agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Ekşi kara dut (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/1080.htm)

Yakup Ünal 15-04-2011 11:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Minarislim (Mesaj 786388)
Karadut çelikden üretiliyor niye tohumla uğraşıyorsun ki?Saksıda bile kökleniyor.Hiç bir işlemede gerek duymadan direkt toğrağa dik.

Teşekkür ederim

Akhisarlı 19-04-2011 23:33

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim

Akhisarlı 22-04-2011 22:58

sayın yakup ÜNAL bahsettiğiniz dutun olduğu köyünüz Ankaraya yakınmı? böyle orjinal dut ağacından çelik almak çoğaltmak istiyorum.

himone 24-06-2011 21:29

Arkadaşlar bir çelik kaç yılda 2 metre civarına ulaşır?

Cahide Kartal 16-07-2011 11:39

1 Eklenti(ler)
Karadutun yapraklarında oluşan bu lekelerin sebebi ne olabilir? İncelediğim kadarıyla yaprak altlarında böcek ya da larva benzeri bir canlı yok.Filiz uçlarından itibaren kuruma var.Mayıstan beri bu şekilde.
Eklenti 234328

hosseda 17-07-2011 15:05

1 Eklenti(ler)
Nihayet zamanı geldi ekşi karadutun.
Bu gün pazarda vardı. Fotoğrafı ekliyorum...

bahtiyar02 17-07-2011 20:50

Burda Dalından yemek nasip oldu.

Sonul 18-07-2011 11:16

Afiyet olsun arkadaşlar, kıskanmadım dersem yalan olur.

hosseda 18-07-2011 11:25

Sizinkisi çift kaymaklı ekmek kadayifi olmuş sayın bahtiyar02.

Bendeki ağaçta ( henüz fidan) saysan sayılacak kadar var, kuşlardan kalırsa bir iki tadarız belkide. Ama pazarda da olsa bu dutu bulabilmek büyük nimet diyorum. Biraz görgüsüzlük yaparak hücum edercesine alışa geçiyorum ( şerbeti var, reçeli var anca yeter falan diyorum ama tümünü 2 günde bitiririz hanımla beraber).

Teşekkürler sayın Sonul...

ligustrum 18-07-2011 12:25

Kaymaklı ekmek kadayifi üzerine ekşi karadut olsa daha lezzetli olmaz mı?
Bu karadutları dalından kaparmak çok zor oluyor. Tam siyahlaşmış olanlar dokununca yere düşüyor, kırmızımtırak olanlar zor kopuyor; eller suyu ile boyanıyor.
Gerçi hanndan bahçede mesaj 537 de geçiyordu;
" Hatırlıyorum küçükken bahçden yerdik kara dutu da ellerimize renklenirdi, dedem derdi yaprağıyla silin elleriniz geçer"
Ama lezzet: dalından koparıldığında "çift" olduğu kesin. Eller, hatta giysiler boyansada..

üzüm 18-07-2011 12:45

Dondurmasınıda ben hatırlatayım. Damak zevki kişilere göre değişir ama bana göre gerçek ekşi karadut dondurmasını tatmayan dondurma yedim demesin. :D

ligustrum 18-07-2011 12:48

Sade dondurmanın üzerinde ekşi karadut desem..

Yakup Ünal 18-07-2011 12:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 837892)
Dondurmasınıda ben hatırlatayım. Damak zevki kişilere göre değişir ama bana göre gerçek ekşi karadut dondurmasını tatmayan dondurma yedim demesin. :D

Üyelerin sayfasında Yakup ünal ın bahçesinde son sayfadaki dut ağacının bir dutu var ekşilik o

üzüm 18-07-2011 13:08

Sayın Ünal, gördüğüm en yaşlı ekşi karadut ağacı. Umarım çoğaltabilirsiniz. Şimdilerde göz aşısı yapım zamanı, iyi bir sürgünden aşı yapabilirsiniz.

ligustrum 18-07-2011 13:14

1 Eklenti(ler)
Evet. Gördüğümde ilk akla gelen bu fikir oluyor. Yeni genç karadutlar..

üzüm 18-07-2011 13:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ligustrum (Mesaj 837895)
Sade dondurmanın üzerinde ekşi karadut desem..

