![]() |
Dondurmasınıda ben hatırlatayım. Damak zevki kişilere göre değişir ama bana göre gerçek ekşi karadut dondurmasını tatmayan dondurma yedim demesin. :D
|
Sade dondurmanın üzerinde ekşi karadut desem..
|
Alıntı:
|
Sayın Ünal, gördüğüm en yaşlı ekşi karadut ağacı. Umarım çoğaltabilirsiniz. Şimdilerde göz aşısı yapım zamanı, iyi bir sürgünden aşı yapabilirsiniz.
|
1 Eklenti(ler)
Evet. Gördüğümde ilk akla gelen bu fikir oluyor. Yeni genç karadutlar..
|
Alıntı:
Ben ancak bu sene aşı yaptırabildim. Bir ağaç tutmuş gibi, diğeri daha belli değil. Çevreden yemek için buluyoruz ama bahçedeki ağaç meyvesini verdiği zaman ilk yapacağım şey dondurması. |
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
1000 yıllıdan büyük olduğu söylenen köyümüzdeki dut ağacı yıllara meydan okuyor
|
Sevgili Yakup bey ekşi karadut( bizde urmu dut) dediğiniz gibi yıllara meydan okurcasına ben ölmedim yaşıyorum diğiyor.
Saygılar |
1 Eklenti(ler)
Terasta saksıda yetişen bir metre boylarında minik bir ağaçcık oldu ekşi kara dutum.. Her gün olgunlaşan meyveleri bir iki tadılmakta.. Henüz 3 yaşlarında acaba saksıda ne kadar yetiştirilebilir?
Eklenti 235231 |
Sayın feriha; Bu güzel ekşi karadutu gören herkes balkon, terasta yetiştirmeye yönelecektir.
Gerçekten de bu meyveler ve güzelliği için denemeli. Dutunuzun saksısını yaprağını dökünce, biraz daha büyütüp; ilkbaharda sert budamalarla ben diyeyim beş, siz deyin yedi sene meyvesini yersiniz. Saksısını güneş ısısından koruyacak tedbirleri de almalı. |
Sn. ligustrum teşekkür ederim..
Olgunlaşan meyveler çok lezzetli, bulan direk ağzına atıyor tabağa gerek yok. Ağaç olarak da çok sevimli, derli toplu üstelik meyveli.. Geldiğinin 2. yılı mevye yapmaya başladı, bu yıl oldukça çoğaldı.. Budama yaparken çelik alıp ya da havai köklendirme ile yedeğini üretmeye çalışmalıyım, madem ayrılık var sonunda.. Sn. Romantik size çok teşekkür ederim bu güzel ağaca sayenizde kavuştum;) |
Alıntı:
Saygılar |
Doğru diyorsunuz Sn.Bahtiyar02..
Bir bahçeyi dolduracak ağacım var saksılarda.. 3 badem, ekşi karadut, ak dut, kayısı, 2 elma, kiraz, fındıklar, süs ağaçları, mersin, hicaz narı, hardy kiwi... Bu böyle olmayacak bahçe lazım, benimki yeterli gelmiyor dualarınızı bekliyorum demekten başka da çare yok:o |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Geçen yıl, ağaç dikme kampanyası ile ilçemizde'ki park ve bahçelere diktiğimiz meyve ağaçlarından biri'de bu fotoğrafta'ki ekşi karadut.
Bahar aylarında, belediyenin işçileri yabancı otlar için rüzgarlı havada zehir atınca, bir miktar bu ağaca da bulaşmış ve oldukça etkilemişti (etkilenen diğer 2 fidan ise, kurudu). Bu fidanın tüm filizlerini hemen kopartıp attık. Uzun bir süre hiç bir belirti vermeden öylece durdu. Biz bunun'da kuruyacağını düşünürken, 15 gün önce yeni bir sürgün verdi. Kendini tam anlamı ile kurtaracak'mı emin değiliz. Çünkü, yeni filizin yaprakları marazlı gibi buruşuk buruşuk. Hala zehirin etkisini taşıyor gibi görünüyor. |
İstanbul da bulunanlar veya gelebilecek olanlar Eminönü Çiçekçiler çarşısında dallarında meyve ile ekşi karadutları görebilirler. Fiyatları 30 ile 50 arası. Bilginize
|
Merhabalar,
Çocukluğumda, 45 sene önceleri, Diyarbakır ''Evsel Bahçelerine'' tüm sülale pikniğe giderdik. Dut ağaçları altında. Her çeşit dut var idi. Forum konusu olan duta, bizde ''Urum/şarap dutu'' derlerdi. Burhaniye köylerinde de çok var. Pazara getirirler,satarlar. Ören'den Akçay' a sahil yolundan giderken, Orjan' ı geçtikten sonra Çıkrıkçı köyüne bir yol var, orada devasa bir tane var. Her zaman gider, yer, boyanır, 2-3 gün boyalar çıksın diye beklerdik. Rengi kara/siyah değil, mor rengin en koyu/siyaha çalan rengi idi. Tadı da ekşimtıraktır, lezzeti her duttan üstündür. Diğer dutlar bayar, çabuk doyurur, bu ise ''ye bıkana dek'' tir. İzmir-İstanbul yolunda, Burhaniye' yi geçince, Edremit kavşağına gelmeden 150-200 m. önce solda, her tür şerbet satan amcadan fide alabilirsiniz. Yaz sıcağında daimi mola yerimiz, çocuklar orayı atlamayayım diye pür dikkat olurlardı. Amca' yı biraz deşeleyince de ''Sülülit'' ler hakkında aydınlatıcı bilgiler alırsınız:)) Güzel sayfa için teşekkürler ve saygılarımla lütfen. |
Arkadaşlar herkese merhaba. Bana ekşi kara dut fidanı lazım, oldukça büyük olsun ki meyvesini hemen yiyebileyim:) Nereden temin edebileceğimi bilen varsa veya hali hazırda satışını yapan varsa bana bilgi verirseniz çok sevinirim.
