agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Ekşi kara dut (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/1080.htm)

üzüm 18-07-2011 12:45

Dondurmasınıda ben hatırlatayım. Damak zevki kişilere göre değişir ama bana göre gerçek ekşi karadut dondurmasını tatmayan dondurma yedim demesin. :D

ligustrum 18-07-2011 12:48

Sade dondurmanın üzerinde ekşi karadut desem..

Yakup Ünal 18-07-2011 12:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 837892)
Dondurmasınıda ben hatırlatayım. Damak zevki kişilere göre değişir ama bana göre gerçek ekşi karadut dondurmasını tatmayan dondurma yedim demesin. :D

Üyelerin sayfasında Yakup ünal ın bahçesinde son sayfadaki dut ağacının bir dutu var ekşilik o

üzüm 18-07-2011 13:08

Sayın Ünal, gördüğüm en yaşlı ekşi karadut ağacı. Umarım çoğaltabilirsiniz. Şimdilerde göz aşısı yapım zamanı, iyi bir sürgünden aşı yapabilirsiniz.

ligustrum 18-07-2011 13:14

1 Eklenti(ler)
Evet. Gördüğümde ilk akla gelen bu fikir oluyor. Yeni genç karadutlar..

üzüm 18-07-2011 13:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ligustrum (Mesaj 837895)
Sade dondurmanın üzerinde ekşi karadut desem..

Sayın ligustrum, keşke öyle olsa.

Ben ancak bu sene aşı yaptırabildim. Bir ağaç tutmuş gibi, diğeri daha belli değil. Çevreden yemek için buluyoruz ama bahçedeki ağaç meyvesini verdiği zaman ilk yapacağım şey dondurması.

Extraloob 18-07-2011 14:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cengin (Mesaj 20951)
Dut suyunu burada keşfettim, özellikle de bizim ufaklık için kullanıyorum ağzındaki pamukçuk vb birşeyin başlangıcını gördük mü dayıyoruz suyu hemen geçiriyor:))

Evet geçen gün tatilden geldim.Balıkkesir taraflarında ilçelerinde sanırım İvrindi taraflarındaydı hep karadut suyu satıyorlardı.

Yakup Ünal 20-07-2011 07:03

5 Eklenti(ler)
1000 yıllıdan büyük olduğu söylenen köyümüzdeki dut ağacı yıllara meydan okuyor

bahtiyar02 20-07-2011 07:43

Sevgili Yakup bey ekşi karadut( bizde urmu dut) dediğiniz gibi yıllara meydan okurcasına ben ölmedim yaşıyorum diğiyor.
Saygılar

feriha 20-07-2011 08:00

1 Eklenti(ler)
Terasta saksıda yetişen bir metre boylarında minik bir ağaçcık oldu ekşi kara dutum.. Her gün olgunlaşan meyveleri bir iki tadılmakta.. Henüz 3 yaşlarında acaba saksıda ne kadar yetiştirilebilir?

Eklenti 235231

ligustrum 20-07-2011 08:31

Sayın feriha; Bu güzel ekşi karadutu gören herkes balkon, terasta yetiştirmeye yönelecektir.
Gerçekten de bu meyveler ve güzelliği için denemeli.
Dutunuzun saksısını yaprağını dökünce, biraz daha büyütüp; ilkbaharda sert budamalarla ben diyeyim beş, siz deyin yedi sene meyvesini yersiniz.
Saksısını güneş ısısından koruyacak tedbirleri de almalı.

feriha 20-07-2011 16:12

Sn. ligustrum teşekkür ederim..
Olgunlaşan meyveler çok lezzetli, bulan direk ağzına atıyor tabağa gerek yok. Ağaç olarak da çok sevimli, derli toplu üstelik meyveli.. Geldiğinin 2. yılı mevye yapmaya başladı, bu yıl oldukça çoğaldı..
Budama yaparken çelik alıp ya da havai köklendirme ile yedeğini üretmeye çalışmalıyım, madem ayrılık var sonunda..
Sn. Romantik size çok teşekkür ederim bu güzel ağaca sayenizde kavuştum;)

bahtiyar02 20-07-2011 20:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feriha (Mesaj 838696)
Terasta saksıda yetişen bir metre boylarında minik bir ağaçcık oldu ekşi kara dutum.. Her gün olgunlaşan meyveleri bir iki tadılmakta.. Henüz 3 yaşlarında acaba saksıda ne kadar yetiştirilebilir?