Sayın ligustrum, keşke öyle olsa.

Ben ancak bu sene aşı yaptırabildim. Bir ağaç tutmuş gibi, diğeri daha belli değil. Çevreden yemek için buluyoruz ama bahçedeki ağaç meyvesini verdiği zaman ilk yapacağım şey dondurması.

Extraloob 18-07-2011 14:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cengin (Mesaj 20951)
Dut suyunu burada keşfettim, özellikle de bizim ufaklık için kullanıyorum ağzındaki pamukçuk vb birşeyin başlangıcını gördük mü dayıyoruz suyu hemen geçiriyor:))

Evet geçen gün tatilden geldim.Balıkkesir taraflarında ilçelerinde sanırım İvrindi taraflarındaydı hep karadut suyu satıyorlardı.

Yakup Ünal 20-07-2011 07:03

5 Eklenti(ler)
1000 yıllıdan büyük olduğu söylenen köyümüzdeki dut ağacı yıllara meydan okuyor

bahtiyar02 20-07-2011 07:43

Sevgili Yakup bey ekşi karadut( bizde urmu dut) dediğiniz gibi yıllara meydan okurcasına ben ölmedim yaşıyorum diğiyor.
Saygılar

feriha 20-07-2011 08:00

1 Eklenti(ler)
Terasta saksıda yetişen bir metre boylarında minik bir ağaçcık oldu ekşi kara dutum.. Her gün olgunlaşan meyveleri bir iki tadılmakta.. Henüz 3 yaşlarında acaba saksıda ne kadar yetiştirilebilir?

Eklenti 235231

ligustrum 20-07-2011 08:31

Sayın feriha; Bu güzel ekşi karadutu gören herkes balkon, terasta yetiştirmeye yönelecektir.
Gerçekten de bu meyveler ve güzelliği için denemeli.
Dutunuzun saksısını yaprağını dökünce, biraz daha büyütüp; ilkbaharda sert budamalarla ben diyeyim beş, siz deyin yedi sene meyvesini yersiniz.
Saksısını güneş ısısından koruyacak tedbirleri de almalı.

feriha 20-07-2011 16:12

Sn. ligustrum teşekkür ederim..
Olgunlaşan meyveler çok lezzetli, bulan direk ağzına atıyor tabağa gerek yok. Ağaç olarak da çok sevimli, derli toplu üstelik meyveli.. Geldiğinin 2. yılı mevye yapmaya başladı, bu yıl oldukça çoğaldı..
Budama yaparken çelik alıp ya da havai köklendirme ile yedeğini üretmeye çalışmalıyım, madem ayrılık var sonunda..
Sn. Romantik size çok teşekkür ederim bu güzel ağaca sayenizde kavuştum;)

bahtiyar02 20-07-2011 20:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feriha (Mesaj 838696)
Terasta saksıda yetişen bir metre boylarında minik bir ağaçcık oldu ekşi kara dutum.. Her gün olgunlaşan meyveleri bir iki tadılmakta.. Henüz 3 yaşlarında acaba saksıda ne kadar yetiştirilebilir?

Eklenti 235231

Bence saksıda ekşi karadut çok güzel olur ama diğer taraftan dutların besin değerleri ve diğer isteklerini tabi ortamında alması daha kolay ve bir o kadar sağlıklı.Eğer imkanınız varsa bahçeye dikin derim.İnanın dutları daha lezetli olacak.
Saygılar

feriha 20-07-2011 20:31

Doğru diyorsunuz Sn.Bahtiyar02..
Bir bahçeyi dolduracak ağacım var saksılarda.. 3 badem, ekşi karadut, ak dut, kayısı, 2 elma, kiraz, fındıklar, süs ağaçları, mersin, hicaz narı, hardy kiwi...
Bu böyle olmayacak bahçe lazım, benimki yeterli gelmiyor dualarınızı bekliyorum demekten başka da çare yok:o

