![]() |
ekşikara ve dutların üzerinde oluşan beyaz kabuklu bitlerin nasıl yok edildiğini biliyormusunuz
|
Alıntı:
|
eşikara
Bu konuda bilgisi olanlara.
|
Alıntı:
|
Tokat'ta bu dutun üretimi çok mu yaygın acaba, nerede hangi yöntemlerle ve ne kadar miktarlarda üretiyorsunuz acaba?
|
|
tohumdan ekşi kara dut
1 Eklenti(ler)
Geçen yıl yediğim dutların çekirdeklerini yıkayıp temizleyerek, Şubat ayına dek buzdolabının sebzeliğinde sakladım.
09.03.2009 da torfa ektim. 29.04.2009 da ki hali. |
Güle güle büyütün. Yediğiniz anda ekseydiniz şimdi 50-60 cm uzunluğunda fidan olacaktı. Bekletilmeye gerek yok dut tohumlarını yediğiniz anda ektiğinizde 10 günde çıkıyorlar topraktan.
|
Selahattin hoca öyle dedi ;)
Ne zaman bahçeye alayım?. Aşı isteyecek mi?. |
Eğer yediğiniz meyve Orjinal bireyden se Aşı gerekmeyecek. Orjinal meyveden aşılandı ise anac bitkinin özelliklerini alacak. Yani açılım göstererek aslına anasına dönecek. Ozaman aşı gerekecek.
Daha önce çimlendirip yüklediğim resimler. http://www.agaclar.net/forum/showthr...p?t=736&page=6 |
Orjinal mi bilemeyeceğim. Ayvalık pazarın da, köylü bir kadından almıştım. Teşekkür ederim.
|
Bu hafta kırmızı dutlar dallar da sarkıyor. Ekşi karadut olabilir mi?
Ergin olanları yerlere dökülmüşler. Haftasonu resim çekebilirim. |
Benim bildiğim ekşi kara dut haziran sonu gibi çıkıyor.
|
Geçen yıl 19 Mayıs'ta Adana'da beyazı-karası-pembesi, ekşisi-tatlısı ile her türlü dutu ağacından yemiştim.
Sıcak iklimlerde olgunlaşmaya hazırlanıyordur şimdi. |
1 Eklenti(ler)
Bu dutun cinsi ekşi karadutmudur?
|
evet ekşikara dutudur
selamlar ben şahabettin hoca |
Teşekkürler Şahabettin hocam.
|
KARADUT: Az olgun meyveleri kırmızı ve koyu kırmızı, çok olgun meyveleri siyahımsı kırmızı olan SULU, asidik-EKŞİ dutlar “KARADUT” olarak tanımlanır. Diğer dutlardan ayrılan en belirgin özelliği bol sulu ve eşsiz şeker asit dengesi yani aromasıdır. Karadutun yöresel isimlerinde de çeşitlilik gözlenir. Örneğin karadut; Tokat-Erbaa taraflarında “ekşiare”, Kahramanmaraş, Malatya ve çevrelerinde “urumdut”, Manisa dolaylarında “şurupluk dut” ve Hatay-Antakya civarında “tuti” olarak adlandırılır. Pakistan’da Urduca dilinde “toot” olarak, ingilizcede ise yine karadut anlamında “black mulberry” olarak adlandırılır. Karadutun taze tüketimi raf ömrünün sınırlı olmasından dolayı çok azdır. Daha çok meyve suyu, reçel, marmelat, özellikle Kahramanmaraş’da dondurma ve Şebinkarahisar’da pekmezi yapılarak değerlendirilir. Bu amaçla hasattan sonra meyveler hemen işlenmeyecekse şoklama ünitelerinde kullanılacağı zamana kadar bekletilir.