Eklenti 235231

Bence saksıda ekşi karadut çok güzel olur ama diğer taraftan dutların besin değerleri ve diğer isteklerini tabi ortamında alması daha kolay ve bir o kadar sağlıklı.Eğer imkanınız varsa bahçeye dikin derim.İnanın dutları daha lezetli olacak.
Saygılar

feriha 20-07-2011 20:31

Doğru diyorsunuz Sn.Bahtiyar02..
Bir bahçeyi dolduracak ağacım var saksılarda.. 3 badem, ekşi karadut, ak dut, kayısı, 2 elma, kiraz, fındıklar, süs ağaçları, mersin, hicaz narı, hardy kiwi...
Bu böyle olmayacak bahçe lazım, benimki yeterli gelmiyor dualarınızı bekliyorum demekten başka da çare yok:o

Yakup Ünal 22-07-2011 06:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feriha (Mesaj 838962)
Doğru diyorsunuz Sn.Bahtiyar02..
Bir bahçeyi dolduracak ağacım var saksılarda.. 3 badem, ekşi karadut, ak dut, kayısı, 2 elma, kiraz, fındıklar, süs ağaçları, mersin, hicaz narı, hardy kiwi...
Bu böyle olmayacak bahçe lazım, benimki yeterli gelmiyor dualarınızı bekliyorum demekten başka da çare yok:o

İşallah kısa sürede bahçeniz istediğiniz gib olur allah gönlünüze göre versin

ayazkentli 25-07-2011 11:15

2 Eklenti(ler)
Geçen yıl, ağaç dikme kampanyası ile ilçemizde'ki park ve bahçelere diktiğimiz meyve ağaçlarından biri'de bu fotoğrafta'ki ekşi karadut.

Bahar aylarında, belediyenin işçileri yabancı otlar için rüzgarlı havada zehir atınca, bir miktar bu ağaca da bulaşmış ve oldukça etkilemişti (etkilenen diğer 2 fidan ise, kurudu). Bu fidanın tüm filizlerini hemen kopartıp attık. Uzun bir süre hiç bir belirti vermeden öylece durdu. Biz bunun'da kuruyacağını düşünürken, 15 gün önce yeni bir sürgün verdi.

Kendini tam anlamı ile kurtaracak'mı emin değiliz. Çünkü, yeni filizin yaprakları marazlı gibi buruşuk buruşuk. Hala zehirin etkisini taşıyor gibi görünüyor.

feyzon 25-07-2011 12:05

İstanbul da bulunanlar veya gelebilecek olanlar Eminönü Çiçekçiler çarşısında dallarında meyve ile ekşi karadutları görebilirler. Fiyatları 30 ile 50 arası. Bilginize

mrduran 25-11-2011 11:28

Merhabalar,

Çocukluğumda, 45 sene önceleri, Diyarbakır ''Evsel Bahçelerine'' tüm sülale pikniğe giderdik. Dut ağaçları altında. Her çeşit dut var idi. Forum konusu olan duta, bizde ''Urum/şarap dutu'' derlerdi. Burhaniye köylerinde de çok var. Pazara getirirler,satarlar. Ören'den Akçay' a sahil yolundan giderken, Orjan' ı geçtikten sonra Çıkrıkçı köyüne bir yol var, orada devasa bir tane var. Her zaman gider, yer, boyanır, 2-3 gün boyalar çıksın diye beklerdik. Rengi kara/siyah değil, mor rengin en koyu/siyaha çalan rengi idi. Tadı da ekşimtıraktır, lezzeti her duttan üstündür. Diğer dutlar bayar, çabuk doyurur, bu ise ''ye bıkana dek'' tir. İzmir-İstanbul yolunda, Burhaniye' yi geçince, Edremit kavşağına gelmeden 150-200 m. önce solda, her tür şerbet satan amcadan fide alabilirsiniz. Yaz sıcağında daimi mola yerimiz, çocuklar orayı atlamayayım diye pür dikkat olurlardı. Amca' yı biraz deşeleyince de ''Sülülit'' ler hakkında aydınlatıcı bilgiler alırsınız:))

Güzel sayfa için teşekkürler ve saygılarımla lütfen.

torpak 18-12-2011 19:00

Arkadaşlar herkese merhaba. Bana ekşi kara dut fidanı lazım, oldukça büyük olsun ki meyvesini hemen yiyebileyim:) Nereden temin edebileceğimi bilen varsa veya hali hazırda satışını yapan varsa bana bilgi verirseniz çok sevinirim.