Yakup Ünal 22-07-2011 06:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feriha (Mesaj 838962)
Doğru diyorsunuz Sn.Bahtiyar02..
Bir bahçeyi dolduracak ağacım var saksılarda.. 3 badem, ekşi karadut, ak dut, kayısı, 2 elma, kiraz, fındıklar, süs ağaçları, mersin, hicaz narı, hardy kiwi...
Bu böyle olmayacak bahçe lazım, benimki yeterli gelmiyor dualarınızı bekliyorum demekten başka da çare yok:o

İşallah kısa sürede bahçeniz istediğiniz gib olur allah gönlünüze göre versin

ayazkentli 25-07-2011 11:15

2 Eklenti(ler)
Geçen yıl, ağaç dikme kampanyası ile ilçemizde'ki park ve bahçelere diktiğimiz meyve ağaçlarından biri'de bu fotoğrafta'ki ekşi karadut.

Bahar aylarında, belediyenin işçileri yabancı otlar için rüzgarlı havada zehir atınca, bir miktar bu ağaca da bulaşmış ve oldukça etkilemişti (etkilenen diğer 2 fidan ise, kurudu). Bu fidanın tüm filizlerini hemen kopartıp attık. Uzun bir süre hiç bir belirti vermeden öylece durdu. Biz bunun'da kuruyacağını düşünürken, 15 gün önce yeni bir sürgün verdi.

Kendini tam anlamı ile kurtaracak'mı emin değiliz. Çünkü, yeni filizin yaprakları marazlı gibi buruşuk buruşuk. Hala zehirin etkisini taşıyor gibi görünüyor.

feyzon 25-07-2011 12:05

İstanbul da bulunanlar veya gelebilecek olanlar Eminönü Çiçekçiler çarşısında dallarında meyve ile ekşi karadutları görebilirler. Fiyatları 30 ile 50 arası. Bilginize

mrduran 25-11-2011 11:28

Merhabalar,

Çocukluğumda, 45 sene önceleri, Diyarbakır ''Evsel Bahçelerine'' tüm sülale pikniğe giderdik. Dut ağaçları altında. Her çeşit dut var idi. Forum konusu olan duta, bizde ''Urum/şarap dutu'' derlerdi. Burhaniye köylerinde de çok var. Pazara getirirler,satarlar. Ören'den Akçay' a sahil yolundan giderken, Orjan' ı geçtikten sonra Çıkrıkçı köyüne bir yol var, orada devasa bir tane var. Her zaman gider, yer, boyanır, 2-3 gün boyalar çıksın diye beklerdik. Rengi kara/siyah değil, mor rengin en koyu/siyaha çalan rengi idi. Tadı da ekşimtıraktır, lezzeti her duttan üstündür. Diğer dutlar bayar, çabuk doyurur, bu ise ''ye bıkana dek'' tir. İzmir-İstanbul yolunda, Burhaniye' yi geçince, Edremit kavşağına gelmeden 150-200 m. önce solda, her tür şerbet satan amcadan fide alabilirsiniz. Yaz sıcağında daimi mola yerimiz, çocuklar orayı atlamayayım diye pür dikkat olurlardı. Amca' yı biraz deşeleyince de ''Sülülit'' ler hakkında aydınlatıcı bilgiler alırsınız:))

Güzel sayfa için teşekkürler ve saygılarımla lütfen.

torpak 18-12-2011 19:00

Arkadaşlar herkese merhaba. Bana ekşi kara dut fidanı lazım, oldukça büyük olsun ki meyvesini hemen yiyebileyim:) Nereden temin edebileceğimi bilen varsa veya hali hazırda satışını yapan varsa bana bilgi verirseniz çok sevinirim.

Yakup Ünal 19-12-2011 11:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi torpak (Mesaj 889252)
Arkadaşlar herkese merhaba. Bana ekşi kara dut fidanı lazım, oldukça büyük olsun ki meyvesini hemen yiyebileyim:) Nereden temin edebileceğimi bilen varsa veya hali hazırda satışını yapan varsa bana bilgi verirseniz çok sevinirim.

dut ağacın vaarmı?
varsa aşılasan ekşi karadutu daha iyi değilmi ?
Ankaralısın madem kıralı var ankarada ekşi karadutun

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025