Kaynak : http://www.karadut.gen.tr/haberdetay.asp?HaberNo=114 |
Sn k900;
Kusura bakmayın, tekrar müdahale etmek durumundayım :) yukarıdaki mesajda bahsettiğiniz tokat ve kahramanmaraşta yetiştirilen urmu dut ile ekşikara dut aynı şey değil. lezzet , aroma , büyüklük hepsi farklı. Ben bu hataya düştüğüm için yazıyorum lütfen karıştırmayalım. gerçek ekşi karadut Sinan1005'in 11 no'lu mesajında fotoğrafını koyduğu duttur. Lezzeti müthiş, haziran ayında meyveye başlıyor ve meyvelenme süresi uzun sürüyor. Bulabilen arkadaşlara mutlaka edinmelerini tavsiye ederim. |
Teşekkürler, Sinan beyden haber bekliyoruz :)
|
istanbulbeylikdüzünde gerçek ekşi karadut
gerçekten şifa tam zamanı yemek isteyenler buyursun
|
sevgili dostlar ekşi dut dediğiniz güney doğuda özellikle Adıyaman,G.Antep ve Ş.urfada urmu dut diye adlandırılır.bu illerimizde çoğunlukla vardır. dut hakkında geniş bilgi verilmiş.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...p?t=660&page=4 aşısız veya aşılı dut ağaçlarına kalem veya göz aşılarıyla çoğaltılmaktadır.meyvaları yeşil, koyu kırmızı ve tam olgunlaştığında siyah rengi alır.Çok lezzetli hafif ekşimtrak bir tada sahiptir.Yurdumuzda zeytine kostik kimyevi maddesi koyanlar olduğu gibi , dut(Urmu dut) şerbetinede limon tuzu katılması doğal tatını değiştirir.bu meyvayı bilenler farkı anlar. En doğalı bence meyvayı tabi doğal şekilde yemektir.orjinal tabiriyle urmu dut sinan1005 ve hosseda dostların yüklediği resimlerdeki dutlardır. saygılar |
1 Eklenti(ler)
Benim ekşi kara dutumun fotoğrafını ekliyorum. Damla sulamadan sonra gelişme müthiş fidanda. Bu hızla nasipse ertesi sene meyvelerinin de fotoğraflarını ekleyebileceğim umudundayım. Fidan, çelikten üretildi.
Ekşi karadut piyasaya da çıktı. Çeşme pazarında Tireden geleni var ama pahalı satmaktalar ( kg. 10 TL.). Alsancak pazarında da Foça tarafından getiren bir köylü var onda 1/2 kg. lık kutu 3.- TL. |
bir şey sormak istiyorum.Geçenlerde dut ağacına üzüm aşılanarak daha lezzetli meyveler verdiğinden bahsediliyordu.Bunu yapan arkadaşlar var mı acaba?Eğer yaptıysanız ne gibi işlem yaptınız?
|
2 Eklenti(ler)
aşısı tutmuş olan 2. karadutum.
|
Elimizde çok farklı Dut çeşitleri mevcut olup bunları yakın zamanda web sitemize ekleeyceğiz.
|
Arkadaşlar bende Kapıdağ yarımadasında bir koyda devasa bir ekşikara dut gördüm. Meyvesi ekşi ve aromatikti. Elerimi acaip boyamıştı. ben de bu ağaçtan bulunabilirse istiyorum. Ocakları 12 km geçince bir koydaydı...
|
Alıntı:
|
Bu ekşi karadutun aşısı çok zor tutuyormuş.
%10 tutma ,%90 fire oranı varmış? Neden böyle oluyor ki? Bilen varmı acaba! |
Nedenini bilmiyorum, öyle olduğunu biliyorum :)
Üç ayrı yerden üç ekşi karadut aldım, üç üreticide aynı şeyleri söyledi. Birinci satıcı belkide pazarlık için öyle yapıyor diye düşünmüştüm, üçüde benzer şeyi söyledi. |
arkadaşlar bu dut ağacından bende 2 adet ağac vardı bir tanesi diğer dut meyvesine oranla tatsız bahsedilen ekşi dut ise adı üstünde ekşi.