Yakup Ünal 19-12-2011 11:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi torpak (Mesaj 889252)
Arkadaşlar herkese merhaba. Bana ekşi kara dut fidanı lazım, oldukça büyük olsun ki meyvesini hemen yiyebileyim:) Nereden temin edebileceğimi bilen varsa veya hali hazırda satışını yapan varsa bana bilgi verirseniz çok sevinirim.

dut ağacın vaarmı?
varsa aşılasan ekşi karadutu daha iyi değilmi ?
Ankaralısın madem kıralı var ankarada ekşi karadutun

denizakvaryumu 19-12-2011 21:53

Sn.Yakup Ünal
Ankara'da ekşi karadut fidanını nereden temin ediyorsunuz?

Yakup Ünal 20-12-2011 20:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 837903)
Sayın Ünal, gördüğüm en yaşlı ekşi karadut ağacı. Umarım çoğaltabilirsiniz. Şimdilerde göz aşısı yapım zamanı, iyi bir sürgünden aşı yapabilirsiniz.

akrabam bağına diktiği duta aşılamıştı ramazan ayında epey topladık yetişiyor

Yakup Ünal 20-12-2011 20:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 889684)
Sn.Yakup Ünal
Ankara'da ekşi karadut fidanını nereden temin ediyorsunuz?

satanı bilmiyorum
ama minarislinin köyünde ve annemin köyüde bu ağaçlardan var yaşlarıda çok eski bu bölgede bu ağaçlardan alıp çoğaltanlar var aşı yolu ile

torpak 26-12-2011 21:22

Yakup hocam maalesef aşılama işlerinden anlamıyorum. en iyisi satın almak sanırım.

whoiam313 27-12-2011 00:27

ben biliyorum.geçen sene 3 tane almıştım tenekeye diktim 70 cm boyunda ama 4-5 tane dut verdi bile.1,5 mt lik alsaydım daha iyi olurdu.ama biraz pahalı onlar.

hira 08-06-2012 12:50

çok güzel...bende bir şeyler yetiştirmek istiyorum... yeni bahçeli bir eve taşınacağım çok yakında...ekmediğim çekirdek, meyve fidan kalmayacak tahmin ediyorum:)

şehnaz 08-06-2012 13:45

Sayın hi-ra
bence vakit varken kaçın :)

hira 09-06-2012 22:16

kaçmak ne demek şehnaz hanım aşk bu..ölmek var bu yoldan dönmek yok;)

denizakvaryumu 08-11-2012 21:09

Improved Bachuus Noir Mulberry Trees - YouTube

üzüm 08-11-2012 22:09

O kadar geliştirmişler ki ekşi kara dutluktan çıkmış... :)

O büyüklükte ve o olgunluktaki ekşi kara dut yendiği zaman hiç olmazsa dudakları, dişleri boyar. (Üstü başı da batırır.)

Videodaki herhalde siyah dutun bir çeşidi.

denizakvaryumu 08-11-2012 22:18

Evet bir kara dut çeşidi...

Karaka black böğürtlen gibi bu dut da jumbo bir siyah dut...

limon_sever 08-11-2012 22:35

Pakistan Dutu - Galeri - agaclar.net

feyzon 09-11-2012 08:10

Avustralya Pakistan dutu melezi

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 1045086)

Pakistan Dutları daha ince ve uzun oluyor. Sanırım bu Avustralya Pakistan hibriti bir meyve.

milne 03-01-2013 05:49

Ekşi kara dut gerçekten çok yavaş büyüyor köklendirme sistemiyle bir dostumuz hazırlamıştı 9 yaşında bu sene boyum kadar oldu ama daha çok zaman isteyecek bir ağaç sorum şu olacak bunu küçüklükten dikip yetiştirip yıllarca gözlemini yapan var mı lakin şimdi ağacın üzerindeki meyveleri küçük oluyor ve büyük ağaç kara dutlara nazaran yaprağı hem o kadar iri değil hem de o kadar koyu yeşil değil bir kaç kişiye sorduğumda evet ağaç küçükken meyvesi küçük olur dediler gene de endişelerim var bu konuda

gökhan07 06-01-2013 13:53

Aşılı Ekşi Kara Dut

4 Eklenti(ler)
Geçtiğimiz bahar sonlarında aşıladığım ekşi karanın fotoğraflarını sizlerle paylaşmak isterim. Fidan üzerine yaptığım 6 aşıdan 5 tanesi tuttu. Bu sene de tüplü 100 adet civarı fidana aşı yapmayı düşünüyorum. Gelişmeleri buradan sizlerle paylaşırım.
Saygılarımla.
Eklenti 359956 Eklenti 359957
Eklenti 359958 Eklenti 359959