|
Alıntı:
varsa aşılasan ekşi karadutu daha iyi değilmi ? Ankaralısın madem kıralı var ankarada ekşi karadutun |
Sn.Yakup Ünal
Ankara'da ekşi karadut fidanını nereden temin ediyorsunuz? |
Alıntı:
|
Alıntı:
ama minarislinin köyünde ve annemin köyüde bu ağaçlardan var yaşlarıda çok eski bu bölgede bu ağaçlardan alıp çoğaltanlar var aşı yolu ile |
Yakup hocam maalesef aşılama işlerinden anlamıyorum. en iyisi satın almak sanırım.
|
ben biliyorum.geçen sene 3 tane almıştım tenekeye diktim 70 cm boyunda ama 4-5 tane dut verdi bile.1,5 mt lik alsaydım daha iyi olurdu.ama biraz pahalı onlar.
|
çok güzel...bende bir şeyler yetiştirmek istiyorum... yeni bahçeli bir eve taşınacağım çok yakında...ekmediğim çekirdek, meyve fidan kalmayacak tahmin ediyorum:)
|
Sayın hi-ra
bence vakit varken kaçın :) |
kaçmak ne demek şehnaz hanım aşk bu..ölmek var bu yoldan dönmek yok;)
|
|
O kadar geliştirmişler ki ekşi kara dutluktan çıkmış... :)
O büyüklükte ve o olgunluktaki ekşi kara dut yendiği zaman hiç olmazsa dudakları, dişleri boyar. (Üstü başı da batırır.) Videodaki herhalde siyah dutun bir çeşidi. |
Evet bir kara dut çeşidi...
Karaka black böğürtlen gibi bu dut da jumbo bir siyah dut... |
|
Avustralya Pakistan dutu melezi
Alıntı:
|
Ekşi kara dut gerçekten çok yavaş büyüyor köklendirme sistemiyle bir dostumuz hazırlamıştı 9 yaşında bu sene boyum kadar oldu ama daha çok zaman isteyecek bir ağaç sorum şu olacak bunu küçüklükten dikip yetiştirip yıllarca gözlemini yapan var mı lakin şimdi ağacın üzerindeki meyveleri küçük oluyor ve büyük ağaç kara dutlara nazaran yaprağı hem o kadar iri değil hem de o kadar koyu yeşil değil bir kaç kişiye sorduğumda evet ağaç küçükken meyvesi küçük olur dediler gene de endişelerim var bu konuda
|
Aşılı Ekşi Kara Dut
4 Eklenti(ler)
Geçtiğimiz bahar sonlarında aşıladığım ekşi karanın fotoğraflarını sizlerle paylaşmak isterim. Fidan üzerine yaptığım 6 aşıdan 5 tanesi tuttu. Bu sene de tüplü 100 adet civarı fidana aşı yapmayı düşünüyorum. Gelişmeleri buradan sizlerle paylaşırım.
Saygılarımla. Eklenti 359956 Eklenti 359957 Eklenti 359958 Eklenti 359959 |
Alıntı:
Aşının alındığı ana ağaç da köy meydanında 300-400 yaşında olduğu tahmin edilen bir karadut. Ciddi olarak otantik yani :) |
Sayın Çamtepe
Öncelikle cevabınız için teşekkürler. Genelde öyle söylüyor herkes ağaç gençken meyveleri küçük oluyor ama tabi orjinali gibi çok leziz, eski bağımızda vardı öyle 250 senelik çocukluğum bu dutla geçtiği için özel yeri var bende bağdaki bu yıl 10 yaşına giriyor gelişimi iyi geleceği garanti ben de yeni 2-3 tane daha çimlendiriyorum ilerki zamanlarda da çoğaltacağım eş dost akraba kim varsa dağıtacağım belki bizim emeğimiz olan bu ağaçlarda 200-300 yıl yaşar da o dönemin insanları arkamızdan bir hayır duası okur:) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Bölge de bulunan bir tanıdıkla ekşi kara dut muhabbeti yaparken onun anlattığı bilgiler garibime gitmişti onun söyledikleri bunlar ekşi karanın orjinali değil orjinali Ermeni ekşi karası, yapacaksanız ondan aşı yapın demişti ve bir bağ adresi vermişti orada çok büyük bir ağaç var Ermeni ekşi karası diye. Tam meyvelerin olma zamanı gitmiştim yaşlı bir amcamızdı ev sahibi maşallah ağaç kocamandı 20. mesajda fotoğrafı olan ağacın 3 katı büyüklükte vardı farklılık olarak meyve biraz daha iri ve aromalıydı ekşilik ve tatlılık oranı daha fazlaydı yapraklarının rengi siyaha yakın yeşildi |
Sayın Sinan 1005 Sizin resmini gösterdiğiniz kalın yapraklı (incir yaprağı kalınlığında olması gerekiyor)kara ekşi dut mu? Çünkü piyasada karadut adı altında çok çeşitli dut fidanı satılıyor. Eğer bildiğiniz bir yer varsa nasıl temin edebilirim ? Şimdiden teşekkürler.Yenisu
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025