aroması kötü belki ilaç niyetine üç beş adet yenilebilir. gerçekten ekşi tam olgunlaşmamış börtlen türü olan ahudutundan bile ekşi. yenmesi zevk vermediğinden onları kesip yerlerine pembemsi 5cm kadar meyvesi olan uzun dut ağacı dikmiştim. |
Alıntı:
Moru var, kırmızısı var, beyazı var, karası var hatta parmak gibi olanı bile var ama ekşisini hiç duymadım. Bu ekşi dediğiniz karadut, 11 ve 27 iletilerdeki dut ise 'o' hiçte ekşi değildir. Olgunlaşmadan önce yediğiniz için ekşi' dir. Yoksa her küçük peteği simsiyah, kapkara olduğunda bana hiç ekşi gelmiyor. Karadut ile diğer dutların aşı tutma oranları % 10 ile %90 gibi arada bir ucurumun olmaması gerekiyor. Arada böyle aşı tutma oranını da aynı olmalı. Zira böyle tutulmuş bir istatistik olduğunu sanmıyorum. Biz farklı bir durum görmedim. Tevatir ya da köylü kurnazlığı olabilir. Az olan şeyler değerlidir, gibi. Bütün dutları çelikle çoğaltabilirsiniz. Hiç fark olmaz. Gözler uyanmaya yakın, kabarınca, bir dal kesilir. Birkaç gün yarıya kadar suda bekletilir. Suya doyar. Sonra dikilir. Tutması yüksektir. Ve aşılanması gerekmez. Beyazduta karadut aşılanmısşa_ siz aşıyı göremezseniz_ bu kara dutun meyvesini ister ergin haldeyken, ister kurutulmuş haldeyken dikerseniz dutunuz karadut olmaz. Bir jenerasyon geri gider ve siyah dut beyaz olur. Yani meyveden yetiştiriyorsanız, aşılamanız gerekebilir. Bu da zaman kaybıdır. En güzeli bir dut ağacına 4 çeşit dut aşılamaktır. İlkbahar yaz sonbahar dut yemektir. Hemde sabahları, hele 'o' karadut ise; bir avuç yemek demek hayat demektir. Karaduta akşamları hortum ile su tutarsanız, sabaları bal gibi dut verir. Karadut aşı yapıldıktan sonra diğer dutlara göre hızlı büyümez. Çatallı gelişir. Sürgünleri güçlü olmaz ama güzel meyve verir. Aşı sonrası_ aşı tuttuktan sonra_ aşısız dal kesilmelidir. Yoksa dal altında iyi gelişmez. Aşıda göz aşısı terçih edilirse mutlaka üstten bilezik çıkarılmalıdır. |
3 Eklenti(ler)
[QUOTE=Halil Önen;564474]
Karadut ile diğer dutların aşı tutma oranları % 10 ile %90 gibi arada bir ucurumun olmaması gerekiyor. Arada böyle aşı tutma oranını da aynı olmalı. Zira böyle tutulmuş bir istatistik olduğunu sanmıyorum. Biz farklı bir durum görmedim. Tevatir ya da köylü kurnazlığı olabilir. [B]Az olan şeyler değerlidir. Karadut aşı yapıldıktan sonra diğer dutlara göre hızlı büyümez. Çatallı gelişir. Sürgünleri güçlü olmaz ama güzel meyve verir. -------------------------------------------------------------------------- Sayın Halil Önen; Ekşi karadut'un ayırdedici özelliklerini o kadar güzel anlatmışsınız ki, bir çırpıda okudum. Ben Samsun-Çarşamba-Kızılot köyü' ndeki bahçeme dikmek için çok aradığım bu fidanı, İstanbul-Zeytinburnu Tramvav istasyonu yanındaki bir fidan satış noktasında buldum. Kargo hizmetleri olmadığı için 20 liraya aldığım fidanı, diktiğimde 90 lira gibi bir maliyet ortaya çıktı. Zira kamyonet, otobüsteki kaptan yardımcısına bagaja zarar görmeyecek biçimde yerleştirmesi için ödediğim rüşvet!:D gibi ek masraflar 70 lira tuttu.. 2008 mayısında diktiğim fidanın ilk meyvelerini(15-20 tane) bu yaz yedik. Tabii tam olgunlaştıktan sonra.. Sözünü ettiğiniz gibi bol çatallaştı. Ancak; satın aldığım fidanlıkta birkaç senedir artık kanka gibi olduğumuz, Hilmi Bey adında çevre fidanlıklarda görev yapan Orman Mühendisleri'nin ''O bizim pirimiz!'' dedikleri bir görevlide, bir sohbet arasında, Ekşi Karadut aşısı tutturmanın çok zor olduğunu söylemişti. Nitekim, sanırım bu baharda (veya erken yazda) bir arkadaşım benden aldığı kalemin gözlerini kendi beyaz dutuna aşılamıştı. Tutmamış. Yani doğruluk payı olabilir. Saygılarımla. [ATTACH][ATTACH][ATTACH] 121940[/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH] |
5 Eklenti(ler)
Ekşikara dut var :) Halil bey.