Çamtepe 06-01-2013 14:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi milne (Mesaj 1079584)
Ekşi kara dut gerçekten çok yavaş büyüyor köklendirme sistemiyle bir dostumuz hazırlamıştı 9 yaşında bu sene boyum kadar oldu ama daha çok zaman isteyecek bir ağaç sorum şu olacak bunu küçüklükten dikip yetiştirip yıllarca gözlemini yapan var mı lakin şimdi ağacın üzerindeki meyveleri küçük oluyor ve büyük ağaç kara dutlara nazaran yaprağı hem o kadar iri değil hem de o kadar koyu yeşil değil bir kaç kişiye sorduğumda evet ağaç küçükken meyvesi küçük olur dediler gene de endişelerim var bu konuda

Babamın bahçesi 2003'te kurulmaya başlandı. Orada bir karadut'ları var, kaç yılında aşılandı bilmiyorum ama şu anda 3-4m boyunda. Meyveleri de çok iri değil, evet fındık kadar diye tabir edebiliriz. Ama gerçekten çok ama çok lezzetli.

Aşının alındığı ana ağaç da köy meydanında 300-400 yaşında olduğu tahmin edilen bir karadut. Ciddi olarak otantik yani :)

milne 07-01-2013 10:36

Sayın Çamtepe

Öncelikle cevabınız için teşekkürler.
Genelde öyle söylüyor herkes ağaç gençken meyveleri küçük oluyor ama tabi orjinali gibi çok leziz, eski bağımızda vardı öyle 250 senelik çocukluğum bu dutla geçtiği için özel yeri var bende bağdaki bu yıl 10 yaşına giriyor gelişimi iyi geleceği garanti ben de yeni 2-3 tane daha çimlendiriyorum ilerki zamanlarda da çoğaltacağım eş dost akraba kim varsa dağıtacağım belki bizim emeğimiz olan bu ağaçlarda 200-300 yıl yaşar da o dönemin insanları arkamızdan bir hayır duası okur:)

feyzon 16-01-2013 21:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi milne (Mesaj 1081749)
Sayın Çamtepe

Öncelikle cevabınız için teşekkürler.
Genelde öyle söylüyor herkes ağaç gençken meyveleri küçük oluyor ama tabi orjinali gibi çok leziz, eski bağımızda vardı öyle 250 senelik çocukluğum bu dutla geçtiği için özel yeri var bende bağdaki bu yıl 10 yaşına giriyor gelişimi iyi geleceği garanti ben de yeni 2-3 tane daha çimlendiriyorum ilerki zamanlarda da çoğaltacağım eş dost akraba kim varsa dağıtacağım belki bizim emeğimiz olan bu ağaçlarda 200-300 yıl yaşar da o dönemin insanları arkamızdan bir hayır duası okur:)

Aşılanan ağacın anacı ile uyuşması acaba meyve kalitesini etkileyebilir mi? Farklı anaçlarda farklı tatlar alınabilir diye düşünüyorum.

milne 28-01-2013 21:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzon (Mesaj 1086833)
Aşılanan ağacın anacı ile uyuşması acaba meyve kalitesini etkileyebilir mi? Farklı anaçlarda farklı tatlar alınabilir diye düşünüyorum.

Lezzet konusunda bir değişiklik olacağını pek zannetmiyorum, ama gelişme açısından iyi bir dut anacı ile normal bir dut anacı arasında çok fark var hem yapılan aşının tutma oranını da etkiliyor bu. Köklendirme yöntemine bakarak aşı yöntemi daha hızlı sonuç alınmasını belirliyor ekşi kara dut da ama malum aşısı da çok zor tutuyor.

Bölge de bulunan bir tanıdıkla ekşi kara dut muhabbeti yaparken onun anlattığı bilgiler garibime gitmişti onun söyledikleri bunlar ekşi karanın orjinali değil orjinali Ermeni ekşi karası, yapacaksanız ondan aşı yapın demişti ve bir bağ adresi vermişti orada çok büyük bir ağaç var Ermeni ekşi karası diye. Tam meyvelerin olma zamanı gitmiştim yaşlı bir amcamızdı ev sahibi maşallah ağaç kocamandı 20. mesajda fotoğrafı olan ağacın 3 katı büyüklükte vardı farklılık olarak meyve biraz daha iri ve aromalıydı ekşilik ve tatlılık oranı daha fazlaydı yapraklarının rengi siyaha yakın yeşildi

Yenisu 24-02-2013 12:51

Sayın Sinan 1005 Sizin resmini gösterdiğiniz kalın yapraklı (incir yaprağı kalınlığında olması gerekiyor)kara ekşi dut mu? Çünkü piyasada karadut adı altında çok çeşitli dut fidanı satılıyor. Eğer bildiğiniz bir yer varsa nasıl temin edebilirim ? Şimdiden teşekkürler.Yenisu

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025