çok memnun kaldım aşısı olmadığı için aşı uyumsuzluğu fidanda gövdede bozukluk yok tavsiye ederim

yarenimex 23-07-2014 21:36

Bahçemdeki beş yaşındaki dut ağacıma 3 yıl evvel yaptığımız karadut göz aşıları tuttu ama yavaş gelişiyorlar.Aynı zamanda aynı ağaca yaptığımız diğer dut aşıları oldukça iyi geliştiler ve bu yıl az da olsa meyve verdiler. Karadut aşıları üzerinde de meyve oluştu ama üçer beşer adet. Gelecek sezon başka bir dut ağacıma karadut kalem aşısını toprağa oldukça yakın bir yerden uygulamayı düşünüyorum. Bahçede mutlaka olması gereken bir dut çeşidi. Bu yıl ilk defa şurubunu yaptım. Çok nefis oldu, bu şurubun ayrıca ilaç olarak kullanılması da el altında bulundurulması gereken bir içecek olması özelliğini de ön plana çıkarıyor..Daha önce denememiş olanlara mevsimi geçmeden yapmalarını özellikle öneririm..

mmanager 24-07-2014 07:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yarenimex (Mesaj 1308594)
Bahçemdeki beş yaşındaki dut ağacıma 3 yıl evvel yaptığımız karadut göz aşıları tuttu ama yavaş gelişiyorlar.Aynı zamanda aynı ağaca yaptığımız diğer dut aşıları oldukça iyi geliştiler ve bu yıl az da olsa meyve verdiler. Karadut aşıları üzerinde de meyve oluştu ama üçer beşer adet. Gelecek sezon başka bir dut ağacıma karadut kalem aşısını toprağa oldukça yakın bir yerden uygulamayı düşünüyorum. Bahçede mutlaka olması gereken bir dut çeşidi. Bu yıl ilk defa şurubunu yaptım. Çok nefis oldu, bu şurubun ayrıca ilaç olarak kullanılması da el altında bulundurulması gereken bir içecek olması özelliğini de ön plana çıkarıyor..Daha önce denememiş olanlara mevsimi geçmeden yapmalarını özellikle öneririm..

Evet karadut özellikle mide kanseri hastalarında iç organları iyileştirici etkisi varmış.Kemoterapiden sonra.Bir de ağız yaralarına çok iyi geldiği söyleniyor.Bizim evde ağız yarası olacak diye çocuklar için az miktar da olsa reçeli bulunur...Bunlar sadece 2 faydası aslında bir çok faydası var.Mesela 3 siyah meyve karadut kara erik ,kara üzüm bunlar kanseri önlemede çok faydalıymış.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025