Tadanlar bilir, benim bildiğim ağacın gövdesi belimiz (şimdi epey geniş) kadardı. Hemen yanında beyaz dutlarımızda vardı. Tadı olğunlaştığında ekşi, mayhoş ve tatlı yani; bir başka :) Ev yapmak için kesildiğini çook sonraları öğrendim. Eklenti 121948 Ekşikara ustası Tokat'ın ünlü fidancısı Hüseyin usta. Eklenti 121949 Aşılı ekşikara. Eklenti 121950 Aşı tutmayanların (kurumuş anlamında değil) dal yapıları farklı. Eklenti 121951 700 aşıdan 92 adedini tutturmuş, tutmuşu arıyor :) Eklenti 121952 Son not : boyası kolay kolay çıkmaz, dikkat edilmeli :) |
[QUOTE=Halil Önen;564474]Bu karadut' a kim ekşi dedi
sayın Halil önen ekşi ya da acı kavramı benim icadım değil , yenilen her ne olursa olsun insanın tat alma organındaki(dil)girintili ve çıkıntılı alıcı tarafından algılanır. bu algılama sonucunda dört unsur ortaya çıkar. bunlarda: tatlı,tuzlu,ekşi ve acı olarak adlandırılmıştır.bu nedenle ekşiye acı denilmez. acı dut olmayacağına göre ekşisi var. yememiş olabilirsiniz Halil Önen bey zamanı olsa da; size gönderebilsem aşağıda yazdıklarımın birebir daha küçükleride var siyah (en az 5 cm) pembemsi uzun 5cm beyaz uzun 5 cm misket gibi tamamen oval tatlı ve ekşi diye adlandırdığım bunlardan tam emin olmak için haziran ayında isteyiniz. |
1 Eklenti(ler)
Bende geçen sene bir çeşme başında rastlamıştım, daha meyveleri olgunlaşmamıştı ama ekşi karadut olduğunu söylemişti köylüler..
|
Amasya'da bazı arkadaşların uyguladığı köklendirme sisteminden bahsedeceğim.Genç bir sürgünün daldan ayrıldığı yerin biraz üstünden bir kaç küçük çizik dala atılır.Daha sonra çizik atılan yere bir teneke(konserve kutusu gibi) veya pet şişe yarılarak geçirilir.İçi nemli toprak doldurulur.Güzün veya gelecek baharda köklenmiş toprağıyla beraber dikilir.Toprak sık sık kontrol edilerek nemli olup olmadığına bakılmalı.Çok yaş olması iyi değildir,ama kuru da olmamalı.
|
11 ve 68 nolu mesajlardaki ekşi karadut komsumuzun bahcesinde var ve ne zaman dikildiğini kimse hatırlamıyor. o kadar yaşlı yani. yıllardır aşılama yapmamıza rağmen hiç tutumadı. :( çocukluğumuz onun dallarında gecti. bu yıl tepe dalları kurumaya başladı . yeni bir fidan istiyorum. yardımcı olursanız çok sevinirim.
|
Ben de çelik almayı veya aşılamayı çok denedim. çok zor tutuyor %10 gibi. Bence de en iyi yöntem Kurtkus'un 69 o'lu mesajındaki havai köklendirme.
|
Ekşi kara dut veya bizim yöresel ismiyle urmu dut'un çelikten köklendirildiğini ne duydum nede gördüm.Çoğunlukla aşılama yöntemiyle meyvesiz dut veya meyve veren dut ağaçlarına mart ve nisan aylarında aşı yapılarak çoğaltılır.Burda çelikle köklendirildiğini öğrenip, köklendirme hormonu kullanarak perlit ve torf karışımındaki toprağa diktim.Şuan seramda.İlk kez ters dut çelikleri dikmiştim. Şuan gözleri patlamak üzere.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:30. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025